پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
جهانگیر هدایت میگوید بسیاری از کارهایی که از صادق هدایت چاپ شده به تغییر، تحریف و حذف آلوده است.
برادرزاده صادق هدایت در گفتوگو با ایسنا گفت: در دولت احمدینژاد به ناشر جدید اجازه چاپ آثار صادق هدایت داده نشد، اما قبل از آن به تعداد زیادی از ناشران مجوز انتشار کارهای هدایت را دادند. در آن دوران ما تمام این آثار را بررسی کردیم و دیدیم متأسفانه به طور وحشتناکی به تغییر، تحریف و حذف آلودهاند. اینها آثار صادق هدایت نیست؛ کاریکاتوری است از آثار هدایت.
او افزود: در این مورد من بهشدت به ارشاد شکایت کردم و حتا هر کتابی را تجزیه کردم و نوشتم در چه صفحه و سطری چه چیزی تغییر کرده است. با این دقت جدولی درست کردم و به ارشاد فرستادم. ارشاد تنها کاری که کرد این بود که جدول من را به همه ناشران فرستاد که شما این کار را کردهاید. ما بهعنوان بازماندگان صادق هدایت، حق مالی نداریم، اما حق معنوی ما هیچوقت از بین نمیرود؛ یعنی میتوانیم به کسانی که در آثار هدایت دست میبرند اعتراض کنیم. من وقتی دیدم ارشاد هیچ کاری نمیکند، اظهارنامه اصلی دادگستری را به همه آن ناشران دادم که از این کار بسیار مبتذل دست بردارند. بعد از این جریانها هم دوران دولت احمدینژاد شروع شد که مجوزی داده نمیشد.
جهانگیر هدایت درباره آثاری که ناشران مورد اشارهاش از صادق هدایت منتشر کردهاند، اظهار کرد: از نظر ما خاندان هدایت، کار ناشرانی اصالت دارد که متن آثارشان را از ما گرفتهاند و با ما همکاری داشتهاند؛ این ناشران عبارتند از: نشر چشمه، انتشارات ورجاوند، نشر دید، نشر نظر، انتشارات جاویدان و انتشارات صادق هدایت.
او در ادامه افزود: کارهایی که نشر نگاه از صادق هدایت منتشر کرده، مشکل دارد. این ناشران کتابها را به ارشاد میبرند، تمام کتاب را میزنند و کتاب مثلهشده را چاپ میکنند، عکس رنگی صادق هدایت را هم روی جلد میزنند و به اسم کتاب هدایت میفروشند. اگر کتاب چاپ نشود، بهتر از این است که چیزی چاپ شود که هدایت آن را ننوشته است.
برادرزاده صادق هدایت در عین حال درباره کتابهایی که دستفروشها عرضه میکنند و به شکل افست تهیه شده است، گفت: اتفاقا آن افستها از همه بهتر است؛ چون خود ما قبل از انقلاب اجازه چاپشان را دادهایم. من قبل از انقلاب شخصا درباره چاپ این آثار نظر میدادم. بنابراین اصالت آثاری که از روی آنها افست میشود، بیشتر است. ممکن است اشتباه حروفچینی داشته باشند، اما سانسور نشدهاند.
او افزود: در حال حاضر کتابی از صادق هدایت چاپ نمیشود. حتا به کتابهایی که من درباره هدایت نوشتهام، اجازه چاپ نمیدهند و به آلبوم نقاشیها و عکسهای هدایت هم اجازه تجدید چاپ داده نمیشود. آلبوم کارتپستالهای هدایت شش سال است در ارشاد مانده است. ما وقتی دیدیم آثار صادق هدایت در مملکت خودش این وضع را دارد، از پنج – شش سال قبل در انگلستان شروع به چاپ تمام آثارش کردیم که از طریق آمازون در سراسر دنیا توزیع میشود.
جهانگیر هدایت همچنین درباره وضعیت خانه صادق هدایت گفت: خانه صادق هدایت به انبار و زبالهدانی بیمارستان امیراعلم تبدیل شده است. البته جلو در نوشته شده خانه ثبت ملی است، اما کسی حق ندارد داخل برود و یکی از آشنایان ما که به ترتیبی وارد خانه شده 300 عکس از خرابکاریهای داخل خانه تهیه کرده است. تا امروز در وضعیت این خانه بهبود ایجاد نشده است. دارند از این خانه دوران قاجار که جزو آثار ملی است، نهایت سوءاستفاده را میکنند، در حالیکه آن خانه باید جایی باشد که از همه جای دنیا به بازدیدش بیایند و این به نفع ادبیات، فرهنگ و اعتبار مملکت ماست. آخرین باری که من به این خانه رفتم، یک روز جمعه در شهریورماه بود که یک روز یک مؤسسه توریستی، تور خانه هدایت گذاشته بود. از من هم خواستند بروم و برای شرکتکنندهها راهنمای تور شوم. آنها برای این کار از رییس بیمارستان امیراعلم اجازه گرفته بودند.
او در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر این خانه وضعیت بسیار اسفناکی دارد و مالکیت آن کاملا مبهم است؛ چون خانه از طرف دولت قبل خریداری شد که به موزه هدایت تبدیل شود، بعد بلاتکلیف ماند و بیمارستان آن را تصرف کرد، وگرنه بیمارستان سند و مدرکی ندارد. درواقع باید خانه را به ما میسپردند. توجه نکردن به میراث فرهنگی در این مملکت مسألهای فوقالعاده سؤالبرانگیز است.