يکشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۱ | Sunday, 29 May 2022
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
يکشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۱ | Sunday, 29 May 2022
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • گردشگری
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • گردشگری
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو / نماینده آبادان: چقدر فریاد بزنیم که فساد در خوزستان بیداد می کند

ویدیو / نماینده آبادان: چقدر فریاد بزنیم که فساد در خوزستان بیداد می کند

ویدیو / ماجرای ملاقات جنجالی و جعلی پوتین چیست؟

ویدیو / ماجرای ملاقات جنجالی و جعلی پوتین چیست؟

ویدیو / فاجعه بسیار وحشتناک‌تری که در انتظار آبادان بود

ویدیو / فاجعه بسیار وحشتناک‌تری که در انتظار آبادان بود

ویدیو / گفتگو با عامل تیراندازی خیابان طالقانی: قصد داشتم افراد دیگری که با آن‌ها اختلاف داشتم را بکشم

ویدیو / گفتگو با عامل تیراندازی خیابان طالقانی: قصد داشتم افراد دیگری که با آن‌ها اختلاف داشتم را بکشم

ویدیو / عزاداری خوزستانی‌های مقیم قم برای درگذشتگان حادثه متروپل

ویدیو / عزاداری خوزستانی‌های مقیم قم برای درگذشتگان حادثه متروپل

ویدیو / این مسلمانان تاتار در حال جنگ با نیروهای پوتین در اوکراین هستند + زیرنویس فارسی

ویدیو / این مسلمانان تاتار در حال جنگ با نیروهای پوتین در اوکراین هستند + زیرنویس فارسی

کد خبر: ۶۶۵۲۲۸
تاریخ انتشار: ۵۵ : ۱۴ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۰
ویدیو >> خبری
پ
گزارش ویدیویی «انتخاب»؛

تماشا کنید: ایران به جای روسیه؟! / صادرات گاز ایران به اروپا شدنی ست؟

با توجه به بحران ایجاد شده بین روسیه و اروپا و به خطر افتادن امنیت انرژی اروپا اکنون بحث جایگزینی گاز ایران با روسیه در فضای عمومی مطرح شده است. آیا اساسا چنین چیزی امکان‌پذیر هست یا خیر؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 

سرویس اقتصادی «انتخاب»: در بحبوحه حمله ارتش روسیه به اوکراین و به خطر افتادن امنیت انرژی در اروپا این بحث در ذهن بسیاری از ایرانیان نقش بسته که با توجه به تنش ایجاد شده بین روسیه و غرب، آیا ایران می‌تواند جایگزینی برای گاز روسیه به اروپا باشد؟ هم نگاه خوشبینانه و هم بدبینانه نسبت به این مسئله وجود دارد؛ برخی بر این عقیده هستند که ایران می‌تواند درآینده صادرکننده گاز به اروپا باشد و به صورت تدریجی بخشی از گاز اروپا را تامین کند، اما برخی دیگر نیز برعکس چنین موضوعی را امکان‌پذیر نمی‌دانند و عقیده دارند ایران هیچگاه توان صادرات گاز در این سطح را به اروپا نخواهد داشت. در این گزارش قصد داریم که این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم.

تاریخچه خطوط لوله صادرات گاز ایران به اروپا
در گذشته چندین طرح خط لوله شبکه‌ای وجود داشت که بحث صادرات گاز ایران به اروپا را عرصه آورد. یکی از این شبکه‌های خط لوله «ناباکو» بود که قرار بود گاز منطقه دریای خزر را از طریق ارزروم ترکیه به اتریش برساند. کشور‌های آذربایجان، گرجستان، ترکیه، بلغارستان، رومانی، مجارستان و اتریش در مسیر این خط لوله قرار داشتند. در این میان بحث ورود ایران به این خط لوله مطرح شد که می‌توانست واسطه انتقال گاز ترکمنستان به این خط لوله باشد، اما در سال ۲۰۱۰ اعضای کنسرسیوم ناباکو در نشست آنکارا ایران را رسما و به راحتی از این پروژه حذف کردند که مهمترین دلیل آن‌ها در آن مقطع شرایط سیاسی ایران بود. در واقع اروپا و آمریکا و حتی روسیه مخالف ورود ایران به خط لوله بودند که البته بعدا کل این پروژه ملغی شد. اروپا ایران را یک منبع قابل اتکای تامین گاز نمی‌داند و هیچوقت مذاکره‌ای جدی در این حوزه نداشته است.

خط لوله دیگر که بحث صادرات گاز پارس جنوبی به اروپا را مطرح کرده بود «خط لوله اسلامی» بود که قرار بود از پارس جنوبی، عراق و سوریه عبور کند و از آنجا به لبنان و ترکیه و اروپا برود. اما در میانه این مسیر ناامن‌ترین کشور‌های دنیا قرار داشتند و طبیعتا اروپا خطر تامین گاز از مسیر‌های ناامن را ترجیح نمی‌دهد. البته این خط لوله هیچگاه در برنامه‌های اروپا نبود و در نهایت تنها به عراق منتهی شد و سوریه نیز از مشارکت در این طرح به دلیل کمبود منابع مالی خودداری کرد.

«خط لوله پارس» یکی از جدی‌ترین پروژه‌های انتقال گاز ایران به اروپا بود و قرار بود که شرکت خارجی سوئیسی به نام EGL پیمانکار آن باشد. ایران قرار بود که سالانه ۳۷ میلیارد مترمکعب گاز را از ایران و از طریق خط لوله و از مسیر‌های ترکیه، یونان، ایتالیا و سوئیس و سپس اتریش و آلمان و سپس فرانسه و اسپانیا عبور کند. این پروژه حول و حوش سال‌های ۲۰۰۷ مطرح شد، اما اکنون که در سال ۲۰۲۲ قرار داریم یعنی ۱۳ سال بعد، کل صادرات ایران سالانه حدود ۲۶ تا ۲۷ میلیارد مترمکعب است در حالی که در آن سال برای صادرات سالانه ۳۷ میلیارد مترمکعب به اروپا برنامه‌ریزی شده بود. این پروژه به دلیل تحریم‌ها و فسخ قرارداد شرکت سوئیسی در تاریخ اکتبر ۲۰۱۰ کاملا از رده خارج شد. این خط دو قسمت کلی داشت: بخش ایران قرار بود گاز را از پارس جنوبی به مرز بازرگان برساند و بخش اروپایی که از ترکیه عبور می‌کرد و به یونان و ایتالیا می‌رسد. در ایتالیا خط لوله به دو قسمت تقسیم می‌شود که قسمت شمالی به سمت سوئیس، اتریش و آلمان می‌رفت و قسمت جنوبی که راهی فرانسه و اسپانیا می‌شد.

در آن مقطع اظهارنظر‌هایی مبنی بر این موضوع انجام شد که این خط لوله جایگزینی برای خط لوله ناباکو و همچنین «سوث استریم» روسیه است، اما روسیه از خط لوله گاز پارس جنوبی در آن زمان حمایت کرد.

تولید، مصرف و صادرات گاز ایران
بر اساس آخرین آمار‌های منتشر شده ایران دارای ۳۴ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز طبیعی است که این میزان حدود ۱۸ درصد کل ذخایر دنیا را شامل می‌شود. اما میزان تولید گاز نسبت به ذخایر در کشور وضعیت قابل قبولی نیست. در حال حاضر عمده تولید گاز کشور در دو شرکت نفت و گاز پارس یعنی میدان پارس جنوبی و شرکت نفت مناطق مرکزی یعنی میادینی مانند نار، کنگاه، دالان و ... انجام می‌شود که البته بیش از ۷۰ درصد تولید گاز سهم میدان پارس جنوبی است.

طبق گفته مقامات شرکت ملی گاز، تولید گاز ایران روزانه حدود ۸۰۰ تا ۸۱۰ میلیون مترمکعب است و این در حالیست که روزانه تقریبا معادل ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور مصرف می‌شود؛ بنابراین طبق گفته سخنگوی شرکت ملی گاز اگر صادرات ایران را نیز به این مقدار مصرف اضافه کنیم می‌توان گفت که میزان مصرف از تولید گاز در کشور بیشتر است.

