arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۲۳۰۶
تعداد نظرات: ۳۷ نظر
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۱۱ - ۰۳ دی ۱۳۹۲

کلیات طرح انتقال پایتخت به تصویب مجلس رسید/ مخالفت دولت: بدون اذن رهبری امکان‌پذیر نیست

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح «ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری» موافقت کردند که بر اساس آن و در صورت تصویب نهایی باید ظرف دو سال طرح جامع ساماندهی و انتخاب مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی - اداری تهیه شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح «ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری» موافقت کردند که بر اساس آن و در صورت تصویب نهایی باید ظرف دو سال طرح جامع ساماندهی و انتخاب مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی - اداری تهیه شود.

طرح پنج ماده ای «ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری» در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس بررسی و به تصویب نمایندگان رسید.

این طرح که دولت مخالف آن بود، با 110 رای موافق، 97 رای مخالف، 10 رای ممتنع از مجموع 214 نماینده حاضر در صحن علنی مجلس، به تصویب رسید.

بر اساس این طرح و در صورت تصویب نهایی، شورای ساماندهی پایتخت تشکیل می شود و این شورا موظف است حداکثر ظرف 2 سال طرح جامع ساماندهی و انتخاب مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی و اداری را تهیه و تقدیم دولت کند.

بر اساس ماده یک این طرح، «شورای ساماندهی پایتخت» به منظور بررسی و جمع بندی مطالعات انجام شده در خصوص تراکم زدایی و ساماندهی شهر تهران و انتقال پایتخت سیاسی و اداری کشور و انجام پژوهش های ضروری و به منظور تکمیل آنها با هدف امکان سنجی و ارایه راهکاری برون رفت از وضع موجود در قوه مجریه تشکیل می شود.

این شورا وظیفه تبیین و ارزیابی، پیش بینی و تعیین پیش نیازها، تمهدیات و الزامات اجرایی، راهبردهای پیشنهادی برای انتقال پایتخت و همچنین بررسی و جانمایی مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی و ساماندهی پایتخت جدید در افق های زمانی کوتاه مدت میان مدت و بلند مدت شورای ساماندهی پایتخت با استفاده از ظرفیت ها و امکانات را بر عهده دارد.

در ماده 2 این طرح نیز پیش بینی شده است که دولت اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این طرح را در لایحه بودجه سالانه کل کشور پیش بینی کند.

ماده 3 این طرح نیز به تبیین اعضای این شورا پرداخته است که بر اساس آن رییس جمهور یا معاون اول وی ریاست شورا را بر عهده دارند، وزیر کشور دبیر شورا است و دو نفر از اعضای کمیسیون های شوراها و امور داخلی کشور و برنامه و بودجه و محاسبات نیز با انتخاب مجلس در آن عضو هستند.

وزرای راه و شهرسازی، نیرو، جهاد کشاورزی، امور اقتصادی و دارایی، نفت به همراه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، شهردار تهران، نماینده ستاد کل نیروهای مسلح و رییس سازمان پدافند غیرعامل دیگر اعضای شورای ساماندهی پایتخت را بر عهده دارند.

ماده چهار این طرح شورای ساماندهی پایتخت را موظف کرده است ظرف 2 سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، طرح جامع ساماندهی و انتخاب مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی - اداری را تهیه و برای انجام سایر مقررات قانونی به دولت تقدیم کند.

مخالفت دولت

معاون پارلمانی رییس‌جمهور گفت که نمی‌توان بدون اذن رهبری درباره پایتخت سیاسی و اداری یک کشور تصمیم‌گیری کرد.

حجت‌الاسلام مجید انصاری که در جریان بررسی کلیات طرح ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری در جلسه علنی صبح امروز (سه‌شنبه) مجلس سخن می‌گفت، اظهار کرد: این مساله از جنس تقنین نیست بلکه انتقال پایتخت موضوع مهم و بزرگی از جنس سیاست‌های کلی نظام است و بدون استیذان و گرفتن نظر رهبری و وضع سیاست‌های کلی در این رابطه امکان‌پذیر نیست.

وی ادامه داد: ما معتقدیم بدون اذن رهبری نمی‌شود درباره استقرار نهادهای مختلف از جمله نهاد رهبری در مکان‌های دیگری تصمیم‌گیری کرد بنابراین از نظر ما این طرح از نظر اجرایی و مالی قابلیت اجرا ندارد.

معاون پارلمانی رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه چشم‌انداز انتقال پایتخت در نقطه دیگر باید به طور نسبی مشخص باشد، تصریح کرد: کشور ما روی کمربند زلزله است. کدام استان از زلزله مصونیت دارد. در دنیا و در کشوری مثل ژاپن که تماما روی گسل‌های فعال قرار دارد برای زلزله فکری اساسی کرده‌اند. حالا اگر پایتخت منتقل شود آیا جان مردمی که در تهران باقی می‌مانند در حد برنامه‌ریزی برای مصونیت از زلزله نیست.

