arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۰۵۱۶
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۹ - ۲۰ شهريور ۱۳۹۳
نگاه «نشنال اینترست» به سفر معاون وزیر خارجه ایران به عربستان سعودی:

سعود فیصل به آرامش رسید، او امسال در نیویورک از محمدجواد ظریف پیام آشتی خواهد شنید

برقراری اشتی بین دو کشور و اجرایی شدن آن به مجموعه ای از فاکتورها بستگی دارد، که توانایی روحانی برای اجماع در مورد مسئله ی سعودی در تهران از آن جمله است. تنها در آن صورت است که رئیس جمهور ایران می تواند مسیر روابط دو کشور محوری خاورمیانه را تغییر دهد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :



نشنال اینترست نوشت: پس از یکسال تردید، حسن روحانی رئیس جمهور ایران نسبت به تعامل با رقیب منطقه ای تهران اعلام آمادگی کرد. چندی پیش، یک مقام ارشد ایران به ریاض اعزام شد که بلندپایه ترین مقامی بود که پس از پیروزی روحانی به عربستان سعودی سفر کرده بود.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، باوجود روابط تیره چندین سال گذشته، سعودی ها از سیگنال تهران استقبال کرده اند. حوادث منطقه بویژه تحکیم قدرت داعش در عراق و سوریه بدون شک کاتالیزورهای کلیدی در پشت این آشتی بالقوه هستند.

برقراری اشتی بین دو کشور و اجرایی شدن آن به مجموعه ای از فاکتورها بستگی دارد، که توانایی روحانی برای اجماع در مورد مسئله ی سعودی در تهران از آن جمله است. تنها در آن صورت است که رئیس جمهور ایران می تواند مسیر روابط دو کشور محوری خاورمیانه را تغییر دهد.

روحانی در طول مبارزات انتخاباتی خود به روابط تیره تهران و ریاض اشاره کرد و ارتباط با این کشور را سرمایه ای استراتژیک برای ایران توصیف کرد. سفر اخیر حسین امیرعبداللهیان مقام ارشد وزارت خارجه ایران در راستای تحقق همین وعده ی پیش گفته بود.

تهران و ریاض جزئیات بسیار کمی از محتوای مذاکرات امیرعبداللهیان و شاهزاد سعود الفیصل وزیر خارجه عبرستان اشکار کردند. اما روند اتفاقات چندین هفته ی گذشته نشان می دهد که این دیدار چیزی بیشتر از یک جلسه معمولی بوده است.

در روز 17 اگوست، تنها دو هفته پس از سقوط موصل بدست داعش، تهران سرانجام سفیر جدیدی به ریاض اعزام کرد. حسین صادقی سفیر جدید ایران کسی است که سعودی ها بخوبی او را می شناسد و از حضور او استقبال کردند.

صادقی به اصلاح طلبان ایران نزدیک است و برادر زن محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران است که او را در دوره ی ریاست جمهوری خود به عربستان اعزام کرد. وقتی به گذشته نگاه می کنیم، در می یابیم که آن دوره، دوره ی طلایی روابط ایران و سعودی بود که خاتمی و ملک عبدالله وارد مذاکره شدند.

بازگشت صادقی به ریاض نخستین بار اندکی پس از پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد. با این حال اعلام اعزام او تا اگوست 2014 طول کشید.  دولت روحانی بازگشت صادقی به ریاض را نشانه ی پایان هشت سال روابط تیره و تار با عربستان می داند.

اخیرا پس از ساقط کردن پهپاد اسرائیل در نطنز، خبرگزاری فارس در روزی که امیرعبداللهیان به ریاض رفت، اعلام کرد که هواپیمای بدون سرنشین ساقط شده از پایگاهی در عربستان سعودی بلند شده است.

روز پس از آن، اتهامات علیه ریاض به سرعت رد شد و همان خبرگزاری گزارش داد که این هواپیما از کشوری در شمال ایران یعنی آذربایجان به پرواز درآمده است.

رد سریع اتهامات نسبت به عربستان نشان دهنده ی آن است که تهران به دنبال یافتن راهی برای همکاری با ریاض است.

باتوجه به اجماع احتمالی در تهران بر سر یافتن زمینه ی مشترک با سعودی ها، تمامی نگاه ها به آن است که همکاری دو کشور در کجا شکل می گیرد.

پس از تحولات سیاسی اخیر در بغداد که ریاض در آن از نقش تهران قدردانی کرد، گمانه زنی های بسیاری در مورد احتمال اقدام مشترک ایران و عربستان علیه داعش بوجود آمده است.

این گمانه زنی اشتباه است. مبارزه مشترک علیه داعش زمانی پیچیده می شود که درمی یابیم، این گروه تروریستی قسمت زیادی از سوریه را در اختیار خود گرفته است و در سوریه، تهران و ریاض همچنان به شدت در مقابل یکدیگر قرار دارند.

از بحرین تا یمن و از لبنان تا مسئله ی حماس و فتح، تهران و ریاض در مقابل یکدیگر قرار دارند و بایکدیگر دچار اختلاف هستند. به همین دلیل، عاقلانه و خردمندانه است که دو کشور با برداشتن گام های کوچک که می تواند زمینه را برای سیاست های اشتی جویانه در منطقه آماده کند، به یکدیگر نزدیک شوند.

همانطور که شاهزاده سعود فیصل به امیرعبداللهیان گفت، بهترین اقدام، حرکت در جهت بهبود روابط ایران و عربستان براساس منافع مشترک است.