نکته دیگر اینکه کل صادرات گاز ایران در حال حاضر روزانه در خوشبینانه‌ترین حالت ۷۵ میلیون مترمکعب است که عمده آن به دو کشور ترکیه و عراق صادر می‌شود. یعنی حدود ۳۰ میلیون مترمکعب از صادرات گاز ایران سهم ترکیه و حدود ۳۸ تا ۴۲ میلیون مترمکعب نیز سهم عراق است. اردوغان رئیس جمهور ترکیه اوایل بهمن ماه امسال در پی قطع صادرات گاز ایران به ترکیه به دلیل مشکلات فنی عنوان کرد که این اختلال تاثیری روی ترکیه نداشته و آذربایجان توانسته این کمبود را جبران کند. صادرات گاز ایران به عراق نیز گا‌ها حتی تا شش ماه متوقف می‌شود چرا که مصرف داخلی کشور در برخی مواقع سال به مرحله‌ای می‌رسد که ایران ناچار است طبق توافق صادرات خود به عراق را قطع کند. حتی صادرات گاز ایران به ترکیه ناپایدار بوده و ترکیه حتی در مقطعی توانست با شکایت از ایران به دلیل قطعی گاز در سال ۹۲ حدود ۲ میلیارد دلار گاز مجانی دریافت کند و حتی قیمت گاز ایران را تا پایان قرارداد ۲۵ ساله ۱۳ درصد کاهش دهد که زیانی معادل ۴ میلیارد دلار را به کشور تحمیل کرد. صادرات گاز به جای اینکه برای کشور سودآور باشد، اما به دلیل اختلالات مکرر بیشتر زیان‌آور بوده است.

صادرات روسیه به اروپا
اروپا حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد گاز طبیعی خود را از کشور روسیه دریافت می‌کند و این میزان حدود ۸۰ درصد گاز صادراتی روسیه را در بر می‌گیرد. در حال حاضر اروپا تقریبا معادل سالانه ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز فقط از روسیه وارد می‌کند که عمده آن از طریق کشور اوکراین ترانزیت می‌شود. همچنین باید گفت که میزان تولید روزانه روسیه امسال از مرز ۲ میلیارد مترمکعب یعنی بیش از دو برابر تولید ایران، عبور کرده و نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد بیشتر است. یعنی تولید سالانه روسیه امسال به ۷۶۲ میلیارد مترمکعب خواهد رسید.

مقایسه وضعیت تولید و صادرات گاز ایران و روسیه
مقایسه وضعیت تولید و صادرات ایران و روسیه به عنوان دو کشوری که رتبه‌های اول و دوم بیشترین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند تفاوت فاحشی را نشان می‌دهد. در حالی که میزان تولید روزانه ایران حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز است این رقم برای روسیه حدود ۲ میلیارد مترمکعب در روز است. این تفاوت فاحش طبیعتا در میزان صادرات نیز خود را نشان می‌دهد. صادرات سالانه گاز روسیه تقریبا معادل ۱۸۰ میلیارد مترمکعب است که حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آن راهی اروپا و ترکیه می‌شود. این در حالی است که صادرات سالانه گاز ایران در بهترین حالت ۲۵ میلیارد مترمکعب است. با این حال ایران با این میزان تولید بعد از روسیه و آمریکا سومین کشور تولید گاز دنیا را در اختیار دارد. اما سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که اگر ایران سومین تولید کننده گاز دنیاست چرا که سهم آن در بازار جهانی تنها حول و حوش ۱ درصد است؟ در ادامه سعی می‌کنیم به این سؤال پاسخ دهیم.

نکته‌ای که ذکر آن در اینجا اهمیت دارد این است که طبق گفته معاون وزیر نفت اگر ایران بخواهد در یک بازه زمانی ده ساله تولید گاز خود را دو برابر کند یعنی به حدود ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برساند باید در این بازه زمانی ۹۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند و برعکس در صورتی که سرمایه‌گذاری برای تولید گاز و بهره‌برداری از منابع صورت نگیرد ایران با وجود این همه ذخایر وابسته به واردات گاز خواهد شد؛ بنابراین وقتی صحبت از صادرات گاز ایران به اروپا می‌شود باید این ارقام را مد نظر قرار داشت بدین معنی که وقتی ایران توان صادرات حتی ۷۰ میلیون مترمکعب در روز آن هم به کشور‌های همسایه و هم‌مرز را ندارد چگونه می‌تواند جایگزین روسیه برای تامین گاز اروپا باشد؟

صادرات گاز به اروپا: افسانه یا واقعیت؟
اکنون می‌توان به بحث توان ایران برای صادرات گاز به اروپا و جایگزینی دست کم بخشی از آن پرداخت. در شرایط حاضر و در کوتاه‌مدت با توجه به میزان مصرف داخلی کشور و قدرت محدود ایران برای صادرات اساسا امکان صادرات گاز به اروپا وجود ندارد. ایران هم اکنون در صادرات خود به ترکیه و عراق به دلیل رشد غیرقابل پیش‌بینی مصرف داخلی چه در گرما و چه در سرمای شدید گا‌ها دچار مشکل می‌شود و حتی توان تامین گاز سایر کشور‌های منطقه در صورت وجود تقاضا را نخواهد داشت چرا که به پیک مصرف نسبت به تولید رسیده است.

همچنین اگر بازه زمانی کوتاه‌مدت را در نظر بگیریم، جدای از بحث مصرف شدید داخلی که گا‌ها از چند کشور نیز بیشتر است، خط لوله حاضر و آماده‌ای برای انتقال گاز به اروپا وجود ندارد و ایجاد زیرساخت برای این امر چندین سال طول خواهد کشید. دیگر اینکه ایران در بازار ال ان جی نیز جایگاهی ندارد که بتواند از این طریق به اروپا گاز صادر کند (کاری که الجزایر و قطر انجام می‌دهند)؛ بنابراین در شرایط کنونی دست کم تا ده سال آینده امکان صادرات گاز ایران به اروپا وجود ندارد.

صادرات گاز ایران به اروپا در صورت وجود مازاد عرضه تنها در صورتی امکان‌پذیر است که نگاهی جهانی به مسئله گاز وجود داشته باشد و تبدیل ایران به یک بازیگر مهم جهانی در دستور کار قرار بگیرد. نمی‌توان در شرایط انزوای گازی و در حالی که سهم ایران از بازار گاز جهان زیر یک درصد است از صادرات گاز به اروپا سخن گفت. ایران تنها با اتخاذ یک دیپلماسی گازی قدرتمند و سرمایه‌گذاری روی ال ان جی می‌تواند زمینه‌های نه تنها حضور در بازار اروپا بلکه سایر بازار‌ها از جمله شرق آسیا را نیز فراهم کند. این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری هم در بخش ال ان جی و هم خط لوله با مشارکت سایر کشور‌ها در یک بازه زمانی ده ساله است که بتوان منابع انتقال گاز را متنوع کرد.

طبیعتا فراهم شدن شرایط سیاسی حضور ایران در بازار جهانی و پرهیز از نگاه تقابلی به غرب در اینجا اهمیت زیادی دارد و گرنه موضوع صادرات گاز ایران به اروپا از اساس منتفی است، چرا که صادرات گاز ایران به اروپا نیازمند ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری در این بخش در یک بازه زمانی بلندمدت است و قرارداد‌های گازی نیز به طور بنیادی قرارداد‌های بلندمدت هستند.

در اینکه تحریم‌ها باعث جلوگیری از جذب سرمایه خارجی برای توسعه میدان‌های نفت و گاز شده‌اند شکی نیست چرا که ورود سرمایه به کشور با امنیت سرمایه‌گذاری گره خورده است. پیش از این شرکت‌هایی از قبیل توتال و حتی شرکت‌های روسی به دلیل تحریم‌ها از بازار ایران خارج شده‌اند؛ اما نکته اینجاست که ایران حتی در زمان‌هایی که تحریم نبوده نیز نتوانسته آن طور که باید و شاید سرمایه‌گذاری خارجی جذب کند که احتمالا مهمترین دلیل آن جدای از موانع فنی اساسا به نوع رویکرد مقامات اقتصادی کشور به این بازار بر می‌گردد که بر اساس مصرف داخلی و تامین صد در صدی گاز داخل و احداث خط لوله به کشور‌های منطقه پایه‌ریزی شده که نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی چندانی ندارد. در واقع استراتژی اصلی صادراتی ایران روی نفت بنا شده و به گاز بیشتر به عنوان انرژی جایگزین در داخل نگریسته می‌شود.

