کد خبر: ۹۱۰۷۱۲
تاریخ انتشار: ۱۸ : ۰۸ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۴

ادعای اکسیوس: دولت ترامپ آماده است که پیشنهاد توافق با ایران شامل «غنی‌سازی کوچک و نمادین» را بررسی کند / این پیشنهاد به ایران اجازه «غنی‌سازی نمادین» هسته‌ای می‌دهد، مشروط بر اینکه هیچ مسیر ممکنی برای ساخت بمب باقی نگذارد

یک مقام ارشد آمریکایی گفت؛ دولت ترامپ آماده است پیشنهادی را بررسی کند که به ایران اجازه «غنی‌سازی نمادین» هسته‌ای بدهد، به شرط آنکه هیچ مسیر ممکنی به سوی ساخت بمب باقی نگذارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اکسیوس نوشت: یک مقام ارشد آمریکایی گفت؛ دولت ترامپ آماده است پیشنهادی را بررسی کند که به ایران اجازه «غنی‌سازی نمادین» هسته‌ای بدهد، به شرط آنکه هیچ مسیر ممکنی به سوی ساخت بمب باقی نگذارد.

به گزارش سرویس بین‌الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده: چرا مهم است: این موضوع نشان می‌دهد ممکن است شکافی — هرچند کوچک — میان خطوط قرمز تعیین‌شده از سوی آمریکا و ایران برای دستیابی به توافقی جهت محدود کردن توانمندی‌های هسته‌ای ایران و جلوگیری از جنگ وجود داشته باشد.

تحولات اخیر: مقام‌های آمریکایی می‌گویند سطح انتظار از پیشنهاد هسته‌ای آینده ایران بسیار بالاست، زیرا این طرح باید تردیدهای فراوان در داخل دولت ترامپ و همچنین در منطقه را برطرف کند.

این مقام ارشد آمریکایی گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ آماده پذیرش توافقی است که اساسی باشد و بتواند آن را در داخل کشور از نظر سیاسی عرضه کند. اگر ایرانی‌ها می‌خواهند از حمله جلوگیری کنند، باید پیشنهادی بدهند که نتوان آن را رد کرد. ایرانی‌ها مدام این پنجره فرصت را از دست می‌دهند.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز جمعه گفت پیشنهاد ایران طی دو یا سه روز آینده نهایی خواهد شد.

بین سطور: برخی از مشاوران ترامپ به صبر توصیه کرده‌اند. آن‌ها استدلال می‌کنند هرچه زمان بگذرد و استقرار نظامی آمریکا افزایش یابد، اهرم فشار ترامپ نیز بیشتر خواهد شد.

اما حتی برخی از نزدیک‌ترین مشاوران ترامپ نیز اذعان دارند که نمی‌دانند او چه تصمیمی خواهد گرفت یا چه زمانی.

آنچه می‌گویند: یکی از مشاوران ارشد ترامپ گفت: «رئیس‌جمهور هنوز تصمیم به حمله نگرفته است. این را می‌دانم چون هنوز حمله نکرده‌ایم. ممکن است هرگز این کار را نکند. ممکن است فردا صبح بیدار شود و بگوید: همین است.»

این مشاور گفت پنتاگون گزینه‌های متعددی را به ترامپ ارائه کرده است.

یک مشاور ارشد دیگر ترامپ گفت: «ترامپ گزینه‌های خود را باز نگه داشته است. او ممکن است هر لحظه درباره حمله تصمیم بگیرد.»

آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، گفت: «رسانه‌ها هر چقدر می‌خواهند درباره تفکر رئیس‌جمهور گمانه‌زنی کنند، اما فقط رئیس‌جمهور ترامپ می‌داند چه کاری ممکن است انجام دهد یا ندهد.»

وضعیت فعلی: مواضع علنی آمریکا و ایران درباره غنی‌سازی ناسازگار به نظر می‌رسد، اما اظهارات عراقچی و مقام ارشد آمریکایی نشان می‌دهد ممکن است هنوز فضایی برای توافق وجود داشته باشد.

ایران در حال حاضر اورانیوم غنی‌سازی نمی‌کند، زیرا سانتریفیوژهای تأسیسات هسته‌ای آن عمدتاً در حملات هوایی ماه ژوئن گذشته نابود شدند. آمریکا و اسرائیل می‌گویند اگر غنی‌سازی از سر گرفته شود، دوباره حمله خواهند کرد.

اما ایران به صراحت گفته است که از «حق» خود برای غنی‌سازی صرف نظر نخواهد کرد؛ حقی که می‌گوید صرفاً برای مقاصد غیرنظامی است.

ترامپ چندین بار، از جمله هفته گذشته، گفته است که نمی‌خواهد ایران قادر به غنی‌سازی باشد.

ابهام‌ها: عراقچی در گفت‌وگویی در روز جمعه ادعا کرد طرف آمریکایی در مذاکرات روز سه‌شنبه در ژنو از ایران نخواسته بود با «صفر غنی‌سازی» موافقت کند.

او همچنین رد کرد که ایران در این مذاکرات پیشنهاد تعلیق موقت برنامه غنی‌سازی خود را داده باشد.

عراقچی گفت: «آنچه اکنون درباره آن صحبت می‌کنیم این است که چگونه اطمینان حاصل کنیم برنامه هسته‌ای ایران، از جمله غنی‌سازی، صلح‌آمیز است و برای همیشه صلح‌آمیز باقی بماند»، و افزود ایران در ازای رفع تحریم‌های آمریکا «اقدامات اعتمادساز» انجام خواهد داد.

پس از مذاکرات ژنو، نمایندگان ترامپ، استیو ویتکاف و جرد کوشنر، از عراقچی خواستند پیشنهادی مفصل ارائه دهد که همه نگرانی‌های آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران را برطرف کند.

دیدگاه طرف مقابل: یک مقام ارشد آمریکایی گفت ویتکاف و کوشنر به عراقچی گفته‌اند موضع ترامپ «صفر غنی‌سازی» در خاک ایران است.

اما این مقام گفت اگر پیشنهاد شامل «غنی‌سازی کوچک و نمادین» باشد و ایرانی‌ها شواهد مفصلی ارائه دهند که نشان دهد تهدیدی ایجاد نمی‌کند، آمریکا آن را بررسی خواهد کرد.

یک منبع آگاه از مذاکرات به آکسیوس گفت میانجی‌های عمانی و قطری در روزهای اخیر به ایران و آمریکا گفته‌اند هر توافقی باید به هر دو طرف امکان دهد ادعای پیروزی کنند و در صورت امکان، چیزی باشد که کشورهای خلیج فارس و اسرائیل نیز بتوانند با آن کنار بیایند.

عراقچی نیز در مصاحبه روز جمعه خود به این موضوع اشاره کرد: «این باید یک توافق برد-برد باشد. این بخش دشوار ماجراست. باید منافع و نگرانی‌های هر دو طرف را در نظر بگیرد.»

پس‌زمینه: در حالی که منطقه خود را برای جنگ آماده می‌کند، مقام آمریکایی تأکید کرد ایالات متحده پیش از تصمیم‌گیری درباره نحوه پیشبرد کار و برگزاری دور دیگری از مذاکرات، منتظر پیشنهاد ایران خواهد ماند.

نظرات بینندگان