پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اگر یک تغییر مثبت وجود داشته باشد که تقریباً همه افراد بتوانند در راستای سلامت کلی آن را ایجاد کنند، «کاهش التهاب مزمن» است. این فرآیند فیزیکی ریشه اکثر مشکلات جسمی است؛ از درد مفاصل گرفته تا شرایط خودایمنی مانند کولیت اولسراتیو (نوعی بیماری التهابی روده) و لوپوس.
به نقل از eatthis، پیشگیری از بروز التهاب کار سختی نیست؛ مصرف غذاهای مناسب، مانند غذاهای غنی از آنتی اکسیدان، یک روش کلیدی برای مهار التهاب است. تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات آنتی اکسیدانی، از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند.
التهاب یک پاسخ فیزیولوژیک به محرکهای گوناگون است و بیماریهای قلبی و مسائل مربوط به سلامت روان نیز با سطوح بالای التهاب سیستمیک مرتبط هستند. استرس، آلودگی محیط زیست، رژیم غذایی نامناسب، کمبود خواب و بسیاری از عوامل دیگر در زندگی امروزی باعث افزایش التهاب میشوند. خوردن غذاهای غنی از آنتی اکسیدان میتواند در این راستا کمککننده باشد.
یکی از راههای تشخیص غذاهای غنی از آنتیاکسیدان، توجه به رنگ آنهاست؛ مثلاً گوجهفرنگیهای سرختر، انگورهای بنفش، سبزیهای تیرهتر و به طور کلی میوهها و سبزیجاتی که پررنگتر باشند، حاوی آنتی اکسیدان بیشتری هستند. در ادامه به چند نمونه از منابع خوراکی آنتی اکسیدان اشاره میشود:
۱) شکلات تلخ
شکلات تلخ حاوی آنتی اکسیدانهای فراوان، به ویژه فلاونوئیدها، است. این آنتی اکسیدانها در سلامت قلب و پیشگیری از سرطان نقش بسزایی دارند. هرچه شکلات تلختر باشد احتمالاً حاوی آنتیاکسیدان بیشتری است. توصیه میشود بری بهرهمندی از خواص آنتی اکسیدانی کاکائو ، شکلات تلخ ۷۰ درصد یا بالاتر را انتخاب کنید.
۲) گوجه فرنگی
این ماده غذایی قرمزرنگ سرشار از ترکیبات ضد التهابی از جمله لیکوپن، ویتامین C، بتاکاروتن و فلاونوئیدهای متعدد است که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند. لیکوپن موجود در گوجه فرنگی به عنوان یک ماده ضدسرطان مورد مطالعه قرار گرفته است و یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۲ تأیید کرد که مصرف لیکوپن از بروز انواع سرطان جلوگیری میکند.
۳) چای سبز
چای سبز منبع عالی آنتی اکسیدان است. فرقی نمیکند آن را سرد بنوشید یا داغ؛ با مصرف این نوشیدنی به هر شکل، از فواید شگفتانگیز آن برای سلامتی بهرهمند خواهید شد. بر اساس تحقیقات سال ۲۰۱۷، آنتی اکسیدانهایی به نام کاتچین در چای سبز وجود دارند که دارای خواص ضد سرطانی و ضد التهابی هستند.
۴) پرتقال
همانطور که میدانید، مرکبات مملو از ویتامین C هستند، این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که در کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی، اختلال عملکرد عروق، سکته مغزی و برخی از سرطانها نقش قابل توجهی دارد.
۵) اسفناج
اسفناج عموماً به دلیل داشتن مواد مغذی مانند آهن و ویتامین K شناختهشده است، اما خواص این سبزی بیشتر از اینهاست. اسفناج مملو از انواع آنتی اکسیدانهای ضد التهابی از جمله: کامفرول، کورستین، لوتئین و زآگزانتین است. لوتئین و زآگزانتین با بهبود بینایی و سلامت چشم مرتبط هستند، کامفرول از سرطان پیشگیری میکند و کورستین برای تقویت سلامت قلب مفید است.
۶) قهوه
قهوه یکی دیگر از منابع غنی آنتی اکسیدان است و مواردی چون اسیدهای کلروژنیک، کافئیک، فرولیک و n-کوماریک را در خود دارد. یک مطالعه نشان داد که این آنتی اکسیدانهای خاص، در قهوه بیشتر از سایر نوشیدنیهای ضد التهابی (مانند چای سبز) یافت میشوند.