«محمد حسین عادلی» دبیر کل سابق مجمع کشور‌های صادرکننده گاز و از طرفداران جدی ورود ایران به ال ان جی و تبدیل کشور به بازیگر جهانی گاز معتقد است که تحریم ضربه‌های سختی به صنعت گاز ایران زده است. وی می‌گوید زمانی که ایران از طریق خط لوله پارس قصد صادرات به اروپا را داشت وابستگی گاز اروپا به روسیه ۳۰ درصد بود و ایران می‌توانست به جای تمرکز بر مصرف داخلی روی صادرات تکیه کند، اما هم تحریم‌های شدید و هم سیاست مصرف داخلی عملا جلوی این کار را گرفت. این در حالیست که اکنون میزان وابستگی اروپا به گاز روسیه نزدیک ۴۰ درصد است.

یکی از استدلال‌هایی که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش سال ۱۳۹۶ خود در رد ورود ایران به بازار ال ان جی آورده این است که بازار ال ان جی یک بازار اشباع شده است. این استدلال مبنای قدرتمندی ندارد چرا که سهم گاز در سبد جهانی انرژی به ویژه در دوران گذار به انرژی پاک بیشتر و بیشتر خواهد شد و کشور‌ها از جمله چین و ژاپن و حتی اروپا برای رهایی از وابستگی به گاز روسیه، تقاضای بیشتری برای گاز خواهند داشت. عادلی همچنین آماری در این رابطه می‌دهد و می‌گوید سهم گاز در سبد انرژی جهانی اکنون حدود ۲۲ درصد است و سهم نفت خام ۳۲ درصد، اما در سال ۲۰۵۰ سهم نفت از ۳۲ درصد به ۲۷ درصد کاهش خواهد یافت و سهم گاز برعکس از ۲۲ درصد به ۲۷ درصد رشد خواهد کرد. در واقع در فرآیند گذار به انرژی پاک سهم گاز نسبت به سایر انرژی‌های فسیلی افزایش خواهد یافت چرا که به تدریج جایگزین سوخت‌های آلوده مانند زغال‌سنگ و افزایش کیفیت هوا با کاهش انتشار کربن دی اکسید خواهد شد.

حضور ایران در بازار گاز اروپا از طریق خط لوله نیز از آنجا که باید با مشارکت سایر کشور‌ها انجام شود تقریبا بسیار دشوار است. در این شرایط ضمن اینکه ایران باید تولید خود را افزایش دهد و به سطح صادرات برساند، باید زیرساخت‌های خط لوله انتقال را نیز فراهم کند. احیای خط لوله پارس با مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی می‌تواند در آینده در دستور کار قرار بگیرد و پروزه انتقال گاز به اروپا را کلید بزند.

روسیه و ایران؛ همکاری یا تقابل؟
روسیه و آمریکا بزرگترین قدرت‌های گازی جهان هستند، اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که حدود ۸۰ درصد گاز روسیه راهی اروپا و ترکیه می‌شود و عمده قدرت روسیه در بازار به وابستگی اروپا به گاز این کشور باز می‌گردد. این در حالی است که قدرت گازی آمریکا جهانی‌تر است و دلیل این امر نیز توجه این کشور به سرمایه‌گذاری روی تولید و صادرات ال ان جی است. به عنوان مثال میزان صادرات ال ان جی آمریکا به اروپا از ابتدای سال ۲۰۲۱ تا انتهای همان سال رشد ۳۸ درصدی را تجربه کرد.

بر اساس آمار‌ها میزان صادرات ال ان جی روسیه در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۰ میلیارد مترمکعب بوده که عمده آن به کشور‌های اروپایی صادر شده است. این در حالیست که میزان صادرات ال ان جی روسیه در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب بود یعنی روسیه طی سه سال اخیر توانسته بیش از ۱۰۰ درصد میزان صادرات ال ان جی خود را افزایش دهد.

در باب تقابل ایران و روسیه در مسئله گاز صحبت‌های زیادی مبنی بر این امر شده که روسیه مخالف حضور بیشتر ایران در بازار گاز است. اما آمار‌ها نشان می‌دهد این فرضیه مبنای محکمی ندارد. روسیه در شرایط کنونی در بهترین حالت می‌تواند ۳۰ تا ۴۰ میلیارد متر مکعب گاز به خارج از اروپا صادر کند و سهم عمده این کشور در اروپا قرار دارد. از کل ۱۸۰ میلیارد مترمکعبی که روسیه در سال صادر می‌کند بیش از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آن راهی اروپا می‌شود و این موضوع نشان می‌دهد روسیه در خارج اروپا یک ابرقدرت گازی محسوب نمی‌شود.

زمانی که بحث جایگزینی گاز روسیه به اروپا مطرح شود طبیعتا دیپلماسی گازی این کشور فعال می‌شود تا نه تنها بازار عمده مصرفی خود را همچنان زنده نگه دارد بلکه وابستگی اروپا به خود را نیز ادامه‌دار کند. اما نکته اینجاست که بازار مصرفی اروپا بازار بزرگی است و تنها ۴۰ درصد آن در اختیار روسیه است و حضور ایران مانعی برای روسیه محسوب نمی‌شود، نشان این امر را می‌توان در حمایت روسیه از «خط لوله پارس» در آن مقطع زمانی در نظر گرفت.

زمانی که بحث صادرات گاز ایران به اروپا و جایگزینی آن با گاز روسیه مطرح می‌شود روسیه طبیعتا به سختی می‌تواند با این موضوع کنار بیاید. از طرف دیگر در حال حاضر قدرت روسیه مبتنی بر صادرات از طریق خط لوله است و البته برنامه افزایش ال ان جی خود تا سال ۲۰۳۵ به بیش از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب را در دستور کار قرار داده است.

اروپا نیز البته برنامه کاهش وابستگی به روسیه را در برنامه‌های آتی خود قرار داده و در این راستا اقداماتی را در قالب خطوط لوله‌های مختلف مانند «ایست‌مد»، «پوزیدیون» و «» ترنسمد» انجام داده است. روسیه نیز به تبع این امر باید بازار‌های دیگری در آینده برای گاز خود پیدا کند مانند چین که البته این امر نیاز به سرمایه‌گذاری برای احداث خطوط لوله جدید و یا افزایش صادرات ال ان جی دارد. به همین دلیل از دست دادن بازار اروپا برای روسیه کار راحتی نیست و این کشور تمام تلاش خود را خواهد کرد تا این بازار را همچنان فعال نگه دارد.

به همین دلیل روسیه به هیچ عنوان تا زمانی که بازار‌های خارج از اروپا مطرح باشد نمی‌تواند یک رقیب گازی برای ایران باشد و برعکس ایران حتی می‌تواند از تکنولوژی و سرمایه‌گذاری گازپروم و نواتک دو شرکت بزرگ روس در راستای اجرای پروژه‌های افزایش تولید و صادرات گاز خود بهره بگیرد. همسایگان ایران همچنان ظرفیت بسیار خوبی برای واردات گاز از ایران دارند؛ منطقه‌ای که روسیه حضور قدرتمندی به لحاظ گازی در آن ندارد. اگر ایران بتواند سرمایه‌گذاری روی پروژه ال ان جی را به انجام برساند، می‌تواند بازار‌های بکری را در شرق آسیا پیدا کند و دیپلماسی گازی خود را توسعه دهد.

به عنوان مثال طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی کشور هند تا سال ۲۰۳۰ تبدیل به سومین مصرف‌کننده انرژی در جهان خواهد شد و از اتحادیه اروپا پیشی خواهد گرفت و این بدین معناست که مصرف انرژی در این کشور دو برابر خواهد شد. نکته مهم در مورد هند این است که این کشور چهارمین واردکننده ال ان جی در جهان است و مقصد بسیار خوبی برای گاز احتمالی ایران خواهد بود. اتصال خط لوله صلح یکی از پروژه‌های گازرسانی ایران به هند بود، اما به دلیل اختلافات هند و پاکستان عملا این خط لوله از کار افتاده است. این احتمال وجود دارد که بین هند و پاکستان تنش‌زدایی صورت بگیرد و پاکستان با دولت کنونی فرآیند تکمیل خط لوله صلح را به انجام برساند و واردات گاز از ایران را کلید بزند که البته این موضوع نیاز به دیپلماسی گازی ایران نیز دارد. در صورتی که ایران روی ال ان جی سرمایه‌گذاری می‌کرد می‌توانست صادرات گاز خود به این کشور را افزایش دهد و یک بازار مصرفی خوب ایجاد کند، چرا که هزینه حمل گاز از ایران به هند نسبت آمریکا بسیار پایین‌تر است.

