کد خبر: ۹۲۷۵۶۹
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۰ - ۰۵ تير ۱۴۰۵
روز هشتادم آتش‌بس؛ این خبر به‌روزرسانی می‌شود...

رسانه NOTUS: دموکرات‌ها به دیپلماسی ترامپ با ایران تردید دارند اما راه دیگری نمی‌بینند / می‌گویند جنگ‌افروزی ترامپ دست بالا را به ایران داده، بنابراین اجتناب‌ناپذیر است که آمریکا نیاز داشته باشد که امتیازات قابل‌توجهی به ایران بدهد / الحدث: اسرائیل و لبنان امروز «بیانیهٔ اعلام نیت» را امضا می‌کنند / وزیر انرژی آمریکا: ایرانی‌ها می‌توانند نفت بفروشند و پول آن را به دلار مستقیما دریافت کنند

آتش‌بس میان ایران و آمریکا در حالی وارد روز هشتادم شده که سازمان بین‌المللی دریانوردی اعلام کرد طرح تخلیهٔ کشتی‌ها و ملوانان از تنگهٔ هرمز، پس از حمله به یک کشتی در سواحل عمان، به‌طور موقت به‌تعلیق درآمده است. همزمان ارتش اسرائیل مدعی شد که ۶ عضو حزب الله را در جنوب لبنان پس از نزدیک شدن به نیروهای اسرائیلی به شهادت رسانده است.
تنگه هرمز
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آتش‌بس میان ایران و آمریکا در حالی وارد روز هشتادم شده که سازمان بین‌المللی دریانوردی اعلام کرد طرح تخلیهٔ کشتی‌ها و ملوانان از تنگهٔ هرمز، پس از حمله به یک کشتی در سواحل عمان، به‌طور موقت به‌تعلیق درآمده است. همزمان ارتش اسرائیل مدعی شد که ۶ عضو حزب الله را در جنوب لبنان پس از نزدیک شدن به نیروهای اسرائیلی به شهادت رسانده است.

تحولات مربوط به جنگ، آتش بس و مذاکره در روز گذشته را از لینک زیر بخوانید:

در روز هفتاد و نهم آتش‌بس چه گذشت؟ (۴ تير ۱۴۰۵)/ وزیر انرژی آمریکا: ایرانی‌ها می‌توانند نفت بفروشند و پول آن را به دلار مستقیما دریافت کنند/ بلومبرگ: ۳ کشتی هنگام تلاش برای عبور از تنگه، از مسیری که در امتداد خط ساحلی عمان قرار دارد، بازگشته‌اند/ حمله به یک کشتی باری در خط ساحلی عمان/ عراقچی: توافق با عمان برای گفت‌و‌گو‌هایی جهت «تعیین چارچوب اداره آینده و خدمات دریایی در تنگه»/ ونس: موفق یه ایجاد یک کانال ارتباطی با ایران شدیم

آخرین اخبار مربوط به روز هفتاد و نهم آتش بس (۴ تیر ۱۴۰۵) به شرح زیر است:

حزب‌الله: اسرائیل با حمله به شهروندان لبنانی در مسیر «زوطر الشرقیه» - «میفدون» آتش‌بس را نقض کرد / ما تاکنون به آتش‌بس پایبند بوده‌ایم
۱۴۰۵/۰۴/۰۵ - ۰۰:۳۱

حزب‌الله لبنان اعلام کرد: ارتش دشمن بار دیگر عمداً شهروندان لبنانی را در مسیر «زوطر الشرقیه» - «میفدون» در جنوب کشور هدف قرار داد.

 آنچه دشمن مرتکب شد، نقض آشکار آتش‌بسی است که ما تاکنون به آن پایبند بوده‌ایم.

المیادین: ۴ اسرائیلی در درگیری‌ها در «بیت یاحون» در جنوب لبنان مجروح شدند؛ حال برخی از آنها وخیم گزارش شده
۱۴۰۵/۰۴/۰۵ - ۰۰:۲۹

المیادین به نقل از رسانه‌های اسرائیلی نوشت: در پی درگیری‌ها در منطقهٔ «بیت یاحون» در جنوب لبنان، تلفاتی در صفوف تیپ ۷۶۹ ارتش اسرائیل ثبت شده است.

 یک بالگرد نظامی در بیمارستان «رمبام» در حیفا به زمین نشسته است.

