پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییس دولت اصلاحات، با انتقاد از برگزارنشدن مراسم تجلیل از آیتالله طالقانی در سالهای اخیر، تجلیل از طالقانی را تجلیل از انقلاب با آرمانهای بلند آن دانست و پیشنهاد راهاندازی و اهدای جایزه بینالمللی آیتالله طالقانی در حوزههای صلح، شورا، مشارکت مردم، تامین حقوق مردم و دین مترقی را ارایه کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با اعضای ستاد بزرگداشت آیتالله طالقانی گفت: «حضرت آیتالله طالقانی یک شخص نیست؛ یک تاریخ، تفکر، گفتمان، سمبل و نمادی است که بزرگداشت ایشان با بزرگداشت دیگران فرق میکند.»
وی افزود: «اگر ما به هویت دینی و فرهنگیمان، به مبارزات طولانی ملتمان برای دستیابی به استقلال، آزادی و پیشرفت، اعتلای ایران و ایرانی در سایه اسلام مترقی دلبستگی داریم باید آقای طالقانی را بزرگ بداریم.»
رییس دولت اصلاحات با بیان اینکه «آیتالله طالقانی نیاز به بزرگداشت ندارد، این ما هم هستیم و جامعه و تاریخ ماست که همواره نیازمند است به شخصیت بزرگانی چون ایشان متذکر شود»، گفت: «بزرگداشت ایشان در واقع بهعنوان نقشه راهی است برای آینده کشور. وقتی میگوییم آیتالله طالقانی، یعنی بیش از نیم قرن تلاش برای تبیین دین به آن صورتی که خداوند خواسته است، نه متاسفانه به آن صورتی که در تاریخ آمده و اغلب از مسیر خودش منحرف شده است.»
وی یادآور شد: «به تعبیر مولا امیرالمومنین(ع) دین بهصورت پوستین وارونهای درآمده است که به جای آنکه انسان را گرم کند، او را میترساند. اگر پوستین درست به تن شود، هم ظاهر زیبا خواهد داشت و هم گرمابخش است، اما اگر وارونه به تن شود، بر اساس آن تعبیر هنرمندانه، هرکس ببیند میترسد.»
رییس بنیاد باران تاکید کرد: «آیتالله طالقانی کسی بود که میخواستند دین در جای خود قرار بگیرد و بیش از نیم قرن در جهت شناخت و شناساندن دین تلاش کرد؛ دینی که در آن، انسان جای خدا را تنگ نمیکند. گاه اینطور تلقی میشود که یا خدا یا انسان. اگر سخن از کرامت انسان میشود، تنگنظرانی خیال میکنند خدا کوچک میشود.»
رییس دولت اصلاحات گفت: «ایشان بیش از نیم قرن برای شناساندن دین، بهصورتی که برای بشریت جذاب باشد، نیازهای بشر را بشناسد و در هر عصر و زمانی حلال مشکلات باشد نه اینکه خود مشکل ساز شود، تلاش کرد.»
وی یادآور شد: «آیتالله طالقانی بیش از نیم قرن برای آزادی، استقلال و پیشرفت؛ از خودگذشتن برای دفاع از حقوق دیگران و اینکه مردم بتوانند راحت باشند و استخوانهای خردشدهشان زیر چنگال خودکامگی و دیکتاتوری ترمیم شود جهاد کرد. آیتالله طالقانی یعنی این؛ و امتیاز ایشان این نیست که مثل بسیاری از آزادیخواهان فقط آزادی و استقلال و پیشرفت را بخواهد - که میخواست - او همه اینها را از موضع دین میخواست.»
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، تصریح کرد: «دینی که آیتالله طالقانی میخواست نویدبخش آزادی، استقلال و پیشرفت جامعه بود. ایشان عمری را در این راه صرف کرد؛ چه در زمان نهضت ملی در کنار ملیونی که واقعا دلشان میخواست ایران از سلطه استبداد و وابستگی بیگانه رهایی پیدا کند و چه بعد از آنکه مرارتها و زحمتها کشید.»
وی در ادامه یادآور شد: «جا دارد که اینجا از همرزمان آیتالله طالقانی، مرحوم مهندس بازرگان، مرحوم دکتر سحابی و... یاد کنم. در انقلاب اسلامی هم آیتالله طالقانی نقش داشتند و فقط کافی است به بیانیه امام خمینی بعد از فوت ایشان نگاه کنیم و دیگر جز آن پیام چه میتوان گفت از نقش ایشان در پیروزی و پیشبرد انقلاب؟ همان حرف امام کافی است.»
خاتمی با بیان اینکه «من بسیار متاسفم که چنین شخصیتی که متعلق به خودش نیست، بلکه متعلق به تاریخ، اسلام، تشیع و مبارزات آزادیخواهانه ملت ایران است، آنچنان که شایسته است مورد توجه قرار نمیگیرد»، پیشنهاد کرد: «امروز ما باید در ایران جایزه آیتالله طالقانی داشته باشیم؛ برای صلح، شورا، مشارکت مردم، تامین حقوق مردم، دین مترقی. چنین جایزهای را باید داشته باشیم و بینالمللی هم شود.»
رییسجمهوری پیشین ایران تاکید کرد: «البته من میدانم که بزرگان این کشور نسبت به آیتالله طالقانی ارادت دارند و محبت میکنند، اینکه ما اواخر تابستان فقط بگوییم اولین امامجمعه ما آیتالله طالقانی والسلام! و در تلویزیون 10 دقیقه کلیپی پخش کنیم، حق ایشان را ادا نکردهایم.»
وی تصریح کرد: «اگر به هر دلیل نمیشود درخور شأن ایشان در تهران، طالقان یا هر جای دیگر برگزار کرد جفا به آیتالله طالقانی است. واقعا انتظار ما این بود که با تحول خوبی که الحمدلله در کشور پدید آمد و در همان مسیری بود که آیتالله طالقانی میخواست، ما امسال شاهد شور و هیجان بیشتری برای بزرگداشت آیتالله طالقانی باشیم.»
وی ادامه داد: «چرا نباید بیت آیتالله طالقانی یک مرکز پرشور و پر طپش فرهنگ و هنر و علم و اندیشه کشور و ترویج اندیشههای آیتالله طالقانی شود؟ باید دولت و دیگران کمک کنند که آن بیت یک کانون شود. بخش خصوصی هم حاضر است این کار را بکند. این مساله به نفع انقلاب است و آیتالله طالقانی هم یک انقلابی تمام عیار بود؛ اما یک انقلابی که حرمت انسان، سربلندی ایران و پیشرفت کشور را میخواست. تجلیل از آیتالله طالقانی، تجلیل از انقلاب با آرمانهای بلند آن است.»
رییس بنیاد باران با بیان اینکه «آیتالله طالقانی به خاطر فداکاریها و اندیشههایش نزد خداوند متنعم است و نیازی به ما ندارد»، گفت: «ما به او نیاز داریم؛ انقلاب و کشور نیاز دارد. این را باید مورد توجه قرار دهیم و امیدوارم مسوولان ذیربط که انسانهای بزرگواری هستند توجه کنند و در سالهای آینده بتوانیم حق آیتالله طالقانی و ملت را ادا کنند.»