پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عماد افروغ میگوید اگر حضور حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری میخواهیم باید کاندیداهایی از سلایق مختلف اجازه حضور یابند.
عماد افروغ استاد جامعه شناسی و کارشناس مسائل سیاسی درباره شرایط سیاسی کشور درآستانه انتخابات اظهار کرد: هنگام برگزاری انتخابات غالبا فضا بازتر، روانتر و مطلوبتر میشود. امیدواری ما این است که این فضا ادامه پیدا کند. فضای سیاسی کنونی فضای مطلوبی است و حاکی از یک آزادی نسبی است.
وی با بیان اینکه "عدهای بودند که دیروز طور دیگری برخورد میکردند، اما امروز منادی نقد و نقادی شدهاند"، افزود: برخی دیروز مؤید و موافق بودند، اما امروز منتقد و مخالفند. برای کسی که نگاه فرآیندی و مستمر دارد مراقبتها و هوشیاریها بیشتر میشود تا عدهای نخواهند در فضایی که هنگام برگزاری انتخابات بطور طبیعی شکل میگیرد سوء استفاده کنند. والا از نظر من فضای کنونی بهتر از فضای چند ماه پیش است، اما باید مراقبت کنیم استمرار پیدا کند.
اهم اظهارات نماینده پیشین مجلس را در گفت و گو با ایسنا بخوانید؛
* فکر میکنم قانون اساسی باید از سوی طرفین فهم شود؛ نه تنها صاحبان قدرت یا ناظران تعریف شده در قانون اساسی باید فهم درست از قانون و سعه صدر لازم داشته باشند، بلکه طرف مقابل هم باید فهم دقیقی از روح قانون و خط قرمزها داشته باشد.
*درباره اعتراض برخی جریانهای سیاسی به فضای سیاسی کشور، بعید میدانم اگر کسی ملتزم به قانون اساسی و انقلاب اسلامی باشد، نتواند در این شرایط فعالیت کند. حالا اگر خواست فعالیت کند، اما مانعی شکل گرفت باید با مانع تراشان برخورد کرد. آنچه من میبینم این است که کاندیداهایی که از جناح اصلاحطلب هستند، حرفهایشان را میزنند و انتقال میدهند. من که بطور کلی به مسائل نگاه میکنم نمی توانم به این نتیجه برسم که فضا برای آنان محدودکننده است.
* برخی احساس میکنند که دولت در حال اتمام است و باید موضع عوض کرد و همنوا با فضای کنونی شد و احساسشان این است که ممکن است چرخشی صورت گیرد، لذا تلاش میکنند که متناسب با این چرخش، موضع خود را تغییر دهند. کسانی که عادت به موجسواری دارند باز هم می خواهند به موجسواریشان ادامه دهند و این موجسواری را در بستری از این فرض که مردم حافظه تاریخی خوبی ندارند و نباید به آنها آگاهی بخشی کرد، دنبال میکنند.
*حافظه تاریخی مردم را باید تقویت کنیم و یادآوری کنیم، این عین اخلاق است. این کار باید انجام شود تا استمرار موج سواریها را شاهد نباشیم که عدهای متناسب با شرایط حاکم مدام تغییر موضع دهند.
*شورای نگهبان باید در چارچوب قانون اساسی عمل کند، عینکی به چشم بزند که با سعه صدر همراه باشد. مکانیزمهایی که میخواهد استفاده کند متناسب با جایگاه ریاست جمهوری باشد. برخی ملاحظات وجود دارد که اصلا ربطی به این جایگاه ندارد. به ارتباطات درونی با جایگاه توجه شود تا ارتباطات عرضی. ببینند چه ملاحظاتی با این جایگاه ارتباط درونی و ذاتی دارد. مسائل عرضی یا تصادفی که ضروری محسوب نمیشود. بیشتر به شایستگیها و رجل سیاسی بودنها توجه کند. گاه فردی تمام صلاحیتهای درونی را دارد، ولی ویژگیهای عرضی را ندارد. بنظر من عرضیات را باید کنار گذاشت ذاتیتات مهماند.
* متاسفانه گاه در شورای نگهبان به عرضیات توجه می شود، مثلا گاه یک سلیقهای را مناسبتر تشخیص میدهیم در حالی که سلیقه عرض است ذات نیست. صلاحیت ریاست جمهوری را چه کسانی دارند؟ رجل سیاسی یعنی اینکه سابقه روشن مدیریتی، برنامه و استراتژی دارد، جمهوری اسلامی و گفتمان انقلاب اسلامی را فهم کرده و وحدت را میشناسد و می داند که مبنای فلسفی، کلامی، فقهی جمهوری اسلامی چیست؟ ممکن است روی کسی انگشت بگذارند که هیچ یک از این ها را ندارد و فقط ادا در میآورد. البته مایه خوشحالی است که شورای نگهبان در این دوره برای احراز صلاحیت، برنامه کاندیداها را خواستار شده است.
* گرایش به جریانی خاص عرض است، اما توجه به ذایتات انقلاب اسلامی، مبانی آن، مولفهها و فهم ارکان رکین نظام، ذاتی است. من مهمترین عنصر ذاتی انقلاب اسلامی را مردم سالاری دینی میدانم که یک فلسفه سیاسی نوینی است.
*اختلاف سلیقهها و شاخهها و شعباتی که مربوط به فعالیت سیاسی- تاریخی گروهها یا بخشی از اهداف انقلاب میشود جز عرضیات اند و ذاتی نیستند.
* حماسه سیاسی یعنی حضور حداکثری مردم پای صندوق رای و انشاءالله این حماسه شکل می گیرد. یک وجه نظام ما مردم سالاری است،ما همیشه به این نیاز داریم حتی اگر تهدیدات خارجی را هم نداشتیم، نظام برای پیشبرد اهداف و رسیدن به آرمان های خود نیاز به این پشتوانه دارد، حضور مردم هم البته نباید صرفا انتخاباتی باشد این تغییر غلطی است، حضور مردم باید مستمر باشد، مشارکت مردم در عرصههای مختلفی اقتصادی سیاسی، فرهنگی، تصمیمگیری و نظارت جلوههایی از حضور مردم است.
* باید منصف باشیم و درست داوری کنیم اگر فیلتر بگذاریم و فقط سلیقهای گزینش کنیم مطمئن باشید حماسه شکل نخواهد گرفت. لازمه عقلانی شکلگیری حماسه سیاسی این است که کاندیداها با سلایق مختلف در ذیل گفتمان انقلاب اسلامی بتوانند خود را عرضه کنند.
* حتما اخلاق در مبارزات انتخاباتی باید رعایت شود، رقابت راه و چاهی دارد. کاندیداها خود را معرفی کنند و به دیگری کار نداشته باشند و یا اگر میخواهند به طرف مقابل بپردازند به برنامه او بپردازند نه تخریب شخصیت او.
* کاندیداها با برنامه بیایند و صرف هیجان نباشد.
*گفتمانی پیروز خواهد بود که با شعار مردم سالاری دینی بیاید، از تحجر بدور باشد و ابعاد فلسفی، کلامی، فقهی و عرفانی امام را درک کرده باشد. اندیشهای که با امام آشنا باشد وبه مردم به مثابه ابزار نگاه نکند و به نیازهای واقعی مردم توجه داشته باشد.