از زمستان سال 90 که قانون جدید سربازی تصویب و اجرا شد، مشمولانی که از بندهای قانون قبلی برای معافیت از سربازی و یا کاهش زمان خدمت استفاده نکرده بودند، هم اعتراض داشتند و هم منتظر نشسته اند تا اتفاق دیگری بیفتد و سربازی نروند، اما مسوولان ستاد کل نیروهای مسلح و سازمان نظام وظیفه به دفعات مختلف گفته اند معافیت و کسر از خدمت جدیدی وجود ندارد. آنها البته با احتیاط واژه "فعلا" را هم استفاده کرده اند. مثلا معافیت دو برادری، فعلا نداریم، سه برادری، فعلا نداریم، کسر از خدمت با توجه به مدرک فعلا نداریم و حالا هم یک "فعلا" دیگر؛ معافیت سربازان متاهل فعلا منتفی است.
سردار موسی کمالی، جانشین اداره منابع انسانی ستادکل نیروهای مسلح این خبر را به ایسنا داده است. او درباره امکان معافیت مشمولان متاهل از انجام خدمت سربازی گفت: "نسبت به این موضوع بیمیل نیستیم، اما یکسری «اما و اگرهایی» برای آن وجود دارد و نگرانی ما از بابت این است که با این قانون ازدواج به سخره گرفته شود و شان آن کاهش یابد. اما در حال حاضر برنامهای برای معافیت یا کاهش خدمت سربازان متاهل وجود ندارد."
البته این رد و تکذیب ها درحالی است که محسن رضایی، یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری وعده داده است سربازی را حرفه ای کند. این وعده اصلا عملی است؟
این دو مورد سبب شد با سردار کمالی گفت و گویی داشته باشیم. این گفت و گو را بخوانید؛
خبری درباره معافیت مشمولان متاهل منتشر شده است و البته شما آن را منتفی دانسته اید.
یک نماینده ای پیشنهاد داده که سربازان متاهل معاف شوند، شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست هایی را در این رابطه تصویب کرده و ستاد کل باید بر اساس ضوابطی که دارد، کار کند. ما هم برای سربازان متاهل تسهیلاتی در نظر گرفتیم.
اما این معافیت ها زیاد جذاب نیست.
خب باید به جای اینکه سربازان متاهل را معاف کنیم، حقوقشان را بالا ببریم، تسهیلات بدهیم. قانون تسهیل ازدواج جوانان که سال 84 تصویب شده، اما اجرا نمی شود می گوید حقوق سرباز متاهل دو برابر سرباز مجرد است، اما چون بودجه نمی دهند، اجرا نمی شود.یا همین که سربازها خدمات اجتماعی- تفریحی رایگان می گیرند، آیین نامه می خواهد، بودجه می خواهد. در قانون سربازی آمده که است دولت موظف است معیشت سربازان متاهلی که به مشکل می خورد را تامین کند، این هم اجرا نمی شود. چون بودجه نیست، آیین نامه اش هم پس نوشته نمی شود. ایراد اینجاست در قانون سربازی نوشته شده که همه این تسهیلات در صورت وجود منابع مالی اجرا می شود.
خب پس هیچ وقت اجرا نمی شود، چون کلا بودجه نیست!
برای سربازی نیست.
یک سوال؛ فرض بگیریم که سربازان متاهل معاف شوند، این قانون آسیب ندارد؟
این معافیت دو نکته اساسی دارد: تالی فاسدی دارد، معافیت می شود اصل و افراد برای اینکه معاف شوند، ازدواج می کنند، همین باعث می شود ازدواج و اساس تحکیم خانواده زیر سوال برود. یک مشکل هم برای خانواده دختران بوحود می آید؛ وقتی پسری برای خواستگاری می آید، یکی از کارهایشان این می شود که ببینند که طرف واقعا می خواهد ازدواج کند یا برای فرار از سربازی سراغ دخترشان آمده است.
مشابه همان اتفاقی که برای معافیت یک پسر فرزند فاقد شوهر افتاد.
دقیقا. همان موقع دیدیم طلاق صوری اتفاق می افتد و البته آسیب های بیشتری هم داشت؛ مادری آمده می گفت به خاطر پسرش طلاق صوری گرفته است، همه حق و حقوقش را بخشیده، شوهرش او را رها کرده و رفته است. به همین دلیل ممکن است با این قانون شونات ازدواج زیر سوال برود. زمانی که بحث فروش سربازی بود، جوانان برای تخفیف فروش بگیرند، بعضا با خانم هایی که دو تا سه برابر خودشان سن داشتند ازدواج می کردند. جوان 20 ساله ای داشتیم که با خانم 62 ساله ازدواج کرده بود. رسما کلاه سر همه می گذاشتند.
خب اگر برای معافیت مشمولان متاهل زمان بگذارید چطور؟ مثلا دو سال از زمان عقد گذشته باشد. مثل قانونی که اکنون برای مادر فاقد همسر وجود دارد.
این قانون اکنون هم معضلاتی دارد؛ مادری هست که پس از طلاق، یک مورد مناسب برای ازدواج دارد، باید 30 ماه منتظر بماند برای اینکه پسرش معاف شود. ان مورد خوب ممکن است از دست برود.
ستاد مشترک و سازمان نظام وظیفه بارها اعلام کرده اند معافیت تازه ای وجود ندارد و اعمال نمی شود. دلیل همان کم شدن زاد و ولد است؟
در حل حاضر موالید به شدت کاهش پیدا کرده، و فعلا امکان اینکه معافیت های جدید بدهیم، فعلا نداریم. ضمن اینکه باز هم تاکید می کنم معافیت سربازان متاهل فعلا منتفی است و ما برنامه ای برای این موضوع نداریم.
سردار، یکی از کاندیداهای ریاست جمهور وعده داده است که سربازی را حرفه ای می کند. امکان چنین چیزی وجود دارد؟
قبلا هم گفته ام، ان بنده خدایی که شعار می دهد می گوید می خواهم سربازی را حرفه ای کنم، ابتدا قانون را بخواند بینید جزو اختیاراتش هست یا نه. بعد هم اصلا از اختیاراتش باشد، بودجه اش را از کجا می خواهد بیاورد؟ می داند چند هزار میلیارد تومان بودجه می خواهد؟
شما مخالف نیستید؟
حرف مخالفت ما نیست، گفتیم ببینید اختیارت هست، بعد ببین می تواند بودجه اش را تامین کند یا نه. دولت محدودیت هایی دارد، بحث آموزش و اشتغال و سلامت دارد. هر سرباز ماهی 250 هزار تومان خرج دارد برای نیروهای مسلح، فرض کنید که همه اینها سرباز حرفه ای شوند و متوسط ماهی یک میلیون تومان هم حقوق بگیرند. چقدر هزینه ای کار می شود؟