arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۷۷۱۳۵
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۱۰ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۳

غفلت بزرگ در تاریخ روابط اقتصادی ایران در دولت روحانی پایان می یابد؟

در نهايت نيز عملكرد رايـزنان اقتصادي در زمينه سرمايه‌گذاري خارجي مـورد ارزيـابي فني و دقيق قـرار نمي‌گيـرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئيس‌جمهور محترم اخیراً در نشست سفرا و نمايندگي‌هاي خارج از كشور، كار بزرگ سفارتخانه‌ها را روان‌سازي روابط اقتصادي با دنيا عنوان و بر اهميت نقش سفارتخانه‌ها در سرمايه‌گذاري خارجي تاكيد كرد. اين سخن كليدي نبايد در ميان ساير موضوعات مهم، مغفول واقع شود. البته دستيابي به اين مهم داراي برخي الزامات است. ازجمله اينكه لازم است مجموعه وزارت اقتصاد، نقش پررنگ‌تري در اين مقوله داشته باشد. در حال حاضر وزارت اقتصاد و نهاد متولي سرمايه‌گذاري خارجي فاقد ابزارهاي لازم براي فعاليت در خارج از كشور است. در حالي كه در همه جاي دنيا، جدا از رايزنان اقتصادي سفارتخانه‌ها، آژانس‌هاي تشويق سرمايه‌گذاري نيز داراي دفاتر و نمايندگي‌هاي متعدد در كشورهاي مختلف هستند.

به گزارش انتخاب به‌طور معمول رايزنان اقتصادي سفارتخانه‌ها از سوي وزارت خارجه و با نگرش سياسي و ديپلماتيك انتخاب مي‌شوند و از اين رو پايبند كامل پروتكل‌هاي ديپلماتيك و سياسي هستند و تمايل ندارند جهت انجام بازاريابي بين‌المللي و مذاكره با شركت‌ها و سرمايه‌گذاران خارجي بالقوه خارج از محيط سفـارتخانه، كه محيطي ديپلماتيك و سياسي است فعاليت كنند. از سوي ديگر معمولا سرمايه‌گذاران و شركت‌هاي معتبر و بزرگ نيز علاقه‌اي به‌حضـور در فضای ديپلماتيك و سياسي سفارتخانه‌ها نـدارند. علاوه‌بر اين، عدم ارتباط سيستمي و مناسب رايزنان با متولي سرمايه‌گذاري خارجي كشور موجب مي‌شود اين رايزنان درخصوص اقدامات و عملكرد خود صرفا به وزارت امور خارجه پاسخگو بوده و هيچ وظيفه‌اي براي اقدام و پيگيري امور محوله از سوي سازمان متولي سرمايه‌گذاري و انجام بازاريابي بين‌المللي براي جـذب سرمايه‌گذاري خارجي احسـاس نكنند. در نهايت نيز عملكرد رايـزنان اقتصادي در زمينه سرمايه‌گذاري خارجي مـورد ارزيـابي فني و دقيق قـرار نمي‌گيـرد.

براي رفع اين نواقص، دو پيشنهاد مي‌تواند در دستور كار قرار گيرد:
1- ايجاد دفـاتر تشـويق سرمايه‌گذاري در كشـورهاي مهم سرمـايه‌فرست
2- انتخاب و معرفي رايزنان اقتصادي سفارتخانه‌ها در كشورهاي مهم جهان توسط وزارت اقتصاد

با اعـزام رايـزن اقتصادي متخصص، آموزش‌ديده و با نگرش اقتصـادي به سفـارتخانه‌هاي كشورمان در كشورهاي مهم جهان از يك طرف توانمندي‌ها، پتانسيل‌ها، ظـرفيت‌ها، فرصت‌ها و طـرح‌هاي سرمايه‌گذاري كشورمان به سرمايه‌گذاران بالقـوه خـارجي معرفي شود و از طرف ديگر سرمايه‌گذاران خارجي بالقوه كشورهاي هدف شناسايي، ترغيب و تشويق شـده و ضمن معـرفي به طرف‌هاي داخلي، ارتباط و تعامل نـزديك برقـرار مي‌شود تا در نهايت زمينه جذب سرمايه‌گذاري خارجي و افـزايش ميـزان سرمايه‌گذاري خـارجي و در نتيجه افـزايش ميـزان رشـد اقتصـادي، اشتغال‌زايي، افزايش صادرات، انتقال دانش فني و مهارت‌هاي مديريت، افـزايش امنيت و بهـره‌وري، ايجـاد رقـابت، بازاريابي بين‌المللي و افزايش سطح كيفيت توليدات داخلي فراهم شود.

البته اين دو پيشنهاد از سال‌ها قبل مطرح بوده ‌است ليكن اكنون با نوع نگاه و رويكرد سازنده و اصولي رئيس‌جمهور محترم، اميد بيشتري براي پيگيري و تحقق آنها وجود دارد.

منبع: دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان