arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۳۷۹۸
تاریخ انتشار: ۰۲ : ۱۷ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۲

دولت و مجلس هر دو ناراضي!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرانجام بودجه 92 با رقم 727 هزار ميليارد تومان بسته شد. تصويب آن با حرف و حديث هاي فراواني همراه بود و حالا با اتمام بررسي و تصويب نه مجلس راضي است و نه دولت!

به گزارش فرارو، از ابتدا كه بودجه با 84 روز تاخير در نهم اسفند 91 به مجلس رسيد، نمايندگان نسبت به  زمان كوتاه بررسي لايحه بودجه هشدار دادند. اما سرانجام بنا شد كه با تصويب يك تنخواه سه ماهه بر اساس مصوبات سال گذشته، مجلس با فراغ بال به بررسي بودجه بپردازد.

با آغاز بررسي لايحه بودجه در كميسيون تلفيق صداي اعتراض دولت بلند شد تا جايي كه دولت از دست تغييرات بنيادين بودجه به شوراي نگهبان شكايت كرد. لايحه پيشنهادي دولت از حيث منابع و مصارف بالغ بر 730.5 هزار ميليارد تومان بود که نسبت به رقم 566.5 هزار ميليارد تومان قانون بودجه سال 1391 کل کشور 28.9 درصد رشد نشان مي داد.

در لايحه پيشنهادي دولت، درآمد حاصله از اجراي قانون هدفمندي‌ يارانه‌ها 120 هزار ميليارد تومان‌ پيش‌بيني شده است که 81.8 درصد رشد نسبت به بودجه 1391 نشان مي داد به عبارتي دولت 54 هزار ميليارد تومان جهت فاز دوم هدفمند کردن يارانه ها در نظر گرفته بود.

اما مجلس با اجرايي شدن فاز دوم هدفمندي مخالفت كرد. نمایندگان از 98 بند لایحه بودجه 92 دولت 26 بند را حذف کردند، 35 بند دچار تغییرات گسترده شد و 68 بند به آن الحاق کرده اند. در اين ميان درآمد دولت از محل اجراي قانون هدفمندي يارانه ها 50 هزار ميليارد تومان تعيين شد و قيمت حامل هاي انرژي تا 38 درصد افزايش يافت. اما اين تنها يك مورد از تغييرات عمده بود.

سقف بودجه عمومي دولت كه از 144 هزار ميليارد تومان سال 91 به 166 هزار ميليارد تومان ارتقا يافته بود توسط مجلس به 203 هزار ميليارد تومان رسيد. دولت در واكنش به اين افزايش نسبت به تحقق 95 آن اظهار ترديد كرد. اما مجلس هزينه ها را متناسب با درآمدها دانست و گفت كه در صورت عدم تحقق درآمدها، هزينه اي بر دولت بار نمي شود.

مجلس همچنين در مقابل افزايش 35 هزار و 400 ميليارد توماني درآمدها،  19هزار ميليارد تومان به بخش هزينه هاي دولت افزود. رحيم ممبيني، معاون بودجه معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي دولت با غير قابل تحقق خواندن منابع هزينه ها، اين تغييرات را در سال هاي اخير بي سابقه خواند.

با اتمام كار بودجه در مجلس به نظر مي رسد كه مجلسي ها نيز از نتيجه بودجه چندان راضي به نظر نمي رسند. احمد توكلي عضو كميسيون اقتصادي با اظهار تاسف از تصميم مجلس در خصوص افزايش قيمت حامل هاي انرژي مي گويد كه چاره اي جز "وصله و پينه" نداشتيم.

از سوي ديگر مجلسي ها در خصوص عدم تمكين دولت به بودجه مصوب نگران هستند. پيش از اين عزت الله يوسفيان ملا با اظهار نگراني از عصبانيت دولت نسبت به تغييرات گسترده بودجه گفته بود كه دولت نشان داده است در صورتي كه با بودجه مصوب مجلس مخالف باشد هيچ توجه‌اي به تغييرات نخواهد كرد.

با شرايط به وجود آمده مشخص نيست كه دولت در يك فرصت دو ماهه با اين بودجه چه خواهد كرد. بودجه اي كه نه دولت و نه مجلس رضايتي از آن ندارند.
نظرات بینندگان