پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بر اساس پژوهش های جدید، بوی آزمایشکنندگان مرد موجب ایجاد تنش در موشهای آزمایشگاهی میشود.
به گزارش ایسنا، عدم توانایی دانشمندان برای تکرار یافتههای تحقیقاتی با استفاده از موشها در ایجاد نگرانیهای موجود درباره اعتمادپذیری چنین مطالعاتی دخیل است.
تیمی بینالمللی از محققان به رهبری دانشمندان دانشگاه مکگیل مونترال از عامل مهمی در پس این مشکل پرده برداشتهاند. آنها معتقدند جنسیت آزمایشکنندگان تاثیر بزرگی بر سطوح تنش جوندگانی که به طور گسترده در مطالعات پیشبالینی به کار میروند، دارد.
بر اساس یافتههای حاصل، وجود آزمایشکنندگان مرد واکنش تنشی را در موشها و موشهای صحرایی ایجاد میکند؛ این میزان تنش معادل تنش وارده به آنها در نتیجه محدودکردنشان به مدت 15 دقیقه در یک لوله یا وادارکردن آنها به شناکردن به مدت سه دقیقه است.
در مطالعه انجامشده، این واکنش القا شده توسط تنش موجب شد هر دو جنسیتهای این جوندگان به درد کمتر حساس باشند. این در حالی بود که آزمایشکنندگان زن هیچ نوع اثری را در این رابطه تولید نکردند.
جفری موگیل، پروفسور روانشناسی دانشگاه مکگیل و نویسنده ارشد این مقاله، گفت: جوندگان به عنوان سوژههای تحقیقاتی از حضور آزمایشکنندگان اطلاع دارند و این امر میتواند بر نتایج آزمایشها تاثیرگذار باشد اما چنین موضوعی تاکنون مستقیما اثبات نشده بود.
تیم تحقیقاتی دریافت اثر آزمایشکنندگان مرد روی جوندگان آزمایشگاهی به دلیل بوی آنهاست. این موضوع با قراردادن تیشرتهای کتانی که شب قبل توسط آزمایشکنندههای مرد و زن پوشیده شده بودند، در کنار موشها نشان داده شد؛ دانشمندان دریافتند اثر بوی این تیشرتها با اثرات ناشی از حضور آزمایشکنندگان یکسان بود. آزمایشهای بیشتر نشان داد این اثرات به دلیل سیگنالهای شیمیایی (chemosignals) ایجاد میشوند که در مردان در تراکمهای بالاتری نسبت به زنان و در زیر بغلشان ترشح میشود.
جزئیات این مطالعه در مجله Nature Methods منتشر شد.