پیتزا با فیله مرغ مزهدار شده و سس گوجه فرنگی یکی از انواع خوشمزه پیتزاهاست که آموزش آن را همراه با تهیه یک خمیر راحت و عالی در این مطلب میخوانیم.
پیتزا یکی از مهمترین و پر طرفدارترین نوع فست فودهاست که اولین بار در کشور ایتالیا تهیه شد؛ سپس پخت آن در سراسر جهان رواج پیدا کرد. پیتزا در طعمهای گوناگون مانند پیتزای سبزیجات، مرغ، گوشت، پپرونی، پنیر و... تهیه میشود که دارای طیف گستردهای از طعم و مزه است و از کودکان گرفته تا بزرگسالان و سالمندان کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که به خوردن پیتزا علاقهای نداشته باشد. ما در این مطلب میخواهیم آموزش یک مدل پیتزای بسیار خوشمزه و آسان را همراه با یک خمیر عالی برای پخت پیتزا به شما آموزش بدهیم، اما قبل از آن به مناسبت نهم فوریه، روز جهانی پیتزا مختصری درباره تاریخچه پخت این غذای خوشمزه و پرطرفدار صحبت میکنیم، سپس با آموزش این پیتزای خوشمزه در خدمت شما خواهیم بود.
تاریخچه پخت پیتزا
بخواهیم از پیشینه نخستین پیتزایی که در دنیا پخته شده است نام ببریم، اولین کشوری به ذهنمان میرسد، ایتالیاست که دارای انواع گوناگونی از پیتزا با طعمها و مزههاست. اما در جستجوی تاریخی میتوان ردپای پخت غذاهایی شبیه به پیتزا را در نقاط دیگر جهان هم پیدا کرد. در تاریخ آمده است که سربازان ساسانی وقتی در اردوی جنگی بودند، سپرهای خود را روی آتش میگذاشتند و خمیری متشکل از آرد و نان را روی سپر پهن میکردند؛ سپس کمی خرما و پنیر روی خمیر میگذاشتند و منتظر مینشستند تا خمیر روی آتش بپزد.
همچنین در یونان باستان هم مردم خمیر نان را با روغن و پنیر و سبزیجات میپوشانند و بعد در تنور میپختند. در روم باستان هم مردم چیزی شبیه به پیتزا را میپختند که در کتاب مورخ رومی به نام مارکوس پوروسیوس نیز به آن اشاره شده است: «غذایی با خمیر گرد مسطح که با روغن زیتون و سبزی و عسل پوشانده میشود.» به همین دلیل برخی از مورخان معتقدند که پیتزا از روم باستان به ایتالیا راه پیدا کرده است؛ اما برخی دیگر معتقدند پیتزا در اصل اختراع مردم یونانیالاصل ساکن جنوب ایتالیاست که از آنجا به دیگر نقاط ایتالیا راه پیدا کرد. بعدها باستان شناسان در کاوشهای خود از شهر باستانی پومپی ایتالیا بقایایی را پیدا کردند که شبیه به یک مغازه پیتزافروشی باستانی بود. شاید واژه پیتزا از کلمه لاتین «پینا» به معنای مسطح گرفته شده است؛ بنابراین پتیزاهای باستانی شباهتی به پیتزای مدرن امروز نداشتند. این پیتزاها بیشتر متشکل از خمیر مسطحی بود که روی آن را با روغن چرب میکردند و بعد با سبزیجات و پنیر یا عسل میپوشاندند.
در سال ۱۸۸۹ یکی از آشپزهای دربار ایتالیا به نام رافائل اسپوزیتو که اهل ناپل بود، برای اولین بار پیتزایی را درست کرد که شباهت زیادی به پیتزاهای مدرن امروزی داشت. او پیتزا را با سبزیجاتی به رنگ سبز، قرمز و سفید تهیه کرد که شبیه پرچم ایتالیا بود و این پیتزا را به عنوان پیشکش برای پادشاه امبرتو و ملکه مارگاریتا برد. ملکه از دیدن پیتزایی که شبیه به پرچم ایتالیا بود، بسیار به وجد آمد و به همین دلیل از آن به بعد پیتزای سبزیجات در ایتالیا به نام مارگاریتا شهرت پیدا کرد. سالها بعد یکی از مهاجران ایتالیایی که در نیویورک زندگی میکرد، مغازه کوچکی تاسیس کرد و در آن به پخت پیتزا پرداخت و به این صورت بود که آمریکاییها با پیتزا آشنا شدند. بعدها در جریان جنگ جهانی دوم سربازان آمریکایی در ایتالیا به مغازههای پیتزافروشی میرفتند و پیتزا را به عنوان یک غذای محبوب ایتالیایی میخوردند. به این صورت پخت پیتزا کم کم در آمریکا هم رونق گرفت و این غذا پا به عرصه جهان گذاشت. آمارها نشان میدهد که امروزه ۱۳ درصد از مردم آمریکا به صورت روزانه پیتزا مصرف میکنند. امروز پیتزا در آمریکا به دو روش پخته میشود که یکی با خمیر کلفت و سنتی و دیگری با خمیر بسیار نازک و پهن است.
مواد لازم برای تهیه خمیر پیتزا
آرد گندم: حدود ۳ لیوان
پودر خمیر مایه: نصف قاشق چایخوری
روغن زیتون: ۵ قاشق غذاخوری
نمک: نصف قاشق چایخوری
آب: ۱ لیوان
مواد لازم برای روی پیتزا
گوجه فرنگی: ۵ عدد
روغن زیتون: یک چهارم لیوان
فیله مرغ: ۲ عدد
پنیر پیتزا رنده شده: ۱ لیوان
نمک، فلفل سیاه و پودر سیر: به میزان لازم
طرز تهیه
برای درست کردن خمیر این پیتزا ابتدا آرد را با نمک و پودر خمیر مایه مخلوط کنید، سپس آب و روغن زیتون را اضافه کنید و با دست به مدت ۱۰ دقیقه خمیر را ورز بدهید. حالا روی ظرف خمیر را با سلفون بپوشانید و به مدت ۱ ساعت در محیط آشپزخانه بگذارید تا استراحت کند. در در این فاصله گوجه فرنگیها را پوره یا رنده کنید و داخل یک ماهی تابه بریزید و مقداری نمک و روغن زیتون را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید ۲۰ دقیقه با حرارت متوسط اجاق گاز بجوشد، سپس اجاق گاز را خاموش کنید. فیلههای مرغ را خرد کنید و مقداری نمک، فلفل سیاه و پودر سیر به آن بزنید و کنار بگذارید تا فیلهها مزهدار شوند.
بعد از اینکه خمیر استراحت کرد، آن را روی سینی فر یا سینی مخصوص پخت پیتزا بگذارید و با دست کم کم خمیر را باز کنید تا اندازه سینی شود. سس گوجه را که از قبل آماده کردهاید، روی خمیر پهن کنید و بعد پنیر پیتزا را روی خمیر بریزید و کاملا پنیر را در همه قسمت خمیر پخش کنید. حالا فیلههای مرغ را روی سطح پیتزا بچینید و سینی را داخل فر ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بگذارید تا پیتزا بپزد. نوش جان.
فرارو