arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۹۹۴۹
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۲۰ - ۳۰ شهريور ۱۳۹۲

احياي گفت و گوي تمدن ها، نياز امروز همه ملت ها

پانزده سال از زمان طرح ايده گفت و گوي تمدن ها در مجمع عمومي سازمان ملل از سوي رييس جمهوري وقت ايران مي گذرد؛ ايده اي اگر مورد توجه قرار مي گرفت، بدون ترديد مي توانست مانع از بروز بحران ها و التهاب هاي شديدي شود كه امروز گريبانگير مردم نقاط مختلف جهان شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
زماني كه سيد محمد خاتمي رييس جمهوري وقت ايران در سي ام شهريور سال ۱۳۷۷، ايده گفت و گوي تمدن ها در صحن مجمع عمومي سازمان ملل را به عنوان ابتكار جمهوري اسلامي ايران براي كمك به برقراري صلح و امنيت پايدار در جهان مطرح كرد، اين ايده، بيش از آنچه انتظار مي رفت، مورد توجه جهانيان قرار گرفت و نشست ها وسمينارهاي بين المللي فراواني براي پروراندن و محقق ساختن اين ايده ابتكاري در گوشه و كنار جهان تشكيل شد. 

پيشنهاد او به اتفاق آرا به تصويب اعضاي سازمان ملل رسيد. كوفي عنان دبيركل وقت سازمان ملل از اين ابتكار تقدير كرد و گفت: وقتي در هر نقطه جهان چنين گفت و گويي در جريان باشد، توسل به جنگ قطعا با توسل به توافق و صلح جايگزين خواهد شد. 

اما با گذشت زمان ، ابتكار گفت و گوي تمدنها كه نيازمند توجه بيشتر و جدي تر از سوي دستگاه ها و نهادهاي داخلي براي تقويت ريشه هاي جوان آن در جوامع مختلف بشري در نقاط مختلف جهان بود، نه تنها مورد بي توجهي و بي مهري قرار گرفت، بلكه به بهانه اي براي دعواهاي سياسي و جناحي در كشور تبديل شد و ظرفيت وفرصتي كه مي توانست نام ايران را بيش از هر زمان ديگر طي تاريخ اين كشور به صلح طلب بودن شهره كند، روز به روز كم رنگ تر و رفته رفته محو شد. 

در ماه دسامبر سال ۲۰۰۵ و در شرايطي كه ايده گفت و گوي تمدنها به خصوص در داخل كشور در حال سپرده شدن به دست فراموشي بود، محمود احمدي نژاد با مطرح كردن سخناني در خصوص موضوع هولوكاست، از اين موضوع به عنوان يك افسانه نام برد. 

صرف نظر از اينكه اصل ماجراي هولوكاست چيست و اينكه بسياري از كارشناسان و تاريخ دانان معتقدند بايد تحقيقات و مطالعات بيشتري براي روشن شدن زواياي اين حادثه تاريخ انجام شود، طرح اين سخنان سبب شد تا به همان اندازه كه ايران در استفاده از ظرفيت هاي بزرگ گفت و گوي تمدنها در دور بعد از رياست جمهوري خاتمي ناكام بماند، رژيم صهيونيستي بتواند از فضاي تنش آلود ناشي از افسانه گويي ها سوء استفاده كند و از آن به عنوان ابزاري براي ايجاد يك فضاي سنگين بين المللي عليه ايران بهره برداري كند. 

اتخاذ اين مواضع علاوه بر آنكه فرصت هاي بي بديل بهره برداري از استقبال تمام عيار جهان از ابتكار گفت و گوي تمدن ها را از بين برد، بستر را براي تشديد فشارهاي سياسي بر ملت ايران بيش از پيش فراهم كرد. 

امروز با روي كار آمدن دولت تدبير و اميد و تاكيد رييس اين دولت بر ضرورت از سرگيري تعامل سازنده به جهان، زمان آن فرا رسيده است تا نهال پژمرده گفت و گوي تمدنها بار ديگر با اتخاذ مواضع منطقي، اظهار نظرهاي برخاسته از تعقل و تفكر صحيح و رويكرد بازسازي مناسبات و تعامل با جهان آبياري و احيا شود. 

مردم ايران در انتخابات ۲۴ خرداد سال جاري، با خلق حماسه سياسي، به تنش زايي ها نه و به تعامل در سايه اعتدال و بازگشت به دوران استقبال جهان از ايده هاي بزرگ و سازنده ايران مبتني گفت و گو آري گفتند. 

ايده اي كه رييس جمهوري وقت ايران در سي ام شهريور ماه ۱۳۷۷ در سازمان ملل مطرح كرد، به ويژه در شرايط كنوني و پرالتهاب منطقه و جهان، همچنان در عرصه بين المللي مشتريان فراواني دارد و مي تواند موثرترين راه حل جنگ ها، درگيري ها و مسايل جاري در گوشه و كنار جهان باشد. 

اعلام مواضع منطقي دكتر حسن روحاني به ويژه در قبال مسايل منطقه اي و بين المللي و سياست هاي اعتدالي وي در راستاي تنش زدايي و حل و فصل مسايل از طريق گفت و گو ميان دولت ها و ملت ها را مي تواند نقطه شروع نسخه جديدي از ابتكار گفت گوي تمدن ها براي استقرار صلح، امنيت و عدالت در جهان باشد. 

دكتر روحاني روز دوشنبه عازم نيويورك است تا نخستين حضور خود به عنوان رييس جمهوري اسلامي ايران را در مجمع عمومي سازمان ملل تجربه كند. تعامل، اعتدال و گفت وگو اصلي ترين ره توشه روحاني در اين سفر است؛ ره توشه اي كه مي تواند سرآغاز فصلي تازه در روابط و تعاملات ايران با كشورهاي مختلف جهان و نقطه شروع دوباره براي گفت و گوي ميان تمدن ها باشد. 

نظرات بینندگان