پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: رییس ائتلاف نظامی کشورهای غربی روز سهشنبه در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین گفت: «اوکراین در دراز مدت به عضویت ناتو درخواهد آمد.»
ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) همچنین بر این موضوع تاکید کرد که مساله فوری این است که اوکراین یک کشور مستقل از روسیه باقی بماند.
دبیرکل ناتو در جریان بازدید از هلسینکی، پایتخت فنلاند به خبرنگاران گفت: «متحدان ناتو توافق کردهاند که اوکراین به عضویت این گروه درآید، اما چشمانداز آن بلندمدت است.»
او ادامه داد: «اکنون مساله این است که اوکراین به عنوان یک کشور مستقل پیروز شود و ما هم باید از این کشور حمایت کنیم.»
پس از تهاجم روسیه، ولادیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین از این ائتلاف نظامی خواسته بود که به کشورش امکان «عضویت سریع» بدهد.
ینس استولتنبرگ در کنفرانسی مطبوعاتی با سانا مارین، نخست وزیر فنلاند گفت که وقتی جنگ تمام شد، «ما باید اطمینان حاصل کنیم که تاریخ تکرار نخواهد شد». نخستوزیر فنلاند هم ادامه داد: «من میبینم که در آینده، اوکراین بخشی از اتحادیه اروپا و همچنین عضوی از ناتو خواهد بود.»
ولادیمیرپوتین، رئیسجمهوری روسیه گسترش مرزهای ناتو به سمت شرق را یکی از دلایل حمله خود به اوکراین عنوان کرده است. این موضوع توسط کییف و متحدانش رد شده و آنها مدعی هستند تهاجم مسکو چیزی جز کشورگشایی نبوده است.
اظهارات ینس استولتنبرگ در حالی بیان شده که فنلاند هم به دنبال پیوستن به این ائتلاف نظامی است. فنلاند یکی از طولانیترین مرزهای اروپا را با روسیه دارد. علاوه بر فنلاند، سوئد هم میخواهد به ناتو بپیوندد.
تصمیم این دو کشور برای درخواست عضویت در ناتو در پی حمله روسیه به اوکراین اتخاذ شد. هر دو کشور چند دهه سیاست عدم تعهد نظامی خود را کنار گذاشته و خواستار پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی شدهاند.
اما به نظر میرسد هلسینکی با موانع دیپلماتیک کمتری نسبت به استکهلم رو به رو است، چرا که افکار عمومی از عضویت در ناتو حمایت میکند.
تاکنون به غیر از مجارستان و ترکیه، سایر اعضای ائتلاف، همگی با پیوستن این دو کشور موافق کردهاند.
ترکیه با پیوستن این دو کشور به ناتو مخالف است و به طور خاص این مخالفت را درباره سوئد مطرح میکند. آنکارا مدعی است که سوئد پناهگاه امنی برای اعضای حزب کارگران کردستان (پکک) شده است. گروهی که ترکیه آنها را «تروریست» میخواند.
اوکراین سال ۲۰۰۸ درخواست پیوستن به این ائتلاف نظامی را مطرح کرد، اما پس از انتخاب ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهوری پیشین این کشور در سال ۲۰۱۰، او تصمیم گرفت کشورش غیرمتعهد باقی بماند. به این ترتیب وی برنامههای پیوستن به ناتو را متوقف کرد. حتی بعد از او، دولت جایگزین هم هیچ برنامهای برای پیوستن به ناتو ارائه نداد.
در نهایت زمانی که روسیه در سال ۲۰۱۴ به شرق اوکراین حمله کرد، دولت جدید پیوستن به ناتو را در اولویت قرار داد. حتی سال ۲۰۱۹ قانون اساسی این کشور در راستای الحاق به اتحادیه اروپا و ناتو اصلاح شد.
در نهایت این کشور در ماه سپتامبر ۲۰۲۲، ماهها پس از حمله گسترده روسیه به کییف و دیگر شهرهای اوکراین و پس از الحاق چهار منطقه شرقی و جنوبی اوکراین به روسیه، رسما درخواست پیوستن به ناتو را اعلام کرد.