ایسنا: منابع اروپایی و عراقی از نقش آفرینی عراق در میانجیگری بین روسیه و اوکراین برای مذاکره مستقیم دو طرف خبر میدهند.
یک منبع اروپایی از سفر قریب الوقوع هیئت امنیتی اوکراین به بغداد با هدف رایزنی مستقیم با دستگاه اطلاعات عراق برای آماده شدن جهت مذاکره مستقیم با مقامات روس خبر داد.
سفرهای مقامات اوکراینی با اطلاع مستقیم آمریکا و بریتانیا و بدون حضور فرانسه و آلمان انجام میشود.
میزبانی عراق از این مذاکره با چراغ سبز آمریکا، بریتانیا و چین بوده و طرفهای منطقهای نظیر ایران، عربستان، قطر و اردن نیز از آن استقبال کردهاند.
به نقل از میدل ایست نیوز، سران اوکراین درخصوص تحرکاتی که در بغداد در جریان است و ممکن است زمینه را برای مذاکره مستقیم روسیه و اوکراین فراهم کند، خوشبین هستند.
با وجود اینکه عراق روابط خوبی با روسیه دارد؛ اما اوکراین، عراق را یک کشور متحد میداند. از جمله نیروهای پیشنهادی برای اعزام به مناطق درگیری، نیروهای نخبه یا نیروهای دستگاه مبارزه با تروریسم عراق هستند.
هرگونه مذاکره بین طرفهای درگیر در بغداد، با هماهنگی سه کشور ایران، ترکیه و عربستان انجام میشود.
حدود یک سال است که اتحادیه اروپا به رهبری فرانسه و آلمان، تلاشهای بسیاری برای مذاکره روسیه و اوکراین با هدف پایان درگیری و توقف جنگ انجام داده است، این تلاشها اکنون و با وارد شدن عراق به صحنه در حال نتیجه دادن است.
به گزارش العالم الجدید، این مساله در وهله نخست عجیب به نظر میرسد؛ اما جزئیاتی که منابع اروپایی و عراقی فاش کردهاند، از سفر قریب الوقوع یک هیئت اوکراینی به بغداد خبر میدهد.
یک منبع اروپایی که نخواست نامش فاش شود از سفر قریب الوقوع هیئت امنیتی بلندپایه اوکراین به بغداد با هدف رایزنی مستقیم با دستگاه اطلاعات عراق در جهت آماده شدن برای مذاکره مستقیم با مقامات روس خبر داد.
این منبع توضیح داد که این سفر در ادامه سفر یک مسؤول اوکراینی نزدیک به رئیس جمهور این کشور در ماه مارس انجام میشود؛ سفری که طی آن مذاکرات محرمانهای با مقامات عراقی از جمله محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، فائق زیدان، رئیس شورای عالی قضایی صورت گرفت و راه را برای سفر این هیئت امنیتی به عراق هموار کرد.
این منبع اروپایی که هفته گذشته در اوکراین حضور داشت گفت که سران اوکراین محرمانه به بغداد میروند تا زمینه مذاکره با روسیه فراهم شود.
به گفته این منبع پیشنهاد میانجیگری قطر و عمان در این مذاکرات که از سوی اسرائیل، فرانسه و آلمان مطرح شده بود، از سوی روسیه و اوکراین رد شد.
خوشبینی اوکراین نسبت به تحرکات جاری در عراق
منبع مذکور گفت که سران اوکراین درخصوص تحرکاتی که در بغداد در جریان است و ممکن است زمینه را برای مذاکره مستقیم روسیه و اوکراین فراهم کند، خوشبین هستند.
وی اشاره کرد که اوکراین روابط قوی با عراق دارد و توافقنامههای اقتصادی و نظامی مهمی بین دو کشور پس از ۲۰۰۳ امضا شده است.
در همین رابطه، محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق دوشنبه هفته گذشته تماسی تلفنی از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین دریافت کرد.
نخست وزیر عراق در این مکالمه تلفنی بر اهمیت دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز در اوکراین و اتخاذ گفتوگو به عنوان راهی برای پایان این بحران که منجر به فجایع بسیاری شده، تاکید کرد.