پاکستان، عمان، کویت، امارات، افغانستان، کشور‌های حوزه قفقاز و حتی کشور‌های دورتر در سمت شرق نیز علاوه بر ترکیه و عراق قابلیت این را دارند که گاز ایران را دریافت کنند. اما طبیعتا این موضوع بستگی به سیاست‌گذاری گازی کشور دارد و ضمن اینکه نیازمند سرمایه‌گذاری در دو بخش خط لوله و ال ان جی دارد بلکه از طرف دیگر نیازمند تمرکز بیشتر روی صادرات نسبت به مصرف داخلی است. در حال حاضر محبوبیت ال ان جی به دلیل قابلیت‌های زیست‌محیطی آن در حال افزایش است و ایران به عنوان یک قدرت گازی می‌تواند بخشی از این بازار را از آن خود کند و روی صادرات ۵۰ میلیون تن در سال هدف‌گذاری کند. اگرچه بازار ال ان جی در دستان کشور‌هایی مانند آمریکا و استرالیا و قطر است، اما ایران با توجه به ذخایر و تولید عظیم خودش می‌تواند سهم خود را در بازار گاز کسب کند. مانند نفت که اگر چه قدرت در دستان روسیه، عربستان و آمریکاست، اما ایران نیز همیشه به عنوان یک قدرت نفتی مطرح بوده است.

لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

رها کردن یک نوزاد دختر مقابل شیرخوارگاه آمنه

رها کردن یک نوزاد دختر مقابل شیرخوارگاه آمنه

حمله روزنامه کیهان به نوید محمدزاده و فرشته حسینی: با حجب و حیای انسان ایرانی در تضادید

حمله روزنامه کیهان به نوید محمدزاده و فرشته حسینی: با حجب و حیای انسان ایرانی در تضادید

واکنش پیمان معادی به فروریختن ساختمان متروپل

واکنش پیمان معادی به فروریختن ساختمان متروپل

روزنامه گاردین پیش‌بینی کرد: سعید روستایی بهترین کارگردان کن می‌شود

روزنامه گاردین پیش‌بینی کرد: سعید روستایی بهترین کارگردان کن می‌شود

قیمت بلیط کنسرت‌ها به ۵۰۰ هزار تومان رسید!

قیمت بلیط کنسرت‌ها به ۵۰۰ هزار تومان رسید!

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
رپورتاژ / تریبون 2
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: رونمایی از دستاورد‌های جدید پایگاه پهپادی ۳۱۳ ارتش

تصاویر: رونمایی از دستاورد‌های جدید پایگاه پهپادی ۳۱۳ ارتش

۲/۴
تصاویر: ۱۲۰ ساعت نفس‌گیر امدادگران «متروپُل»

تصاویر: ۱۲۰ ساعت نفس‌گیر امدادگران «متروپُل»

۳/۴
تصاویر: ششمین دوره فوتبال در شالیزار «فوتچل»

تصاویر: ششمین دوره فوتبال در شالیزار «فوتچل»

۴/۴
تصاویر: بازداشت عامل تیراندازی به پلیس در خیابان طالقانی

تصاویر: بازداشت عامل تیراندازی به پلیس در خیابان طالقانی

رپورتاژ / تریبون 2
ببینید!

ویدیو / اولین تصاویر بازدید سرلشکر باقری از پایگاه زیرزمینی ارتش

ویدیو / احیای میمون مُرده توسط راننده تاکسی

ویدیو / لحظه انهدام نفربر زرهی «BTR» در اوکراین

ویدیو / ثبت رکورد جهانی توسط بندباز فرانسوی

ویدیو / واکنش علی دایی به شایعه ممنوع‌الکاری‌اش: آویزان این فوتبال نیستم

ویدیوی پربازدید رسانه های اصولگرا؛ حرکات الهام چرخنده هنگام خواندن «سلام فرمانده»

ویدیو / علی دایی: از حضور در افطاری های سیاسی پشیمانم

آرشیو
رپورتاژ / تریبون 2
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

زهرا امیرابراهیمی بهترین بازیگر زن جشنواره کن شد

حمله مسلحانه به ماموران پلیس در خیابان طالقانی تهران / پلیس: تیراندازی با سلاح کمری انجام شد / دو مامور از ناحیه پا و صورت مجروح شده‌اند / متهم دستگیر شد / رییس پلیس تهران: ضارب، روز گذشته در شهریار، چهار نفر را کشته بود

ویدیو / اولین تصاویر بازدید سرلشکر باقری از پایگاه زیرزمینی ارتش

«برادران لیلا» برنده جایزه فیپرشی جشنواره کن / سعید روستایی جایزه‌اش را به مردم داغ‌دیده آبادان تقدیم کرد

سرلشکر باقری از یک «پایگاه سری» ارتش بازدید کرد

هاآرتص: دولت بایدن زمانی تصمیم به عدم حذف سپاه از لیست تروریسم گرفت که فهمید شانس احیای برجام بسیار کم است / روایتی از دلایلی که کاخ سفید را مردد کرده است

تصاویر: تشییع «احسان قدبیگی» شهید صنعت دفاعی - اراک

عکس / جای خالی یکی از جانباختگان متروپل آبادان در مدرسه

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور: دستورالعمل پوشاک بانوان ابلاغ شده که طبق آن مانتوهایی که قد آنها تا بالای زانو باشد ممنوع است / جلوی مانتوها باید روی هم بیاید و دکمه داشته باشد

تصاویری از شهید حسن صیاد خدایاری بعد از ترور در خیابان مجاهدین اسلام تهران

تایید هویت جسد مالک برج متروپل آبادان

المیرا شریفی‌مقدم به آنتن تلویزیون برگشت

انتشار اسامی افراد غیر روانشناس فاقد مجوز از سوی سازمان نظام روانشناسی / نام محمود انوشه، فرهنگ هلاکویی، ایمان سرورپور و علیرضا شیری در این لیست ۵۰ نفره

ناسا ساختار درمانند کوچک مریخی را «درِ سگ‌رو» نامگذاری کرد

اطلاعیه سپاه: ترور سرهنگ پاسدار صیاد خدایی توسط عوامل وابسته به استکبار جهانی / تسنیم: تروریست‌ها دو نفر بودند

پرستویی خطاب به جبلی: ظاهرا از شما هم آبی گرم نمی‌شود

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور: دستورالعمل پوشاک بانوان ابلاغ شده که طبق آن مانتوهایی که قد آنها تا بالای زانو باشد ممنوع است / جلوی مانتوها باید روی هم بیاید و دکمه داشته باشد

خداحافظی سحر قریشی از سینما / اعلام رسمی ازدواج با امیر تتلو

هتل شهر با دستور دادستان تهران تخلیه شد

تصاویری از شهید حسن صیاد خدایاری بعد از ترور در خیابان مجاهدین اسلام تهران

روز‌های پر استرسی که همچنان ادامه دارد/ اردیبهشت ۱۴۰۱ با فیش‌های ۱۴۰۰ مستمری تامین اجتماعی!

فرمانده سپاه: قطعاً خداوند و امام زمان (عج) بر سرود سلام فرمانده نظر داشته است / این سرود در تاریخ کشور ماندگار خواهد شد

منابع اسرائیلی: برای اولین بار در حملات هوایی تل آویو علیه سوریه، سامانه روسیه به سوی جنگنده‌های اسرائیلی شلیک کردند

تایید هویت جسد مالک برج متروپل آبادان

زمان بازی های تیم ملی فوتبال ایران در مقدماتی جام جهانی

ویدیو / این حیوان عجیب الخلقه در عراق، شیر منقرض شده آشوری است؟

سازمان جهانی بهداشت: قرنطینه امیکرون ۵ روز نیست

معاوضه شماره موبایل با آپارتمان لوکس / قیمت شماره‌های رند به ۵۰ میلیارد تومان رسید

تماشا کنید: خداحافظی ایران با ارس؟ / پروژه «داپ» ترکیه چگونه در سکوت منابع آبی ایران را خشک می کند؟

سیلی «ویل اسمیت» به صورت مجری اسکار به خاطر شوخی با همسرش / تصویر واکنش حاضران در سالن / گریه و عذرخواهی اسمیت پس از دریافت جایزه: عشق موجب می‌شود کارهای دیوانه‌واری انجام دهیم؛ وقتی در اوج هستی، شیطان دقیقا همان موقع سراغت می‌آید +عکس و ویدیو

