پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد گفت:برنامه دولت این است که دستگاه های مختلف همایش هایی برگزار کنند و در آن سیاست های خود را نقد کنند.
به گزارش خبرآنلاین، حسین انتظامی معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در برنامه تلویزیونی دیروز، امروز و فردا در خصوص فضای نقد در35 سال اخیر، گفت: فضای نقد و نقدپذیری در دوره های مختلف انقلاب شبیه به هم بوده است. چون این موضوع از ساختار دیوانی و فرهنگ عمومی مردم ناشی می شود و دولت ها در این زمینه نقش موثری نداشته اند. اما در برخی از دولت ها فضای رسانه ای آزاد تر بوده است.
وی با اشاره به دولت اصلاحات،ادامه داد:دولت آقای خاتمی چون با شعار فضای باز سیاسی وارد میدان شد، به استقبال از رسانه ها توجه بیشتری داشت و در دوره آقای خاتمی تعداد رسانه ها جهش قابل توجهی داشت. اشکالات موجود در آن دوره به نقد ارتباطی نداشت و دلایل دیگری داشت. در دوران آقای خاتمی در فضای نقد فعال تر بودیم و این یک واقعیت است.
در حال تمرین فضای نقد پذیری هستیم
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد با بیان اینکه هم نقد کننده و هم نقد شونده مشکل دارند ،گفت: ما در حال تمرین فضای نقد پذیری هستیم و باید هزینه های آن را هم پرداخت کنیم. یکی از کار ویژه های اصلی رسانه ها بحث نظارت اجتماعی است و رسانه ها با این کارکرد وارد عمل می شوند و اینجاست که نقد به عنوان یک مسیر حیاتی جلوه می کند. اما در عمل شرایط کشور به شکلی است که به هر موضوعی ورود می کنند به خط قرمز می رسند و نمی توانند به وظیفه خود عمل کنند. از طرف دیگر در اغلب موارد نقد کننده در آن مورد خاص تخصص لازم را ندارد. باید جلوی نقد کسی که در حیطه ای تخصص ندارد گرفته شود.
در فضای عمومی شعار استقبال از نقد،می دهیم، اما از انتقاد خوشمان نمی آید
وی با بیان اینکه در فضای عمومی علی رغم شعار استقبال از نقد، متاسفانه زیاد از انتقاد خوشمان نمی آید، خاطر نشان کرد:کسی از مسولین نمی گوید از نقد بدم می آید، اما به محض اینکه یک مقدار نقد جدی می شود کسی که انتقاد می کند متهم به تخریب می شود! ما نقد سازنده و غیر سازنده نداریم. نقد باید چهارچوب داشته و روش مند باشد، ولو اینکه شخص نقد کننده قصد کینه توزانه داشته باشد نمی توان حرف او را نقد ندانست. در بحث نقد انگیزه مهم نیست، بلکه رعایت چهارچوب ها اهمیت دارد.
وی افزود: این نقض در فضای عمومی ما وجود دارد که نقد پذیرفته نمی شود و باید روی این مساله کار کنیم تا مرتفع شود.
انتظامی در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی درباره موضوع شناسنامه دار بودن منتقدان، اظهار داشت: من مدافع این هستم که اسم و رسم منتقد مشخص باشد وکسی در تاریکی تیراندازی نکند. این موضوع به درست شدن فرهنگ عمومی انتقاد کمک می کند.
سیاست دولت این است که تمام ظرفیت های قانون مطبوعات را آزاد کند
وی ادامه داد:یکی از سیاست های جدی دولت این است که تمام ظرفیت های قانون مطبوعات را آزاد کند. عده ای فکر می کنند قانون مطبوعات چون در دوران جنگ نوشته شده، قانون بسته ای است اما به نظرم این قانون، قانون خوبی است و حقوق مطبوعات را بر حدود مطبوعات مقدم می داند. در ماده 4 این قانون آمده که هیچ مقام دولتی و غیر دولتی نمی تواند مطبوعات را سانسور نماید یا به آن ها بگوید چه چیزی بنویسد.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد، تصریح کرد: وظیفه دولت این است که دست رسانه ها را باز نگه دارد و اگر اشتباهاتی هم از آن ها سر زد با آن ها به خوبی رفتار کند، مگر در موارد خاصی مثل امنیت ملی و مسائل اعتقادی. در عین حال وظیفه ما ایجاد امنیت در حوزه رسانه هاست. امنیت یعنی مراقبت شود در رسانه ها فضاهای خصوصی مردم منتشر نشود.
