پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : خبر رايزني پنهاني امريكا با حزبالله در حالي منتشر ميشود كه پيشتر گمانه زنيهاي گوناگوني درباره مواضع اين گروه تاثيرگذار منطقه درباره آغاز مذاكرات هستهيي ايران و باز شدن پنجره ديپلماتيك بين ايران و امريكا به وجود آمده بود. البته سخنان سيد حسن نصرالله، دبيركل حزبالله در شب عاشورا نشان داد، حزبالله ديدگاه مثبتي نسبت به اين مذاكرات دارد و اتفاقا از كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس كه بهشدت نگران روابط ايران و قدرتهاي بزرگ هستند، انتقاد ميكند.
البته سيد حسن نصرالله در انتقاد از تجاوزها و كارشكنيهاي اسراييل در مرزهاي لبنان و سياست داخلي لبنان انتقادها به حاميان اسراييل را وارد دانست اما در كل به نظر ميرسيد همچنان كه حزبالله همواره اثبات كرده هدف آن حمايت از امنيت لبنان و محور مقاومت در برابر تجاوز اسراييل و صهيونيسم بود و نه امريكا و غرب. حالا منابع خبري گزارش ميدهند «امريكا و حزبالله لبنان تماسهاي محرمانه با يكديگر داشتهاند.»
بر اساس اين گزارشها، ديپلماتهاي امريكايي اخيرا تماسهاي محرمانهيي را با حزبالله لبنان در بيروت برقرار و با آنها درباره اوضاع لبنان و دولت آتي اين كشور گفتوگو كردهاند. گفته ميشود اين تماسها به شكل نامهنگاري از طريق طرف سوم بوده است و چند هفته هم ادامه داشته است. ديويد هيل سفير امريكا در لبنان موضوع تماس ديپلماتهاي امريكايي با شخصيتهاي سياسي حزبالله، درباره مساله ثبات در لبنان و دولت آتي اين كشور را تاييد كرده است. اين خبر را يكي از اعضاي ائتلاف «14 مارس» هم تاييد كرده اما از ارائه جزييات بيشتر و اسامي مذاكرهكنندگان خودداري كرده است.
البته با وجود محرمانه ماندن ابعاد بيشتر از مذاكرات امريكا با حزبالله نيز ميتواند به تحليل و گمانه زني درباره دلايل و اهداف اين مذاكرات نيز پرداخت. حزبالله اگر چه يك گروه غير دولتي است، اما از نفوذ و احترام زيادي در جامعه لبنان برخوردار است و نقش بسيار مهمي را در محور مقاومت در منطقه خاورميانه ايفا ميكند. به باور بسياري از تحليلگران و به اذعان شخص دبيركل حزبالله، ورود اين گروه به جنگ سوريه، باعث تغيير توازن به نفع دولت سوريه شد و در نهايت امريكا كه نسبت به ماهيت و اهداف گروههاي تروريستي وابسته به القاعده در سوريه نگران شده بود، به جاي جنگ، گزينه مذاكره با دولت سوريه و مخالفان را انتخاب كرد. به عقيده ناظران بينالمللي تمركز امريكا بر ديپلماسي براي حل مهمترين مسائل منطقه از موضوع ايران و سوريه تا مساله صلح خاورميانه بدون در نظر گرفتن حزبالله به عنوان يكي از بازيگران موثر محور مقاومت با اميد كمي روبهرو خواهد شد.
به نظر ميرسد دولت امريكا هم در دور جديد تلاشهاي ديپلماتيك به اين راهبرد توجه بيشتري نشان ميدهد. به ويژه اينكه از سوي ديگر چنين به نظر ميرسد كه با وجود ظواهر، رابطه واشنگتن با ساير كشورهاي عربي منطقه كه عمدتا پادشاهيهاي غيردموكراتيك هستند و از تروريسم گروههاي وابسته به القاعده حمايت ميكنند، تنشآميز شده است. بر اساس اين تحليلها ميتوان گفت رايزني امريكا با حزبالله لبنان، كه يكي از اركان دولت آينده لبنان را از آن خود ميكند، كاملا هدفمند است. هر چند به نظر رابطه امريكا با حزبالله به دليل وقايع گذشته، دور از ذهن باشد. اما به باور تحليلگران در عصر كنوني اختلاف در ساحت ايدئولوژيكي و جهانبيني تا وقتي در تضاد و مقابل هم نباشد، نميتواند مانع روابط سياسي-اقتصادي كشورها و گروهها بر پايه احترام باشد.
اعتماد