درگذشت ناگهانی بازیگر مشهور سینمای ایران/ علت فوت به روایت خبرگزاری قوه قضاییه: خودکشی

شرط تحویل آپارتمان ۱۵۰ متری در نیاوران به رضا رویگری / مجری صداوسیما: مالک منزل گفته خانه را با چند پرستار آماده کرده‌ام؛ فقط رضا باید تنها بیاید / وقتش رسیده بگویم که چقدر به رضا ظلم شده / او مدت‌هاست که در روابط‌ش دچار مشکل شده / مو‌های رضا به طرز عجیبی سوزانده شده بود؛ به گریمور گفتم جوری درست کن که فکر کند مو دارد

رپورتاژ / تریبون 2
خواندنی ها
سونگ کانگ هو از کره جنوبی بهترین بازیگر مرد شد  / نخل طلا به «مثلث اندوه» رسید
اهدای جوایز جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲؛

سونگ کانگ هو از کره جنوبی بهترین بازیگر مرد شد / نخل طلا به «مثلث اندوه» رسید

ناسا روی طراحی بادبان‌های خورشیدی جدید سرمایه‌گذاری می‌کند

ناسا روی طراحی بادبان‌های خورشیدی جدید سرمایه‌گذاری می‌کند

اینستاگرام احتمالا به‌زودی شخصی‌سازی نحوه نمایش پست‌ها در پروفایل را ممکن می‌کند

اینستاگرام احتمالا به‌زودی شخصی‌سازی نحوه نمایش پست‌ها در پروفایل را ممکن می‌کند

سعید روستایی بعد از کسب جایزه فیپرشی: این جایزه بسیار مهم را تقدیم می‌کنم به مردم داغ‌دار کشورم در آبادان + ویدیو

سعید روستایی بعد از کسب جایزه فیپرشی: این جایزه بسیار مهم را تقدیم می‌کنم به مردم داغ‌دار کشورم در آبادان + ویدیو

رپورتاژ / تریبون 2
آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

تصاویر: رونمایی از دستاورد‌های جدید پایگاه پهپادی ۳۱۳ ارتش

تصاویر: ۱۲۰ ساعت نفس‌گیر امدادگران «متروپُل»

تصاویر: ششمین دوره فوتبال در شالیزار «فوتچل»

تصاویر: بازداشت عامل تیراندازی به پلیس در خیابان طالقانی

خاطرات هاشمی رفسنجانی، ۷ خرداد ۱۳۷۸: سیدحسن خمینی از من خواست ریاست قوه قضاییه را بپذیرم / می گفت آشیخ جواد تبریزی حاضر به دیدار با خاتمی نشده

خاطرات حسن روحانی، شماره ۴۸: از طرف مدرسه به ما گفتند عکس امام نباید به شیشه ها نصب شود

یادداشت‌های علم، جمعه ۱۲ خرداد ۱۳۴۶: به سفیر انگلیس گفتم حتی فیصل، حسین و عارف هم ممکن است به ما بد بگویند

ویدیو / نماینده آبادان: چقدر فریاد بزنیم که فساد در خوزستان بیداد می کند

هزینه ارسال پستی چقدر بیشتر شده است؟ / وزیر ارتباطات: عادی و سفارشی ۲۰ درصد، ویژه و پیشتاز ۴۰ درصد افزایش یافته

رئیس سازمان مدیریت بحران: تا ظهر فردا به پیکرهای مغازه‌های همکف متروپل می رسیم

آخرین وضعیت ۶ بیمار مشکوک به آبله میمونی؛ جواب تست ۴ نفر منفی شد / ۲ مورد همچنان در حال بررسی

حادثه متروپل؛ دولت فردا را در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کرد

ترامپ: در ۲۰۲۴، هم مجلس نمایندگان را پس می‌گیریم هم سنا و کاخ سفید را

تخریب متروپل فعلا منتفی است / آغاز عملیات مقاوم سازی ساختمان

انتقاد امام جمعه شیراز از حامیان احیای برجام: نفوذی دشمن شده اند و می گویند تمام کنید

روزنامه رسالت در واکنش به انتقادات همزمانی مراسم «سلام فرمانده» با شب شهادت امام صادق (ع) و حادثه آبادان:، چون دهه نودی‌ها امتحان دارند، باید ۵شنبه برگزار می‌شد / اتفاق تلخی در جایی از کشور رخ داده نمی‌شود تمام برنامه‌های فرهنگی کشور لغو شود

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: چندان با این تحلیل که اسرائیل از احتمال توافق احیای برجام ناراحت بوده و دست به ترور سرهنگ صیاد خدایی زده، موافق نیستم

سود ۵۲ میلیون‌تومانی وام ۱۰۰میلیونی ودیعه مسکن

فرمانده یگان ویژه: حضور ما در آبادان صرفاً برای ایجاد امنیت مردم انقلابی و کمک به آسیب‌دیدگان حادثه است

پیام آیت‌الله جنتی برای حادثه متروپل: مردم را به آرامش دعوت می‌کنم

تعقیب کیفری عاملان زنده به گور کردن تعداد زیادی جوجه در اردبیل

وزیر خارجه مسقط مذاکرات محرمانه میان ایران، آمریکا و عمان درباره احیای برجام را رد کرد

رئیس پلیس تهران: حادثه خیابان طالقانی امنیتی نبود / هیچ تجمعی در محل حادثه نبوده است‌

فرماندار آبادان: عملیات آواربرداری به مراحل حساس و خطرناک رسید/ هر لحظه امکان ریزش وجود دارد

۴۷ درصد ظرفیت سدهای کشور خالی است/کاهش ۶ درصدی ذخایر سدها نسبت به سال گذشته

اوکراین از احتمال عقب نشینی از آخرین منطقه در لوهانسک خبر داد

آخرین آمار کرونا در ایران، ۷ خرداد ۱۴۰۱: فوت ۴ نفر در شبانه روز گذشته / شناسایی ۱۰۳ بیمار جدید کرونایی

شاخص کل بورس، امروز ۷ خرداد ۱۴۰۱

منابع خبری افغانستان: سرپرست وزارت دفاع طالبان هدف سوءقصد قرار گرفت / طالبان: یک شایعه بی اساس است

سقوط هواپیمای آموزشی در آب‌های قشم / فرماندار: دو سرنشین هواپیما در سلامت هستند

قیمت طلا و سکه، امروز ۷ خرداد ۱۴۰۱

گردوغبار از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۲ هزار خوزستانی را راهی مراکز درمانی کرده است

بهزیستی: ۶۱ نوزاد در سال گذشته در سطح شهر رها شده‌اند

توضیح پلیس درباره تیراندازی به ماموران کلانتری ۱۰۷: شخصی با سلاح کمری اقدام به تیراندازی به سمت مامورین و شهروندان کرده است / متهم دستگیر و بازجویی از او در حال انجام است / تاکنون گزارشی مبنی بر شهادت مامورین و یا شهروندان گزارش نشده

فرمانده میدان حادثه متروپل آبادان: ‌کشف اجساد تا سه روز آینده به پایان می‌رسد

قیمت خرده فروشی شکر ۲۰ هزار تومان تعیین شد / تسنیم: شکر تا ۳۵ هزار تومان هم به فروش می‌رسد

قیمت لیر ترکیه، امروز ۷ خرداد ۱۴۰۱

قیمت سکه پارسیان، امروز ۷ خرداد ۱۴۰۱

قیمت دلار در صرافی‌های بانکی، امروز ۷ خرداد ۱۴۰۱

آرشیو
رپورتاژ / تریبون 2
وبگردی

ترانه علیدوستی از خودش ناراضی است که در جشنواره کن از آبادان یاد نکرد؟

دختر جنجالی فینال لیگ قهرمانان به فضا می‌رود!

قیمت بلیط کنسرت‌ها به ۵۰۰ هزار تومان رسید!