انتظامی که می گفت رعایت استانداردها و شناسنامه دار بودن رسانه ها یک امر الزامی است، خاطر نشان کرد: بعضی از سایت ها نقش شبنامه را ایفا می کنند که باید جلوی آن ها گرفته شود. سایت ها باید همگی شناسنامه داشته باشند تا اعتماد و اطمینان به وجود بیاید.
وی گفت: فرد وقتی حس کند پشت سر یک انتقاد قصد تخریب و براندازی دولت و یک مسول نیست، با خیال راحت به نقد توجه می کند. نقد درست تاثیر سازنده بر نقد شونده دارد و او از این نقد استقبال خواهد کرد.
رهبرمعظم انقلاب فرمودند با تکفیر، تهمت زنی و جنجال آفرینی مخالف هستم
وی با اشاره به فرمایشات ابتدای سال مقام معظم رهبری در مشهد و اشاره به موضوع نقد، خاطر نشان کرد:مقام معظم رهبری امسال در مشهد درباره نقد زیاد صحبت کردند و فرمودند باید به جوانان فرصت نقد از مسولین داده شود و فرمودند باید از نقد استقبال شود. اما فرمودند:تکفیر، تهمت زنی و جنجال آفرینی مسائلی است که بنده مخالف آن هستم و باید از آن پرهیز شود. رهبری معتقدند نباید به کسی گفت جاسوس و بیگانه.هر دولتی مستقر بوده رهبری تاکید کرده اند دولت در حال کار است و نگاهشان به دولت ها همیشه مثبت بوده است.
حاشیه سازها و نوارسازها همگی ضد سازندگی هستند
انتظامی درباره برگزاری همایش از سوی منتقدان دولت و حاشیه سازی برای دولت هم، اظهار داشت:حاشیه سازها و نوارسازها همگی ضد سازندگی هستند. حاشیه معمولاً ایجاد کننده اولیه دارد. افراد می توانند دلواپس باشد و هیچ اشکالی هم ندارد. اما این که در این همایش پلاکاردهایی باشد که قاتل شهید احمدی روشن را از اتاقش بیرون کنید به چه معناست؟ این دیگر اسمش نقد نیست و به معنای تشویش اذهان عمومی است.
وی با اشاره به استراتژی پنتاگون در جنگ خلیج فارس وحمله به عراق اشاره و گفت:آمریکایی ها دو جنگ در خلیج فارس داشتند که در هر دو جنگ به همه خبرنگاران خود گفتند هیچ خبرنگاری حق ندارد چیزی را قبل از هماهنگی با پنتاگون مخابره نماید. حتی یک نفر از روزنامه نگاران به این مساله اعتراض نکرد چون می دانستند امنیت ملی آمریکا را در زمان جنگ روزنامه نگار و فلان عضو کنگره تعیین نمی کند، بلکه این موضوع در اختیار پنتاگون است.
وی افزود: اینکه در آستانه مذاکرات حساس هسته ای در وین و با توجه به حمایت های رهبری از مذاکرات در مجلس از وزیر امورخارجه سوال کنیم و سعی کنیم به وی کارت زرد بدهیم باعث ریختن هیمنه ما در بین کشورهای مذاکره کننده می شود. یا در مورد مستند «من روحانی هستم» اینکه در این CD یکسری مسائل بی ربط به هم مرتبط جلوه داده شود چه تصویری از رئیس جمهور به جامعه ارائه می شود؟
برنامه دولت این است که سیاست های خود را نقد کنند
انتظامی گفت: برنامه دولت این است که دستگاه های مختلف همایش هایی برگزار کنند و در آن سیاست های خود را نقد کنند. هر دولتی حس کند عقل کل است در ابتدای راه انحطاط است.
در این برنامه حمید رضا مقدم فر هم در مورد فضای نقد در کشور،اظهار داشت: در 35 سال گذشته همیشه فضای نقد وجود داشته اما نمی توان گفت این فضا یکسان بوده است. در دوران جنگ فضای امنیتی وجود داشت اما بعد از جنگ که آرامش نسبی در کشور به وجود آمد، در دولت سازندگی آقای هاشمی کمتر شاهد فضای نقد بودیم و گاهی شاهد برخورد تند با انتقاد بودیم. فضای درونی دولت به این شکل بود که اجازه نقد نمی داد. بعد از آقای هاشمی، فضا به شکل افراطی باز شد و بخش عمده ای از رسانه ها به بلندگوی دشمن تبدیل شدند که باعث گله مقام معظم رهبری هم شد. در دوران آقای احمدی نژاد هم نقد به گونه های مختلف فعال بود و این فضا در دولت جدید هم ادامه دارد.
