ایسنا: اختلال بیماران اوتیسم یک اختلال نورولوژیکی است که در هر سنی قابلتشخیص است، اما به طور معمول در سالهای اولیه رشد کودکان ظهور میکند.
این اختلال در بیماران اوتیستیک باعث میشود که مغز فرد مبتلا به اوتیسم نتواند در زمینه رفتارهای اجتماعی و مهارتهای ارتباطی بهدرستی عمل کند و مزاحم او برای یادگیری چگونگی ارتباط و تعامل با دیگران بهطور اجتماعی میشود.
کودکان و بزرگسالان دارای اختلال طیف اوتیسم در زمینه ارتباط کلامی و غیرکلامی، مهارتهای شناختی معمول، رفتارهای اجتماعی، فعالیتهای سرگرمکننده و بازی دارای مشکل هستند.
۴۷۷ فرد دچار اختلال اوتیسم زیرپوشش بهزیستی استان اصفهان
ناصر چاووشی، مدیرکل بهزیستی استان اصفهان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اختلال اوتیسم بهعنوان یکی از گروههای هدف است، اظهار کرد: طیف اوتیسم یا درخودماندگی یک اختلال عصبی است که مشکلات جدی در تعاملات اجتماعی، ارتباطات کلامی و غیرکلامی، وجود رفتارهای تکراری و علایق محدود در فرد را به همراه دارد، واکنشهای غیرمعمول به محرک حسی و تأکید فرد بر حفظ ثبات و روالهایی خاص در زندگی نیز از نشانههای دیگر شایع این اختلال هستند.
وی، با بیان اینکه سن طلایی تشخیص و آگاهسازی اوتیسم در کودکان در سنین ۲ تا ۵ سالگی است، افزود: وجود حرکات یا اصوات تکراری و کلیشهای، نقص در برقراری ارتباط با دیگران، چه بهصورت کلامی و چه غیرکلامی و مشهود بودن علایم اختلال از حدود ۱۸ ماهگی از خصوصیات قابلتوجه این اختلال است.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان بیان کرد: در استان اصفهان حدود ۱۳ مرکز شناسایی، غربالگری و توانبخشی همچنین اقامت موقت اختلالات طیف اوتیسم در مجموع با ظرفیت ۵۵۰ نفر فعال است. همچنین حدود ۴۷۷ فرد دچار اختلال اوتیسم زیرپوشش بهزیستی استان اصفهان هستند.
شناسایی ۲ هزار و ۶۱۳ کودک دارای اختلال اوتیسم در اصفهان
پژمان پورشبانان، معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی اصفهان نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به شناسایی ۲ هزار و ۶۱۳ کودک دارای اختلال اوتیسم در اصفهان، اظهار کرد: حدود ۴۷۷ نفر کودک از خدمات ۱۳ مرکز روزانه توانبخشی طیف اوتیسم استفاده میکنند. یک مرکز شبانهروزی بستری موقت برای این بیماران فعال است، اما سیاست بهزیستی مبنی بر افزایش مراکز شبانهروزی نیست، زیرا معتقد به استفاده از مراکز روزانه و آموزش از طریق خانواده است.
پژمان پورشبانان معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی اصفهان نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به شناسایی ۲ هزار و ۶۱۳ کودک دارای اختلال اوتیسم در اصفهان اظهار کرد: حدود ۴۷۷ نفر کودک از خدمات ۱۳ مرکز روزانه توانبخشی طیف اوتیسم استفاده میکنند. یک مرکز شبانهروزی بستری موقت برای این بیماران فعال است، اما سیاست بهزیستی مبنی بر افزایش مراکز شبانهروزی نیست، زیرا معتقد به استفاده از مراکز روزانه و آموزش از طریق خانواده است.