انصاری آب را مهم‌ترین چالش آینده کشور در همه نقاط دانست و افزود: به لحاظ موقعیت جغرافیایی مناسب‌ترین منطقه برای تامین آب تهران است. ما امسال در پاییز برای تامین آب شرب اصفهان، مشهد و اراک مشکل داشتیم. پیش از این گاهی بحث می‌شد که سمنان می‌تواند گزینه انتخاب پایتخت باشد در حالیکه این شهر همین الان برای جمعیت محدود خود مشکل آب دارد. بنابراین هر نقطه‌ای را که به عنوان جایگزین پایتخت انتخاب کنیم اولین نیاز آن آب است.

وی با طرح این سوال که آیا هزینه‌های انتقال پایتخت محاسبه مالی شده یا خیر؟ گفت: غیرممکن است که حتی در افق بیست ساله با محدودیت منابع مالی بتوان حداقل‌های مورد نیاز را تامین کرد. نمایندگان مستحضر هستند که طرح‌ها و پروژه‌های نیمه تمامی در کشور وجود دارد که با اعتبار کنونی بیش از بیست سال وقت برای تامین منابع آنها نیاز است.

معاون پارلمانی رییس‌جمهور با بیان اینکه مگر می‌شود زیرساخت‌ها را به سادگی در جاهای دیگر ایجاد کرد، گفت: آیا همه قوا، قوه قضاییه، صداوسیما، نیروهای مسلح، دستگاه‌های گوناگون و نهاد مقدس رهبری امکان انتقال به نقطه مورد نظر شما را دارند؟ چطور می‌شود مکان مورد نظر را از نظر زیرساخت‌هایی مثل فرودگاه، راه‌آهن، بازار و مراکز اداری سامان داد. اگر صرفا انتقال ستاد وزارتخانه‌ها به جای دیگر مطرح است این مشکلی را حل نمی‌کند و نمی‌توان کارکنان دولت و وزارتخانه‌ها را به اجبار به نقطه دیگری منتقل کرد.

انصاری با اشاره به تجربه ناموفق کشورهای دیگر در انتقال پایتخت، تاکید کرد: هیچ یک از نقاط دیگر کشور ظرفیت استقرار چنین جمعیتی را ندارند و از رهگذر انتقال پایتخت، انتقال امکانات به صورت عادلانه به کل کشور میسر نخواهد شد.

