پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : الاهرام نوشت: به رغم آنکه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر نزدیک است، میدان التحریر قاهره از زمان اعلام احکام جنجالی دادگاه مبارک، شاهد اعتراضات عظیمی بوده است.
به گزارش شفقنا، مبارک و حبیب العدلی وزیر اسبق کشور به جرم مشارکت در کشتار معترضین در طول قیام سال گذشته مصر محکوم به حبس ابد شدند. شش مدیر اداره پلیس از تمام اتهامات تبرئه شدند.
در دادگاهی دیگر، مبارک، دو پسرش، حسین سالم فعال اقتصادی فراری از اتهام فساد تبرئه شدند. بسیاری معتقدند، این حکم که منجر به خشم مردم مصر شد، در رای مردم تاثیر می گذارد.
اخوان المسلمین که به دلیل حضور دیرهنگام در تظاهرات های میدان التحریر مورد انتقاد است، به اعتقاد برخی کارشناسان، در حال بهره برداری انتخاباتی از ناآرامی در خیابان هاست.
محمد خلف، ژنرال بازنشسته ارتش و کارشناس نظامی گفت: از زمان اعلام حکم تبرئه، اخوان المسلمین در صدد بهره برداری و التهاب فضا به نفع خود در انتخابات است. هم اکنون آشوب در میدان التحریر که سبب ایحاد مشکل برای شورای نظامی شده، نمونه ای از آن است.
سعد الدین ابراهیم، فعال حقوق بشر و تحلیلگر برجسته سیاسی هم نظراتی مشابه دارد.
وی گفت: با وجود اینکه اخوان المسلمین هم اکنون در میدان التحریر حضور دارند، اما آنها در ابتدا دیرهنگام به انقلاب پیوستند و اولین افرادی بودند که در روز 11 فوریه تظاهرات را ترک کردند. از آن زمان به بعد، آنها بسیار محتاط بوده اند و تنها زمانی در تجمعات شرکت می کنند که به نفع آنها باشد.
این انتقادات به شدت از سوی اخوان المسلمین که خود را بخشی از انقلاب می داند، رد شده است.
این گروه اسلام گرا با اطمینان می گوید که شانس پیروزی آنها در انتخابات آتی بسیار بالاست.
یحیی احمد، سخنگوی اخوان المسلمین گفت: ما می فهمیم که گزینه ی اول مردم نبودیم، چراکه مرسی تنها 25 درصد آرای مصریان را به خود اختصاص داد. اما با توجه به وجود دو کاندیدا و بدون توجه به اختلافت ایدئولوژیکی، در این برهه از زمان، وطن پرستی بسیار لازم و ضروری است.
به گفته ی سخنگوی اخوان المسلمین، حضور بیشتر مصریان خارج از کشور در دور دوم انتخابات نشانه ی مثبت دیگری از پیروزی مرسی است.
خالد القزاز، رییس ستاد انتخاباتی مرسی و سازمان دهنده ی حزب عدالت و توسعه اخوان المسلمین گفت: همانطوری که در رای گیری خارج از کشور نشان داده شد، بخش بزرگی از افرادی که در دور اول انتخابات شرکت نکردند، هم اکنون علیه شفیق که رژیم سابق را نمایندگی می کند، رای می دهند.
وی افزود: به علاوه، این حقیقت که رای ها در دور دوم بین یک انقلابی سکولار و یک اسلام گرای انقلابی تقسیم نمی شود، نقطه ی مثبت دیگری برای مرسی است.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که اخوان المسلمین به دلیل دارا بودن رای سلفی ها شانس بالایی برای پیروزی خواهد داشت و رویکردی فراگیر اتخاذ خواهد کرد.
عمر آشور تحلیلگر سیاسی گفت: اگر مرسی با انتخاب نخست وزیر و معاون رییس جمهور از بیرون گروه اخوان المسلمین موافقت کند، او شانس بیشتری برای پیروزی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: مرسی پیشنهاد داده است که عبدالفتوح و حمدین صباحی معاون رییس جمهور شوند و البرادعی نخست وزیر شود.