خبرگزاری رسمی اوکراین نیز از میانجیگری بغداد میان روسیه و اوکراین که منجر به پایان جنگ در اوکراین شود، خبر داد.
در جریان تلاشها در این راستا، قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق نیز با الکساندر بورافیگنکف، کاردار اوکراین در عراق دیدار کرد و دو طرف اوضاع سیاسی و امنیتی و تحولات جنگ روسیه و اوکراین را بررسی کردند.
الاعرجی در این دیدار بر اهمیت روی آوردن به منطق گفتوگو در حل بحرانها و مشکلات بینالمللی تاکید کرد.
با وجود اینکه عراق روابط خوبی با روسیه دارد؛ اما اوکراین، عراق را یک کشور متحد می داند به خصوص پس از آنکه عراق در کنار ۱۴۱ کشور در سازمان ملل به لایحهای درخصوص خروج فوری نیروهای روسیه از اوکراین رای مثبت داد.
نیروهای عراقی حافظ صلح
منبع بلندپایه اروپایی توضیح داد که مسائلی که در بغداد مذاکره خواهد شد شامل آتش بس، اجازه به نیروهای خارجی بیطرف از جمله نیروهای چینی و برخی کشورهای عربی برای ورود به مناطق درگیری تا توافق نهایی برای آتش بس و حل مشکلات بین روسیه و اوکراین است.
وی بیان کرد که از جمله نیروهای پیشنهادی برای اعزام به مناطق درگیری، نیروهای نخبه یا نیروهای دستگاه مبارزه با تروریسم عراق هستند.
به گفته این منبع، روسیه و اوکراین با ورود نیروهای خارجی به مناطق درگیری موافق هستند؛ اما اتحادیه اروپا به رهبری فرانسه و آلمان با این مساله قاطعانه مخالفند زیرا به اعتقاد آنها ممکن است حاکمیت اروپا را تهدید کند.
این منبع گفت که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه تلاش میکند نشان دهد قادر به توقف جنگ است؛ اما روسیه به اصرار با هرگونه ابتکاری از سوی کشورهای اتحادیه اروپا مخالف است.
تیم میانجیگر عراق
از طرفی دیگر یک منبع امنیتی بلندپایه از عراق گفت که تیم عراق که اقدام به هماهنگی بین روسیه و اوکراین میکند، از چهار مسؤول و نماینده دستگاههای امنیتی تشکیل شده است که آنها قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، فالح الفیاض، رئیس الحشد الشعبی، یک افسر بلندپایه در دستگاه اطلاعات عراق و یک کارمند بلندپایه در وزارت خارجه عراق هستند.
این منبع گفت که توافق امنیتی عراق و فرانسه که در جریان سفر السودانی به پاریس امضا شد، به مثابه گامی بزرگ بود تا پاریس در هرگونه تفاهم اوکراین و روسیه در عراق حاضر باشد.
وی افزود که نخست وزیر عراق به رئیس جمهور فرانسه گفته، درخواستی از سوی برخی واسطهها برای کمک به مذاکره بین روسیه و اوکراین دریافت کرده است.
این منبع عراقی تاکید کرد که هرگونه مذاکره بین طرفهای درگیر در بغداد، با هماهنگی سه کشور ایران، ترکیه و عربستان انجام میشود.
نام فائق زیدان، رئیس شورای عالی قضایی عراق بسیار در میان افراد بارزی که در این زمینه نقش آفرینی میکنند به چشم میخورد از آنجا که طی سفری رسمی به پاریس رفته و پیش از آن در سوریه با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و پیش از آن نیز با سفیر روسیه در عراق دیدار کرده بود.
این منبع رابطه زیدان با این پروندههایی که خارج از حیطه او است را اینگونه توجیه میکند که زیدان بارزترین چهره نظام سیاسی عراق پس از نخست وزیر به خصوص در مواردی است که نخست وزیر خود را در تنگنا میبیند، از جمله دیدار با اسد که از سوی فائق زیدان انجام شده است، از همین موارد است.