پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سعید جلیلی می گوید دیپلماسی یکی از نقاط قوت ایران در عرصه جهانی است.
سعید جلیلی از کاندیداهایی ریاست جمهوری در گفت و گوی ضبط شده از شبکه خبر در بیان دیدگاه های خود در خصوص سیاست خارجی و اولویتهای دولت احتمالیش گفت: در حوزه سیاست خارجی هر کشور به مثابه یک چارچوب، اصول، اهداف و ارزشها و منافعی دارد و در یک خلا نیست. در ارتباط با سایر کشورها که آنها نیز دارای اصول و اهدافی هستند و از نقاط اشتراکی بین این مولفهها نقاط فرصت و همکاری ایجاد و از نقاط افتراق، تهدید ایجاد می شود.
وی افزود: سیاست خارجی باید از این نقاط اشتراک ارزیابی دقیق داشه باشد تا از فرصتهایی که ایجاد می شود بهرهبرداری کرد؛ اولویت منطقهای بر این اساس شکل می گیرد. یکی از ظرفیت ایران وجود 15 کشور همسایه است که با توجه با مرزهای مشترک و ریشههای عمیق فکری و فرهنگی می تواند از نقاط تعامل و فرصت بین خود و این کشورها استفاده کند، هنر سیاست خارجی این است که باید از این فرصتها و نقاط اشتراک به خوبی و به موقع استفاده کند. یعنی به استفاده حداقلی اکتفا نشود و در موقع و زمان خود از این نقاط اشتراکی استفاده شود لذا دستگاه سیاست حارجی باید این ظرفیت را داشته باشد.
اهم اظهارات سعید جلیلی در ادامه می آید:
*گاهی لازم است که علاوه بر نکات مشترک، نکات مشترک را ایجاد کرد. اینجا کار دیپلماسی شکل می گیرد که باید با پویایی و نشاطی این کار را انجا دهد. هنر سیاست خارجی باید این باشد که حتی نقاط افتراق را نیز پیش بینی کند و از تهدیدها آگاه شده و به موقع تهدید زدایی کند.
* چرا در 25 سال گذشته حمله و تهدیدی نظامی علیه ایران نبوده است؟ چون دشمنان فهمیدند وقتی به ایران تعرض نظامی شد به خوبی ایستاد و از حقوقش دفاع کرد اگر شعار تهدید زدایی را مبنا قرار دهیم، تنشها نیز به حداقل می رسد.
* آمریکا در مبحث و اصول سیاست خارجی و منافع و ارزشهایی که تعریف کرده و سیاست های 34 سال گذشته در مورد ایران در تقابل داحلی با ما است و به دنبال دشمنی با ما بوده است. آنها از ابتدا از انقلاب ناراضی بودند و اینها از روز اول به تقابل با مردمسالاری دینی همت کردند زمانی به خانم اشتون میگفتم که مردم ما و ملت های منطقه تجربه خوبی از شما نداردن شما 34 سال است تا دیکتاتوری سرنگون می شود و مردمسالاری برپا شد از هرآنچه داشتید علیه او به کار بردید.
*رفتار دولت آمریکا حتی سیاستهای اعلامیشان هم علیه ایران بود. اینها ربطی به موضوع هسته ای هم ندارد. دهه 70 سرمایه گذاری در حوزه نفت ایران را تحریم کردند، اینها که ربطی به هسته ای نداشت. ما امروز با آمریکا تقابل پاردایمی داریم و آمریکا در تقابل جدی با نظام ایران است لذا آنچه در مناسبات این کشور مهم است این می باشد که آیا آمریکا می خواهد در راهبردها و اصولش در برخورد با ایران تغییری بدهد یا نه. حتی فراتر از رفتار باید در اصول و راهبردها رسما آنچه را مصوب می کنند دشمنی با ملت ایران است و اینها باید تغییر کند.
*دیپلماسی عمومی از مهمترین ظرفیت ها است و امروز می بینید که نقاط قوت ایران همین نرم افزارش است چرا ما توانستیم در این 34 سال مقاومت کنیم به لحاظ سخت افزار که دشمنان بیشتر داشتند چرا اما ما توانستیم مقاومت کنیم؟ این به دلیل این ظرفیت فرهنگی و دیپلماسی عمومی و نرم افزار ما است یعنی هرچه در رساندن پیام هایمان به جهان و مردم موفق تر باشیم می توانیم مقابله بهتری را داشته باشیم.
*یکی از نقاط قوت ما منظق ما در سیاست خارجی است آنچه مهم است این است که منطق ایران یک منطق قابل دفاع است و با استقبال روبرو می شود. باید از ابزار دیپلماسی استفاده حداکثری در ارائه پیام ایران داشته باشیم.
*مساله هسته ای یک نمونه از همان دشمنی ها با ملت ایران است در سطح جهانی نگاه ایران منطقی و قابل دفاع است و از مدعیان مقابله با سلاح های هسته ای و کشتار جمعی و اشاعه آن است اما به همان نسبت مدعی بهره براداری از انرژی صلح آمیز هسته ای است این روند دفاع از ملت ایران باید روند قوی و با اقتدار باشد.
* در سال 88 به آژانس اعلام کردیم برای 850 هزار بیمارمان به اورانیوم 20 درصد نیاز داریم آژانس مخالفت کرد و به دنبال گروکشی علیه ما بودند تا خواست خودشان را به ما تحمیل کنند ولی در سال 92 ماخودمان تولید کردیم. غنی سازی اورانیوم حق ملت و هر عضو ان پی تی است و کسی نمی تواند مانع شود ولی این حق غنی سازی را بر مبنای نیازها و خواست مان انجام می دهیم. برای این 20 درصد اول گفتیم حاضریم بخریم ولی چرا به ما ندادند براساس رفتار آنها بود که ما آن را تولید کردیم بنابراین ما حق مان بر سااس نیازمان اعمال می کنیم.