وی با بیان اینکه بر اساس بررسیها شمار این اختلال در حال افزایش و در پسرها چهار برابر بیشتر از دخترها رخ میدهد، افزود: در کنار ارائه خدمات مراکز بهزیستی، روشهای متمرکز فردی و چهرهبهچهره و در برخی موارد برگزاری کلاس دو یا سهنفره بهصورت گفتاردرمانی و کاردرمانی باهدف بهبود فرد صورت میگیرد.
وی گفت: سن ۲ تا ۵ سالگی دوران طلایی یک فرد اوتیسمی است که باید مداخلات درمانی و آموزشی برای فرد انجام شود که این امور از سال ۱۳۸۰ وارد فرایند توانبخشی بهزیستی و از آن زمان این اختلال درمان میشود.
پورشبانیان با اشاره به اینکه عمده برنامههای آموزشی بهزیستی متمرکز بر ایجاد تعاملات اجتماعی فرد است، بیان کرد: یکی از روشها برنامه جامع (ABA) است که حوزههای مختلفی از جمله مهارتهای آموزشی، مهارتهای اجتماعی، شناخت، کارکردهای اجرایی، حرکت، مهارتهای انطباقی، بازی و زبان را شامل میشود که اگر به تعداد ساعات لازم انجام شود، برای یک کودک مبتلا به اوتیسم کافی است و این کودکان نیازی به شیوههای دیگر ندارند.
ماهیانه ۱۵ میلیون هزینه خانوادههای بیماران اوتیسم است
سعیده صالح غفاری، مدیرعامل انجمن اوتیسم نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه آمار مبتلایان به اوتیسم به لحاظ بروز و شیوع، یک نفر در ۱۰۰ نفر از موالیدی است که رخ میدهد، اظهار کرد: در پی افزایش تورم و کوچکشدن سبد معیشت خانوادهها، متأسفانه شاهد وضعیت سختی در میان خانوادههای اوتیسم هستیم.
وی افزود: اکنون هزینههای توانبخشی همچون گفتاردرمانی، کاردرمانی، رفتاردرمانی یا ABA و یا روشهای درمانهای مکمل که درمان اصلی برای هر کودک تازه تشخیص تا سن اصلی ۷ تا ۸ سالگی ماهانه ۱۰ میلیون تومان افزایشیافته است. بر اساس تحقیقات هزینههای خانواده اوتیسم حداقل بین ۱۳ تا ۱۵ میلیون تومان است.
مدیرعامل انجمن اوتیسم ادامه داد: هر فرد و کودک مبتلا به اوتیسم چالشهای بسیار زیادی دارد. بسیاری از مهدکودکها هیچ شناختی نسبت به کودکان اوتیسم ندارند.
به گفته وی، ماهیانه ۱۷ میلیون تومان برای نگهداری یک فرد بزرگسال اوتیسم از طرف مراکز هزینه میشود، درصورتیکه یارانهای که بهزیستی به این مراکز پرداخت میکند بین ۴.۵ تا ۵ میلیون در ماه است و مابهالتفاوت این هزینه را مراکز و خانوادهها نمیتوانند پرداخت کنند.
در سالهای اخیر بهطور میانگین از هر ۶۰ کودک، یک کودک مبتلا به طیف اوتیسم است که آمار چشمگیری است؛ اما بااینوجود این اختلال به طور کامل شناخته شده نیست، ولی طبق تحقیقات عوامل ژنتیک، سن بالای والدین هنگام بارداری، وزن کم نوزاد به هنگام تولد و عوامل محیطی و مصرف بعضی داروها و مواد شیمیایی از مهمترین عوامل ابتلا به اختلال اوتیسم است.
در حال حاضر هیچ درمان قطعی و مشخصی برای اوتیسم وجود ندارد، اما روشهای زیادی برای کاهش علائم و افزایش تواناییهای فرد مبتلا وجود دارد. به نظر میرسد تشخیص زودهنگام بیماری و شروع روشهای درمانی تأثیرات مثبت بیشتری بر بهبود سریعتر وضعیت فرد داشته باشد.