وی با اشاره به تاکید بر تمرکززدایی در سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی رهبری در سند چشم‌انداز و برنامه پنجم توسعه، گفت: کوچک شدن دولت، توزیع عادلانه امکانات و تمرکززدایی که در این سیاست‌ها آمده موضوعی است که دولت یازدهم و شخص رییس‌جمهور بر اجرایی شدن آن تاکید دارند و ما مصمم هستیم با کمک مجلس در قالب لوایح بودجه سنواتی و برنامه توسعه ششم زمینه‌های عملیاتی و اجرایی شدن بهتر این الزامات را فراهم کنیم.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۶۵
غیر قابل انتشار: ۶
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
0
79
تا وقتي "ام پي تي" و "ريميل" براي اين كشور تصميم ميگيرن
بايد فقط فاتحه خوند ......
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
65
21
رهبری خودشون میگن بنده با جزئیات کاری ندارم
پس خواهشا از رهبری مایه نذارید
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
31
23
نهاد مقدس یعنی چه آقای انصاری؟!! خود مقام معظم رهبری هم با این تعبیر مخالف هستند. از شما بعید بود!!
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
70
20
زنجان بهترین گزینه هست از هر لحاظ
ناشناسی آشنا
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
6
19
البته اینکه منابع مالی بسیار پُر اهمیت است بحث درستی است ولی اینکه همه ارکان های سیاسی و اقتصادی کشور در یک نقطه جمع شود عین بی عدالتی و زمینه ساز فساد ( از هر نوع ) می باشد، و اینکه اینگونه پروژه ها را برای بعد از 20 - 30 سال آینده در نظر گرفت هم بسیار امر غلط و اشتباهی است.
اگر مسئولین به فکر کشور هستند به جای اجازه از این و آن:
شروع کنند به بررسی جامع سیاسی، اقتصادی و امنیتی موضوع و پس از بررسی شروع کنند و گام به گام تا 20 سال آینده این انتقالات رو به سرانجام برسانند
تهران هم شهر پُر آبی نیست
از نظر زلزله هم ایمن نیست
از نظر امنیت جای مناسبی ست
از لحاظ آلودگی و تراکم هم که چه عرض کنم ؟؟؟
بنابراین مسائلی مثل آب و زلزله و .... بهانه ای بیش نیست
اگر قصد این کارها هست باید به سرعت طرحی جامع بررسی و تصویب شود ( البته نه برای 2 سال بلکه برای 20 سال آینده )
به امید سربلندی ایران و ایرانی
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
32
12
اینهم از توجیهات مسخره نماینده دولت !!!
بحث کارشناسی هم کشک ،
ما اصلاح طلب ها و روشنفکر های اصولا احمقیم چرا؟؟
افسار رو دادیم دست کی !
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
9
24
من به عنوان یک کارمند دولت واقعا به این قضیه معترضم.من 12 سال پیش به این دلیل که تهران زندگی کنم و نزدیک خانواده ام باشم از خیلی موقعیتهای بهتر که شهرهای دیگه بود گذشتم و کارمند دولت شدم.مگه میشه به زور زندگی یکی رو آلاخون والاخون کرد؟.تو دولت قبلی فقط چند جا از سازمان میراث فرهنگی رو فرستاند اصفهان بعد چند وقت همه رو برگردوند.انتقال پایتخت دولت رو از نیروهای نخبه و برجسته هم خالی می کنه ، چون خیلی از افراد کاربلد علاوه بر کار دولتی (مثل پزشکها و مهندسین برجسته) خارج از وقت ادارای کارهای دیگر هم انجام می دادند،این افراد از دولت خارج می شوند و این موضوع به کل کشور آسیب میزنه.این طرح بودجه هنگفتی می طلبه و طراحان این طرح موضوع رو خیلی ساده فرض کرده اند.
سهراب
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
6
37
همه کارارو درست انجام دادیم فقط مونده انتقال پایتخت تورو خدا به داد مشکلات مردم برسید نماینده گان محترم
شناسا
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
3
25
یعنی چی بابا ، این نمایندگانی که رای مثبت دادن اصلا به این فکر کرده اند که چه هزینه ای باید صرف این کار بشه ، و آخرشم هم باز مثل الان تهران در نمیاد اون شهر!
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
65
4
مشهد باید پایتخت بشه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
14
35
طرح خوبیه تهران خیلی فرسوده کثیف و با اصول شهرسازی مدرن خیالیفاصله داره بیشتر شبیه یک دهات بزرگ تا شهر بزرگ
کامبیز حسینی واجاری
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
25
8
پیشنهاد ما شهر هشتگرد و یا کلاردشت است تا لااقل پس از یک عمر دود، پایتخت نشینان کمی هم هوای سالم تنفس کنند.
طیب عالی
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
6
19
با سلام
قطعا اکثر ملت ایران از جناح بندی سیاسی اکثریت نمایندگان فعلی مجلس با خبرند و میدونن که اینها از دوستان و یاران صمیمی دولت قبل بوده و هستن .