ستاره فوتبال ایران به زودی داماد می‌شود؟

روزنامه گاردین پیش‌بینی کرد: سعید روستایی بهترین کارگردان کن می‌شود

کشف یک دایناسور جدید در ژاپن

واکنش پیمان معادی به فروریختن ساختمان متروپل

رها کردن یک نوزاد دختر مقابل شیرخوارگاه آمنه

چه کسی مانع عکس یادگاری خریدهای تازه پرسپولیس شد؟

حمله روزنامه کیهان به نوید محمدزاده و فرشته حسینی: با حجب و حیای انسان ایرانی در تضادید

  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • گردشگری
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۶۶۵۲۲۸
تاریخ انتشار: ۵۵ : ۱۴ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۰
ویدیو >> خبری
پ
گزارش ویدیویی «انتخاب»؛

تماشا کنید: ایران به جای روسیه؟! / صادرات گاز ایران به اروپا شدنی ست؟

با توجه به بحران ایجاد شده بین روسیه و اروپا و به خطر افتادن امنیت انرژی اروپا اکنون بحث جایگزینی گاز ایران با روسیه در فضای عمومی مطرح شده است. آیا اساسا چنین چیزی امکان‌پذیر هست یا خیر؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 

سرویس اقتصادی «انتخاب»: در بحبوحه حمله ارتش روسیه به اوکراین و به خطر افتادن امنیت انرژی در اروپا این بحث در ذهن بسیاری از ایرانیان نقش بسته که با توجه به تنش ایجاد شده بین روسیه و غرب، آیا ایران می‌تواند جایگزینی برای گاز روسیه به اروپا باشد؟ هم نگاه خوشبینانه و هم بدبینانه نسبت به این مسئله وجود دارد؛ برخی بر این عقیده هستند که ایران می‌تواند درآینده صادرکننده گاز به اروپا باشد و به صورت تدریجی بخشی از گاز اروپا را تامین کند، اما برخی دیگر نیز برعکس چنین موضوعی را امکان‌پذیر نمی‌دانند و عقیده دارند ایران هیچگاه توان صادرات گاز در این سطح را به اروپا نخواهد داشت. در این گزارش قصد داریم که این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم.

تاریخچه خطوط لوله صادرات گاز ایران به اروپا
در گذشته چندین طرح خط لوله شبکه‌ای وجود داشت که بحث صادرات گاز ایران به اروپا را عرصه آورد. یکی از این شبکه‌های خط لوله «ناباکو» بود که قرار بود گاز منطقه دریای خزر را از طریق ارزروم ترکیه به اتریش برساند. کشور‌های آذربایجان، گرجستان، ترکیه، بلغارستان، رومانی، مجارستان و اتریش در مسیر این خط لوله قرار داشتند. در این میان بحث ورود ایران به این خط لوله مطرح شد که می‌توانست واسطه انتقال گاز ترکمنستان به این خط لوله باشد، اما در سال ۲۰۱۰ اعضای کنسرسیوم ناباکو در نشست آنکارا ایران را رسما و به راحتی از این پروژه حذف کردند که مهمترین دلیل آن‌ها در آن مقطع شرایط سیاسی ایران بود. در واقع اروپا و آمریکا و حتی روسیه مخالف ورود ایران به خط لوله بودند که البته بعدا کل این پروژه ملغی شد. اروپا ایران را یک منبع قابل اتکای تامین گاز نمی‌داند و هیچوقت مذاکره‌ای جدی در این حوزه نداشته است.

خط لوله دیگر که بحث صادرات گاز پارس جنوبی به اروپا را مطرح کرده بود «خط لوله اسلامی» بود که قرار بود از پارس جنوبی، عراق و سوریه عبور کند و از آنجا به لبنان و ترکیه و اروپا برود. اما در میانه این مسیر ناامن‌ترین کشور‌های دنیا قرار داشتند و طبیعتا اروپا خطر تامین گاز از مسیر‌های ناامن را ترجیح نمی‌دهد. البته این خط لوله هیچگاه در برنامه‌های اروپا نبود و در نهایت تنها به عراق منتهی شد و سوریه نیز از مشارکت در این طرح به دلیل کمبود منابع مالی خودداری کرد.

«خط لوله پارس» یکی از جدی‌ترین پروژه‌های انتقال گاز ایران به اروپا بود و قرار بود که شرکت خارجی سوئیسی به نام EGL پیمانکار آن باشد. ایران قرار بود که سالانه ۳۷ میلیارد مترمکعب گاز را از ایران و از طریق خط لوله و از مسیر‌های ترکیه، یونان، ایتالیا و سوئیس و سپس اتریش و آلمان و سپس فرانسه و اسپانیا عبور کند. این پروژه حول و حوش سال‌های ۲۰۰۷ مطرح شد، اما اکنون که در سال ۲۰۲۲ قرار داریم یعنی ۱۳ سال بعد، کل صادرات ایران سالانه حدود ۲۶ تا ۲۷ میلیارد مترمکعب است در حالی که در آن سال برای صادرات سالانه ۳۷ میلیارد مترمکعب به اروپا برنامه‌ریزی شده بود. این پروژه به دلیل تحریم‌ها و فسخ قرارداد شرکت سوئیسی در تاریخ اکتبر ۲۰۱۰ کاملا از رده خارج شد. این خط دو قسمت کلی داشت: بخش ایران قرار بود گاز را از پارس جنوبی به مرز بازرگان برساند و بخش اروپایی که از ترکیه عبور می‌کرد و به یونان و ایتالیا می‌رسد. در ایتالیا خط لوله به دو قسمت تقسیم می‌شود که قسمت شمالی به سمت سوئیس، اتریش و آلمان می‌رفت و قسمت جنوبی که راهی فرانسه و اسپانیا می‌شد.

در آن مقطع اظهارنظر‌هایی مبنی بر این موضوع انجام شد که این خط لوله جایگزینی برای خط لوله ناباکو و همچنین «سوث استریم» روسیه است، اما روسیه از خط لوله گاز پارس جنوبی در آن زمان حمایت کرد.

تولید، مصرف و صادرات گاز ایران
بر اساس آخرین آمار‌های منتشر شده ایران دارای ۳۴ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز طبیعی است که این میزان حدود ۱۸ درصد کل ذخایر دنیا را شامل می‌شود. اما میزان تولید گاز نسبت به ذخایر در کشور وضعیت قابل قبولی نیست. در حال حاضر عمده تولید گاز کشور در دو شرکت نفت و گاز پارس یعنی میدان پارس جنوبی و شرکت نفت مناطق مرکزی یعنی میادینی مانند نار، کنگاه، دالان و ... انجام می‌شود که البته بیش از ۷۰ درصد تولید گاز سهم میدان پارس جنوبی است.

طبق گفته مقامات شرکت ملی گاز، تولید گاز ایران روزانه حدود ۸۰۰ تا ۸۱۰ میلیون مترمکعب است و این در حالیست که روزانه تقریبا معادل ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور مصرف می‌شود؛ بنابراین طبق گفته سخنگوی شرکت ملی گاز اگر صادرات ایران را نیز به این مقدار مصرف اضافه کنیم می‌توان گفت که میزان مصرف از تولید گاز در کشور بیشتر است.

نکته دیگر اینکه کل صادرات گاز ایران در حال حاضر روزانه در خوشبینانه‌ترین حالت ۷۵ میلیون مترمکعب است که عمده آن به دو کشور ترکیه و عراق صادر می‌شود. یعنی حدود ۳۰ میلیون مترمکعب از صادرات گاز ایران سهم ترکیه و حدود ۳۸ تا ۴۲ میلیون مترمکعب نیز سهم عراق است. اردوغان رئیس جمهور ترکیه اوایل بهمن ماه امسال در پی قطع صادرات گاز ایران به ترکیه به دلیل مشکلات فنی عنوان کرد که این اختلال تاثیری روی ترکیه نداشته و آذربایجان توانسته این کمبود را جبران کند. صادرات گاز ایران به عراق نیز گا‌ها حتی تا شش ماه متوقف می‌شود چرا که مصرف داخلی کشور در برخی مواقع سال به مرحله‌ای می‌رسد که ایران ناچار است طبق توافق صادرات خود به عراق را قطع کند. حتی صادرات گاز ایران به ترکیه ناپایدار بوده و ترکیه حتی در مقطعی توانست با شکایت از ایران به دلیل قطعی گاز در سال ۹۲ حدود ۲ میلیارد دلار گاز مجانی دریافت کند و حتی قیمت گاز ایران را تا پایان قرارداد ۲۵ ساله ۱۳ درصد کاهش دهد که زیانی معادل ۴ میلیارد دلار را به کشور تحمیل کرد. صادرات گاز به جای اینکه برای کشور سودآور باشد، اما به دلیل اختلالات مکرر بیشتر زیان‌آور بوده است.

