پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«اين اپليكيشن موبايل به دستور كميته تعيين مصاديق و ابلاغ آن به شركت ارتباطات زيرساخت از روز پنجشنبه 28 آذر ماه براي كاربران ايراني فيلتر شده است. محمود خسروي، معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات محدوديت دسترسي به سرويس «وي چت» را به دستور كارگروه تعيين مصاديق فيلترينگ عنوان كرد. كميته تعيين مصاديق مجرمانه 13 عضو دارد كه نزديك به نيمي از آنها دولتي هستند. به نظر ميرسد همچنان اختلاف نظرها درباره اين پديدههاي اينترنتي ادامه دارد.
اعضاي اين كميته شامل، دادستان كل كشور رييس كارگروه، وزير يا نماينده وزير اطلاعات، وزير يا نماينده وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزير يا نماينده وزير دادگستري، وزير يا نماينده وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، وزير يا نماينده وزير علوم تحقيقات و فناوري، وزير يا نماينده وزير آموزش و پرورش، فرمانده نيروي انتظامي، يك نفر خبره در فناوري اطلاعات و ارتباطات به انتخاب كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي، يك نفر از نمايندگان عضو كميسيون قضايي و حقوقي به انتخاب اين كميسيون به تاييد مجلس شوراي اسلامي، رييس سازمان تبليغات اسلامي، رييس سازمان صدا و سيما و نماينده دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي ميشود.
خسروي درباره علت فيلتر وي چت گفت: «طبق گزارشي كه از يكي از اعضاي كميته فيلترينگ در رابطه با اين موضوع دريافت كردهام، موضوع از اين قرار است كه گزارشي در كميته فيلترينگ ارائه شده كه دو كارشناس روي آن تحليل فرهنگي، اجتماعي ارائه كردند و بر اساس گزارش آنها تصميم بر مسدود شدن اين سرويس گرفته شده است. در اين جلسه تنها مخالف تصميم مسدود شدن ويچت نماينده وزارت ارتباطات بوده كه فقط يكي از 12 عضو است.
واكنش مجلس به فيلترينگ وي چت
محمدعلي اسفناني با يادآوري فيلترينگ شبكه اجتماعي ويچت افزود: به طور حتم در بسياري از موارد روشهايي كه حاكميت به كار ميگيرد، لاجرم و از روي ناچاري است به آن معنا كه ممكن است به مذاق افراد خوش نيايد اما راهي جز آن وجود ندارد.
نماينده مردم فريدن، فريدونشهر و چادگان در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: زماني كه حكم محكوميت خلافكاري صادر ميشود فرد رغبتي براي چنين مجازاتي ندارد اما حاكميت براي حفظ نظام و ارزشهاي جامعه دست به اجراي حكم ميزند. اين نماينده مردم در مجلس نهم با بيان اينكه در فيلترينگ ويچت قانون اعمال شده است، تصريح كرد: هرجا كه مصاديق مجرمانهيي در صفحههاي اجتماعي وجود داشته باشد بدونشك شبكه مدنظر بايد به وسيله قانون فيلتر شود، البته گاهي اين اقدام سريع صورت نميگيرد و در ابتدا ممكن است به تذكرات شفاهي يا مكتوب بينجامد و در صورت آنكه نتيجهيي از اين تذكرات حاصل نشد، بحث فيلترينگ به اجرا در ميآيد.
اسفناني درباره پيشنهاد وزير ارتباطات مبني بر تلاش براي فيلترينگ صفحات با محتواي نامناسب در شبكههاي اجتماعي ادامه داد: تصميم براي انجام اين اقدام مثبت است و اگر سياستي اتخاذ شود تا بتواند بخشي از مصداق مجرمانه را بردارد بسياري از مشكلات رفع خواهد شد. وي يادآور شد: به طور حتم اگر فيلترينگ صفحات با محتواي نامناسب در شبكههاي اجتماعي به گونهيي اجرا شود تا به اين شبكهها آسيبي وارد نشود، مطلوب كارگروه تعيين مصاديق مجرمانه است و منعي از اين بابت وجود ندارد.
