سرویس تاریخ «انتخاب»: اکبر هاشمی رفسنجانی با دو دوره ریاست جمهوری ایران، سابقه ریاست مجلس و ریاست مجمع تشخیص مصلحت و بسیاری مناصب مهم دیگر، از مهمترین شخصیتهای تاریخ معاصر ایران به شمار میرود.
«انتخاب» هر شب خاطرات روزنوشت هاشمی را منتشر میکند.
۲۰ اسفند ۱۳۷۹: مجمع [تشخیصمصلحتنظام] جلسه داشت. بند اول سیاستکلی امنیت را در خصوص تقویت بنیه نظامی در حد برتری به هر یک از همسایگان ایران، به منظور بازدارندگی، تصویبکردیم. ظهر، جلسه معمول با حضورآقایان [عباس واعظ] طبسی، [احمد] جنتی، [علیاکبر] ناطق [نوری]، [قربانعلی] دُرّی [نجفآبادی] و [محمدعلی] موحدی [کرمانی] داشتیم. درباره انتخابات [ریاستجمهوری] و محاکمات، مذاکره بود. قرار شد، اگرآقای [سیدمحمد] خاتمی، نامزد نشود، جناح روحانیت مبارز، نامزد داشته باشد.
عصر، عقد صبیه آقای [محمود] واعظی را داشتیم. عفت و سارا هم شرکت کرده بودند. شب، جلسه سران قوا در دفتر آقای خاتمی بود. درباره سفر آقای خاتمی به روسیه، توافقهای ممکن سیاسی و نظامی و فنی و دریای خزر مذاکره شد. راجع به پرونده آقای مهندس [عزتالله] سحابی، آقای خاتمی از رهبری نقل کردند که اتهام محاربه، ممکن است در میان باشد؛ چون اعتراف به نوعی قصد براندازی کرده است. آقایان خاتمی و [مهدی] کروبی، [رییسمجلس]، مایل بودند، راجع به پرونده آقای [مصطفی] تاجزاده هم با آقای [سیدمحمود] هاشمیشاهرودی، [رییس قوهقضاییه]، صحبت کنند که ایشان طفره رفت. آقای خاتمی هم در مورد محتوای سخنان فردای خود در مجلس و نیز امکان نامزدشدن، جواب روشنی نداد و در مورد دستاورد سفر به روسیه هم اطمینان ندارد. رسانههای چپ و خارجی، تبلیغات زیادی راجع به صحبتهای فردای ایشان، به راهانداختهاند.
در جلسه سران قوا، آقای خاتمیگفتند، من راضی به توقیف مجله حریمکه به اتهام اهانت به رییسجمهور توقیفشده، نیستم و آقای هاشمیشاهرودی، جواب دادندکه آقای [محمدعلی] صدوقی، [معاون حقوقی و پارلمانی رییسجمهور] و دفتر خودتان پیگیری میکردند. آقای خاتمی، در مورد آقای تاجزاده گفت، من پس از مسأله [غلامحسین] کرباسچی، از رهبری تقاضا نخواهم کرد. آقای هاشمیشاهرودی، به منگفتندکه آقای خاتمی، در نامه مفصلی ازآقای تاجزاده دفاع کردهاند. در مورد دریای خزر و توافقهای احتمالی با روسیه، به آقای خاتمی، تذکرات و پیشنهادهایی دادم. فشار برای جلوگیری از انهدام مجسمههای بودا بر طالبان، زیاد شده است.
خاطرات هاشمی رفسنجانی: آقای محسن رضایی، [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] آمد وگفت، گرچه سخنان آقای [سیدمحمد] خاتمی، در مجلس آرام بوده، ولی تعریضهایی به اُرگانهای دیگر و بهخصوص قوه قضاییه داشتهاند. همچنین درباره انتخابات [ریاست جمهوری]صحبتکرد و نظر داد که در مجموع صلاح این است آقای خاتمی، برای دوره دوم بماند؛ چون اگر دولت دیگری بیاید، این مجلس و مطبوعات و احزاب چپ، نمیگذارند کار کند. پرسیدم، فکر میکند که چهار سال بعد، وضع بهتر خواهد بود؛ نتوانست جوابی بدهد.