arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۱۷۰۵
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۰۸ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۲

در مناظره تلويزيوني مطرح شد: اگر اصول آزادي براي مطبوعات و تجمعات را رعايت کنيم، انتخابات ِ بگير بگير و بگم بگم انجام نمي‌شود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خبرآنلاين: گفت و گوي زنده تلويزوني به فرصتي براي انتقاد از نامه نگاري تعدادي از نمايندگان مجلس و خلاء هاي انتخابات رياست جمهوري بدل شد.

برنامه «ديروز، امروز، فردا» پنجشنبه شب با حضور محسن کوهکن و عليرضا محجوب به بررسي قانونمندي در انتخابات پرداخت.

عليرضا محجوب نماينده مردم تهران در مجلس و دبيرکل خانه کارگر در اين برنامه گفت: وقتي در مجلس 100 امضاء جمع مي شود که فلان کانديد را رد يا تاييد کنيد چه معنايي دارد؟ امضاء جمع کردن و مصاحبه هاي مختلف در اين مورد ابتداي ماجرا است و وقتي اين اتقاق در مجلس مي افتد از مردم و کانديداها چه توقعي بايد داشت؟ اين قانون شکني از هر قانون شکني ديگري خطرناک تر است. تخريب کنندگان بايد رسوا شوند تا کانديداها يکديگر را تخريب نکنند.

*** منظور از تخريب نکردن اين است که رهبري و آزادي و استقلال را تخريب نکنيم

وي افزود: فضاي رقابتي، رقابت واقعي است و مرز آن مشخص نيست. نبايد نام هرچيزي را تخريب گذاشت. منظور از تخريب نکردن اين است که رهبري و آزادي و استقلال را تخريب نکنيم! انتخاباتي که استقلال و آزادي را تخريب کند، انتخابات نيست. کانون قانون گذاري مقدس است. من که متولي قانون هستم بايد بيشتر قانون را رعايت کنم.

محجوب ادامه داد:« در انتخابات رياست جمهوري، جز در دوره قبل که در برخي امور افراط شد و متاسفانه ادامه هم پيدا کرد، مشکل خاصي وجود نداشت. ما معتقديم تخريب نبايد از حاشيه به متن تبديل شود. انتخابات رقابت است و در رقابت اين مسائل پيش مي آيد. ناظرين حضور دارند و بايد مراقب باشند و به کساني که به دنبال به هم زدن صحنه هستند، به او تذکر دهد. طبيعت انتخابات اين است که آزادي آن حفظ شود. بعضي ها به دنبال چيدن انتخابات نباشند. شوراي نگهبان و هيات اجرايي هستند و بقيه بايد کار خودشان را انجام دهند.»

*** اينکه رئيس جمهور زمان ثبت در کنار يک کانديد خاص قرار مي گيرد کار درستي نيست

محسن کوهکن دبير کل جامعه اسلامي نمايندگان ادوار مجلس هم گفت:« رفتاري که بر مرجع تصميم گيرنده فشار وارد مي کند، کار درستي نيست. آقاي محجوب از مجلس شروع کردند و من هم صحبت ايشان را قبول دارم. اينکه 100 نفر نامه اي بنويسند و از شوراي نگهبان بخواهند دو کانديداي خاص را رد يا تاييد کنيد کار اشتباهي است. شان و جايگاه مجلس اين نيست. يک وقتي هست که فردي داوطلب شده است و من ادله محکمه پسنده اي دارم که نشان مي دهد آن آقا انسان مديري نيست. من بايد اين مسائل را به شکل مکتوب و بدون جنجال تقديم شوراي نگهبان کنم.»

وي ادامه داد:«براي ما رهبري الگو هستند. رهبري هيچ وقت نفي واثباتي از هيچ کانديدايي حمايت نمي کنند، بقيه ارکان نظام هم بايد از اين رفتار رهبري تبعيت کنند. اينکه رئيس جمهور زمان ثبت در کنار يک کانديد خاص قرار مي گيرد کار درستي نيست. اين رفتار باعث مي شودمردم بگويند وقتي رئيس جمهور دست يک فردي را مي گيرد و به وزارت کشور مي برد، فردا در انتخابات اعمال نظر مي کند و اين شائبه خوبي نيست. مجريان امر بايد از رهبري درس بگيرند و طوري رفتار کنند که مردم فکر نکنند از شخص خاصي حمايت مي شود.»

