arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۳۴۵۷۷
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۲۳ - ۰۴ آبان ۱۳۹۲

وزیر اقتصاد: به دنبال اصلاحات نظام بانکی هستیم تا نقدینگی به بازار اولیه آن بازگردد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر اقتصاد و امور دارایی با بیان اینکه با چاپ پول نمی‌توان موجب رشد اقتصادی و تولید شد، گفت: این تجربه را طی 8 سال داشته‌ایم و نتیجه آن شد که ما امروز حجم نقدینگی‌مان از 8 هزار میلیارد تومان به 650 هزار میلیارد تومان رسیده، این در حالی است که بنگاه‌های اقتصادی ما با مشکل کمبود سرمایه مواجه هستند.

به گزارش خبرنگار بانک و بیمه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی طیب‌نیا در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل بانک سپه اظهار کرد: در حال حاضر در اقتصاد کشور با مشکلاتی همچون رشد نقدینگی، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش در بخش تولید و همچنین تورم روبه‌رو هستیم. در واقع از یک سو با حجم نقدینگی بالا در دست مردم و از سوی دیگر با کمبود سرمایه برای بخش تولید مواجه هستیم.

وی افزود: همچنین در شرایطی قرار داریم که بانک‌ها 96 درصد منابع خود را تسهیلات پرداخت کرده‌اند در حالی که این رقم باید حدود 80 درصد باشد. اما بانک‌ها با توسل به منابع بانک مرکزی، تسهیلات را در اختیار مردم قرار دادند. در این بین حجم بالایی از منابع سیستم بانکی قفل است و در حال حاضر مطالبات معوقه بانک‌ها 75 هزار میلیارد تومان است و این مبلغ در دست کسانی قرار دارد که در موعد مناسب تسهیلات دریافت شده را بازپرداخت نکرده‌اند.

وی افزود: البته حجم واقعی مطالبات بسیار فراتر از این رقم است که به دلایل مختلف از این مبلغ کاسته شده و این رقم در حال حاضر به عنوان مطالبات معوق مطرح می‌شود، حال اگر به این میزان بدهی دولت به بانک‌ها را نیز اضافه کنیم، بسیار این رقم افزایش خواهد یافت.

وی با بیان اینکه ما با رکود و تورم روبه رو هستیم، گفت: بخشی از نقدینگی در موسسات غیرمتشکل که تحت کنترل بانک مرکزی نیستند قرار دارد که این رقم حدود 30 درصد نقدینگی است و با وجود داشتن 650 هزار میلیارد تومان نقدینگی، باید ببینیم از این رقم در تولید و اشتغال نقش داشته است.

وی با بیان اینکه حجم پس انداز در کشور ما نسبت به کشورهای همسایه و منطقه کم نیست، گفت: اما مشکل اصلی این است که منابع مردم صرف سپرده گذاری در بانک‌ها نمی‌شود بلکه به دلیل رقم پایین بازدهی سپرده‌ها مردم پس انداز خود را در بازارهای رقیب همچون سکه و ارز برده‌اند تا بازدهی بالاتری نسبت به سود بانکی داشته باشند و در واقع بتوانند ارزش پول خود را حفظ کنند چراکه در شرایط تورمی، اگر مردم پول را به کالا تدبیل کنند، تا حدودی می‌توانند بازدهی 40 درصدی داشته باشند اما در صورت سپرده گذاری در بانک‌ها 20 درصد از قدرت خرید خود را از دست می‌دهند.

وی اظهار کرد: در این شرایط مردم انگیزه‌ای برای پس انداز و سپرده گذاری در بانک‌ها ندارند لذا کنترل تورم و مهار این روند و در کنار آن نرخ واقعی سود باعث خواهد شد که در نهایت منابع به بانک‌ها سرازیر شود، برهمین اساس به دنبال اصلاحات نظام بانکی هستیم تا نقدینگی به بازار اولیه که همان بانک‌ها هست، برگردد.

طیب‌نیا با بیان اینکه مطالبات معوقه بانک‌ها را می‌توان دو گروه دانست، گفت: بخشی از این مطالبات معوق مربوط به متقاضیان تسهیلات است که که به دلیل شرایط رکودی و تحریم با مشکل مواجه شده است و قدرت بازپرداخت را ندارند که ما باید این افراد را شناسایی کنیم و با دادن یک تنفس به آنها اجازه دهیم بدهی خود را به بانک پرداخت کنند. گروه بعدی افرادی هستند که به عمد این منابع را دریافت کردند و در فعالیت‌های دیگر همچون سفته بازی و خرید املاک و مستغلات سرمایه گذاری کردند و با توجه به سودی که این بازارها دارند، انگیزه‌ای برای پرداخت تسهیلات به بانک‌ها را ندارند که با این گروه باید اقداماتی در اسرع وقت انجام شود و از طریق قضایی این مطالبات به بانک‌ها پس گرفته شود.

