یورونیوز: کودتاچیان نیجر روز چهارشنبه فرانسه را به نقض حریم هوایی این کشور به عنوان بخشی از یک طرح گستردهتر برای بیثبات کردن نیجر متهم کردند. از طرفی به نظر میرسد لحن شدید آنها امید چندانی به حل دیپلماتیک سریع این بحران باقی نگذاشته است.
عبدالرحمن چیانی رئیس شورای نظامی در نیجر و «رئیس شورای ملی حفاظت از میهن» فرمان تشکیل دولت انقالی جدید در این کشور را امضا کرد.
آمادو آبدرامانه، رهبر کودتای نیجر، ادعای مداخله نظامی فرانسه را بدون ارائه شواهدی در بیانیهای ویدئویی مطرح کرد. او قرار است روز پنجشنبه با سران کشورهای آفریقای غربی دیدار داشته باشد.
در بیانیه «شورای ملی حفاظت از میهن» که قدرت را در نیجر به دست گرفته این طور آمده که «نیروهای فرانسوی یک هواپیمای نظامی» را بر فراز این کشور به پرواز درآوردهاند.
حدود دو هفته گذشته، محمد بازوم، رییس جمهوری نیجر برکنار شد و کودتاچیان، قدرت را در این کشور به دست گرفتند.
صحبتهای شدیدالحن ضدفرانسوی، یکی از ویژگیهای دیگر کودتاهای این منطقه در دو سال گذشته بوده است. این اتفاق در مالی و بورکینافاسو هم رخ داد و حالا هم فرماندهان ارتش این کشورها از ژنرالهای مسئول در شهر نیامی، پایتخت نیجر حمایت میکنند.
این اولین بار نیست که رهبران کودتاچیان نیجر، فرانسه را به نقض حریم هوایی خود متهم میکنند. البته پاریس این ادعا را رد کرده است. فرانسه عصر چهارشنبه نیز ادعای تازه کودتاچیان نیجر را رد کرد.
این کودتا از داخل نیجر آغاز شد اما به یک درام بینالمللی تبدیل شده است. جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا «اِکُواس»، سازمان ملل و کشورهای غربی از کوتاچیان خواستند که از قدرت کنار بروند، در حالی که مالی و بورکینافاسو از آنها حمایت میکنند.
واگنر چه نقشی در کودتای نیجر دارد؟
در همین زمینه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به بی بی سی گفت که گروه مزدور واگنر روسیه از بیثباتی در نیجر «سوء استفاده» میکند.
بعد از این که در نیجر کودتا شد، صحبتهایی به میان آمد که رهبران کودتا از واگنر که در کشور مالی، همسایه شمالی حضور دارند، درخواست کمک کرده است.
آقای بلینکن میگوید این نظر را ندارد که روسیه یا واگنر کودتای نیجر را تحریک کرده باشند. او گفت: «من فکر میکنم آنچه اتفاق افتاد و آنچه در نیجر در حال وقوع است، توسط روسیه یا واگنر تحریک نشده است، اما آنها سعی کردند از آن سوء استفاده کنند.» بلینکن ادامه داد: «هر جایی که این گروه واگنر وارد شده، مرگ، ویرانی و استثمار به دنبال داشته است. ناامنی در آن مکانها بالا رفته است.»
هم آمریکا و هم فرانسه برای مقابله با گروههای جهادی فعال در این منطقه، در نیجر پایگاه نظامی دارند.
اعتقاد بر این است که واگنر، هزاران سرباز در کشورهایی از جمله جمهوری آفریقای مرکزی و مالی دارد. گفته میشود در این کشورها منافع تجاری پرسود وجود دارد و روابط دیپلماتیک و اقتصادی روسیه را هم تقویت میکند. مبارزان این گروه به نقض گسترده حقوق بشر در چندین کشور آفریقایی متهم شدهاند.
با وجود این، گمانهزنیهایی وجود دارد که ارتش نیجر از واگنر درخواست کمک کرده است.
آقای بازوم که در حال حاضر در بازداشت به سر میبرد درمورد نفوذ واگنر در آفریقا ابراز نگرانی کرده است. او همچنین گفت: «با دعوت آشکار کودتاچیان و متحدان منطقهای آنها، کل منطقه ساحل مرکزی میتواند از طریق گروه واگنر، تحت نفوذ روسیه قرار بگیرد.»
در حال حاضر مشخص نیست که آیا نیروهای واگنر وارد این کشور شدهاند یا خیر. اما کانال تلگرامی معروف «منطقه خاکستری» وابسته به گروه واگنر روز دوشنبه اعلام کرد که حدود هزار و ۵۰۰ نیروی آن اخیرا به آفریقا فرستاده شدهاند. البته مشخص نیست که آنها به کدام کشور آفریقایی رفتهاند.
یوگنی پریگوژین، رهبر واگنر، در پیامی صوتی که در کانال تلگرامی این گروه منتشر شده از کودتاچیان خواسته تا با آنها تماس بگیرند. او گفت: «ما همیشه در کنار خیر، در کنار عدالت و در کنار کسانی هستیم که برای حاکمیت خود و برای حقوق مردم خود مبارزه میکنند.»