پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر نفت با بیان اینکه هدف اصلی قراردادهای نفتی کسب فناوری های پیشرفته است، گفت: ما به دنبال تامین خداکثری منافع ملی و افزایش جذابیت قراردادهای نفتی برای شرکت های معتبر بین المللی هستیم.
بیژن نامدار زنگنه روز شنبه در نشست هم اندیشی نظام جدید قراردادهای صنعت نفت در سالن همایش های بین المللی صداو سیما، افزود: کمیته بازنگری قراردادهای نفتی از مهرماه سال جاری کار خود را برای ارزیابی قراردادهای گذشته صنعت نفت و بررسی مدلهای جدید قراردادهای نمفتی در سایر کشورها آغاز کرده اند.
وزیر نفت: افزود: 18 سال پیش مدل بیع متقابل یا بای بک توسط ایران مطرح شد و براساس آن قراردادهای متعددی در میادین نفتی وگازی به امضا رسید.
وی خاطرنشان کرد اما امروز شرایط بازار جهانی نفت تفاوت پیدا کرده و بنابراین باید به دنبال ارائه مدل جدید قراردادهای نفتی باشیم.
وزیر نفت با تشریح تغییرات صورت گرفته در بازار جهانی نفت در سالهای گذشته، اظهار داشت: در گذشته قراردادهای بیع متقابل نفت بین 15 تا 20 دلار بود که این مساله سبب شد بر توسعه میادین بزرگ نفت و گاز ایران و بسیاری از کشورهای نفتخیز تمرکز شود تا سایر رقبا از بازار خارج شوند.
زنگنه افزود: اما در سالهای اخیر قیمت نفت به بالای 100 دلار افزایش پیدا کرده که در نتیجه توسعه میادین نفت سنگین و گاز نیز مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است.
وی ادامه داد: تحول دیگر بازار جهانی نفت بازگشت عراق به این بازار بود بطوری که در گذشته عراق منطقه ممنوعه به شمار می رفت اما در سالهای اخیر شرکتهای بزرگ بین المللی قراردادهای خوبی را در عراق امضاء کرده اند.
وزیر نفت گفت: با توجه به شرایط بین المللی و واقعیت های موجود نیاز داشتیم که درمدل قراردادهای خود تغییراتی ایجاد کنیم.
زنگنه با بیان اینکه مشکل ما در توسعه صنعت نفت صرفا تامین منابع مالی نیست، گفت: یکی از اهداف اصلی در تدوین قراردادهای جدید نفتی لزوم دسترسی به فناوری های نوین و مدیریت پیشرفته برای توسعه میادین نفت و گاز بود.
وی اظهار داشت: ایراد عمده قراردادهای بیع متقابل این بود که برای مرحله بعد از اکتشاف یعنی توسعه میادین ضعف داشتند و نمی توانستیم توسعه میادین را در آنها بگنجانیم.
وزیر نفت با اشاره به تنوع قراردادهای جدید نفت، گفت: در مدل جدید قراردادها توسعه میادین همه مناطق کشور به صورت یکسان دیده نمی شود بلکه بین میادین دریای خزر و کویر مرکزی با میادین واقع در مناطق نفتخیز جنوب تفاوت وجود دارد.
زنگنه ادامه داد: توجه به توانمندسازی شرکت های داخلی تامین منابع مالی و کسب فناوری های پیشرفته از جمله محور های اصلی قراردادهای جدید نفتی است.
وی اظهار داشت: در این همایش دو روزه مدل اولیه قراردادهای نفتی ارائه شده و سپس نظرات ونقدهای همه صاحبنظران جلب می شود تا بهترین مدل قراردادها در نهایت معرفی شود.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: تحریم ها رفتنی هستند و ما وظیفه داریم از همه توان خود برای توسعه صنعت نفت استفاده کنیم.
زنگنه افزود: ایران با دارا بودن اولین ذخایر گازی و دومین ذخایر متعارف جهان باید بازار مناسبی را در جهان برای خود کسب کند.