*** تعريف از 2 بيانيه هاشمي

کوهکن گفت:« ما بايد در رابطه با رفتار غيرقانوني، مراقب رفتار اطرافيان باشيم. يکي از داوطلبين يکي –دو اطلاعيه داده است که آن را مثبت ارزيابي مي کنم. وقتي کسي بيايد بگويد کساني که کارناوال راه مي اندازند از ما نيست تکليف را روشن کرده، بقيه کانديداها هم بايد تکليف را روشن کنند تا مجريان امر بتوانند رفتار قانوني خود را داشته باشند.»

*** آنچه که در مجلس تحت چهارچوب اعلاميه انجام مي شود، خلاف قانون نيست

به گزارش خبرآنلاين، مصري عضو هيات رئيسه مجلس در تماس تلفني در اين گفت و گو شرکت کرد و در مورد نامه اي که به امضاي 100 نفر از نمايندگان مجلس رسيده است، گفت:« چيزي که از ناحيه مجلس صادر مي شود را مي توان به مجلس نسبت داد اما اگر فراکسيون يا گروهي اطلاعيه يا بحث سياسي داشتند نمي توانيم بگوييم کار غيرقانوني کرده اند. در مجلس آزادي وجود دارد و نمايندگان مي توانند در زمينه هاي مختلف اظهار نظر داشته باشند. نماينده هايي که نامه را امضاء کرده اند کار غيرقانوني انجام نداده اند.»

وي ادامه داد:« از آن طرف هم فشارهاي زيادي روي شوراي نگهبان وجود داشته اما خوشبختانه شوراي نگهبان محکم و استوار روي نظر قانوني خود ايستاده است و به فشارها توجهي نداشته است. آنچه که در مجلس تحت چهارچوب اعلاميه انجام مي شود، خلاف قانون نيست.»

*** دور قبل انتخابات چون فضا به خوبي مديريت نشد و بستر لازم فراهم نبود، نتيجه خوبي به دست نيامد

محجوب در ادامه برنامه با بيان اينکه انتخابات ما مساله دار نبوده و فقط استثناهايي وجود داشته است، خاطر نشان کرده:«بررسي صلاحيت ها بايد در يک فضاي سالم و آرام انجام شود. قانون اساسي تکليف را روشن کرده و فضا سازي بي معنا است. کسي که کانديد شد و وارد ميدان شد بايد حس کند مي تواند آزادانه مباحث خود را مطرح کند. ما بايد در ايام انتخابات مراقب باشيم تا آثار منفي متوجه جامعه نشود نه اينکه اجازه دهيم مسائل به وجود بيايد و فردا بياييم و يکديگر را محکوم کنيم. نبايد فقط به کميت انتخابات توجه داشته باشيم بلکه کيفيت آن هم مهم است. آزادي انديشه و مطبوعات، تبليغات آزاد، برگزاري آزادانه اجتماعات و... تشکيل دهنده کيفيت انتخابات است. شمارش راي بايد در اتاق شيشيه و براي همه قابل رويت باشد تا کسي در نتيجه آن ترديد نداشته باشد. عدم تکرار حوادث گذشته به درس گرفتن از گذشته باز مي گردد. معمولاً چيزي که فردا رخ مي دهد، ريشه در رفتارهاي امروز ما دارد.»

وي گفت:« مديريت اين دوره، مديريت خاصي است و بايد براي آن طراحي خاصي داشته باشيم. اصل انتخابات رقابت است. اگر رقابت ناقص انجام شود، انتخابات به خوبي برگزار نمي شود. روزها و ايام همان روزها و ايام است و اين ما هستيم که بايد نوع و مدل مديريت و تبليغات را تغيير دهيم. کانديداها بايد حس کنند پشت فرمان نشسته اند و در طرح مباحث خود آزاد هستند. دور قبل چون فضا به خوبي مديريت نشد و بستر لازم فراهم نبود، نتيجه خوبي به دست نيامد. اگر در کليت انتخابات و بيان مباحث محدوديت ايجاد کنيم، کانديداها در بيان ديدگاه هاي خود مغفول مي مانند.»

*** افراد بي هنر در يک جو احساسي سعي مي کنند رقبا را بکوبند

کوهکن هم در بخش ديگري از برنامه با بيان اينکه اگر کساني که رد صلاحيت شوند، تابع قانون نباشند به نوعي عدم تمکين خود از قانون را نشان مي دهند، افزود:« در زمان تبليغات، نوع تبليغات توسط قانون مشخص شده، افراد بي هنر در يک جو احساسي سعي مي کنند رقبا را بکوبند و از پلکان تخريب ديگران بالا بروند. صحبت هاي آقاي محجوب طوري بود که مخاطب حس مي کند جمهوري اسلامي به کانديداها مي گويد چي بگو، چي نگو! اينطور نيست. در دوره قبلي حرکات برخي از افراد مثل بگم و بگم ها وعکس نشان دادن ها باعث ايجاد برخي مشکلات شد. در جمهوري اسلامي هيچ مقامي به هيچ کانديدي چيزي را ديکته نمي کند.»