اما چیزی که خیلی جالبه این که ، این نماینده ها از ابتدای شروع به کار دولت اقای روحانی دائما و با ترفندهای گوناگون سعی در اخلال در کار دولت رو دارن و میخوان با انواع ترفندهای گوناگون دولت رو از انجام اهداف خیلی مهم و حساسش در این مراحل حساس از تاریخ کشور منحرف کنن . وضعیت حساس و خطرناکی که در بوجود اومدنش آقایون و خانومای فعلی نماینده مجلس هم بشدت نقش داشتن .
الان هم که نمایندگان دارن طرح انتقال پایتخت رو بررسی میکنن و ظاهرا به تصویب هم رسیده . خب هیچ میدونید هزیته مالی و زمانی که باید صرف بررسی و اجرای این طرح بسیار بسیار عظیم بشه چقدره ؟!!!!
کاملا مشخصه که نماینده ها قصد دارن با سرگرم کردن دولت به اینچنین کارهایی در این برهه حساس ، دولت رو به نوعی درگیر کارهایی کنن که نتونه به کار ساماندهی و ترمیم وضع اسفبار سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و ... کشور برسه . وچه چیزی بهتر از این ؟؟؟!!!!
این بهترین بهانه برای مخالفان دولت خواهد بود تا بتونن سالها بعد ادعا کنن که : دیدید این دولت هم نتونست تو اینهمه زمانی که در اختیار داشت کاری بکنه !!!!!!!!!!!!!
بهتره نمایندگان مجلس یه خورده از خدا بترسن و به جای باند بازی های سیاسی به فکر ملت باشن .
کریم
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
21
21
انتقال پایتخت که طرح آقای احمدی نژاد بود. اون موقع بد بود الان خوب شد!
طرح یارانه هایی که آقای احمدی نژاد اجرا کرد "گداپروری" بود ولی توزیع مرغ و تخم مرغ و برنج و روغن که دولت آقای روحانی میخواد انجام بده گداپروری نیست!! چرا در ایران میل به بازگشت به عقب زیاده؟ سیستم بن و کوپن امتحانشو پس داده . جز این که سودش به جیب عده ای خاص بره و زحمت مردم زیاد بشه و بازار دلالا گرم چیز دیگری عاید مردم نمیشه...
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
آقا کریم نمیدونم چند سالته ولی اگر هم نبودی حداقل تحقیق کن. این طرح از زمان آقای هاشمی مطرح بود و شهردار شدن آقای کرباسچی هم به همین دلیل بود که تهران قفل شده رو برای زندگی قابل سکونت کرد و البته جوابش رو هم به بهترین نحو ممکن دید. احمدی نژاد کلاً هیچ طرحی از خودش نداشت و تمام طرحهایی رو که شروع یا اجرا کرد مال دیکران بود که یا پولشو نداشتن یا اجازه انجامش رو و احمدی نژاد به بدترین شکل ممکن همه رو با اجرای بد یا مغرضانه به باد فنا داد.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
4
18
اینا فقط برای اینکه خونه های باد کرده رو دستشون تو پرندو به کارمندای بدبخت غالب کنند، می باشد!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۲۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
غالب نه. قالب
حسین
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
6
23
این نمایندگان یا هر کس که پشت این مصوبه هستند هدفشان از این طرح این هست که دولت را درگیر یک کاری بکنند که 4 سال که هیچ 8 سال هم تلاش شبانه روزی با تمام قوا بکند به جایی که نرسد هیچ بلکه هدفشان این هست که دولت نتونه به وعده هاش عمل کنه وبتوانن بهره برداری سیاسی با هدف دشمنی برعلیه دولت بکنن به بیانی دیگر دستشون در کوبیدن دولت باز باشه این نمایندگان یادشمن این مردم هستن از روی نادانی یا اینکه بازیچه بدخواهان دولت هستن طوری که فقط وفقط به ضرر مردم قدم برمیدارند جالبه به خدا نماینده های کشورهای دیگه بخاطر مردم خودشون رو میکشند که مبادا منافع مردم خطر بیفته نماینده های ماهم شدن دشمن ریشه ای مردم. اقدام به اینکار توسط دولت یعنی مرگ اعتدال و وعده هایش یعنی اشتغال و...آرزو میشه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
0
8
این طرح برای تمرکز زدایی ارائه شده....ولی...تمرکز زدایی حتما نباید با انتقال پایتخت سیاسی صورت بگیره!
-میشه با انتقال سرمایه گذاری به تمام نقاط کشور همراه باشه
-میشه هر شهر را پایتخت یک امر قرار داد.. مثلا اصفهان پایتخت فرهنگی،کرمان پایتخت سلامتی،مشهد زیارتی،شیراز توریستی و....
-باید با دادن امکانات کشاورزی و تخصصی به روستاییان آنها به ماندن در روستا ها تشویق کرد!!
بهزاد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
16
2
شاهرود هم گزینه خوبیه هوای توپی داره
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
5
8
بهترین راه تمرکز زدایی فدراله،حکومت محلی الان هرجا هر اتفاقی تو هر سطحی بیوفته باید اول تهران اوکی بده این نظام متمرکز جوابگوی 75 میلیون نفر که یک ششمش تو یه شهر جمع شدن نیست!
اشکان
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
0
8
