پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایلنا: رویترز در تحلیلی به تحولات بازار نفت پرداخت.
به گزارش رویترز، قیمت نفت در روز دوشنبه بیش از ۹ درصد افزایش یافت و به بالاترین حد خود از سال ۲۰۰۸ رسید، زیرا ایالات متحده و متحدان اروپایی در حال بررسی ممنوعیت واردات نفت روسیه هستند و تأخیر در بازگشت احتمالی نفت خام ایران به بازارهای جهانی به نگرانیهای شدید عرضه دامن زد.
بهای معاملات آتی نفت برنت با ۱۲.۶۱ دلار یا ۱۰.۶ درصد افزایش به ۱۳۰.۷۲ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۰.۴۱ دلار یا ۹ درصد افزایش، به ۱۲۶.۰۹ دلار رسید.
در چند دقیقه ابتدایی مبادلات روز دوشنبه، نفت برنت و وست تگزاس بیش از ۱۰ دلار در هر بشکه افزایش یافت و به بالاترین سطح از جولای ۲۰۰۸ رسید که برنت ۱۳۹.۱۳ دلار و وست تگزاس ۱۳۰.۵۰ دلار بود.
بلینکن روز یکشنبه گفت که ایالات متحده و متحدان اروپایی در حال بررسی ممنوعیت واردات نفت روسیه هستند
تحلیلگران بازار نفت میگویند: « این بایکوت، فشار زیادی بر عرضه نفت و گاز وارد میکند که قبلاً تأثیر افزایش تقاضا را احساس کرده است. قیمتها احتمالا در کوتاهمدت افزایش خواهد یافت و حرکت به سمت بشکهای ۱۵۰ دلار دور از ذهن نیست.»
وی ادامه داد: چنین اقدامی فشار بیشتری بر اقتصادهای جهانی وارد میکند، تورم را بالاتر میبرد و بانکهای مرکزی را به بحث در مورد سرعت اجرای افزایش نرخ بهره میبرد.
قیمت جهانی نفت از ابتدای سال ۲۰۲۲ به همراه سایر کالاها ۶۷ درصد افزایش یافته است که نگرانیها را در مورد رشد اقتصادی جهان و رکود تورمی افزایش داده است.
تحلیلگران بانک آمریکا میگویند که اگر بیشتر صادرات نفت روسیه قطع شود، ممکن است ۵ میلیون بشکه یا بیشتر کسری داشته باشد و این به آن معناست که قیمت نفت از ۱۰۰ دلار به ۲۰۰ دلار در هر بشکه میرسد.
هووی لی، اقتصاددان سنگاپوری گفت: در بدترین سناریوی تحریم کامل صادرات انرژی روسیه، از دیدن معامله برنت بالای ۲۰۰ دلار تعجب نخواهم کرد.
روسیه با صادرات حدود ۷ میلیون بشکه در روز بزرگترین صادرکننده نفتخام و فرآوردههای نفتی جهان است. برخی از حجم صادرات نفت قزاقستان از بنادر روسیه نیز با مشکلاتی مواجه شده است.
علیرغم افزایش قیمت نفت، شرکتهای انرژی ایالات متحده در هفته گذشته تعداد دکلهای نفتی فعال خود را کاهش دادند که نگرانیهای مربوط به عرضه را تشدید کرد. شرکت ملی نفت آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد، بسته شدن میدانهای نفتی در لیبی منجر به از دست دادن ۳۳۰ هزار بشکه در روز شد که بیش از ۲۵ درصد از تولید این شرکت در سال ۲۰۲۱ بود.
مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهانی روز یکشنبه به دنبال درخواست روسیه برای تضمین آمریکا مبنی بر اینکه تحریمهایی که بر سر مناقشه اوکراین با آن روبهرو است به تجارتش با تهران لطمه نمیزند، در بلاتکلیفی فرو رفت. به گفته منابع، چین همچنین خواستههای جدیدی را مطرح کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه در واکنش به درخواستهای روسیه گفت که تحریمهای اعمال شده علیه روسیه به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین هیچ ارتباطی با توافق هستهای احتمالی با ایران ندارد.
آمریتا سن، یک کارشناس نفتی گفت: «ایران تنها عامل نزولی واقعی بود، اما اگر اکنون توافق با ایران به تعویق بیفتد، میتوانیم خیلی سریعتر به کف مخازن برسیم، به خصوص اگر بشکههای روسیه برای مدت طولانی خارج از بازار باقی بمانند».