پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مطالعات محققان دانشگاه اکستر انگلیس نشان می دهد که کمبود ویتامین D احتمال بروز آلزایمر و زوال عقل را به میزان دو برابر افزایش می دهد.
به گزارش ایرنا، بیماری پیشرونده آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد می شود.
این بیماری از دیدگاه علمی بر اثر کاهش ماده شیمیایی سروتونین در مغز بروز می کند و به این ترتیب انتقال پیام های عصبی مختل می شود.
دلیل این بیماری همیشه کهولت سن نیست و عوامل ژنتیکی، سکته مغزی و شوک عاطفی نیز می توانند منجر به این بیماری شود.
آلزایمر در سال 1906 توسط یک پزشک به نام آلویس آلزایمر شناسایی شد. در زمان طبابت این پزشک، زنی بر اثر یک بیماری روانی غیر عادی فوت کرد و قبل از مرگش نشانه هایی شامل از دست دادن حافظه، مشکلات تکلم و رفتار غیر قابل پیش بینی در او بارها دیده شده بود.
آلویس آلزایمر پس از بررسی مغز این زن دریافت که بافت مغز او طبیعی نبوده است و با مطالعه بیشتر، بیماری زوال عقل را شناسایی کرد. پس از مرگ این دانشمند، شایع ترین نوع بیماری زوال عقل، آلزایمر نام گرفت.
افزایش سن هنوز هم بزرگترین عامل خطر آلزایمر است که از آن گریزی نیست ولی با رعایت اصول بهداشتی و روانی می توان از این اختلال جلوگیری کرد و تمام افراد مسن محکوم به ابتلا به آلزایمر نیستند.
پیشگیری از آلزایمر چند راهکار ساده دارد که اکثر افراد از آن بی خبرند. تحقیقات اخیر پژوهشگران کمبریج نشان می دهد که آلزایمر هفت علت عمده دارد که عبارتند از :
• دیابت
• آغاز فشار خون بالا از دوران جوانی
• چاقی
• عدم تحرک
• افسردگی
• استعمال دخانیات
• نداشتن تحصیلات آکادمیک
در حال حاضر بیش از 5.2 میلیون نفر در آمریکا به آلزایمر مبتلا هستند که از این میان 200 هزار نفر جوان تر از سن ابتلا به آلزایمر؛ یعنی 65 سال، هستند. تعداد مبتلایان به آلزایمر و بیماری های مشابه در جهان حدود 36 میلیون نفر گزارش شده است.
آمار منتشر شده از انجمن آلزایمر آمریکا قابل تامل است؛
- از هر 4 فرد مبتلا به آلزایمر، فقط بیماری یک نفر تشخیص داده می شود و تحت درمان قرار می گیرد.
- در هر 67 ثانیه، یک نفر در آمریکا به آلزایمر مبتلا می شود.
- آلزایمر مهمترین دلیل از کار افتادگی سالمندان در سراسر جهان است.
- هزینه نگه داری از بیماران مبتلا به آلزایمر در آمریکا حدود 220 میلیارد دلار در سال است.
- سالانه بیش از 17 میلیارد ساعت توسط 15 میلیون آمریکایی، صرف مراقبت از کسانی می شود که در خانواده ها به آلزایمر مبتلا هستند.
- هزینه نگهداری از بیماران مبتلا به آلزایمر در سراسر جهان حدود 605 میلیارد دلار است که معادل یک درصد از تولیدات ناخالص داخلی کل جهان است.
- آلزایمر ششمین علت مرگ و میر در آمریکاست.
- از هر 3 سالمند در سراسر دنیا، یک مورد بر اثر آلزایمر یا دیگر انواع زوال عقل جان خود را از دست می دهد.
بررسی های محققان مرکز آلزایمر آمریکا نشان می دهد که احتمال ابتلای بانوان به آلزایمر پس از 60 سالگی، دو برابر سرطان سینه است.
در ادامه تحقیقات آمده است که احتمال ابتلای زنان به آلزایمر پس از 60 سالگی 1 به 6 است؛ در حالیکه این رقم در مردان 1 به 11 است.
* فراگیری زبان دوم از بروز آلزایمر جلوگیری می کند
مطالعات محققان دانشگاه ادینبورگ انگلیس نشان می دهد که فراگیری زبان دوم مهمترین عامل برای سلامت حافظه و جلوگیری از زوال عقل است. حتی اگر زبان دوم در بزرگسالی آموخته شود، سلامت مغز و دوام حافظه تضمین می شود.
*یک سوم مردم دنیا از کمبود ویتامین D رنج می برند
تحقیقات اخیر محققان انگلیسی نشان می دهد که یک سوم مردم دنیا از کمبود ویتامین D رنج می برند؛ این درحالیست که مهمترین دلیل بروز بیماری ام اس، پوکی استخوان و انواع سرطان کمبود همین ویتامین است.
ویتامین D یک عامل ضروری برای جذب کلسیم بدن، رشد استخوان ها، رشد سلول ها، عملکرد صحیح عصبی و عضلانی و بهبود سیستم ایمنی بدن است.
البته زیاده روی در مصرف این ویتامین نیز خطر بروز سنگ کلیه و حمله قلبی را به دنبال دارد.
طبق آخرین آمارگیری، مردم آمریکای شمالی بالاترین سطح دریافت این ویتامین را دارند و ساکنین خاورمیانه با فقر این ویتامین مواجه هستند. برخی از مواد غذایی حاوی ویتامین D عبارتند از :
• شیر
• حبوبات
• ماهی و روغن ماهی
• تخم مرغ
• آب پرتقال
• قارچ
• انواع پنیر
• خاویار
نورخورشید مهمترین منبع ویتامین D است.
*** استفاده از مکمل های کلسیم و ویتامین D، تا حد زیادی از شکستگی لگن در خانم های یائسه و مردان مسن جلوگیری می کند
استفاده از مکمل های ویتامین D علاوه بر کاهش خطر شکستگی لگن، درد مفاصل را نیز کاهش می دهد.
در این تحقیق بیش از 100 هزار داوطلب در سنین میانسال به بالا شرکت کرده اند و نتایج نشان می دهد که مکمل ویتامین D در جلوگیری از شکستگی های استخوانی در افراد مسن و به خصوص در ناحیه لگن موثر است.
در این تحقیقات آمده است که مصرف مکمل ویتامین D و کلسیم به تنهایی از بروز شکستگی استخوان جلوگیری نمی کند و تغذیه کافی و استفاده از کلسیم طبیعی و ورزش منظم نیز باید با این مکمل ها همراه باشد.
نتایج این تحقیقات که حاصل پژوهشی شش ساله در افراد بالای 65 سال است، در شماره اخیر نشریه American Academy of Neurology منتشر شده است.