فقط غرب تهران نباشه چون دوباره بادهای دائمی غرب به شرق الودگی رو میاره تهران خواهشا هر کاری میکنید شرق تهران باشه یا برید پایین تر نواحی مرکزی ایران که به همه نزدیک باشه . قربون دستت پارازیت و الودگی استرس شلوغی طرح و بیمارهای عجیب غریب نازایی و.... رو هم با پایتخت ببرن ممنون میشم
یوسف
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
20
3
به نظر من تبریز ظزفیت پایتخت شدن رو داره.مخصوصا سیاسی!!
اگه تاریخ رو نگاه کنین همیشه تو تمام عرصه ها این موضوع رو اثبات کرده.
محمد نوری
|
UNITED STATES
|
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
10
3
در گذشته حکومتها پایتخت را به مکانی انتقال میدادند که بتوانند بهترین کنترل را روی حدود سرزمینی داشته باشند.با توجه به چالشهای امنیتی آینده منطقه شمال غرب کشور میتواند گزینه مناسبی برای پایتخت باشد.
حامد قزوینی
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
2
6
الان با این میراث دولت قبلی دیگه امکان پذیر نیست
باید 10 سال پیش به فکر انتقال پایتخت بودند،زمان آقای دکتر سید محمد خاتمی
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
16
3
شهرستانیهای عزیز آماده خروج از تهران و حمله به پایتخت جدید بشید تا بلکه مردم تهران یه نفسی تازه کنند!
خدایا شکررت
علیماخان
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
1
6
اول که این مسئله برای پرت کردن دولت ازآگاهی به غارتهای دولت نهم ودهم انجام گرفته که بیشترازاین رسوانشوندکه شده اند دوما بارمالی این مسئله رابررسی کردین آقایان دریافت کننده کارتهای هدیه ای؟ سومادولت داردازکمبودجه هشدارمیدهد چهارما پولهای بابک زنجانی را پس بگیریدواحمدی نزاد ومرتضوی ورحیمی غارتگران بیت المال رادستگیر ومحاکمه کنید
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
0
8
کدام عاقلی تهران را با این همه امکانات از پایتختی ورمیدارد برود با هزاران میلیارد دلار جای دیگه یک تهران دیگه بسازه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
15
5
اذربایجان هم سر ایران هست همسابقه پایتختی داره هم نصف ملت ایران اذری بلدن پس بهترین گزینه است
سید محمود
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
1
2
به نام خدا
انتقال پایتخت اداری ازتهران تا چه حد جدی است ؟
چند سالی بود که هرگاه ، شایعه انتقال پایتخت و جابجایی یکی دو وزارتخانه به شهری یا منطقه دیگر شنیده میشد ولی گویی معتقدان به این امر به درستی این مسأله چالش ساز را جدی نگرفته بودند . حقیر متخصص درامور شهرسازی ، شهرداری واقتصادی نیستم . بکه شهروند ومعلم باسابقه ای هستم که درحد بضاعتم نسبت به باید ونبایدها حساس بوده وتوصیه هایی برای دانشجویانم داشته ام . یا بعضی از مشکلات را فقط تشخیص میدهم ونظرم را به بزرگترها ومسئولین مربئطه عرض میکنم . شاید به مثابه کودکی که شاهد نصب تابلویی بر دیوار اتاق توسط پدرش میباشد و نسبت به کج قرارگرفتن قاب تشخیص میدهد و به پدر یاد آوری میکند ولی قادر نیست جای پدر عمل کند .
اصولا علت وجودی شهر در هرکشوری موضوعیت خاص خود را داشته وباید داشته باشد .. درگذشته های دور ، مردم به محلی روی می آوردند که موقعیت آب وهوایی مناسبی برای زندگی کشاورزی ودامداری داشت .چندنفری گرد هم می آمدند ، زمینها را آباد میکردند و آن محل را آبادی می نامیدند . بنابر این اقتصاد معیشتی حکم میکرد جمعیتی به دنبال مکان یا منطقه ای مناسب برای فعالیت کشاورزی و دامداری باشند .باالطبع وبتدریج علاوه بر تلاش درخصوص برآوردن نیازها ،خواستهایی نیز مطرح گردید و تفسیم کار ، باعث شدگروهی چند پیشه وافرادی ، درهمان اقتصاد معیشتی در یک پیشه خاص به فعالیتی بجز کشاورزی یا دامداری بپردازند . بدیهی است با رشدجمعیت وبروز وظهور صنعت وتجارت وگذرجوامع از زندگی معیشتی ، براساس آمایش برخی از مناطق ، روستا ها وآبادی ها عنوان شهر به خودگرفتند .تا به امروزکه شهر تعریف خاص خودرا دارد همانگونه که استان وحتی روستا .
بنابراین میتوان گفت ،که این تقسیم بندیها تنها بر حسب موقعیت جغرافیایی یا مرزبندیها برحسب سهم بندی وسعت خاک سرزمین نبوده ونیست . درتعریف شهر آمده بود که شهرجایی است که خوراک ومواد غذایی مورد نیازش را خودش تامین نمیکند واین مسئولیت برعهده روستاها قرار داده شده بود ووظیفه عمده شهر تدارک امکانات برای ارائه خدمات وایجاد رفاه کل جامعه اعم از روستایی وشهری تعریف شده بود .که میتواند دربخش سیاست ، صنعت ، تجارت ، امنیت ،بهداشت و درمان عمومی ، آموزش وپرورش عمومی وتخصصی و..... تجلی پیداکند که چنین تعریفی تا حدود زیادری جامعیت دارد .باگذشت زمان وتوسعه فناوری وهمچنین ضرورت ارتباط بیشتر با جهان .موضوعیت و وظایف شهرها مورد توجه بیشتری قرار گرفت . بعنوان مثال :
