تسنیم: با رونق معاملات در فضای مجازی شاهد درج آگهی خرید و فروش طلا در پیج های اینستاگرامی، دیوار، دیجی کالا، اسنپ و تپسی هستیم؛ اما آیا میتوان به این معاملات اعتماد کرد؟ اتحادیه طلا تأکید دارد که مردم از فضای مجازی طلا نخرند.
طی سالهای اخیر و با ترویج فضای مجازی، بسیاری از کسب و کارها معاملات خود را از این طریق هم ادامه دادند و حتی میتوان گفت به پشتوانه این صفحات مجازی بسیاری از کسب و کارهای جدید نیز شکل گرفت.
اما با رونق معاملات در فضای مجازی شاهد گسترش فعالیت برخی از کسب و کارهایی هستیم که عملاً نیازمند مجوزهای مربوطه از اتحادیه و وزارت صمت هستند. فروش مجازی طلا را میتوان به عنوان مصداقی برای این موضوع برشمرد.
در سالهای اخیر علاوه بر طلافروشیهای اینستاگرامی، شاهد گسترش فروش طلا در سایر سایتهای خرید و فروش آنلاین هستیم؛ پلتفرم دیوار از جمله این سایتهاست که مدتی است شاهد خرید و فروش طلا آنهم بدون فاکتور و سند معتبر در آن هستیم.
معاملات مجازی طلا، را میتوان به عنوان بازار رقابتی بین سایتهای خرید و فروش آنلاین درنظر گرفت که هر کدام با ترس عقب افتادن از بازار، سعی در استفاده از این ظرفیت دارند؛ علاوه بر دیوار، مدتی است شاهد خرید و فروش طلا در سایتهایی از جمله دیجی کالا و اسنپ و تپسی هستیم.
این سایتها تمام تلاش خود را میکنند که از بازار عقب نمانند و برای مشتری شرایط اقساطی هم در نظر گرفته اند. اسنپ به مشتریان خود میگوید که میتوانند با ۴ قسط طلا و سکه بخرند آنهم بدون مراجعه حضوری.
اما اتحادیه طلا و جواهر و فعالان این صنف در سنوات گذشته بارها نسبت به انجام معاملات مجازی طلا و جواهر و انواع سکه هشدار داده و تأکید کرده اند که برخی از پیجهای اینستاگرامی و سکوهای اینترنتی خرید و فروش طلا عملکرد مناسبی نداشته اند و موجب ضرر و زیان مردم شده اند.
البته در واحدهای صنفی طلا و جواهر هم مشکلاتی برای مردم هنگام خرید و فروش طلا در خصوص کمبود عیار و گران فروشی و ... گزارش شده، ولی در قیاس با ایرادات این معاملات از فضای مجازی سهم کمتری به طلافروشیها (واحدهای حضوری) میرسد.
نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا در توضیح بیشتر درباره همین موضوع با تاکید براینکه هیچ تاییدی به چنین معاملاتی نمیدهیم، گفت: بارها نسبت به خرید و فروش طلا و سکه در دیجی کالا، اسنپ و دیوار اعتراض کردیم، ولی نتیجهای نگرفته ایم.
او میگوید: ۷۰ الی ۸۰ درصد مراجعات به اتحادیه طلا مربوط به افرادیست که از طریق این سایتها و پیجهای اینستاگرامی طلا و سکه خریده اند و متضرر شده اند. موردهایی داشته ایم که از دیوار طلای بدون فاکتور خریده اند و هنگام فروش در طلافروشیها متوجه شده اند طلا بدل بوده است.
رئیس اتحادیه طلا ادامه داد: مصداقهای متعددی درباره فروش طلای بدون فاکتور و فاقد استاندارد در سایت دیوار و دیجی کالا داشته ایم، اما علی رغم اعتراضات هیچ نهادی پاسخگو نیست و جلوی فعالیت آنها را نمیگیرد. شاکیانی که به اتحادیه طلا مراجعه میکنند اکثرا از طریق فضای مجازی طلا و سکه خریده اند و سرشان کلاه رفته است. موردهای متعددی از فروش سکههای غیربانکی و تقلبی از طریق دیوار و سایر سکوهای اینترنتی داشته ایم.