۴ مجروح از صفوف ارتش اسرائیل از جنوب لبنان منتقل شده‌اند که حال برخی از آنها وخیم گزارش شده است.

رسانه NOTUS: دموکرات‌ها به دیپلماسی با ایران تردید دارند اما راه دیگری نمی‌بینند / بعید است آنها در مذاکرات کارشکنی کنند، زیرا جایگزین توافق را ادامه‌ جنگ می‌بینند
۱۴۰۵/۰۴/۰۵ - ۰۰:۱۵

قانونگذاران دموکرات به دیپلماسی جاری رئیس‌جمهور دونالد ترامپ با ایران اعتماد ندارند. آنها همچنین می‌خواهند که جنگ پایان یابد—به این معنا که تنها انتخاب واقعی آنها این است که امیدوار باشند رئیس‌جمهور بتواند مذاکرات صلح را ادامه دهد.

قانونگذاران و دستیاران به NOTUS گفتند که تمایلی در میان دموکرات‌ها برای کارشکنی در مذاکرات نمی‌بینند، مثلاً از طریق ارائهٔ طرح قانونی برای جلوگیری از لغو تحریم‌ها توسط ایالات متحده یا فشار برای رأی‌گیری منفی به یک توافق.

یکی از کارکنان که به دلیل گفتگوهای داخلی خواست نامش فاش نشود، گفت: «اگر ما مانع توافق شویم، مسئولیت آن را نیز بر عهده خواهیم داشت»، 

برخی از دموکرات‌ها گفته‌اند که به یک نتیجه‌گیری ناامیدکننده در میان هم‌حزبی‌های خود رسیده‌اند: جنگ‌افروزی ترامپ دست بالا را به ایران داده است، بنابراین اجتناب‌ناپذیر است که ایالات متحده برای جلوگیری از ازسرگیری درگیری—که رای‌دهندگان به‌طور کلی و دموکرات‌ها به‌طور خاص با آن مخالفند—نیاز به دادن امتیازات قابل‌توجهی داشته باشد.

سناتور کریس ون هولن از مریلند روز سه‌شنبه به NOTUS گفت: «ما باید هرچه سریع‌تر به این جنگ غیرقانونی پایان دهیم»، «وقتی در حال کندن چاله هستید، باید دست از کندن بکشید.»

ون هولن می‌خواهد دموکرات‌ها در مورد پیامد محتمل مقاومت در برابر مذاکرات با ایران روشن باشند: «جایگزین، که ناگفته می‌ماند، ادامه‌ی جنگ است.»

در عمل، حزب ممکن است بقای آتش‌بس را بالاتر از هر چیز دیگری در اولویت قرار دهد—و از رویکرد ترامپ انتقاد کند، اما با محدودیت در میزان پیش‌روی. این موضعی است که می‌تواند به تثبیت تغییرات گسترده‌تر در میان دموکرات‌های کنگره کمک کند که منعکس‌کنندهٔ دیدگاه‌های پایگاه آنهاست، مانند بدگمانی بسیار بیشتر نسبت به اسرائیل و دیدگاه محتاطانه‌تر نسبت به آنچه فشار آمریکا علیه دشمنان بین‌المللی می‌تواند به دست آورد. روز سه‌شنبه، انتخابات مقدماتی در نیویورک مجموعه‌ای از پیروزی‌ها را برای دموکرات‌هایی به ارمغان آورد که به شدت از اسرائیل انتقاد دارند و با جناح چپ ضدجنگ حزب همسو هستند.

پس از آنکه ترامپ هفتهٔ گذشته تفاهم‌نامهٔ خود را با ایران امضا کرد، برخی—از جمله سناتورهای ریچارد بلومنتال از کنتیکت و ایمی کلوبشار از مینه‌سوتا—به توقف مذاکرات یا ذاتاً معیوب دانستن آنها اشاره کردند.

برخی دیگر، از جمله اعضای تأثیرگذار مجلس، با احتیاط از مذاکرات استقبال کردند. یک دستیار دوم به NOTUS گفت که وضعیت «ترن‌هوایی» بوده است.

مت داس، معاون اجرایی مرکز سیاست بین‌الملل و مشاور سابق سناتور برنی سندرز، گفت که دیده است دموکرات‌ها پیام خود را تطبیق می‌دهند «تا روشن کنند که مشکل در اینجا توافق صلح نیست، جنگ بود.»