20 روز پيش، اصولگرايان در برابر وي چت
دادستان كل كشور در پاسخ به سوال خبرنگار تسنيم مبني بر اينكه اخيرا نرمافزارهاي تلفن همراه مانند ويكت و تانگو باعث نگراني خانوادهها شده و مانند فيسبوك موارد مجرمانه و مسائلي مانند به اشتراك گذاشتن عكسهاي شخصي در آن وجود دارد، آيا در اين زمينه قوه قضاييه ورود پيدا ميكند، اظهار داشت: اگر خلاف جنبه عمومي باشد ورود پيدا ميكند ولي تاكنون بنده از چنين نرمافزارهايي اطلاعي نداشته و هيچ دادستاني از ما ورود پيدا نكرده است. مساله ديگري كه اينجا بايد به آن اشاره كرد، فشار يكي از سايتهاي خبري است. اين سايت خبري براي فيلترينگ وي چت در كمتر از يك هفته نزديك به 10 مطلب درباره عوارض استفاده از وي چت و ديگر شبكههاي اجتماعي منتشر كرد.
صحبتهاي مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت
مديرعامل شركت زيرساخت با تشريح استدلال كميته فيلترينگ درباره فيلتر ويچت گفت: فعلا دستوري براي مسدود شدن ديگر شبكههاي ارتباطي رايگان به وزارت ارتباطات ابلاغ نشده و برخي محدوديتهاي ديگر توسط خود سرويسدهندهها اعمال شده است. محمود خسروي در پاسخ به سوالي مبني بر علت مسدود شدن «ويچت» و تصميمگيري درباره ساير سرويسهاي ارتباطي رايگان گفت: سياستهاي فيلترينگ در كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه تعيين ميشود و براي اجرا به وزارت ارتباطات ابلاغ ميشود.
مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت با اشاره به دستور وزير ارتباطات براي كاهش قيمت نرخ پهناي باند اظهار داشت: هماكنون فعاليتهاي توسعهيي براي كاهش قيمت پهناي باند را در دستور كار قرار دادهايم و سعي داريم انتقال ميزباني سايتهاي اينترنتي به داخل كشور در ميزان پهناي باند صرفه جويي كنيم. وي با بيان اينكه از سال گذشته افزايش چشمگيري در هزينههاي جاري تامين پهناي باند داشتيم، اما افزايش قيمتي روي نرخ نهايي پهناي باند نداشتهايم، افزود: با استفاده از ظرفيتهاي بخش خصوصي در زمينه انتقال پهناي باند سعي در كاهش قيمتها داريم.
خسروي گفت: با استفاده از كابل پيشگامان از مسير باراكا به چابهار بالغ بر 40 گيگابيت بر ثانيه ظرفيت پهناي باند را افزايش دادهايم كه در اين زمينه از ظرفيت بخش خصوصي كمك گرفتهايم. معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات گفت: با اين وجود به دليل دستور شخص وزير ارتباطات قطعا 20 درصد در نرخ پهناي باند كاهش خواهيم داشت. مديرعامل شركت ارتباطات زيرساخت در زمينه اختلاف حساب اين شركت با شركت مخابرات ايران نيز گفت: با مخابرات اختلافات زيادي داريم كه البته بخشي از آن طبيعي است چراكه وقتي يك شركت خصوصي ميشود و بخشهايي از آن در دل حاكميت باقي ميماند، اختلافاتي پيش ميآيد.
براي ويچت چه چيزي را جايگزين كنيم ؟
زهرا سجادي فعال جامعه زنان گفت: دغدغهيي كه هماكنون خانوادهها را نگران كرده است مباحث سايبري و فضاي مجازي است. وي ادامه داد: مباحث اينترنتي و انواع چتها هماكنون به عنوان يك تهديد جدي از سوي خانوادهها مطرح ميشود، وي چت، وايبر و ساير نرمافزارهايي كه امكان تبادل اطلاعات فردي را بين جوانان افزايش داده است از سوي جوانان مورد استقبال قرار گرفته است و از اين موضوع كه بتوانند دايره اطلاعات خود را گسترش دهند استقبال ميكنند.
سجادي خاطرنشان كرد: وايبر و ويچت نرمافزارهايي هستند كه ديگران ميتوانند از اين طريق روي افراد نفوذ داشته باشند و مقام معظم رهبري به حق از آن با عنوان جنگ نرم ياد كردهاند و آنقدر نرم و روان وارد خانوادهها شده است. وي افزود: بايد تلاش كنيم تا اوقات فراغت جوانان را به نحو مطلوب غنيسازي كنيم تا آنها بيشتر اوقات فراغت خود را در كنار خانوادهها بگذرانند و از اينكه در فضاي مجازي به دنبال گسترده كردن روابط خود باشند دوري كنند.
منبع: اعتماد