arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۳۵۶۵۸
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۱۸ - ۱۲ آبان ۱۳۹۲

دعوا بر سر جانشینی حکیم‌الله محسود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شورای "تحریک طالبان پاکستان" خان سعید سجنا را به عنوان جانشین حکیم‌الله محسود، رهبر کشته شده طالبان پاکستان منصوب کرد. ولی مخالفت برخی از گروه‌ها با این تصمیم، طالبان را دچار بحران رهبری کرده است.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه داون، شورای "تحریک طالبان پاکستان" نخست خان سعید سجنا، معاون حکیم‌الله محسود را به عنوان جانشین وی معرفی کرد. ولی یک فرمانده طالبان در گفت‌وگویی تلفنی اعلام کرد که چند گروه طالبان این تصمیم شورای مزبور را نپذیرفته‌اند. بنابراین رایزنی شورا برای تصمیم‌گیری قطعی در این زمینه از امروز (یکشنبه) ادامه خواهد یافت.

محافل امنیتی گفته‌اند که حکیم‌الله محسود و چهارتن دیگر از افراطیان که در حمله اخیر پهپاد آمریکایی کشته شدند، روز شنبه در مکان‌های مختلفی در مناطق قبیله‌ای پاکستان به خاک سپرده شده‌اند.

حمله پهپاد آمریکایی در منطقه قبیله‌ای وزیرستان شمالی که به کشته شدن حکیم‌الله محسود و چند تن دیگر از شورشیان افراطی انجامید، بلافاصله پیش از آغاز مذاکرات صلح میان دولت پاکستان و طالبان این کشور صورت گرفت.

چودری نثار علی‌خان، وزیر کشور پاکستان، حمله پهپاد آمریکایی را "قتل" مذاکرات میان دولت پاکستان و طالبان این کشور خواند.

وی گفت: کشتن محسود فقط مرگ یک نفر نبود، بلکه مرگ تلاش‌ها برای برقراری صلح بود. این یک ضربه بزرگ بر روند صلح بود و ما جنبه‌های مختلف این اقدام را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نثار علی خان تاکید کرد: آمریکایی‌ها خواهان برقراری صلح در پاکستان نیستند، ما خواهان یک سیاست جدی در باره حملات پهپادی هستیم. پاکستان با آمریکا صحبت می‌کند و از آنها درباره این حمله توضیح می‌خواهد. این حمله مذاکرات دولت با طالبان را به طور جدی نابود کرد.ما این اقدام را محکوم می کنیم و با ورود نخست‌وزیر به کشور یک نشست اضطراری کابینه برگزار می کنیم.

وی افزود: در این مصاحبه قرار بود از پیشرفت در مذاکرات صلح گزارشی ارائه شود.

پرویز رشید، وزیر اطلاعات پاکستان نیز خاطر نشان ساخت که دولت این کشور همچنان طرفدار مذاکره است و به تلاش‌های خود در این راستا ادامه خواهد داد. رشید گفت: «ما همه موانع آغاز چنین گفت‌وگویی را برطرف کرده بودیم و همچنان تلاش خواهیم کرد که آن را به فرجام برسانیم».

ولی یکی از فرماندهان طالبان پاکستان به نام اسماعیل خان به خبرگزاری آلمان گفت، هنوز زود است بگوییم که آیا طالبان پاکستان همچنان آماده مذاکره هستند یا نه.

همچنین براساس برخی گزارش‌ها قرار بود تیم سه نفره‌ای از علما برای ارائه پیشنهاد مذاکره به وزیرستان برود که با کشته شدن محسود این اقدام لغو شد.

آمریکا طالبان پاکستان را به حمله‌ای نافرجام در میدان "تایمز" نیویورک در ماه مه سال ۲۰۱۰ متهم می‌کند. آمریکا همچنین این جریان را برای حمله‌ای انتحاری به یک پایگاه سازمان سیا در افغانستان در دسامبر سال ۲۰۰۹ مسئول می‌داند. در آن حمله ۷ آمریکایی کشته شدند.

"تحریک طالبان پاکستان" یک تشکیلات سراسری برای گروه‌های مختلفی از اسلامگرایان افراطی است که با شبکه تروریستی القاعده همکای دارد و مستقل از طالبان افغانستان عمل می‌کند.

این تشکیلات را مسئول مرگ هزاران تن و از جمله شمار زیادی غیرنظامی می‌دانند. یکی از اقدامات طالبان پاکستان که با انزجار عمومی در سراسر جهان روبرو شد، سوء‌قصد به ملاله یوسف‌زی دانش‌آموز ۱۵ ساله‌ای بود که برای حق آموزش دختران در پاکستان مبارزه می‌کرد و تروریست‌های طالبان گلوله‌ای به سر او شلیک کردند، ولی وی از این سوء‌قصد جان بدر برد.

دولت پاکستان بارها از حملات پهپادهای آمریکایی بر فراز خاک این کشور انتقاد کرده و آن را ناقض حق حاکمیت خود خوانده است. نواز شریف، نخست وزیر پاکستان در دیداری که هفته گذشته در واشنگتن با باراک اوباما داشت، از رئیس‌جمهوری آمریکا خواست که به این حملات پایان دهد. ولی پس از این دیدار آمریکا تا کنون دوبار دیگر به حمله با پهپادهای خود اقدام کرده است.

حملات پهپادهای آمریکایی از نظر حقوق بین‌المللی نیز مناقشه‌برانگیز بشمار می‌رود. سازمان‌های حقوق بشری مانند عفو بین‌المللی نیز به این حملات معترض‌اند و معتقدند که غیرنظامیان در این حملات جان خود را از دست می‌دهند.
نظرات بینندگان