صادرات روسیه به اروپا
اروپا حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد گاز طبیعی خود را از کشور روسیه دریافت می‌کند و این میزان حدود ۸۰ درصد گاز صادراتی روسیه را در بر می‌گیرد. در حال حاضر اروپا تقریبا معادل سالانه ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز فقط از روسیه وارد می‌کند که عمده آن از طریق کشور اوکراین ترانزیت می‌شود. همچنین باید گفت که میزان تولید روزانه روسیه امسال از مرز ۲ میلیارد مترمکعب یعنی بیش از دو برابر تولید ایران، عبور کرده و نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد بیشتر است. یعنی تولید سالانه روسیه امسال به ۷۶۲ میلیارد مترمکعب خواهد رسید.

مقایسه وضعیت تولید و صادرات گاز ایران و روسیه
مقایسه وضعیت تولید و صادرات ایران و روسیه به عنوان دو کشوری که رتبه‌های اول و دوم بیشترین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند تفاوت فاحشی را نشان می‌دهد. در حالی که میزان تولید روزانه ایران حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز است این رقم برای روسیه حدود ۲ میلیارد مترمکعب در روز است. این تفاوت فاحش طبیعتا در میزان صادرات نیز خود را نشان می‌دهد. صادرات سالانه گاز روسیه تقریبا معادل ۱۸۰ میلیارد مترمکعب است که حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آن راهی اروپا و ترکیه می‌شود. این در حالی است که صادرات سالانه گاز ایران در بهترین حالت ۲۵ میلیارد مترمکعب است. با این حال ایران با این میزان تولید بعد از روسیه و آمریکا سومین کشور تولید گاز دنیا را در اختیار دارد. اما سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که اگر ایران سومین تولید کننده گاز دنیاست چرا که سهم آن در بازار جهانی تنها حول و حوش ۱ درصد است؟ در ادامه سعی می‌کنیم به این سؤال پاسخ دهیم.

نکته‌ای که ذکر آن در اینجا اهمیت دارد این است که طبق گفته معاون وزیر نفت اگر ایران بخواهد در یک بازه زمانی ده ساله تولید گاز خود را دو برابر کند یعنی به حدود ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برساند باید در این بازه زمانی ۹۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند و برعکس در صورتی که سرمایه‌گذاری برای تولید گاز و بهره‌برداری از منابع صورت نگیرد ایران با وجود این همه ذخایر وابسته به واردات گاز خواهد شد؛ بنابراین وقتی صحبت از صادرات گاز ایران به اروپا می‌شود باید این ارقام را مد نظر قرار داشت بدین معنی که وقتی ایران توان صادرات حتی ۷۰ میلیون مترمکعب در روز آن هم به کشور‌های همسایه و هم‌مرز را ندارد چگونه می‌تواند جایگزین روسیه برای تامین گاز اروپا باشد؟

صادرات گاز به اروپا: افسانه یا واقعیت؟
اکنون می‌توان به بحث توان ایران برای صادرات گاز به اروپا و جایگزینی دست کم بخشی از آن پرداخت. در شرایط حاضر و در کوتاه‌مدت با توجه به میزان مصرف داخلی کشور و قدرت محدود ایران برای صادرات اساسا امکان صادرات گاز به اروپا وجود ندارد. ایران هم اکنون در صادرات خود به ترکیه و عراق به دلیل رشد غیرقابل پیش‌بینی مصرف داخلی چه در گرما و چه در سرمای شدید گا‌ها دچار مشکل می‌شود و حتی توان تامین گاز سایر کشور‌های منطقه در صورت وجود تقاضا را نخواهد داشت چرا که به پیک مصرف نسبت به تولید رسیده است.

همچنین اگر بازه زمانی کوتاه‌مدت را در نظر بگیریم، جدای از بحث مصرف شدید داخلی که گا‌ها از چند کشور نیز بیشتر است، خط لوله حاضر و آماده‌ای برای انتقال گاز به اروپا وجود ندارد و ایجاد زیرساخت برای این امر چندین سال طول خواهد کشید. دیگر اینکه ایران در بازار ال ان جی نیز جایگاهی ندارد که بتواند از این طریق به اروپا گاز صادر کند (کاری که الجزایر و قطر انجام می‌دهند)؛ بنابراین در شرایط کنونی دست کم تا ده سال آینده امکان صادرات گاز ایران به اروپا وجود ندارد.

صادرات گاز ایران به اروپا در صورت وجود مازاد عرضه تنها در صورتی امکان‌پذیر است که نگاهی جهانی به مسئله گاز وجود داشته باشد و تبدیل ایران به یک بازیگر مهم جهانی در دستور کار قرار بگیرد. نمی‌توان در شرایط انزوای گازی و در حالی که سهم ایران از بازار گاز جهان زیر یک درصد است از صادرات گاز به اروپا سخن گفت. ایران تنها با اتخاذ یک دیپلماسی گازی قدرتمند و سرمایه‌گذاری روی ال ان جی می‌تواند زمینه‌های نه تنها حضور در بازار اروپا بلکه سایر بازار‌ها از جمله شرق آسیا را نیز فراهم کند. این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری هم در بخش ال ان جی و هم خط لوله با مشارکت سایر کشور‌ها در یک بازه زمانی ده ساله است که بتوان منابع انتقال گاز را متنوع کرد.

طبیعتا فراهم شدن شرایط سیاسی حضور ایران در بازار جهانی و پرهیز از نگاه تقابلی به غرب در اینجا اهمیت زیادی دارد و گرنه موضوع صادرات گاز ایران به اروپا از اساس منتفی است، چرا که صادرات گاز ایران به اروپا نیازمند ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری در این بخش در یک بازه زمانی بلندمدت است و قرارداد‌های گازی نیز به طور بنیادی قرارداد‌های بلندمدت هستند.

در اینکه تحریم‌ها باعث جلوگیری از جذب سرمایه خارجی برای توسعه میدان‌های نفت و گاز شده‌اند شکی نیست چرا که ورود سرمایه به کشور با امنیت سرمایه‌گذاری گره خورده است. پیش از این شرکت‌هایی از قبیل توتال و حتی شرکت‌های روسی به دلیل تحریم‌ها از بازار ایران خارج شده‌اند؛ اما نکته اینجاست که ایران حتی در زمان‌هایی که تحریم نبوده نیز نتوانسته آن طور که باید و شاید سرمایه‌گذاری خارجی جذب کند که احتمالا مهمترین دلیل آن جدای از موانع فنی اساسا به نوع رویکرد مقامات اقتصادی کشور به این بازار بر می‌گردد که بر اساس مصرف داخلی و تامین صد در صدی گاز داخل و احداث خط لوله به کشور‌های منطقه پایه‌ریزی شده که نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی چندانی ندارد. در واقع استراتژی اصلی صادراتی ایران روی نفت بنا شده و به گاز بیشتر به عنوان انرژی جایگزین در داخل نگریسته می‌شود.

«محمد حسین عادلی» دبیر کل سابق مجمع کشور‌های صادرکننده گاز و از طرفداران جدی ورود ایران به ال ان جی و تبدیل کشور به بازیگر جهانی گاز معتقد است که تحریم ضربه‌های سختی به صنعت گاز ایران زده است. وی می‌گوید زمانی که ایران از طریق خط لوله پارس قصد صادرات به اروپا را داشت وابستگی گاز اروپا به روسیه ۳۰ درصد بود و ایران می‌توانست به جای تمرکز بر مصرف داخلی روی صادرات تکیه کند، اما هم تحریم‌های شدید و هم سیاست مصرف داخلی عملا جلوی این کار را گرفت. این در حالیست که اکنون میزان وابستگی اروپا به گاز روسیه نزدیک ۴۰ درصد است.

یکی از استدلال‌هایی که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش سال ۱۳۹۶ خود در رد ورود ایران به بازار ال ان جی آورده این است که بازار ال ان جی یک بازار اشباع شده است. این استدلال مبنای قدرتمندی ندارد چرا که سهم گاز در سبد جهانی انرژی به ویژه در دوران گذار به انرژی پاک بیشتر و بیشتر خواهد شد و کشور‌ها از جمله چین و ژاپن و حتی اروپا برای رهایی از وابستگی به گاز روسیه، تقاضای بیشتری برای گاز خواهند داشت. عادلی همچنین آماری در این رابطه می‌دهد و می‌گوید سهم گاز در سبد انرژی جهانی اکنون حدود ۲۲ درصد است و سهم نفت خام ۳۲ درصد، اما در سال ۲۰۵۰ سهم نفت از ۳۲ درصد به ۲۷ درصد کاهش خواهد یافت و سهم گاز برعکس از ۲۲ درصد به ۲۷ درصد رشد خواهد کرد. در واقع در فرآیند گذار به انرژی پاک سهم گاز نسبت به سایر انرژی‌های فسیلی افزایش خواهد یافت چرا که به تدریج جایگزین سوخت‌های آلوده مانند زغال‌سنگ و افزایش کیفیت هوا با کاهش انتشار کربن دی اکسید خواهد شد.