مکان مقدسی درمنطقه ای وجود داشت ،مردمانی ترجیح دادند ، درکنارش گردآیند ، شهر مذهبی بوجود آمد .شهری که موضوعیت آن برمبنای زیارت بودومیتوانست از رهگذر حضورمداوم زائران داخلی وحتی خارجی ،شهری توریستی باشد وامکانات شهری را برای جمعیت خودو زائران فراهم آورد .شهرهایی بندری برای تسهیل درامر تجارت خارجی ایجادشد ، شهرهایی توریستی در منطقه ای خوش آب وهوا یا با آثارتاریخی جهت سیاحت شکل گرفت . ، شهرهایی بخاطرموقعیت طبیعی جهت فعالیتهای صنعتی تحت عنوان شهرصنعتی ، ایجاد شد . شهرهایی به واقع برای فعالیتهای وسیع کشاورزی بر اساس آمایشی که داشتند ، شهرهایی که می توانستند خدمات مربوط به آموزشهای عالی وتخصصی را بگونه متمرکز به جامعه ارائه دهند تحت عنوان شهر دانشگاهی تجهیزشد .البته هرکشوری بر اساس موقعیتها وآمایش مناطق ووسعت وجمعیت خود میتواند از یک تا چند از چنین شهرهایی برخوردار باشد.
لکن یک نوع شهر وجود دارد که بگونه کاملا حساب شده ازنظر جغرافیایی و سیاسی ، وظایف سیاستگذاری ، قانونگداری ونظارت عمومی بر آنچه که درپهنای کشور و نیزدر ارتباط بین المللی صورت میگیرد وباید صورت گیرد را بر عهده دارد که اصطلاحا به آن مرکز استراتژیک کشور یا پایتحت گفته میشود . بنابراین موضوعیت هیچیک از شهرهایی که نام برده شد برچنین شهری صدق نمیکند .مگر نه آن است که تهران پایتخت بوده ومرکز تصمیم گیری در کشوری است که به صورت فدرال یا ایالنی اداره نمیشود ؟ بروز وظهور اینهمه کارخانه هاو کارگاه های تولیدی از پوشاک گرفته تا مصالح ساختمانی ، شیمیایی تا سیخ وبیل وکلنگ دراین شهر چه معنا داشته ودارد ؟ کشاندن اینهمه جمعیت از مناطق مختلف کشور برای جذب آنان درچنین محیط های به اصطلاح کار ومهاجرت بی رویه آسیب ساز چه ضرورتی داشته است ؟ آیا ریشه یابی شده است که چرا وجود کارگاههای متعدد تولیدی و همچنین مرکز بزرگ پخش فراورده هایی که حتی در مناطق دوردست نیزتولید یا مونتاژ میگردد در تهران آنهم یک شهر سیاسی وتصمیم گیری است ؟ آیا وقت آن نرسیده که محاسبه کنیم ، این رفت و برگشتهای مضاعف یا چندین برابر غیر منطقی مواد اولیه وکالاهاهای تولیدشده برای دسترسی به بازار مصرف در اقصا نقاط کشور چه آسیبهایی به کشور میرساند ؟ به عنوان نمونه : هزینه حمل ونقل ومصرف بی رویه انرژی ، راه وتخریب جاده ها ، تصادفات و مرگ ومیرها ، تلف شدن فرصتها ، آسیبهای مبتنی بر مهاجرتها وحاشیه نشینی دراین شهر ، هزینه های روز افزون خدمات رسانی به جمعیتی که به صورت تصاعدی حداقل هر پنج سال باید متحمل شد وگرانی وگرانی وانتقال آن به کل کشور واگر هزینه های امنیت و مبارزه با فساد ناشی از خاصیت غیر منطقی مهاجر پذیری راهم مثال بزنیم ، نجومی به نظر خواهد آمد . اگر ازآغاز پیروزی انقلاب به این شعارمان که کوتاه کردن دست واسطه هابود، توجه میکردیم وبرای پیشگیری ازمهاجرت بی رویه به تهران ودیگر کلانشهرها ترمینالهای تولیدی برای هردسته ازکالا در زمینه ها ی مختلف را در حداقل هشت منطقه کشور تعبیه میشدو نسبت به متقاضیان تولید و فروش مساعدتهای لازم بعمل می آمد که حاصل تولید باید درکنار مصرف کننده باشد ، امرور با مسافرتهای چندمیلیونی تجاروکسبه شهرستانها برای خرید ازبازار تهران روبرو نبودیم .شهر سیاستگذاران را تا این حد متاثر از آلودگی ناشی از کارخانه ها ، ترافیک سنگین و ... نمیدیدیم .
متاسفانه می توان گفت پافشاری بر انتقال پایتخت اداری ازتهران ، درواقع به نوعی پاک کردن صورت مساله به نظر میرسد .بخصوص اینکه بعضا ، برای جلوگیری از ایجاد دوباره چنین شهری پیشنهاد میدهند که هر چند دستگاهی در یک شهر فعالیت داشته باشد .حال ازدوربودن سیاستگذاران ازهمدیگر برای تصمیم گیری براساس احساس مسئولیت مشترک که بگذریم . سرگردانی مضاعف ناشی از مراجعات مردم کشورمان از اقصا نقاط به این مراکز دیده نشده وچشم انداز مورد قبولی نیز به تصور درنیامده است .باید توجه داشته باشیم که مشکل تهران باید درخودتهران حل شود ، نه آنکه بااهدافی متاثر از ذهنیتها دست به کاری خطیربزنیم علاوه بر تهران برای چندشهردیگر نیزدرنه چندان مدت مشکل فراهم کنیم وازناکجا آباد سر درآوریم .البته درست است که انتخاب شهرتهران برای پایتخت در زمان خود بر اساس شرایط و منویات زمان بوده وامروز باشرایط زمان خود روبرو هستیم ولی نباید اینگونه هم ، گذشتگان را مقصر بدانیم وخود را بی تقصیر. باید اذعان داشته باشیم ، توسعه به معنی واقغی انجام نگرفته است .