داس به NOTUS گفت: «بله، این توافق بدی است که امتیازات زیادی به ایران می‌دهد. این همان چیزی است که وقتی می‌بازید اتفاق می‌افتد.»

دموکرات‌های سنا در رأی‌دهی علیه توانایی ترامپ برای ادامهٔ جنگ متحد باقی مانده‌اند، به استثنای سناتور سرسخت طرفدار اسرائیل، جان فترمن از پنسیلوانیا.

اما در مورد چگونگی هزینهٔ آتش‌بس، خطوط شکاف وجود دارد. بدگمانی نسبت به ایران ریشه‌دار است و برای برخی دموکرات‌ها می‌تواند فرصتی برای سرزنش دوحزبی ترامپ فراهم کند.

سناتور آدام شیف از کالیفرنیا به NOTUS گفت: «این ایده که ما اکنون به ایران از تحریم‌ها کمک کنیم، که به آنها اجازه دهیم نفت خود را صادر کنند، که مزایا را برای ایران جلو بیندازیم، از جمله تعهدات یک صندوق بازسازی ۳۰۰ میلیارد دلاری، اصلاً منطقی نیست». او به جنبه‌هایی از تفاهم‌نامه و اقدامات دولت ترامپ در این هفته اشاره کرد.

شیف گفت: «دولت باید از هر دو حزب بشنود که این توافق واقعاً وحشتناکی است.»

کسانی که می‌خواهند دموکرات‌ها از دیپلماسی حمایت کنند، امیدوارند که از خطوط حمله مانند ادعای دروغین اینکه ترامپ میلیاردها دلار به ایران می‌پردازد که در غیر این صورت ممکن است به نفع آمریکایی‌ها باشد، و دموکرات‌ها که جمهوری‌خواهان جنگ‌طلب مانند سناتور لیندسی گراهام از کارولینای جنوبی را تقویت می‌کنند—که پیشنهاد رأی‌گیری کنگره در مورد هر توافق احتمالی با ایران را داده است که می‌تواند برای یک توافق مرگبار باشد—جلوگیری کنند.

آنها نسبت به پویایی مشابه با بحث سیاسی بر سر توافق هسته‌ای پرزیدنت باراک اوباما با ایران هشدار دادند، که برخی دموکرات‌ها آن را بیش از حد مصالحه‌آمیز با تهران خواندند.

یک دستیار ارشد دموکرات به NOTUS گفت: «متأسفانه، اگر غیرمنتظره نباشد، همان دموکرات‌هایی که با توافق دولت اوباما مخالف بودند، اکنون با این تلاش مخالفت می‌کنند و به نفع یک "گزینهٔ اسب شاخدار" جادویی که وجود ندارد، عمل می‌کنند»؛ این اظهارات نشان‌دهندهٔ تمایل به به چالش کشیدن چنین صداهایی است.

توافق هسته‌ای اوباما مطمئناً با ادامهٔ دیپلماسی ایران بارها مطرح خواهد شد. برخی در بدنهٔ امنیت ملی حزب، از جمله در اندیشکده‌ها و گروه‌های حمایتی تأثیرگذار، می‌خواهند تأکید کنند که دموکرات‌ها توانستند توافقی قوی برای محدود کردن برنامهٔ هسته‌ای ایران و امکان راستی‌آزمایی به دست آورند، بدون اینکه همهٔ تحریم‌ها را آن‌طور که ترامپ توافق کرده، لغو کنند.

با این حال، در طول یک دهه، شرایط تغییر کرده است.

این دستیار دوم گفت «در سال ۲۰۱۵، آنچه روی میز نبود این بود که ایران تنگهٔ هرمز را ببندد» و به اقتصاد جهانی آسیب برساند.

اریک آیکنبری، مدیر روابط دولتی در «پیروزی بدون جنگ»، گفت که حزب دموکرات باید از «چسبیدن در ذهن خود به این ایده که در نهایت ما اهرم نظامی تعیین‌کننده‌ای داریم» دست بردارد، همانطور که برخی در دوران اوباما انجام دادند.

