arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۰۷۸۰
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۰ - ۲۳ تير ۱۳۹۲

دولت می‌رود، شکایاتش پابرجاست

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شرق: دولت می‌رود اما شکایتش پابرجاست. 30 مردادماه قرار است شعبه 54 دادگاه تجدیدنظر به شکایت یک شخص حقوقی و یک شخص حقیقی از دو مداح معروف رسیدگی کند. معاونت حقوقی رییس‌جمهور و «اسفندیار رحیم‌مشایی» سال 90 از «منصور ارضی» و «سعید حدادیان» شکایت کردند. در دادگاه بدوی «حاج منصور ارضی از پنج مورد اتهامی‌اش» تبرئه و «سعید حدادیان» جریمه نقدی شد. اتهام حدادیان توهین و هجو رییس دولت و مشایی بود. او از اتهام توهین رییس‌جمهور تبرئه شد ولی به‌خاطر هجو رییس دولت و توهین و هجو به مشایی متهم شناخته شد. در نهایت این متهم در مجموع به 405‌هزار‌تومان جزای نقدی، 400‌هزار‌تومان بدل از دو ماه حبس و پنج‌هزار‌تومان جزای نقدی به خاطر توهین به مشایی محکوم شد. اما با اعتراض شکات و متهمان، پرونده به مرحله تجدیدنظر رسید. برگزاری دادگاه تجدیدنظر یک‌بار هم به تعویق افتاده. بار قبل قرار بود دادگاه اردیبهشت‌ماه برگزار شود. وکیل متهمان گفته بود که به علت حضور نداشتن هیچ‌یک از شاکیان و حضور تنها نماینده حقوقی ریاست‌جمهوری و وکیل مشایی دادگاه به تعویق افتاد. اما «سیدعلی‌اصغر حسینی» وکیل مشایی گفته بود به دلیل حضور نداشتن نماینده دادستان و فراهم نبودن شرایط، رسیدگی تجدید شد. 
سخنان جنجالی در شب‌های رمضان
 دو سال پیش و همزمان با آغاز جنجال‌های جریان معروف به «انحرافی» در همین روزها و شب‌های ماه رمضان بود که دو مداح، سخنانی را علیه دولت و اسفندیار رحیم‌مشایی مطرح کردند. شاید اگر انتشار فایل صوتی سخنان آنها نبود، این نقدها هم به‌سرنوشت دیگر نقدهای علیه حلقه نزدیکان دولت دچار می‌شد ا‌ما هم حرف‌ها ضبط شده بود و هم محتوای آنها به‌شدت تند و متفاوت بود.  بعد از آن بود که دولت و مشایی از دو مداح شکایت کردند و سرانجام شعبه 9 دادسرای فرهنگ و رسانه، پرونده مداحان را با صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست برای آنها به دادگاه ارجاع داد. «شبکه ایران» وابسته به ارگان دولت، آن زمان، «منصور ارضی» را آلت دست گروهی افراطی و فحاش خطاب کرد که «به روش شعبان‌بی‌مخ‌های تاریخ برای ریختن خون یک مسوول رده‌بالای دولتی حکم صادر» کرده است. «فاطمه بداغی» معاون حقوقی رییس دولت همان زمان گفت: «در مواردی که توهین به رییس‌جمهور صورت می‌گیرد، دادستان می‌تواند به‌عنوان مدعی‌العموم شکایتی را مطرح کند. در مورد اخیر نیز دادستان به‌عنوان مدعی‌العموم شکایتی طرح کرده و ما نیز شکایت جداگانه‌ای ارایه خواهیم داد.» اگرچه بعدا مشخص شد که مدعی‌العموم شکایت نکرده است. دادستان تهران با اشاره به اینکه درباره این مداحان واحدهای دولتی طرح شکایت کرده‌اند، گفته بود: «اما مدعی‌العموم شکایتی نکرده».
واکنش مداحان
«منصور ارضی» همان زمان در واکنش به انتقاد‌ها و اعتراض‌ها به حملات وی علیه رحیم‌مشایی گفته بود: «مداحان که نباید فقط روضه بخوانند؛ باید حقایق را بیان و روشنگری کنند.» بعد هم در حسینیه صنف لباس‌فروش‌ها درباره شکایت دولت و با اشاره به صحبت‌های مشایی گفت: «توهین به انبیا و ائمه جرم محسوب شده و طبق قانون تا شش‌ماه حبس و شلاق دارد.» سعید حدادیان هم در واکنش به شکایت از خود گفته بود: «المنصور مالمنصور و ما ادریک مالمنصور؟ منصور، منصور است به نصرت الهی؛ به همین دلیل تن جریان انحرافی از طنز سیاسی او چنان می‌لرزد که آن را با دستور عملیاتی برابر می‌داند، وای به روزی که حاج‌منصور حماسه‌سرایی کند. علاوه بر مشایی، شخص رییس‌جمهور هم از من شکایت کرده است. احمدی‌نژاد از من شکایت کرده که چرا با این ادبیات حرف زدم، این ادبیات را من از او یاد گرفته‌ام.» 
--------------------------------------------------------------------
علی‌اصغر حسینی، وکیل مشایی
قاضی گفت سوءنیت مداحان احراز نشد

چه شد که شما نسبت به حکم صادرشده اعتراض کردید؟
تبرئه منصور ارضی مورد اعتراض ما بود، درخصوص حدادیان چون طبق قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه تجدیدنظر نمی‌تواند مجازات تعزیری را تشدید کند بنابراین اعتراض ما فایده‌ای نداشت. اتهامات ارضی پنج مورد بود که یکی از آنها اتهام تهدید به قتل در سخنرانی‌اش بود. این اتهام در کیفرخواست که در دادسرا طرح شده هم آمده بود یعنی نظر دادستان هم همین بود اما دادگاه با استدلالی که به نظر من درست نبود او را تبرئه کرد.
استدلال قاضی چه بود؟ 
 استدلال این بود که او سوء نیت نداشته است و بعدا این حرف خودش را به‌نحوی پس گرفته است. اعتراض ما این بود که وقتی جرمی محقق می‌شود اظهار پشیمانی عنصر معنوی جرم را از بین نمی‌برد و تنها می‌تواند باعث تخفیف مجازات شود. قاضی او را از اتهامات دیگر یعنی نشر اکاذیب، افترا و توهین و هجو نسبت به مشایی تبرئه کرد و استنادش به سوابق ایشان بود و اینکه سوء نیت ایشان احراز نشده است. 
منظورشان چه بود؟ 
 قاضی گفت که اظهارات «ارضی» درباره «مشایی» جای بررسی دارد یعنی مثلا ایشان گفته است مشایی، یهودی امت است یا می‌خواهد افکار صهیونیستی رواج دهد اینها تهمت نیست بلکه باید بررسی شود که این اتهامات قابل استناد هست یا نیست. در حالی که به نظر من جای بررسی این موضوع در دادگاه است که این حرف‌ها درباره مشایی یا درست بوده یا اشتباه. قاضی نباید آن را به آینده موکول کند.
نظرات بینندگان