کوهکن خاطرنشان کرد:«انتخابات روي يک نوع موج و شور سوار است. ما با اين مخالف نيستيم و معتقديم برانگيختن درست احساسات براي داغ شدن تنور انتخابات، کار بدي نيست، اما اين شور و هيجان بايد مديريت شود. سال 88 به يکي از آقايان گفتم شايد شما بتوانيد 100 نفر از هواداران خود را به خيابان ها بياوريد اما چگونه مي خواهيد حضور اين افراد را مديريت کنيد؟ داوطلبين رياست جمهوري بايد رفتار خود را مديريت کنند و اگر از اطرافيان خود حرکت خلاف قانون ديدند حتماً تذکر دهند.»

وي ادامه داد:« من معتقدم مرز بين تخريب و نقد کاملاً مشخص است. گاهي لفظ شما نشان دهنده اين است که شما تخريب مي کنيد يا انتقاد! من فکر مي کنم يکي از فرق هاي اساسي نقد و تخريب نوع قرائت و لفظ فرد است.»

*** انتخابات ِ بگير بگير و بگم بگم انجام نمي شود

عليرضا محجوب با بيان اينکه قانون انتخابات رياست جمهوري همه مسائل را پيش بيني کرده است گفت: کسي که شاکي است يا بايد مجازات شود و يا... تکليفش در قانون مشخص است

وي افزود: همين الان به خيلي از رسانه ها ايراد گرفته مي شود که شما چرا فلان مطلب را نوشته ايد! حرف من اين است که کسي دايه مهربان تر از مادر نشود. قانون مطبوعات مشخص کرده که چه کسي بايد در مورد مطبوعات صحبت کند.

وي ادامه داد: قانون اساسي فصل آزادي براي مطبوعات و تجمعات دارد، اگر چه اين موضوعات بايد هميشه رعايت شود اما در ايام انتخابات بايد اين مسائل را به خوبي و بيشتر از گذشته نشان دهيم.

اگر اين اصول را رعايت کنيم، انتخابات ِ بگير بگير و بگم بگم انجام نمي شود. قانون اساسي استقلال را با آزادي مقايسه کرده و ضمانت قاون، ازادي است.

*** تعميم راي يک شهر و روستا به کل کشور اشتباه است

کوهکن اظهار داشت:«اين آزادي است که حق دفاع از حقوق قانوني را به ما داده است. هر حرف غيرقانوني و فشار مرجع نامربوط، غيرقابل قبول است.»

وي افزود:نمي توانيم بگوييم طريقه اطلاع رساني امروز بسته است. التزام به قانون به سازو کار خاص خود نيازمند است. در حوزه تکمين بايد حق را به جايگاهي که قانون مشخص کرده، بدهيم. ما بايد رفتار خودمان را با تفسير قانون گذار از قانون تنظيم کنند نه اينکه قانون را با خودشان تنظيم نمايند.

وي ادامه داد: همه بايد بدانيم حاصل جمع آراي صندوق ها تکليف را مشخص مي کند. اگر شخصي بيايد و لايه اي را از يک شهر و روستا بردارد و آن را به کل کشور تعميم دهد دچار تحليل اشتباه مي شود و در نهايت او را به وادي هاي غيرقانوني مي کشاند.

*** نبايد فکر کنيم اينکه 400 نفر ثبت نام مي کنند نمادي از دموکراسي و آزادي است

کوهکن درباره اينکه آيا قانون جامعي در مورد رقابت هاي انتخاباتي داريم گفت:« در نظام هاي ديکتاتوري چون مردم نقشي ندارند و تصميم گيرنده نيستند، آنچه که حاکمان اعمال مي کنند به عنوان اصل در نظر گرفته مي شود.اما در نظام هاي دموکرات، رعايت قانون و چهارچوب هاي مشخص شده، محدوده حقوق و تکاليف را مشخص مي کند. کسي که قانون شکني مي کند بايد قبول کند که به حقوق ديگران تجاوز مي کند. خيلي از افراد شعار رعايت قانون مي دهند اما در عمل بايد ديد نگاه ما به قانون چگونه است؟ آيا تفسير خودمان را از قانون قبول داريم و يا در ميدان عمل قانون را رعايت مي کنيم؟ اگر قوانيني که بعد از انقلاب در مورد انتخابات مختلف وضع شده را نگاه کنيم مي بينيم انتخابات به خوبي برگزار شده و ناظران سعي کرده اند مشکلات را گام به گام بر طرف کنند.»

