یورونیوز: سه مقام آمریکایی به رویترز گفتند که احتمالا روسیه یا عناصر طرفدار روسیه پشت ماجرای افشای اسناد محرمانۀ ارتش آمریکا درباره جنگ اوکراین هستند. این خبر در حالی منتشر شده که وزارت دادگستری آمریکا میگوید در حال بررسی ماجرای این افشاگری است.
پنتاگون نیز اعلام کرد در حال بررسی اسناد محرمانهای است که در شبکههای اجتماعی منتشر شده و دارای مهرهای ستاد مشترک ارتش آمریکا است و گفته میشود حاوی اطلاعات نظامی محرمانه آمریکا و ناتو درباره اوکراین است.
سیانان ضمن انتشار برخی از تصاویر این اسناد که در توییتر و تلگرام منتشر شده بودند، به نقل از برخی مقامات آمریکایی نوشت که این اسناد اسلایدهایی واقعی و بخشی از یک مجموعه اطلاعاتی بزرگتر روزانه است که توسط پنتاگون درباره جنگ اوکراین تهیه میشود؛ و البته به نظر میرسد اسناد منتشر شده تاحدودی «ویرایش» شدهاند.
سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون نیز در جریان نشست خبری خود، بدون رد یا تایید اعتبار اسناد تنها به بیان این جملات بسنده کرد که وزارت دفاع آمریکا از موضوع آگاه است و در حال بررسی آن است.
با این وجود میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین در کانال تلگرامی خود نوشت که روسها پشت این افشاگری هستند. او همچنین اعلام کرد اسنادی که منتشر شدند «غیرواقعی» هستند و «هیچ ربطی به برنامههای واقعی اوکراین ندارند» و مملو از اطلاعات ساختگی هستند.
یکی از اسناد منتشر شده که مربوط به ماه فوریه است، حاوی اطلاعاتی درباره سیستمهای تسلیحاتی غربی است که هم اکنون اوکراین در اختیار دارد، همچنین برآوردی از زمان تحویل سیستمهای تکمیلی، وضعیت آموزش نیروهای اوکراینی برای استفاده از این سیستمها و نیازهای ارتش اوکراین برای هفتههای بعد را ارائه میدهد.
سندی دیگر، تجهیزات نظامی و فرآیند آموزشی اوکراین را فهرست میکند و اعلام میدارد که ۱۲ گردان آماده نبرد شده و ۹ گردان توسط متحدان ناتو و ایالات متحده آموزش دیده است. همچنین ۶ گردان از ۹ گردان تا ۳۱ مارس و بقیه تا ۳۰ آوریل آماده خواهند شد. ۹ گردان نیز به ۲۵۰ تانک و ۳۵۰ خودروی مکانیزه نیاز دارند.
یکی از اسناد، نقشهای است که عنوان فوق محرمانه روی آن دیده میشود و وضعیت درگیریها را تا تاریخ ۱ مارس نشان میدهد. در این نقشه محل استقرار و اندازه گردانهای روسیه و اوکراین همچنین تلفات هر دو طرف تا این تاریخ اعلام شده است.
دستکاری اسناد
سیانان به نقل از مقامات آگاه مینویسد که برخی اطلاعات در این اسناد دستکاری شده است؛ از جمله اینکه تلفات واقعی روسیه بسیار بیشتر از ۱۷ هزار و ۵۰۰ کشتهای است که در این سند ذکر شده است.
در این سند همچنین نوشته شده که اوکراینیها حدود ۷۱ هزار و ۵۰۰ کشته داشتهاند که به گفته مقامات، به نظر میرسد که بسیار بیشتر از برآورد پنتاگون است و در واقع این بخش از سند نیز دستکاری شده است.
این باور وجود دارد که دستکاریها در اسناد منتشر شده، از سوی واحد ضداطلاعات روسیه انجام شده تا اطلاعات درست از وضعیت این کشور و نیروهایش در جنگ اوکراین علنی نشود.
به گفته تحلیلگران نظامی، در مجموع در اسناد منتشر شده، خسارات وارد شده به اوکراین بیشتر از آنچه هست نشان داده میشود و در مقابل، آسیبهای وارد شده به روسیه را تا جای امکان ناچیز معرفی میکند.
به گفتۀ منابع آمریکایی، تا کنون شمار تلفات روسها در این جنگ دستکم ۲۰۰ هزار نفر و شمار تلفات در طرف اوکراینی نبرد بیش از ۱۰۰ هزار نفر بوده است.
واکنش کرملین
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در پاسخ به سوالی درباره اسناد منتشر شده در توییتر و تلگرام اعلام کرد: «ما کوچکترین تردیدی دربارۀ دخالت مستقیم یا غیرمستقیم آمریکا و ناتو در درگیری بین روسیه و اوکراین نداریم. میزان مشارکت آنها در حال افزایش است و ما فعالیتهای آنها را زیر نظر داریم.»
نبرد باهموت
آخرین اخبار از نبرد باهموت به نقل از ارتش اوکراین نیز حکایت از ادامه مقاومتها در این شهر دارد؛ اگرچه کییف اذعان کرده که وضعیت دشواری حاکم است. یکی از مسیرهای کلیدی تدارکاتی به سمت این شهر نیز، بشدت زیر حملات نیروهای روسیه است.
کودکان جنگ
یک گروه فعال در امور بشردوستانه روز شنبه اعلام کرد که این هفته بیش از ۳۰ کودک که در طول جنگ از مناطق اشغالی به روسیه برده شده بودند، پس از انجام یک عملیات طولانی، سرانجام به خانوادههایشان در اوکراین بازگردانده شدند.
کییف تخمین میزند که از زمان آغاز تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ میلادی تا کنون، نزدیک به ۱۹ هزار و ۵۰۰ کودک از مناطقی در شرق و جنوب اوکراین که به اشغال نیروهای تحت امر مسکو درآمده بودند به خاک روسیه منتقل شدهاند.
اوکراین این اقدام روسیه را غیرقانونی خوانده است و مسکو نیز در مقابل ربودن کودکان را رد میکند و میگوید که آنها برای امنیت خود به آنجا منتقل شدهاند.
روسیه همچنین تهدید کرده است که چنانچه موانع بینالمللی بر سر را صادرات محصولات کشاورزی این کشور برداشته نشود، توافقنامه غلاتی را که با میانجیگری سازمان ملل وضع شده بود لغو خواهد کرد.