او با تاکید براینکه معاملات طلا کار تخصصی است و حتما باید با مجوز صنفی و امنیتی انجام شود، گفت: فردی از دیجی کالا سکه پارسیان خریده که هنگام فروش متوجه شده سکه بدل بوده است، اما دیجی کالا مسئولیتی قبول نمیکند و میگوید، چون سکه باز شده دیگر از مسئولیت ما خارج شده است. درحالیکه این فرد سکه را هنگام فروش در طلافروشی معتبر باز کرده استولی عملا دستش به جایی بند نیست.
بذرافشان با تاکید براینکه مردم نباید از طریق فضای مجازی طلا و سکه بخرند، گفت: هنگام خرید طلا هم باید از صحت فعالیت و اعتبار آن واحد صنفی اطمینان حاصل کنند. حتما باید برای خرید سکه فاکتور رسمی از طلافروشی دریافت کنند که مهر و هولوگرام همان واحد را داشته باشد.
وی با اشاره به فروش سکههای قسطی در سایت دیجی کالا گفت: دیجی کالا روزی ۴ هزار سکه پارسیان میفروشد وزن سکهها اکثرا کسری دارد. نکته اینجاست که بیشتر از ۱۰ سکه پارسیان هم روزانه نمیتوانید بخرید؛ این سکهها با نام فرد دیگری زده شده چرا که بعد از پیگیریها مشخص شد اصلا این فرد مسئولیتی در ضرب و فروش سکهها ندارد؛ لازم است پلیس امنیتی اقتصادی هم به ماجرا ورود کند. دیجی کالا سکه پارسیان را با اجرت ۵ هزار تومان میفروشد درحالیکه اجرت آن ۵۰ هزار تومان است، ولی در مقابل خریداران هنگام تسویه باید ۵ درصد سود به دیجی کالا بدهند. یعنی عملا اجرتی که پایین داده بود را از این طریق جبران میکند. مردم هنگام خرید سکه پارسیان ۴۰۰ هزار تومانی از طریق دیجی کالا ۷۰-۸۰ هزار تومان در همان لحظه ضرر میکنند چرا که غیر از عیار در وزن هم مشکل دارد.
او میگوید: شکایتهای زیادی از خرید سکههای غیربانکی و پارسیانهای مشکل دار و طلاهای بدل از طریق دیجی کالا، دیوار و اسنپ داشتیم، اما باید فکری به حال این موضوع کرد چرا که در دراز مدت تکرار این موضوع به فاجعه تبدیل میشود. طبق قانون برای معاملات طلا و سکه باید از اتحادیه جواز بگیرند و فیلترهای قانونی را کسب کنند. اما مردم بعضا با بی اطلاعی فریب آگهیهای این سایتها را میخورند که مثلا طلای بدون سود و اجرت بخرند، اما در عمل با ضرر چند میلیونی مواجه میشوند. سکه الان ۸ میلیون تومان حباب دارد تازه اگر عیار داشته باشد، ولی غیربانکی باشد مشتری درجا ۸ میلیون تومان ضرر میکند.
بذرافشان درباره تفاوتهای سکه غیربانکی و بانکی میگوید: از نظر رنگ، کنگره، گنبد، مات و شفاف بودن، اندازه فونت و ... سکههای بانکی با غیربانکی تفاوتهایی دارند که تشخیص آن کار مردم عادی نیست و توسط واحدهای معتبر انجام میشود. به همین منظور حتما توصیه میشود مردم حتما از واحدهای معتبر سکه بخرند و فیشی که خریداری میکنند را نگه دارند.
وی همچنین گفت: در مجموع مراجعات زیادی به اتحادیه انجام میشود که ۷۰-۸۰ درصد آن مربوط به شکایات از گران فروشی، کمبود عیار و بدل بودن طلای خریداری شده از طریق این سکوها است.