وی افزود: البته بخشی از این علت معوقات بانک‌ها به دلیل ضعف در نظام سیستم بانکی است چراکه اگر از ابتدا اعتبار افراد سنجیده می‌شد و اینکه این پروژه‌های آنها چقدر توجیه اقتصادی دارد، مورد بررسی قرار می‌گرفت، با این شرایط آشفته مواجه نمی‌شدیم لذا از همکاران خود در سیستم بانکی می خواهم که در زمان اعطای تسهیلات به دقت این موارد را در نظر داشته باشند.

طیب نیا با بیان اینکه بانک‌های دولتی متعلق به دولت هستند اما سپرده‌های آن متعلق به مردم است، ما حق نداریم از جیب سپرده گذاران تحمیلی به بانک‌ها داشته باشیم بنابراین از بانک‌ها می‌خواهم با دقت و اعتبارسنجی تقاضای دریافت تسهیلات را بررسی کنند.

وی افزود: همچنین لازم است که دولت بدهی خود را به نظام بانکی در اسرع وقت پرداخت کند البته ما در شرایط بودجه مناسبی قرار نداریم چراکه از 210 هزار میلیارد تومان منبعی که برای بودجه در سال 92 دیده شده، تنها وصول 100 هزار میلیارد تومان را امکان پذیر است و حتی این رقم جواب هزینه‌های جاری دولت را که حدود 128 هزار میلیارد تومان است، نمی‌دهد.

وزیر اقتصاد و دارایی ابراز امیدواری کرد که با توجه به پروژه‌هایی که در دست دارند و همچنین از محل صندوق ملی بتوانند این مشکلات را حل کرد.

وی افزود: ما به دنبال افزایش سرمایه بانک‌ها به خصوص بانک‌های دولتی هستیم. در بانک سپه نیز امیدواریم به عنوان یک بانک پیشتاز و پیش رو نو آوری و تحول در نظام بانکی به وجود آورد.

وی در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه در دوران دانشگاه با رامین پاشایی‌فام، مدیرعامل سابق بانک سپه هم دانشگاهی بوده‌اند، گفت: من ایشان را از آن زمان شناختم و از مدیران شایسته دولت است اما به دلیل بیماری و درمان مجبور شدم برای مدتی مسوولیت خود را واگذار کنم که امیدواریم به زودی بهبودی برای ایشان حاصل شود و به خانواده بزرگ وزارت اقتصاد بازگردند.

وی در مورد مدیرعامل جدید بانک سپه نیز گفت: آقای تقوی نژاد از خانواده بانک سپه است و در گذشته نیز عضو هیات مدیره این بانک بوده که امیدواریم بتوانند با تجربیاتی که در این سال‌ها به دست آورده، به کمک دانش، تخصص و سرمایه انسانی به عنوان یک بازوی برومند در خدمت اهداف توسعه کشور حرکت کنند.

طیب نیا اظهارکرد: با توجه به اهدافی که کشور دارد، بانک سپه به عنوان اولین بانکی که در کشور ایجاد شده باید تولد دوباره‌ای در نظام بانکی ایجاد کند زیرا در شرایط فعلی کشور که باید به رشد اقتصادی 8 درصدی می‌رسیدیم، متاسفانه رشد اقتصادی ما منفی 5.4 درصد بوده است و براساس آمار موجود در در سایت بانک مرکزی سال 90 روند ایجاد شغل در کشور منفی بوده است.

وی خاطرنشان کرد که نرخ بیکاری در بین جوانان و تحصیلکرده ها بسیار افزایش یافته به گونه‌ای که 40 درصد از فارغ التحصیلان دختر بیکار هستند و براساس آمار بانک مرکزی نیز تعداد شاغلان کشور به میزان 200 هزار نفر کاهش پیدا کرده و نتوانسته‌ایم شغل آنها را حفظ کنیم.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه متوسط تورم در 12 ماهه منتهی به شهریورماه به بالای 40 درصد رسیده است، البته ما در سال 74 تورم 49 درصدی را داشتیم اما این زمان کوتاه بود و با رونق اقتصادی و رشد اقتصادی همراه بود، این در حالی است که ما تورم را در کنار رکود و کسادی شدید اقتصادی تجربه می‌کنیم. این شرایط بسیار سختی است.
نظرات بینندگان