وي ادامه داد:«نمي توانيم بگوييم قوانين انتخابات فعلي داراي مشکل نيست. در قانون اساسي اينطور آمده که افراد متقاضي براي شرکت در انتخابات رياست جمهوري بايد جزو رجال سياسي- مذهبي باشند و بعد به بقيه مسائل رسيدگي شود. آيا اينکه افراد بدون هيچ چهارچوبي در انتخابات ثبت نام کنند کار درستي است؟ در هيچ يک از کشورهايي که ادعاي دموکراسي دارند هم اين اتفاق نمي افتد. نبايد فکر کنيم اينکه 400 نفر ثبت نام مي کنند نمادي از دموکراسي و آزادي است. البته قانون موجود قانوني است مترقي! چون اجراي آن به عهده دولت و هيات اجرايي و معتمدين است. پس مردم بدانند که اجراي انتخابات صرفاً در اختيار دولت نيست. از طرفي ناظرين هم استقلال کامل دارند و تابع دولت نيست.»

محجوب با بيان اينکه دانستن دليل رد صلاحيت باعث مي شود افراد با آگاهي و اطلاع اظهار نظر کنند، گفت:«کساني که شرايط رقابت را دارند محدود هستند. طبيعتاً حوزه رقابتي در انتخابات رياست جمهوري مد نظر است. رقابت موضوع اصلي انتخابات است پس بازيگران اصلي انتخابات نبايد حذف و يا جرح و تعديل شوند. قانون اساسي چتر همه ماست. اينکه کسي به ديگري نسبت خاصي بدهد کار درستي نيست. بايد فارغ از اين نسبت ها و تعريف ها و ترجمان ها، صلاحيت ها مورد بررسي قرار گيرد. اگر مي خواهيم حماسه سياسي رقم بخورد، بايد بستر لازم براي رقابت افکار و انديشه هاي مختلف فراهم شود و در نهايت مردم انتخاب کنند.»

وي افزود:اقتصاددان ها ثابت کرده اند يک دوره رياست جمهوري براي ريشه کن کردن تورم کافي است. مردم امروز دغدغه معيشت و اشتغال و... دارند. گراني و تورم مشکل اصلي کشور ماست و کانديداها بايد برنامه هاي خود را به مردم ارائه دهند. احوال آحاد همه مردم بايد در نظر گرفته شود نه اينکه فقط به احوال ثروتمندان توجه داشت.

کوهکن هم در ادامه صحبت هاي محجوب گفت: در انتخابات مجلس شوراي اسلامي، شوراي نگهبان وظيفه دارد دليل رد صلاحيت ها را به کانديد مورد نظر اعلام کند اما در انتخابات رياست جمهوري و شوراها اين موضوع وجود ندارد و شوراي نگهبان مکلف به بيان دليل رد صلاحيت ها نيست. اما چون قانون گذار اين موضوع را در مورد مجلس شوراي اسلامي آورده است، شوراي نگهبان از نظر اخلاقي اين کار را در مورد انتخابات رياست جمهوري هم انجام مي دهد.

کوهکن افزود:« ثبت نام کنندگان هيچ اختياري براي عدم پذيرش افراد ندارند. مجري مکلف است از همه افراد مراجعه کننده ثبت نام کند و بعد از دريافت مدارک، رسيد مدارک را به او تحويل دهند. اين موضوع بار سنگين بررسي را به دوش شوراي نگهبان مي گذارد. در همه جاي دنيا تسويه حساب ها و جلوگيري از ثبت نام ها قبل از آغاز رقابت هاي رسمي انجام مي شود اما در کشور ما همه احساس تکليف مي کنند ومتاسفانه در اين مورد هيچ نظام پيچيده اي وجود ندارد، ورود کاملاً آزادانه است و از مدت ها قبل هر کسي که تصميم به ثبت نام دارد، خودش را معرفي مي کند. در نهايت هم يک شوراي 12 نفره صلاحيت ها را مورد بررسي قرار مي دهد.»

وي ادامه داد:« اينجا بحث احراز صلاحيت است، نه رد صلاحيت؛ مردم بايد بدانند مطابق اصل 115 قانون اساسي، فرد بايد از رجال سياسي- مذهبي باشد تا بعد به بقيه مسائل او رسيدگي شود. بنده اگر ثبت نام کردم و بعد به من اعلام کردند از مصاديق رجل سياسي و مذهبي شناخته نشده اي، اگر خودم را زير سقف نظام مي دانم و براي حيثيت خودم ارزش و احترام قائلم، بايد با رفتار درستي که نشان مي دهم، هزينه اي براي نظام ايجاد نکنم.»
نظرات بینندگان