برخی ازما توسعه شهر را در افزایش جمعیت شهر وبه تبع آن افزایش شبکه آبرسانی ، گازرسانی بهداشتی واتوبوسرانی وپلهای هوایی معنی کرده ایم . که اینها همه ازدلایل عدم توسعه یافتگی است زیرا معضلات بوجود آمده برای وسیع کردن شهر یا پهنه بندی آن ، آنهم ساختمانسازی درگوشه گوشه هایی شهری که محدوده ای برای آن متصورنیست ، آّبرسانی ، گازرسانی وخدمات مخابراتی بیشتری میطلبد .اقدامات امنیتی و جلوگیری ازسوانح و آتش سوزی میخواهد ، امکانات فضاهای سبز ، مدرسه ، درمانی و.... این قبیل تلاش وسرمایه میخواهد که این تلاشها وسرمایه گذاریها باید به دلیل بی برنامگی وعدم توجه به معنی ومفهوم توسعه صرف شود ، مباهات ندارد . شهر باید با نگرش سیستمی وبا نگاه به امروز و آینده اداره میشد .پیداست که مشکلات عدیده ای وجود دارد که برخی از عزیزان راه حساب نشده ای چون انتقال پایتخت را که زایندگی وفزایندگی مشکلات دیگری را به ذهن متبادر میکند را تجویز مینمایند . آری همه ما شیک بودن شهر پرزرق وبرق را دوست داریم مردمان مناطق مختلف بخصوص مناطقی که به غلط وجسورانه غیر برخوردارشان مینامیم نیز بیشتر دوست دارند .چنین ظاهرسازیها آنهم به دلیل توجه بی معنی به قیمت، گرانی ، بیماری های ناشی از آلودگیهای هوایی وصوتی بی نتیجه و به قیمت ازدست دادن امنیت اخلاقی وروحی . تمام شده وکمتر نیزشاهد برنامه ریزی های بنیادی بوده ایم و مقطعی بطور رفع و رجوع مشکلاتی که بوجود آورده ایم پرداخته ایم . .شهر سیستمی است که متشکل از زیرسیستمهای متعدد ومتنوعی میباشد که نگاه ورسیدگی به هریک به عنوان شرط لازم آن را به کفایت میرساند .بدیهی است سرمایه گذاری وصرف فرصتهای بیشتری نسبت به یک یا برخی ازآنها دیگر زیر سیستمهارا تحت تاثیرسوء قرارداده وکل سیستم را ازدرون بامشکل روبرو میکند .
به اصطلاح باید قبول کرد که سرنخ گم شده هرکلافی درون همان کلاف است .باید با حوصله پیداکرد .باید مشکل تهران را درتهران مورد برسی قرار داد وحداقل برای حل مقطعی آن کوشید ونگذاشت در آینده مشکلات دیگری بوجود آید تا مسئولان آینده چون امروز ما به چه کنم چه کنم ، گرفتار نیایند .گذشتگان بهر دلیل ، به عمد یا به سهو میراث مشکل زایی برای ما باقی گذاشتند ، ما چنین نکنیم تا دعایمان کنند .بنابراین تحدید مشکلات راه وچاره دارد وپیشگیری از مشکلات راه آسانتری .
بازار موجود درپایتخت به هرعلتی که درگذشته بوجود آمده ا ست را در هرمقطع زمانی نمیتوان حذف نمود .لکن میتوان از این پس برای اعطاء موافقت اصولی برای کارخانه ها وکارگاههای تولیدی تاحد مصرف داخلی شهرمحدودیت قائل شد . می توان زمینه ای فراهم نکرد که افرادی با رها کردن فعالیتهای کار آمد از سرمایه شان برای راه اندازی فروشگاههایی درتهران یا کلانشهرهااستفاده کنند .این امتیازات را به حساب ایجاد زمینه اشتغال نیاوریم ، بدانیم به واسطه گری دامن میزنیم و به افزایش قیمتها کمک میکنیم . .امروزه فروشگاههای زنجیره ای بزرگ ومجازی تنها بخاطر سهولت کار بوجود نیامده اند بلکه به دلیل استفاده بهینه ازنیروی انسانی درعرصه کار واقعی فراهم آمده اند .چند درصد از جمعیت تهران وکلانشهرها فروشنده اند ؟این پایتخت با اینگونه بازار اشتغال چه کمکی به پیشرفت اقتصادی ، فرهنگی واجتماعی مناطق کشور میتواند بکند ؟ جمعیت زیاد ، فعالیتهای خدماتی زیادتری را می طلبد . بسیاری ازکشاورزان وکارگران بومی شهرستانهای مختلف ، مشاعل کاذب وبظاهر راحت را درتهران لوکس وکلانشهرها به کار اصلی خود ترجیح داده ،بی مهابا برای مهاجرت هجوم می آورند .
مقرون به صرفه است که شهرداری تهران وحتی دولت ، به منظور تشویق صاحبان کارگاههای تولیدی مستقر درتهران مساعدتهای لازم را برای ایجاد ترمینالهای تولیدی درمناطق کشور جهت فعالیت صاحبان حرف موجود وهدایت آنان را فراهم آورد و به عنوان نمایندگان اصناف وبازار ،موافقت اصولی یا صدور جوازکار جدید با تسهیلات لازم ، برای فعالیت خارج ازاین شهر دریافت کنند .بدیهی است صرفه جویی های ناشی از چنین امری میتواند زمینه حمایت بیشتر تولید کنندگان را درسراسر کشور بهمراه داشته باشد .
گویی به نظر میرسد نمایندگان عزیزی که انتقال دستگاههای دولتی را ازتهران به شهر ی یا شهرهای دیگر در پیشنهاد داشته اند وکلیات آن را به تصویب رسانده اند. تمهیدآن را درقالب یک مصوبه ، با دستورالعمل هایا آیین نامه های اجرایی که کارکنان دولت را به راحتی می تواند موظف به اجرای آن نماید تصور میکنند وواقف اندکه تصمیمات دیگر به سختی مورد قبول اربابان حرف و واسطه گران قرار میگیرد .لذا این راه را سهل الوصول وبظاهر مقرون به صرفه تر وسریعتر می بینند . تاهرچه پیش آید ، خوش آید. درحالیکه هر برنامه بویژه برنامه های بلند مدت اینچنینی ، مبتنی است بر هدف کلی واهداف ویژه متعدد ومتنوعی که راهبرد ها وراهکارهای منطقی همراه با احتمالات قابل پیش بینی را میطلبد .
