پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی بی سی: پس از اینکه یکشنبه شب صدها مرد در طی یک راهپیمایی در رم در حال ادای احترام نظامی فاشیستی دیده شدند، درخواستها از جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا برای ممنوع کردن گروههای نئوفاشيستی شدت گرفته است.
این افراد در مراسم بزرگداشتی سالانه برای سه کنشگر راست افراطی که د ر سال ۱۹۷۰ بنا به ادعاها به دست نیروهای چپ افراطی کشته شده بودند، شرکت داشتند.
اما ویدیویی که در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است باعث شده این مراسم زیر ذرهبین قرار بگیرد.
در این مراسم مردانی سیاهپوش دیده میشوند که دست راست خود را به جلو دراز کردهاند.
همچنین شنیده میشود که در پاسخ به فریاد «برای همه رفقای جانباخته!» - شعار معمول راستهای افراطی ایتالیا - همگی فریاد سر میدهند: «خبر دار!».
این راهپیمایی هر سال برای بزرگداشت کشته شدن سه کنشگر نوجوان متعلق به شاخه جوانان جنبش راست افراطی اجتماعی ایتالیا – اماسآی - در سال ۱۹۷۸، برگزار میشود.
دو نفر از این افراد گمان میرود که به دست مبارزهجویان چپ افراطی بیرون مقر جنبش اجتماعی ایتالیا - اماسآی - در ویا آکا لارنتیا در رم کشته شدند و نفر سوم را پلیس در شورشهایی که پس از تیراندازی بروز کرد کشت.
در این قتلها که به «کشتار آکا لارنتیا» شدهاند هرگز کسی تحت تعقیب قرار نگرفت.
تمامی احزاب مختلف سیاسی کشور اتفاقات یکشنبه را محکوم کردهاند.
الی شلین رهبر حزب دموکراتیک مرکزگرای متمایل به چپ گفت که تصاویر این راهپیمایی «شبیه سال ۱۹۲۴» است که اشاره به دوره بنیتو موسولینی رهبر فاشیست و شبهنظامیان سیاهپوش دارد.
خانم شلین افزود که: «اتفاقی که افتاده است غیرقابل قبول است. گروههای نئوفاشیستی باید منحل شوند چون قانون اساسی به آن تصریح دارد.»
کارلو کالندا رهبر حزب مرکزگرای آزیون گفت که بزرگداشت آکا لارنتیا «رسوایی غیرقابل قبولی در یک دموکراسی اروپایی است».
آنتونیو تاجانی رهبر حزب راست متمایل به مرکز فورزا ایتالیا گفت که هر گونه بزرگداشت دیکتاتوری باید محکوم شود و افزود که «قانونی وجود دارد که بر اساس آن شما نمیتوانید از فاشيسم در کشور ما دفاع کنید».
حتی بعضی از اعضای حزب «برادران ایتالیا» که ریشههای سیاسیاش در اماسآی است از این صحنهها انتقاد کردهاند. جیووانی دنزلی گفته است که حزب برادران ایتالیا «هیچ ارتباطی به اتفاقی که افتاده ندارد» و کسانی که در این مراسم شرکت کردهاند «دويست نفر احمق بودند که چپها از آنها برای قضاوت درباره ما بهرهبرداری خواهند کرد.»
اما نخستوزیر جورجیا ملونی که رهبر حزب برادران ایتالیا نیز هست تا کنون درباره موضوع سکوت اختیار کرده است.
خانم ملونی در گذشته در بزرگداشت کشتار سال ۱۹۷۸ شرکت کرده است. در سال ۲۰۲۱ او در فیسبوک به سه نفر کنشگر مقتول ادای احترام کرد و گفت که این قتلها «فاجعهای بودند که هیچ وقت مقصری برایاش پیدا نشد» و واقعه را «زخمی که هرگز التیام نمییابد» نامید.
دوپهلویی سخنان او برخاسته از پیشینه سیاسی خود اوست. خانم ملونی در سن ۱۹ سالگی به روزنامهنگاران گفته بود که رهبر فاشیست دوره جنگ ایتالیا بنیتو موسولینی «سیاستمداری خوب» بوده است. او به عنوان عضو اماسآی وارد سیاست ایتالیا شد.
در سالهای اخیر او کوشیده است وجهه خود را بیشتر به عنوان فردی میانهرو تغییر دهد و برچسب «راست افراطی» را رد میکند و میگوید که حزب او «فاشیسم را به تاریخ سپرده است».
اما منتقدان به این نکته اشاره میکنند که لوگوی این حزب هنوز دارای شعله سهرنگ است – که دیرزمانی است نماد نئوفاشیسم بوده است – و سکوت او درباره صحنههای آکا لارنتیا را چراغ سبزی به سویههای افراطیتر پایگاه حامیان او تلقی میکنند.
تصاویر بزرگداشت آکا لارنتیا بعد از اینکه پائولو بریزی خبرنگار لارپوبلیکا آنها را به اشتراک گذاشت فراگیر شدند اما حوادثی از این نوع در ایتالیا نامعمول نیستند.
هر ساله، صدها نفر از حامیان موسولینی در پرداپیو زادگاه او جمع میشوند و راهپیماییهای بزرگداشتی برگزار میکنند که در آنها شعارها و حرکات دوره فاشیستی برجسته هستند.
چنین حوادثی همیشه جنجال به پا میکنند و احزاب مخالف خواهان تحقیق پلیس درباره آنها میشوند.
اما بر خلاف آلمان که در آن استفاده از نمادهای افراطی جناح راست ممنوع است، ایتالیا قانونی ندارد که استفاده از تصاویر یا حرکات فاشیستی را ممنوع کند. ساختمانها و بناهایی در سراسر ایتالیا هستند که نام موسولینی را بر خود دارند.
قوانینی «علیه دفاع از فاشیسم» وجود دارند ولی این قوانین مبهماند و به ندرت اجرا میشوند. در سال ۲۰۱۷، لایحه سختگیرانهای پیشنهاد شد ولی با مخالفت احزاب راست که میگفتند لایحه پیشنهادی تهدیدی برای آزادی بیان است، این لایحه شکست خورد.
ایگناسیو لا روسا – یکی از متحدان کلیدی خانم ملونی که رئیس مجلس سناست و دومین منصب کشور ایتالیا را در تصدی دارد، روز سهشنبه در این بحث اظهار نظر کرد و گفت که ادای احترام فاشیستی «همیشه جرم نبوده است».
آقای لا روسا که مشهور است اشیاء یادگاری فاشیستی را جمعآوری میکند و سردیسهایی از موسولینی را در خانهاش دارد به رسانههای ایتالیا گفت که هنوز معلوم نیست از «بعضی حرکات» اگر در بافتار مراسم بزرگداشت متوفیان باشد چه برداشتی میشود.
او افزود که منتظر رأی قریبالوقوع دیوان عالی میماند که تعیین خواهد کرد آیا ادای احترام فاشیستی جرم تلقی میشود یا نه.