پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییسجمهور امروز (یکشنبه) در دیدار جمیل چیچک رییس مجلس ترکیه با اشاره به روابط تاریخی و ریشهدار دو کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران علاقهمند و مصمم به گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دو جانبه و تعاملات منطقهای با ترکیه است.
به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی با بیان اینکه "ایران و ترکیه دو کشور تأثیرگذار در منطقه هستند"، افزود: تهران و آنکارا باید با همکاری و تعامل نزدیکتر نقش مؤثرتری در منطقه و بویژه حل و فصل بحرانهای منطقهای ایفا کنند.
وی روابط نزدیک و صمیمانه مجالس دو کشور را پشتیبان مؤثری برای تحکیم روابط دو دولت عنوان کرد و در ادامه با اشاره به هدفگذاری افزایش حجم تبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور به رقم 30 میلیارد دلار در سال 2015، تحقق این هدف را کاملاً در دسترس و امکانپذیر توصیف کرد و گفت: استفاده از پول ملی در مبادلات دوجانبه که در حال حاضر در تعاملات ایران با برخی دیگر از کشورهای همسایه در جریان است، میتواند به جهش در سطح و حجم روابط تجاری و اقتصادی تهران و آنکارا کمک کند.
روحانی همچنین همکاریهای تاسیس شرکتهای ایرانی - ترکی را در عرصههای مختلف از جمله در عرصه حمل و نقل جادهای و هوایی در توسعه روابط دوجانبه مؤثر دانست.
رییسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به همسایگی و اهداف و منافع مشترک ایران و ترکیه در منطقه تصریح کرد: تشدید افراطیگری و اختلافات مذهبی و بویژه تروریسم، خطراتی هستند که رشد و گسترش آنها در منطقه هر دو کشور را تهدید میکند.
روحانی خاطرنشان کرد: اگرچه رویکرد ایران و ترکیه در مواجهه با تحولات سوریه تفاوتهایی دارد، اما دو کشور اهداف و منافع مشترکی درباره سوریه دارند و به عنوان مثال احتمال تجزیه سوریه، پیروزی تروریستها در این کشور و یا حتی ادامه جنگ داخلی و بیثباتی در این کشور به نفع هیچکدام از دو طرف نیست و لذا تهران و آنکارا باید در این موارد با صراحت با یکدیگر مشورت و تبادل نظر کنند.
بر اساس این گزارش، جمیل چیچک رییس مجلس ترکیه نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از اینکه به عنوان اولین مقام ترکیهای با رییسجمهور کشورمان دیدار میکند، گفت: امیدوارم روند رو به گسترش روابط دو کشور در دولت جنابعالی سرعت مضاعفی پیدا کند.
رییس مجلس ترکیه با بیان اینکه ایران و ترکیه دو کشور دوست، برادر و همسایه و برخوردار از تاریخی بزرگ و پیوندی ریشه دار و قدیمی با منافع و مسائلی مشترک هستند که این ارتباط و مشورت دائمی دو طرف را ایجاب می کند، اضافه کرد: به عنوان رییس مجلس ترکیه، تمام توان و ظرفیت قوه مقننه کشورم را برای پشتیبانی از گسترش و تقویت روابط قوای مجریه ایران و ترکیه و تحقق برنامهها و اهداف دو دولت بکار خواهم گرفت.
وی با اشاره به حجم 22 میلیارد دلاری فعلی روابط اقتصادی ایران و ترکیه اظهار کرد: با توجه به برخورداری دو کشور از ظرفیتها و امکانات فراوان و نیز نیروهای جوان و متخصص، تحقق حجم 30 میلیارد دلاری پیش بینی شده همکاریهای دو کشور در سال 2015، کار دشواری نیست.
جمیل چیچک همچنین با اشاره به اینکه جنگ و درگیری در منطقه همه کشورهای منطقه را متضرر خواهد کرد، گفت: توقف هر چه سریعتر جنگ و خونریزی و حل و فصل مشکلات از طریق گفتگو اساس دیدگاه و رویکرد سیاستهای خارجی ترکیه است.
رییس مجلس ترکیه تأکید کرد: ترکیه ضمن دفاع کامل و تمامقد از تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه طراحی وقوع درگیری و تجزیه کشورهای منطقه را صرفاً در راستای اهداف و منافع بیگانگان دانسته و معتقد است، باید در مقابل اجرای این طراحیها ایستاده و به هیچ قیمت اجازه تحقق آن را ندهیم.
وی همچنین با بیان اینکه "نمیتوان به تروریستهایی که برای تحقق اهدافشان دست به سلاح میبرند، به چشم کسانی که میشود با آنها مذاکره کرد، نگریست"، تصریح کرد: تنها راه مواجهه با تروریستها مقابله قطعی با آنهاست.
چیچک همچنین از دیدار اردوغان و رییسجمهور کشورمان در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک بعنوان گام بلند مقامات دو کشور در راستای تحکیم روابط دوجانبه یاد کرد و خواستار بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای موجود در این ارتباط شد.