به گفته ی آشور، البته، چنین پیشنهاداتی حتمی نیستند، چرا که هم اکنون گفت و گوهایی در خصوص تعریف قدرت اجرایی هر یک از این پست ها وجود دارد. همچنین، صباحی پیشنهاد را رد کرده و از مرسی خواسته است که به منظور تشکیل شورای ریاست جمهوری برای اداره کشور تا تدوین قانون اساسی جدید از رقابت های انتخاباتی کنار بکشد.
بر اساس گزارش الاهرام، نگرانی هایی در خصوص مرسی کاندیدای اسلام گرا از لحاظ حقوق زنان وجود دارد که تاثیر گذاری آن بر موفقیت او در انتخابات محتمل است.
مرسی اخیرا در کنفرانسی مطبوعاتی با سخن گفتن از نقش مهم زنان در جامعه سعی در اطمینان حاصل کردن از جذب رای آنها کرد. وی گفت: از نظر قانونی، زنان حقوقی مشابه حقوق مردان دارند.
بسیاری از زنان مصر بسیار محتاط هستند و خواستار تضمین های بیشتری از سوی مرسی در خصوص مسایل جنجالی از جمله ازدواج دختران با سن کم، حق طلاق و ختنه است.
مرسی گفت: هم اکنون قوانینی که از حقوق زنان محافظت می کند، وجود دارد و من تغییراتی در آنها ایجاد نخواهم کرد.
وی افزود: من از انتقادات تخریبگرانم باخبر هستم و اعتقادات من در خصوص حقوق زنان به انتخابات ریاست جمهوری ارتباطی ندارد.
همچنین برخی معتقدند که اخوان المسملین به دنبال تشکیل یک خلافت اسلامی با مرکزیت بیت المقدس است. این مساله برای بسیاری از مصریان وطن پرست فاکتوری تعیین کننده در زمان رای دادن است. اخوان المسلمین این گمانه زنی ها را رد کرده است.
القزاز گفت: نقل قول غلطی از رهبران اخوان المسلمین محمد بدیع وجود داد که می گوید، ما امیدواریم که بتوانیم اتحادیه اسلامی با ائتلافی بین مناطق با نفوذ از جمله مصر، خاورمیانه و آفریقا و جهان اسلام با یکدیگر ایجاد کنیم.
برخی از ناظران معتقدند، حتی اگر مرسی پیروز شود، موفقیت او به دلیل اختلافات داخلی در گروه اخوان المسلمین کوتاه مدت خواهد بود.
خلف، کارشناس نظامی گوید، مرشد(رهبر معنوی) رییس خواهد بود و بر تمام کشور تسلط پیدا خواهد کرد نه مرسی.
با وجود اینکه اخوان المسلمین به اختلافات داخلی اذعان دارد اما در ابراز پایبندی خود به دموکراسی صریح هستند.
حامد گفت: اخوان المسلمین مدینه فاضله نیست آنها اختلافاتی دارند اما همین اختلافات، زیبایی دموکراسی است. در خود گروه اخوان المسملین هم سیستم رای گیری دموکراتیکی وجود دارد و حتی رهبر گروه تنها یک رای دارد.
تا برگزاری انتخابات چند روزی بیش باقی نمانده است و مصریان باید بین یک مصر سکولارتر تحت ریاست شفیق و یک مصر مذهبی تر تحت ریاست مرسی، یک گزینه را انتخاب کنند.
برخی معتقدند، احتمال دارد که مصریان تمایلی به انتخاب ساختاری سکولار که با آن آشنا هستند، داشته باشند.
خلف، کارشناس نظامی، گفت: فکر می کنم که شفیق در انتخابات پیروز شود.
رای دهندگان اسلام گرا و بسیاری از لیبرال ها، شفیق را باقی مانده رژیم مستبد مبارک می دانند.
آشور گفت: بسیاری از اسلام گراها شفیق را با دستگاه امنیتی سابق که آن ها را در سال های دوران مبارک بی رحمانه شکنجه کرده اند، در ارتباط می دانند.
خلف گفت: در نهایت به رغم تمام این هیاهو و سروصدها که پیرامون دور دوم انتخابات را احاطه کرده، انتخابات بدون هرگونه درگیری برگزار خواهد شد.