یک تحلیلگر مسائل بینالملل در پاسخ به این پرسش که تزلزل و عدم اطمینان نسبت به دوام برجام به چه نتایجی منجر میشود، عنوان کرد: «این امر باعث میشود که از منافع اقتصادی برجام به اندازه کافی استفاده نکنیم. چراکه یک سری از کشورها، شرکتها و بانکهای بین المللی همیشه نگران خواهند بود که اتفاق جدیدی رخ دهد یا این نگرانی را دارند که در معرض نقض سایر تحریمها اعم از تحریمهای موشکی، حقوق بشری و... و نیز تحریمهای اولیه قرار گیرند. اگر آنها در معرض نقض این تحریمها قرار گیرند، از طرف امریکا مورد مجازات قرار میگیرند. به همین دلیل است که اجازه نمیدهد رابطه اقتصادی داشته باشیم بلکه اجازه میدهد رابطه تجاری، یعنی انجام خرید و فروش، داشته باشیم.»
کوروش احمدی در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب» در پاسخ به این پرسش که به منظور اینکه برجام یک توافق بلند مدت شود، چه الزامات و اتفاقاتی باید شکل گیرد، گفت: «این بحث از همان ابتدا که برجام مطرح بود و شش سال پیش که مذاکره انجام شد، وجود داشت. برجام یک توافق تک موضوعی است؛ یعنی فقط به یکی از مشکلات و اختلافاتی که میان ایران و امریکا وجود دارد، میپردازد. به دلیل تک موضوعی بودن برجام، اگر سایر اختلافات بالا گیرد یا موارد جدیدی پیش بیاید، تنشی که از ناحیه سایر موارد و اختلافات شکل میگیرد، میتواند روی توافق تاثیر سوء بگذارد.»
وی خاطرنشان کرد: «برجام علاوه بر تک موضوعی بودن، یک توافق داوطلبانه است. بدین معنا که یک برنامه عمل داوطلبانه است و در متن برجام هم ۵، ۶ بار بر این موضوع تاکید شده است. البته اینکه داوطلبانه است، به نفع ما بوده برای اینکه تعهدات ما ذیل NPT و پادمان مشخص است و اگر موارد اضافهای در برجام آمد و قرار بود که الزامآور باشد، به سود ما نبود.»
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: «برجام به علت اینکه یک توافق داوطلبانه است، اگر از ناحیه سایر اختلافات تحت فشار قرار گیرد وضعیت شکنندهتری پیدا میکند؛ کمااینکه یک سری بهانههای نا واردی در دوران ترامپ گرفته و به این ترتیب از برجام خارج شد یا اینکه در آینده اگر اتفاقاتی رخ دهد و دولت جدیدی بر سر کار بیاید که اولویتهای متفاوت با دولت قبلی داشته باشد، به هر حال این مسئله تزلزل در برجام وجود خواهد داشت.»
احمدی در پاسخ به این پرسش که این تزلزل و عدم اطمینان نسبت به دوام برجام به چه نتایجی منجر میشود، عنوان کرد: «این امر باعث میشود که از منافع اقتصادی برجام به اندازه کافی استفاده نکنیم. بدان معنا که تعهدات هستهای خودمان را اجرا کنیم، ولی از منافع اقتصادی که قرار بود عادی سازی روابط ایران با جهان باشد، نتوانیم بهرهمند شویم؛ چراکه یک سری از کشورها، شرکتها و بانکهای بین المللی همیشه نگران خواهند بود که اتفاق جدیدی رخ دهد یا این نگرانی را دارند که در معرض نقض سایر تحریمها اعم از تحریمهای موشکی، حقوق بشری و... و نیز تحریمهای اولیه قرار گیرند.»
این تحلیلگر سیاست خارجی افزود: «اگر این کشورها، شرکتها و بانکهای بینالمللی در معرض نقض این تحریمها قرار گیرند، آنوقت از طرف امریکا مورد مجازات قرار میگیرند. به همین دلیل است که اجازه نمیدهد رابطه اقتصادی داشته باشیم بلکه اجازه میدهد رابطه تجاری، یعنی انجام خرید و فروش، داشته باشیم؛ و این مهم، مخصوصا با توجه به تجربه خروج ترامپ از برجام، اگر برجام احیا شود ممکن است در آینده با شدت بیشتری مشکل ایجاد کند. این است که، چون توافق تک موضوعی است این مشکلات را به همراه خواهد داشت.»