او به NOTUS گفت: «تکاملی که حزب بزرگ‌تر باید انجام دهد این است که ببیند دیپلماسی همیشه تنها گزینه بود و حتی اگر آنها این گزینه‌های اضطراری را در نظر می‌گرفتند، هرگز کار نمی‌کردند. اکنون ما یک آزمایش داریم: ترامپ شیشه را شکست و ما در وضعیت بدتری قرار داریم.»

برخی از کسانی که در بازنگری حزب نقش دارند، امیدوارند که تغییر قاطعانه‌ای به دور از دشمن‌سازی از دشمنان خارجی و اتکا به نمایش قدرت نظامی در حال وقوع باشد—حرکتی که می‌تواند دموکرات‌ها را به وضوح متمایز کند و به روحیهٔ ملی جذابیت بخشد.

داس گفت: «جنگ یک فاجعهٔ قابل‌اجتناب بود، اما... نتیجهٔ دهه‌ها حماقت دوحزبی در مورد ایران است. این لحظه‌ای است برای بازنگری واقعی.»

الحدث: اسرائیل و لبنان امروز «بیانیهٔ اعلام نیت» را امضا می‌کنند
۱۴۰۵/۰۴/۰۵ - ۰۰:۱۴

منابع الحدث: فشارهای روبیو بر اسرائیل و لبنان منجر به توافق بر سر «بیانیهٔ اعلام نیت» شده است.

طرف اسرائیلی و لبنانی امروز «بیانیهٔ اعلام نیت» را امضا می‌کنند.

وزیر انرژی آمریکا: اکنون ایرانی‌ها می‌توانند نفت بفروشند و پول آن را به دلار و مستقیما دریافت کنند
۱۴۰۵/۰۴/۰۴ - ۲۱:۲۶

وزیر انرژی آمریکا اظهار کرد: با برداشتن تحریم‌های نفت ایران، ایرانی‌ها می‌توانند آن را بفروشند و پولشان را به دلار بگیرند.

به گزارش انتخاب، متن مصاحبه با کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا در ادامه می‌آید:

سی‌ان‌بی‌سی: تحریم‌های نفت ایران اخیرا برداشته شدند. الان چقدر می‌توانند صادرات داشته باشند؟

رایت، وزیر انرژی آمریکا: آنها به حجمی مشابه دورهٔ دولت بایدن برمی‌گردند. ایران امروز ظرفیت صادرات دارد، یعنی ظرفیت تولید و صادراتش، روزانه ۱/۵ تا ۲ میلیون بشکه است. آنها با وجود تحریم‌ها هم همین کار را می‌کردند. فقط نفت را به چین می‌فروختند و یوان دریافت می‌کردند، و مجبور بودند کالا‌های چینی بیشتری بخرند تا چیزی که شاید دوست داشتند. 

بنابراین، با برداشتن تحریم‌های نفت ایران، می‌توانند آن را به جای‌های دیگر بفروشند. 

می‌توانند پولشان را به دلار بگیرند. پس ما به آنها کمی آزادی عمل بیشتر داده‌ایم، اما نه زیاد. این امتیاز بزرگی از طرف ایالات متحده نیست. 

اما این بخشی از راهی برای شروع گفت‌و‌گو با ایران است که ممکن است به نتیجه‌ای سازنده منجر شود یا نشود.

سی‌ان‌بی‌سی: ترامپ گفته که آن منابع بلوکه شده ایران برای خرید کالا‌های آمریکایی، از جمله محصولات کشاورزی، استفاده خواهند شد. ایران این موضوع را رد کرده است. چگونه می‌توانید شفاف‌سازی کنید؟

رایت وزیر انرژی آمریکا: تفاوت در این است که با اجازه دادن به آنها برای فروش نفتشان، می‌توانند پولشان را به دلار دریافت کنند. آن پول، پولی است که مستقیماً به ایران می‌رود. 

آنچه رئیس‌جمهور به آن اشاره کرد، این است که وقتی—و اگر—ما برخی از وجوه موجودشان را که در حساب‌های سراسر جهان نگهداری می‌شود، آزاد کنیم، نحوهٔ هزینه کردن آن وجوه به شدت کنترل خواهد شد. آن وجوه، مربوط به فروش نفت در گذشته است که به خاطر تحریم‌ها مسدود شده‌اند. آن وجوه همچنان مسدود هستند. آزاد نشده‌اند. اما اگر آزاد شوند، نحوهٔ هزینه کردنشان به دقت کنترل می‌شود.

نظرات بینندگان
captcha