کد خبر: ۹۱۲۶۸۹
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۱۱ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۴

هزینه جهانی حمل ال‌ان‌جی در پی مسدود شدن تنگه هرمز، ۷.۵ برابر شد

در پی بحران در منطقه خاورمیانه و بسته شدن تنگه هرمز، هزینه جهانی حمل گاز ال‌ان‌جی ۷.۵ برابر شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

تسنیم: در پی بحران در منطقه خاورمیانه و بسته شدن تنگه هرمز، هزینه جهانی حمل گاز ال‌ان‌جی ۷.۵ برابر شده است.

به نقل از اویل پرایس، به دنبال بحران در منطقه خاورمیانه و بسته شدن تنگه هرمز، هزینه اجاره روزانه یک کشتی مدرن حمل گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) جهش شدیدی داشته و از حدود ۴۰ هزار دلار در هفته گذشته به مرز ۳۰۰ هزار دلار رسیده است.

بر اساس تازه‌ترین گزارش «ریویرا ماریتایم مدیا»، کرایه روزانه کشتی‌های ۱۷۴ هزار متر مکعبی در مسیر خلیج فارس به اروپا با جهشی ۲۶۰ هزار دلاری نسبت به هفته پیشین، به حدود ۳۰۰ هزار دلار رسیده است.

همچنین در مسیر حیاتی خلیج فارس به شرق آسیا که شامل مقاصدی نظیر ژاپن، کره جنوبی، تایوان و چین می‌شود، نرخ‌ها از رقم ۴۲ هزار دلاری در تاریخ ۲۵ فوریه، به ۳۰۰ هزار دلار در روز صعود کرده‌اند.

این در حالی است که مسیر استرالیا به آسیا نیز شاهد افزایش قیمت به حدود ۲۵۵ هزار دلار در روز بوده است.

بر اساس این گزارش، اجاره‌کنندگان اکنون تا ۱۰ برابر بیشتر از نرخ‌های هفته گذشته برای تامین فوری تناژ گاز خود هزینه می‌کنند؛ اقدامی که بازار را برای هرگونه اختلال احتمالی در جریان انتقال گاز از خاورمیانه آماده می‌کند.

این رشد قیمت‌ها در شرایطی رخ می‌دهد که گسترش تنش‌ها پس از تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل و واکنش ایران، تجارت جهانی ال‌ان‌جی را مختل کرده است.

قطر در ابتدای هفته جاری تولید خود را متوقف و وضعیت اضطراری (فورس ماژور) را برای برخی خریداران اعلام نمود، در حالی که تردد نفتکش‌ها از تنگه هرمز نیز به دلایل امنیتی عملاً متوقف گشته است.

با توجه به اینکه قطر و امارات متحده عربی مجموعاً نزدیک به ۲۰ درصد از عرضه جهانی ال‌ان‌جی را بر عهده دارند، این وقفه‌ها تاثیری فوری و قابل توجه بر بازار‌های جهانی گاز داشته است.

کارشناسان حمل‌ونقل معتقدند که این افزایش ناگهانی، فراتر از یک تقاضای مقطعی برای کشتی است. با توقف تولید قطر و موانع شدید در تنگه هرمز، معامله‌گران خود را برای مسیر‌های طولانی‌تر و کمبود ناوگان آماده می‌کنند.

محموله‌هایی که معمولاً مسیر کوتاهی از خلیج فارس به آسیا را طی می‌کردند، اکنون ممکن است مجبور به تامین از آمریکا، استرالیا یا غرب آفریقا شوند که این امر مدت زمان سفر را افزایش داده و تقاضا برای کشتی‌های ال‌ان‌جی را بیشتر می‌کند.

پیش‌بینی می‌شود که شرق آسیا اولین و شدیدترین اثرات ناشی از این اختلال را احساس کند چرا که حدود ۸۵ درصد از صادرات ال‌ان‌جی قطر به مقاصد آسیایی می‌رود و واردکنندگان بزرگی نظیر چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و تایوان وابستگی عمیقی به این حجم از صادرات دارند.

این اختلالات، معادلات قیمت‌گذاری گاز بین آسیا و اروپا را تغییر داده است. به گفته معامله‌گران، قیمت ال‌ان‌جی در بازار آسیا در اوایل هفته تا مرز ۲۵.۴۰ دلار به ازای هر میلیون واحد حرارتی بریتانیا (mBtu) بالا رفت و سپس با اندکی کاهش به ۲۳.۸۰ دلار رسید.

با وجود این کاهش جزئی، قیمت‌ها همچنان تقریباً دو برابر سطح قبل از تشدید درگیری‌ها و توقف تولید قطر باقی مانده و معامله‌گران را با توجه به تنگنای بازار جهانی، برای تامین محموله‌ها و کشتی‌ها با مشکل مواجه کرده است.

نظرات بینندگان