کد خبر: ۷۲۴۳۲
تاریخ انتشار: ۱۰ : ۱۱ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۱

آيا خاک سردشت هنوز آلوده است؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
تهران امروز نوشت: مناطق عملیاتی کشور در جنگ تحمیلی، به دلیل انفجار بمب‌های شیمیایی آلوده شده و تمام اقدامات صورت گرفته به منظور مهار آلودگی، به خاکریزی سالانه در این مناطق خلاصه می شود

گروهی از کارشناسان اعلام کرده‌اند که گاز خردل در صورت شرایط پایداری می تواند تا 400 سال آلودگی داشته باشد و گروهی می‌گویند دیگر اثری از گاز خردل نیست ولی اهالی سردشت می‌گویند وقتی خانه های قدیمی را خراب می کنیم همان بوی زمان بمباران شیمیایی به مشام می‌رسد. عده ای خارش دست می‌گیرند و عده ای هم جوشهای ریزی می زنند.

متاسفانه تاکنون هیچ کارشناسی برای پایش آلودگی زمین به سردشت اعزام نشده است. نکته جالب و قابل تاسف این است که یکی از خانه هایی که در روز 7 تیرماه 66 مورد اصابت بمباران شیمیایی در محله سرچشمه سردشت قرار گرفت هنوز به همان حالت قرار داشته و نه میراث فرهنگی آن را مورد حفاظت قرار می دهد و نه محیط زیست پایشی بر روی آلودگی‌اش انجام داده است. این خانه هم اکنون در چهار راه هلال‌احمر سردشت محل فروش مرغ زنده است و هنوز ویرانه است. سروش مدبری کارشناس آلودگی خاک و سرپرست سابق دفتر بررسی آلودگی آب و خاک سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه تمامی خاک مناطق جنگی کشور آلوده است اظهار داشت: 22 سال از جنگ تحمیلی می گذرد و هنوز مواد شیمیایی دیرپا و با دوام در دل خاکهای خوزستان و سردشت و غرب کشور وجود دارد که خطرناک است. وی با اشاره به اینکه هیچ پژوهشگری تا کنون پایش را برای تحقیق و پژوهش خاک مناطق جنگی در محیط زیست نگذاشته است، گفت: آنقدر مراتب عقد قراردادهای پژوهشی و تامین بودجه لازم در سازمان محیط زیست سخت و طولانی است که گروه‌های پژوهشگر جرات ورود به این حوزه را ندارند.مدبری در پاسخ به این پرسش که شما در زمان مسئولیت خود برای تامین پژوهشگر لازم برای پایش خاک آلوده مناطق جنگی چه اقدامی انجام داده‌اید، گفت: در آن زمان چندین بار فراخوان دادیم و به تمامی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقات خاک اعلام کردیم ولی کسی استقبال نکرد که دلیل آن هم همان بروکراسی اداری و سختی عقد قرارداد و دریافت اعتبارات از محیط زیست است.

این کارشناس خاک اظهار داشت: خاک مناطق جنگی باید پایش شود زیرا در دل این خاک هم می توان جنایات جنگی را اثبات کرد و هم مواد شیمیایی را امحا کرد. محمد جواد محمدي زاده رئیس سازمان محیط زیست در پاسخ به اين پرسش که چرا پس از گذشت 22 سال از جنگ تحميلي هنوز خاک مناطق جنگي که به علت بمبارانهاي شيميايي و حملات موشکي آلوده شده‌اند مورد کارشناسي خاک قرار نگرفته است، گفت: يکي از مشکلات ما وجود مين‌هاي باقي‌مانده از دوران هشت سال دفاع مقدس در مناطق جنگي است. رئيس سازمان محيط‌زيست کشور ادامه داد: به همين دليل بايد تمام مين‌ها پاکسازي شده و منطقه‌اي غيرنظامي و غيرجنگي تحويل اين سازمان داده شود در حالي که هنوز در برخي از مناطق اين مهم محقق نشده است. وي با اشاره به حضور کارشناسان محيط‌زيست در منطقه هورالعظيم گفت: در برخي از مناطق غيرنظامي فعاليت کارشناسان محيط‌زيست آغاز شده است.

معاون رئيس‌جمهور با تاييد آلودگي خاک مناطق جنگي حضور کارشناسان محيط‌زيست براي پايش خاکهاي آلوده مناطق جنگي را منوط به خروج نظاميان و پاکسازي منطقه از مين عنوان کرد. کارشناسان اعلام کرده‌اند که گازخردل و گازهاي شيميايي که در دوران دفاع مقدس از سوي رژيم بعث عراق استفاده شده است در شرايط مناسب بيش از صد سال در خاک پايداري دارند و اين خطر که امکان دارد در شرايط کنوني شهروندان دچار مصدوميت و آلودگي شيميايي شوند وجود دارد. این در حالی است که پیش از این سازمان محیط زیست در‌خصوص شناسایی مناطق آلوده کشور درجنگ تحمیلی اعلام کرده بود: مناطق عملیاتی کشور در جنگ تحمیلی به دلیل انفجار بمب‌های شیمیایی آلوده شده و تمام اقدامات صورت گرفته به منظور مهار آلودگی، به خاکریزی سالانه در این مناطق خلاصه می شود. آلودگی خاک تمام مناطق جنگی ایران بدیهی است اما تا کنون به دلیل نداشتن نیروی کافی و بودجه موردنیاز هیچ‌گونه مطالعه و بررسی‌اي بر روی آب و خاک مناطق جنگی صورت نگرفته است.

 این دفتر درحال مطالعه،بررسی و ترسیم اطلس خاک ایران است تا نقاط آلوده و پاک را شناسایی کرده و براساس برنامه‌ریزی مدون نسبت به رفع آلودگی اقدام کند. همچنین محیط زیست با اشاره به اینکه توان و کارشناسان مرکزمحیط زیست محدود است، گفته است: بدون همکاری نهادهای مربوط اتمام این پروژه‌ها و شناسایی مناطق آلوده امکان‌پذير نیست و دانشگاه‌ها،اساتید و دانشجویان می توانند به کمک تخصص خود کمک قابل توجهی به پیشبرد این طرح وشناسایی و رفع آلودگی آب و خاک کشور کنند.

نظرات بینندگان