مطمئن باشیم که اگر روزی تمامی شهرتهران را به پلهای هوایی ماشین رو وتونلهای مترو مجهز کنیم .ولی به سایر زیرسیستمهای این کلانشهر توجه کمتری داشته باشیم ، از مشکل ترافیک کاسته نخواهد شد ، درمانگاههای اضافه تر نیز تکافوی پذیرش جامعه بیمارن را نخواهد داد ، میادین تره بار جوابگوی نیاز واقعی قشر کم درآمد همچون امروز نخواهد بود ، اگر به هرخانواده بطریهای های آب معدنی مورد نیاز را به رایگان بدهیم ، با کمبود آب برای استحمام ووضو ساختن روبرو خواهیم بود .با انتقال پایتخت نیز . علاوه برمشکلاتی که به نظر حقیر رسید ، مشکلات فرایندی سرجایش باقی مانده و اضافه خواهد شد. البته از خدا میخواهم که به این شدت وحساسیتی که حقیر نظر میدهم ومشکلات پیش رورا بزرگتر از آنچه که هست می بینم قابل پیش بینی نباشد و عزیزان متخصص ونمایندگان محترم مجلس با تعدیل نظر برای همچومی نوید خوشایندی داشته باشند .
سید محمود مشایخی
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
1
6
سلام
هرجا بره باز اینجا تهران است و دودش هم لذت بخش
چه فرقی میکنه از جنوب دارن دریا خشک میکنند از شمال جنگل را قطع می کنند از وسط بیابان اضاف می کنند از چپ و راست قاچاق وارد میکنند و از هوا دود و از زمین خدا بخواهد زلزله فاتحه نه تهران نه هیچ جای دیگر دروغ پشت دروغ از نوع .... اما دوست داریم بشنویم از این هزار و یک . . .
موفق باشید و بخندید عمر مفید 40 سال با بدبختی 80 سال از هرنوع بخواهید داریم یا علی
مریم
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
5
6
یکی از دوستان نوشته تهران در حد یه دهاته! خب دوست عزیز اگه تهران دهات باشه که فاتحه بقیه شهرای کشورو باید خوندو کلا باید بگیم ایران در حد یه دهاته! چون هیچ شهری به اندازه تهران مدرن نیست و امکانات نداره! با نظراتی که اینورو اونور خوندم متاسفانه انگار مشکل مردم ما اینه دیگه بهشون نگن شهرستانی! و میخوان پایتخت بیاد شهر خودشون!!!!!!!!!!! و به فکر عواقبو هزینه های سنگینی که رو دست کشور میذاره نیستن! عجبببب!
علی
|
RUSSIAN FEDERATION
|
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
2
6
در ابتدا که کلا با این کار در زمان کنونی مخالف هستم چرا که خیلی کار های مهم تری هست که باید انجام بشه و همه میدونند که هدف نمایندگان از این طرح فقط مخالفت با دولت هست و این که بتونند جلو کار کردن دولت رو بگیرند ! ولی در کل اگه قرار باشه چنین کاری انجام بشه به مسایل مختلف باید توجه شود به عنوان مثال اولین بحث هزینه های گزاف این کار هست که پس واسه صرفه جویی بهتر این هست که به یکی از کلان شهرها منتقل بشه چون نسبت به شهرها و مکان های دیگه نیاز به صرف هزینه کمتری هست چون بسیاری از امکانات مورد نیاز وجود داره ، یکی دیگه از مواردی که باید توجه شود بحث آلودگی هوا هست ، که الان میبینیم متاسفانه اکثر کلان شهرها این مشکل رو دارند !! یا مشکل منابع آبی که باز هم کم و بیش همه کلانشهرها با این مشکل مواجه هستند ، ولی اگه کلی نگاه کنیم تقریبا شیراز از بین این گزینه ها شرایط بهتری داره چون هم آلودگی هوا خیلی کمتر داره (تا حالا اصلا شنیدید که شیراز به مرز هشدار برسه ؟!!) و همچنین از لحاظ بارندگی هم از دیگر کلانشهرها بارندگی بیشتری دارد ! (البته آلودگی کمتر هوای شیراز هم شاید بشه به همین بارندگی بیشتر و صد البته باغات فراوان اون دونست )
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
1
11
نمایندگان معمولا همینطوری حرف می زنند و نمی فهمند انتقال یک دولت به مکان دیگر یعنی چه ؟ چقدر هزینه دارد چقدر پول نیاز دارد بهتر است فعلا مشکلات اقتصادی را حل کنند.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
1
9
هرجایی پایتخت شود زمینهای آن گران می شود و مردم به سراغ خرید زمین می روند و بازار کار مشاوران املاک رونق می گیرد. در نهایت آن شهر هم مثل تهران دارای مشکل می شود. کافی است مشخص شود کجا پایتخت می شود آن وقت می بینید زمینهایش چقدر ترقی می کند.
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
12
0
[جایی باشه که زلزله نباشه مثل قیدار
هوای خوب داشته باشه مثل قیدار
در مسیر ترانزیت باشه مثل قیدار
بارندگی مناسب باشه مثل قیدار
کارشناسا تایید کرده باشند مثل قیدار
به غرب ، شمال ، جنوب ، و شرق ایران دسترسی راحت داشته باشه مثل قیدار
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
0
12
110 موافق 97 مخالف 10 ممتنع جمعشان میشه 217 رای. بعدش نوشته 214 نفر در صحن علنی حاضر بودند یعنی سه نفر از بیرون اومدن رای دادند؟ یا اینکه مثلا اعضای هیات رئیسه را جزء نماینده حساب نمی‌کنند؟!
نظرات بینندگان