پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایبنا نوشت: کتاب « یکصد پرسش و پاسخ درباره اماس» نوشته دکتر ویلیان آ.شرماتا، با ترجمه پروین امامی شوشتری، در شش فصل از سوی نشر دانژه منتشر شده است. از مهمترین فصلهای این کتاب میتوان به «مبانی»، «علائم»، «تشخیص، شناسایی و پیشآگهی» و «زندگی با مولتیپل اسکلروز» اشاره کرد.
مترجم در پشت جلد کتاب، آنرا اینگونه معرفی کرده است: «این کتاب مجموعه یکصد پرسش و پاسخ است که در قالب شش فصل تدوین شده است و با طرح پرسشهای ضروری بهگونهای مناسب، علمی و بهروز درباره بیماری اماس پاسخ میدهد.»
مبانی علمی در مورد اماس، دستگاه عصبی، شایعترین علائم اماس، تشخیص، پیشآگهی و انواع اماس در سه بخش نخست این اثر علمی مورد بحث قرار گرفتهاند. در بخش چهارم و پنجم کتاب، عوامل موثر در ایجاد اماس، تغییراتی که اماس در زندگی روزمره ایجاد میکند و نحوه مقابله با مشکلات، زندگی کردن با فرد مبتلا به اماس و سرانجام در بخش ششم انواع درمانهای دارویی، رواندرمانی و درمانهای جایگزین توضیح داده میشود.
بیماری اماس چیست؟
در نخستین فصل کتاب با عنوان «مبانی» نویسنده به معرفی بیماری اماس، محل تشکیل آن در بدن بیمار و آسیبهای آن میپردازد: «مولتیپل اسکلروز یا اماس، بیماری سیستم عصبی مرکزی مغز و نخاع است که معمولا افراد جوان را مبتلا میکند. اسکلروز به معنی سفت و سخت شدن است؛ لغت بیماری به معنی از دست دادن حس راحتی و آسایش است یا به عبارت دیگر از دست دادن حس تندرستی است. این تعریف یک توصیف معنادار برای بیماران مبتلا به اماس است که با انواع حیرتانگیزی از علائم خاص دیگر مواجه میشوند.
«علائم» عنوان دومین فصل از کتاب که مولف در آن معتقد است خستگی یا فقدان انرژی یک علامت شایع و مهم در اماس و حتی از کرختی و گزگز نیز شایعتر است.
دیگر علائم اماس از مشکلات شایع مانند دشواری غیرقابل توضیح در راه رفتن (این مشکل در میان نیمی از بیماران در مراحل بسیار اولیه ایجاد میشود.) تا آنهایی که نسبتا کمتر شایع هستند، مانند تاری دید، تا علامتهای واقعا نادر مانند اسپاسمهای مختصر و ناگهانی مکرر در یک یا چند اندام (اختلال حملهای یا پاروکسیمال در تنوس عضلانی) متغیر هستند.
شناخت بیماری اماس در چهار نوع مختلف
«تشخیص، شناسایی و پیشآگهی» عنوان یکی دیگر از فصلهای مهم کتاب است که نویسنده در آن به انواع اماس اشاره میکند. «شرماتا» در این فصل تاکید دارد که این بیماری به چهار نوع مختلف اماس عود کننده- فروکش کننده، اماس پیشرونده و ثانویه، اماس پیشرونده و اولیه و اماس پیشرونده و عود کننده تقسیم میشود که از آنها برای مقاصد مطالعاتی استفاده میشود.
در فصل دیگری از کتاب با عنوان «زندگی با مولتیپل اسکلروز» مولف با بیان پرسشهایی از جمله «اکنون که من مبتلا به بیماری اماس تشخیص داده شدهام، چگونه یاد بگیرم تا با این بیماری مقابله کنم؟»، «باید چه مطالبی را بدانم؟»، «آیا باید به دنبال مشاور حرفهای بروم؟» و ... به آموزش روشهای مقابله با این بیماری و مراقبتهای لازم در طول درمان پرداخته است.
نخستین چاپ کتاب « یکصد پرسش و پاسخ درباره اماس» با شمارگان یکهزار و 100 نسخه در 192 صفحه، به بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات دانژه منتشر شده است.