arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۲۰۶۴۴
تاریخ انتشار: ۱۹ : ۱۴ - ۱۰ فروردين ۱۴۰۲
خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک، در گفت و گو با «انتخاب»:

وقتی تحریم نبودیم، دومین تولید کننده نفت در اوپک بودیم / اینکه الان نمی‌توانیم در حد ظرفیت مان تولید کنیم، به خاطر تحریم است

محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک و مدیر پیشین بین الملل وزارت نفت گفت: اینکه ما الان در حد ظرفیتمان را نمی‌توانیم تولید کنیم و مقایسه ایران با عربستان و عراق درست نیست، چون آن‌ها در شرایط عادی اند، اما ما تحریم هستیم و شرایطمان فرق دارد. همین عراق یک زمان در تحریم بود و اصلا تولید خاصی نداشت. مقایسه کشور‌ها باید در شرایط یکسان باشد. زمانی می‌توان مقایسه کرد ما مثل آن در شرایطی باشیم که بتوانیم از تمام ظرفیت‌های تولیدی و صادراتی استفاده کنیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

طبق آمار جدید آژانس بین المللی انرژی ایران 9صدم نفت اوپک را به خود اختصاص می دهد،آمار بغرنجی که با توجه به سابقه ایران در اوپک سوالات زیادی را ایجاد کرده است.هرچند به باور برخی کارشناسان میزان تولید در اوپک بر میزان رای کشور ها تاثیر نمی گذارد اما با توجه به سابقه ایران،این ضعف بر تصمیم گیری های کلی اوپک موثر است.

محمدعلی خطیبی،نماینده سابق ایران در اوپک و مدیر پیشین بین الملل وزارت نفت، در آغاز درباره آمار آژانس بین المللی انرژی پیرامون سهم 9صدم درصدی ایران در تولید اوپک به «انتخاب» گفت: خیر این آمار درست نیست،چیزی که اوپک اعلام کرد دو میلیون و ششصد و پنجاه هزار بشکه در روز بوده است کل تولید اوپک نیز معلوم است و مسلما سهم ایران بیشتر از 9 صدم است.ا ینکه ما الان در حد ظرفیتمان را نمی توانیم تولید کنیم و مقایسه ایران با عربستان و عراق درست نیست چون آن ها در شرایط عادی اند اما ما تحریم هستیم و شرایطمان فرق دارد.همین عراق یک زمان در تحریم بود و اصلا تولید خاصی نداشت. مقایسه کشور ها باید در شرایط یکسان باشد.زمانی می توان مقایسه کرد ما مثل آن در شرایطی باشیم که بتوانیم از تمام ظرفیت های تولیدی و صادراتی استفاده کنیم.ما در شرایط عادی در طول ادوار گذشته که تحریم نبودیم معمولا دومین تولید کننده اوپک بودیم و در دهه های گذشته هم که نگاه کنید ایران همواره این جایگاه را حفظ کرده بود اما با شروع تحریم ها و کاهش تولید این جایگاه را از دست داد اما پدیده های موقت است و نمی توان گفت ایران همواره اینگونه بوده و ضعیف است.در چهل و چند سال اخیر ایران در بیشتر مواقع دومین تولید کننده بوده است.

وی در ادامه نسبت به سهم سیاسی و تعیین کننده ایران در اوپک افزود:ایران یا هر کشور دیگری یک رای در اوپک دارند،اینگونه نیست که در اوپک رای ها بر اساس وزن تولید باشد،یعنی آرا کشور ها بر اساس وزن تولیدشان تعیین نمی شود بلکه هر کشور یک رای ثابت دارد،از آخرین تولید کننده اوپک تا اولین کشور همه یک رای دارند و آراشان مساوی است و می توانند همه فعالانه کار کنند.

خطیبی طباطبایی سپس درباره صحت افزایش صادرات نفت ایران و مقاصد جدید اشاره کرد: آمار ها در بحث صادرات نفت و تولید منابع بین المللی نیز می دهند و فقط ایران نیست.آمار افزایش تولید و صادرات در دولت جدید که وزیر نفت گفته است با آمار های جهانی تفاوتی ندارد،نتیجتا وقتی تفاوتی بین آمار های ما و آمار های بین المللی وجود ندارد یعنی صحیح است.الان موسسات بین المللی متفاوت معتقدند آمار تولید ایران افزایش یافته است.چیزیکه وزارت نفت مدعی است این است که بازار سازی کرده است یعنی در واقع منتظر خریدار نبوده و ایجاد بازار در آسیا کرده است.به هر حال در شرایط تحریم دو راه وجود دارد اول تسلیم دوم تلاش برای دور زدن تحریم است.آمار ها نیز نشان می دهد تحریم های فلج کننده نتوانسته ما را تسلیم کند.

خطیبی طباطبایی در پایان درباره نقش توافق با کشور های منطقه در صادرات نفت ایران گفت:بحث فقط عربستان نیست،چیزیکه چین برای آن تلاش می کند آن هم نه برای ما بلکه برای خودش،این است که بتواند سرمایه گذاری امن داشته باشد و تنش و درگیری و جنگ سرمایه هایش را به خطر می اندازد. جلساتی که چینی ها با اتحادیه عرب داشته اند،در تمام این جلسات به امنیت منطقه تاکید داشته اند، در این وضعیت همه امنیت خواهند داشت و در خاورمیانه طیف گسترده ای را شامل می شود.الان بحث صادرات نفت یک کشور و دو کشور نیست بلکه امنیت منطقه مطرح است.بنابراین من فکر می کنم این بازی به نفع همه است و اگر در یک منطقه ای تنش باشد همه ضرر می کنند.

نظرات بینندگان