مسئله سوریه فعلا در لیست مسائل مورد بحث دو کشور نیست اما شاهزاده سعود فیصل می تواند فعلا آسوده خاطر باشد، چراکه وقتی  در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود را می بیند، پیام آشتی را از او خواهند شنید.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۴
غیر قابل انتشار: ۲
کیوان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
11
150
عربستان مانند برادر ناتنی و شرور ایران است. ایران نه می تواند او را طرد کند و نه می تواند با او بجوشد. ولی مصلحت جهان اسلام حکم می کند که ایران عربستان را هضم کند. هرچند عربستان استحقاق این لطف ایران را ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
مصلحت جهان اسلام؟!
شما وهاب های ملحد و سعودی های مشرک را مسلمان می دانید؟
عربستان در دشمنی با مسلمانان روی اسرائیل را سفید کرده!!!
ناشناس
| United Arab Emirates |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
دمت گرم گل گفتي عين واقعيت
حامد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
برادر ناتنی!!! این چه معیاری است برادر!!! ارجاع می دهم شما را به سرمایه گذاری علمی وسیع عربستان بر روی نسل جوانش در دانشگاههای ایالات متحده، اروپا و استرالیا. عربستان آینده ای روبه جلو در منطقه خواهد داشت. عداوت با این کشور پتانسیل عظیمی از کشور را هدر خواهد داد.
اصغر
| Germany |
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
دوست عزیز اتفاقا برعکس اونها سالیان سال است که همسایه ما هستند و تا همیشه هم خواهند مشکل اینجاست که در برخی مواقع تنش زایی ایجاد می شود نه انها بیگناه هستن نه ما. هر دو طرف طرف باید یاد بگیرند به فرهنگ و اعتقادات هم احترام بگذارند
دوست شما
| United Arab Emirates |
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
برادر ناتني؟ هابيل وقابيل برادر تني بودن. چه گلي به سر ما زده اين برادر ناتني جز اينكه هر جا كه ايران پا جلو مي زاره شروع به سنگ اندازي مي كنه جز اينه كه داعشو با كمك مالي و تصليحاتي راهي عراق كرده تا شايد توي اين وانفسا خوزستان بشه قسمتي از خاك عربستان مگر همين شاهزاده عرب نبود كه براي ايران شاخ و شانه مي كشيد فكر مي كنيد همين منافقين سرشون تو آخور كيه جز عربستان اينا همون پسمانده هاي عبدالوهابن ازشون چه انتظار داريد و چه چرخه عجيبيه پولي رو كه ايرانيها در عربسان براي مراسم حج خرج مي كنند مي شه توپ و تانك و سينه مارو هدف مي گيره و اگر حالا روي خوش به ايران نشون ميده به خاطر گرگيه كه پرورش داده مي ترسه يه روز دامنشو بگيره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
26
12
اوه این کیوان چقدر فلسفی و سنگین صحبت کرده هضمش برای ما که سخته
سینا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
6
56
هرچی که باشه دوستی و اتحاد بهتر از دشمنی و نفاق است.
پاسخ ها
دشتی
| South Africa |
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
بقولی انسان عاقل به دشمنانش نزدیک میشود و میماند تا متوجه باشد چه میکنند و قبل از عملیاتی شدن افکارشان آن را خنثی کنند و گرنه دوست که دوست است و خود به خود نزدیک . از دولت عربستان نباید دور و غافل شد کاری به حق و باطل بودنشان نداریم آن یک بحث ایدیولوژیکی هست از نظر سیاسی و امنیتی نزدیکی و دوستی سیاسی با عربستان ضرری که نداره که هیچ منفعت هم دارد ، شما مرزهای شرقی کشور را نگاه کنید ، این دوستی میتواند کل این مرزها را امن کند و از بهدر رفتن نیروهای انسانی و سرمایه های ملی بکاهد و بجای توپ و تانک و فشنگ در این مرزها رونق اقتصادی و امید به آینده برای مردم این سرزمین بوجود آورد . آقای خاتمی عاقل بود که حسن روابط ایجاد کردند و اینک آقای روحانی نیز انشاالله چنین خواهند کرد . دشمنی و تخاصم هیچ مشکلی را در طول تاریخ بشر حل نکرده که ما بخواهیم دومیش باشیم .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
17
6
مردمان عربستان لیاقت حاکمانی بهتر از آل سعود رو دارند و ایران بی خود وقت و سرمایه خود را نباید برای آل سعود هزینه کند این خاندان وقت رفتنشون هست و این آمریکایی ها هستند که خیلی علاقه مند هستند ایرانی ها با سعودی ها کنار بیایند چون عملا تنها متحد قدرتمند آمریکا در این منطقه هستند که در بین اعراب نفوذ بالایی دارند.
همایون
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
3
12
سیاست جای کینه ورزی و خیال بافی نیست خرد ورزی تامین منافع ملی و مشارکت بین المللی لازمه سیاست ورزی است .
ناشناس
|
Canada
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
1
20
اسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت با دشمنان مدارا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
اگه دشمنان مدارا نکنند وطبل جنگ وتحریم بکوبند چی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
2
10
در واقع میخوایم مهارشون کنیم که کنترلشون دستمون باشه یه خرابکاری دیگه مثل داعش به بار نیارن .سیاست خوبیه چون اینا اول بدون فکر یه کاری میکنن بعد خودشونم نمیدونن چطوری جمعش کنن باعث دردسر بقیه میشه.
ناشناس
|
-
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
3
4
واعتصمو به حبل الله جمیعا و لا تفرقوا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۰
2
3
مسلمانان باید دست در دست هم دهند تا بر دشمنان غلبه کنند
نظرات بینندگان