پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : به گفته عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان در شرایطی که جنگ روسیه و اوکراین محمولههای تجاری بیشتری را به گمرکات ایران در مرزهای آستارا و بیلهسوار کشانده کشور آذربایجان شمار ماشینهایی که میتوانند روزانه از این مرزها عبور کنند را به ۱۵۰ دستگاه کاهش داده است.
بهروز پورسلیمان، عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان در تشریح آخرین وضعیت تجارت دو کشور به ایلنا گفت: صادرات ایران به آذربایجان روند رو به رشدی را طی میکند و در مسیر طبیعی خود برقرار است.
وی درباره طولانی بودن صف کامیونها در گمرکات آستارا و بیلهسوار توضیح داد: این چالش ریشه در دو علت دارد؛ یک دلیل برآمده از آنست که جنگ روسیه و اوکراین به ناامنی مسیرهای تجاری در این کشورها انجامیده و سبب شده محمولههای تجاری که پیش از جنگ از مسیر این کشورها حمل میشد، به سمت جنوب ایران سوق پیدا کند تا از بندرعباس به ایران وارد شود و پس از آن از طریق گمرکات ایران به مقاصد مختلف از جمله آذربایجان برود.
پورسلیمان افزود: این اتفاق در سالهای گذشته به افزایش شمار ماشینهایی انجامیده که از مرزهای ایران تردد میکنند؛ در چنین شرایطی کشور آذربایجان شمار ماشینهایی که عبور آنها از مرز بیلهسوار ممکن است را به میانگین ۱۵۰ دستگاه در روز کاهش داده و این ایراد را به ایران میگیرد که در گمرک بیلهسوار دستگاه ایکسری وجود ندارد؛ این در حالیست که در گمرک آستارا دستگاه ایکسری مستقر است اما مشکل کندی تردد ماشینها در این گمرک هم وجود دارد.
نائب رئیس اتاق بازرگانی اردبیل اظهار کرد: گفتنی است که این کندی در چند سال گذشته در تردد ماشینهای ایرانی از گمرکات به وجود آمده و در سالهای پیشین با چنین پدیدهای روبهرو نبودهایم و شمار ماشینهایی که روزانه تنها از مرز بیلهسوار عبور میکردند به ۲۵۰ دستگاه هم میرسید.
وی خاطرنشان کرد: این انبوهی ماشینهایی که منتظر عبور از مرز هستند گاه به بروز تخلفات و ناهنجاریهایی میانجامد که تجارت را از این مرزها سخت و هزینهبر میکند و هر چند راهکارهایی برای کاهش صفها مانند سامانهای کردن ترددها به دست مسئولان ایرانی اجرا شده اما باز هم در هر دو مرز بیله سوار و آستارا تخلفات حذف نشده و سرعت عبور ماشینهای چندان افزایش نداشته است.
امید به گشایش سفارت آذربایجان در ایران داریم
پورسلیمان در ادامه گفتوگو نسبت به بهبود رابطه سیاسی ایران و جمهوری آذربایجان در سال جاری اظهار امیدواری کرد و گفت: امیدواریم سفارت این کشور در ایران در سال جاری بازگشایی شود، مراودات هیاتهای تجاری ایران با آذربایجان افزایش یابد و روابط تجاری ایران و آذربایجان به روزهای اوج برگردد.
وی یادآور شد: از بهمن سال ۱۴۰۱ به دلیل حمله فردی مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و کشته شدن رئیس گروه حفاظت سفارتخانه و زخمی شدن افرادی دیگر این کشور، سطح روابط خود را از سفارتخانه به کنسولگری کاهش داد.
عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان همچنین اظهار کرد: مرز مسافری دو کشور نیز از زمان وقوع جنگ قرهباغ تاکنون بسته است؛ پیش از بسته شدن مرزها روزانه به طور میانگین ۲۵۰۰ نفر بین دو کشور رفت و آمد میکردند و این امر به ارتقای معیشت ساکنان شهرهای مرزی میانجامید؛ در نهایت امیدواریم با مذاکرات صورتگرفته این گرهها باز شود.