حضور ایران در بازار گاز اروپا از طریق خط لوله نیز از آنجا که باید با مشارکت سایر کشور‌ها انجام شود تقریبا بسیار دشوار است. در این شرایط ضمن اینکه ایران باید تولید خود را افزایش دهد و به سطح صادرات برساند، باید زیرساخت‌های خط لوله انتقال را نیز فراهم کند. احیای خط لوله پارس با مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی می‌تواند در آینده در دستور کار قرار بگیرد و پروزه انتقال گاز به اروپا را کلید بزند.

روسیه و ایران؛ همکاری یا تقابل؟
روسیه و آمریکا بزرگترین قدرت‌های گازی جهان هستند، اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که حدود ۸۰ درصد گاز روسیه راهی اروپا و ترکیه می‌شود و عمده قدرت روسیه در بازار به وابستگی اروپا به گاز این کشور باز می‌گردد. این در حالی است که قدرت گازی آمریکا جهانی‌تر است و دلیل این امر نیز توجه این کشور به سرمایه‌گذاری روی تولید و صادرات ال ان جی است. به عنوان مثال میزان صادرات ال ان جی آمریکا به اروپا از ابتدای سال ۲۰۲۱ تا انتهای همان سال رشد ۳۸ درصدی را تجربه کرد.

بر اساس آمار‌ها میزان صادرات ال ان جی روسیه در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۰ میلیارد مترمکعب بوده که عمده آن به کشور‌های اروپایی صادر شده است. این در حالیست که میزان صادرات ال ان جی روسیه در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب بود یعنی روسیه طی سه سال اخیر توانسته بیش از ۱۰۰ درصد میزان صادرات ال ان جی خود را افزایش دهد.

در باب تقابل ایران و روسیه در مسئله گاز صحبت‌های زیادی مبنی بر این امر شده که روسیه مخالف حضور بیشتر ایران در بازار گاز است. اما آمار‌ها نشان می‌دهد این فرضیه مبنای محکمی ندارد. روسیه در شرایط کنونی در بهترین حالت می‌تواند ۳۰ تا ۴۰ میلیارد متر مکعب گاز به خارج از اروپا صادر کند و سهم عمده این کشور در اروپا قرار دارد. از کل ۱۸۰ میلیارد مترمکعبی که روسیه در سال صادر می‌کند بیش از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آن راهی اروپا می‌شود و این موضوع نشان می‌دهد روسیه در خارج اروپا یک ابرقدرت گازی محسوب نمی‌شود.

زمانی که بحث جایگزینی گاز روسیه به اروپا مطرح شود طبیعتا دیپلماسی گازی این کشور فعال می‌شود تا نه تنها بازار عمده مصرفی خود را همچنان زنده نگه دارد بلکه وابستگی اروپا به خود را نیز ادامه‌دار کند. اما نکته اینجاست که بازار مصرفی اروپا بازار بزرگی است و تنها ۴۰ درصد آن در اختیار روسیه است و حضور ایران مانعی برای روسیه محسوب نمی‌شود، نشان این امر را می‌توان در حمایت روسیه از «خط لوله پارس» در آن مقطع زمانی در نظر گرفت.

زمانی که بحث صادرات گاز ایران به اروپا و جایگزینی آن با گاز روسیه مطرح می‌شود روسیه طبیعتا به سختی می‌تواند با این موضوع کنار بیاید. از طرف دیگر در حال حاضر قدرت روسیه مبتنی بر صادرات از طریق خط لوله است و البته برنامه افزایش ال ان جی خود تا سال ۲۰۳۵ به بیش از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب را در دستور کار قرار داده است.

اروپا نیز البته برنامه کاهش وابستگی به روسیه را در برنامه‌های آتی خود قرار داده و در این راستا اقداماتی را در قالب خطوط لوله‌های مختلف مانند «ایست‌مد»، «پوزیدیون» و «» ترنسمد» انجام داده است. روسیه نیز به تبع این امر باید بازار‌های دیگری در آینده برای گاز خود پیدا کند مانند چین که البته این امر نیاز به سرمایه‌گذاری برای احداث خطوط لوله جدید و یا افزایش صادرات ال ان جی دارد. به همین دلیل از دست دادن بازار اروپا برای روسیه کار راحتی نیست و این کشور تمام تلاش خود را خواهد کرد تا این بازار را همچنان فعال نگه دارد.

به همین دلیل روسیه به هیچ عنوان تا زمانی که بازار‌های خارج از اروپا مطرح باشد نمی‌تواند یک رقیب گازی برای ایران باشد و برعکس ایران حتی می‌تواند از تکنولوژی و سرمایه‌گذاری گازپروم و نواتک دو شرکت بزرگ روس در راستای اجرای پروژه‌های افزایش تولید و صادرات گاز خود بهره بگیرد. همسایگان ایران همچنان ظرفیت بسیار خوبی برای واردات گاز از ایران دارند؛ منطقه‌ای که روسیه حضور قدرتمندی به لحاظ گازی در آن ندارد. اگر ایران بتواند سرمایه‌گذاری روی پروژه ال ان جی را به انجام برساند، می‌تواند بازار‌های بکری را در شرق آسیا پیدا کند و دیپلماسی گازی خود را توسعه دهد.

به عنوان مثال طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی کشور هند تا سال ۲۰۳۰ تبدیل به سومین مصرف‌کننده انرژی در جهان خواهد شد و از اتحادیه اروپا پیشی خواهد گرفت و این بدین معناست که مصرف انرژی در این کشور دو برابر خواهد شد. نکته مهم در مورد هند این است که این کشور چهارمین واردکننده ال ان جی در جهان است و مقصد بسیار خوبی برای گاز احتمالی ایران خواهد بود. اتصال خط لوله صلح یکی از پروژه‌های گازرسانی ایران به هند بود، اما به دلیل اختلافات هند و پاکستان عملا این خط لوله از کار افتاده است. این احتمال وجود دارد که بین هند و پاکستان تنش‌زدایی صورت بگیرد و پاکستان با دولت کنونی فرآیند تکمیل خط لوله صلح را به انجام برساند و واردات گاز از ایران را کلید بزند که البته این موضوع نیاز به دیپلماسی گازی ایران نیز دارد. در صورتی که ایران روی ال ان جی سرمایه‌گذاری می‌کرد می‌توانست صادرات گاز خود به این کشور را افزایش دهد و یک بازار مصرفی خوب ایجاد کند، چرا که هزینه حمل گاز از ایران به هند نسبت آمریکا بسیار پایین‌تر است.

پاکستان، عمان، کویت، امارات، افغانستان، کشور‌های حوزه قفقاز و حتی کشور‌های دورتر در سمت شرق نیز علاوه بر ترکیه و عراق قابلیت این را دارند که گاز ایران را دریافت کنند. اما طبیعتا این موضوع بستگی به سیاست‌گذاری گازی کشور دارد و ضمن اینکه نیازمند سرمایه‌گذاری در دو بخش خط لوله و ال ان جی دارد بلکه از طرف دیگر نیازمند تمرکز بیشتر روی صادرات نسبت به مصرف داخلی است. در حال حاضر محبوبیت ال ان جی به دلیل قابلیت‌های زیست‌محیطی آن در حال افزایش است و ایران به عنوان یک قدرت گازی می‌تواند بخشی از این بازار را از آن خود کند و روی صادرات ۵۰ میلیون تن در سال هدف‌گذاری کند. اگرچه بازار ال ان جی در دستان کشور‌هایی مانند آمریکا و استرالیا و قطر است، اما ایران با توجه به ذخایر و تولید عظیم خودش می‌تواند سهم خود را در بازار گاز کسب کند. مانند نفت که اگر چه قدرت در دستان روسیه، عربستان و آمریکاست، اما ایران نیز همیشه به عنوان یک قدرت نفتی مطرح بوده است.

رازیانه د
رومیس د
ارسال به تلگرام
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • گردشگری
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"