مقدم فر: متاسفانه فرهنگ عمومی نقد چندان مساعد نیست
مقدم فر در بخش دیگری از صحبت هایش با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ عمومی نقد چندان مساعد نیست، اظهار داشت: اکثر رسانه های ما فرهنگ نقد را متکی برچهارچوب های اخلاق دینی و شرعی نمی دانند. فرهنگ عمومی رسانه های ما در حوزه نقد چندان ضابطه مند و با چهارچوب مشخص اسلامی و شرعی نیست و با تراز جمهوری اسلامی که یک انقلاب فرهنگی است، تناسب ندارد.
وی ادامه داد:وظیفه یک رسانه نظارت بر دستگاه های مختلف است و اگر نقد از رسانه گرفته شود، رسانه دیگر نمی تواند به وظیفه خود عمل کند. رسانه باید با نقد مطالبات مردم را پیگیری کند اما باید ببینیم تعریف نقد چیست و رسانه ها باید چگونه به سمت انتقاد حرکت کنند.
این فعال رسانه ای تاکید کرد: نقد باید باشد و مسولین هم باید ظرفیت نقد پذیری داشته باشند اما باید بدانیم چطور نقد کنیم. امروز نقد شونده مشکل دارد. در معارف ما آمده است که باید به نقد به شکل یک هدیه نگاه کرد. از طرف دیگر آیا نقد کننده شرایط نقد را رعایت می کند و نگاه نقد شونده هم به انتقاد به شکل هدیه گرفتن است؟ متاسفانه این فضا وجود ندارد.
نقد شناسنامه دار باشد پیام آن نقد بهتر دریافت می شود
وی که معتقد بود اگر نقد شناسنامه دار باشد پیام آن نقد بهتر دریافت می شود، افزود:اما فضایی که امروز در کشور وجود دارد این است که بیشتر از توجه به اصل پیام، در حاشیه ها گیر کرده ایم. نظام در خیلی جاها درگیر این حواشی است. باید به محتوای حرف توجه کرد نه اینکه چه کسی حرف را بیان کرده است. متاسفانه اصل حرف رها می شود و به حواشی پرداخته می شود.
مقدم فر در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی در مورد همایش «دلواپسیم» و مستند «من روحانی هستم» اظهار داشت:«من در مورد این دو موضوع صحبت خاصی ندارم و خود آقایان باید در موردش جواب دهند. اما فکر می کنم دولت و مسولین در مورد برنامه هایی که تخریبی نیست نباید واکنش تندی نشان دهند. طبیعی است که عده ای حق داشته باشند دلواپس باشند و حرف هایشان را مطرح کنند. دولت هم می تواند حرف های خوب آن ها را قبول کند و حرف های بد را رد نماید. نباید واکنش های تندی به اینگونه مسائل نشان داد. بگذاریم در جمهوری اسلامی عده ای از دلواپسی های خود بگویند. چیزی که نگران کننده است حواشی است که وجود دارد.»
مقدم فر در پایان برنامه اظهار داشت:«ممکن است در جلسه دلواپسیم و آن مستند اشکالاتی وجود داشته باشد اما دولت چگونه باید با این اشکالات مواجه شود. در این CD مساله حضور دکتر روحانی در ماجرا ی مک فارلین مطرح شده، که این موضوع دروغ است و باید در مورد آن اطلاع رسانی شود. این یک نوع برخورد است. برخورد دیگر این است که سخنگوی دولت بگوید ما از قوه قضاییه تقاضا داریم با سازندگان این سی دی برخورد کند. یا مثلاً وقتی وزیر ارشاد این مستند را ندیده چطور می گوید این مستند ضد دولت و ضد رئیس جمهور است.»
انتظامی هم گفت:«ایشان شاید مستند را ندیده بود اما از محتوای آن باخبر بود.»
مقدم فر هم در پاسخ گفت:«انصاف بدهید که ایشان باید ابتدا مستند را مشاهده می کردند و بعد از آن اظهار نظر می کردند.»