«آقای محمود مقدم سه تا برگ چک 10 میلیارد تومانی آورد و گفت اینها 10 فقره است. برای تحقیقات، یک فقره از چکها را نگه داشتم و بررسی کردم. این 100 میلیارد در وجه بابک زنجانی بود. متوجه شدیم این برگها اصلاً چک نیست و برگههای بیارزشی است تا کلاهبرداری ویژهای در حد 100 میلیارد تومان کنند.»
اینها بخشی از اظهارات محسن رفیقدوست در گفتوگو با روزنامه قانون است. متن کامل این مصاحبه در زیر میآید:
دهه فجر نزدیک است. محسن رفیقدوست از سابقون انقلاب به حساب میآید. برای گفتوگو به سراغ او میرویم ولی نه برای اینکه درباره امام(س) و رانندگی بلیزر معروف حرف بزند، بلکه به شایعات و اتهاماتی که علیه او مطرح است، سخن بگوید و در رابطه با بابک زنجانی شفافسازی کند.
ساختمانی در مناطق مرکزی شهر و پر از شرکتهای مختلف، مجتمعی به نام «بنیاد نور» که طبقه آخر آن محل ملاقات ما و رفیقدوست بود. وزیر سپاه انقلاب که به گفته خودش دل خونی از مفاسد اقتصادی دارد، از مسئولان کشور میپرسد: «چرا افرادی مانند بابک زنجانی به این راحتی در کشور جولان میدهند؟!»در این گفتوگو رفیقدوست ابعاد جدیدی از شاهکارهای بابک زنجانی و ریشههای اصلی تولید فساد در سیستم سیاسی کشور را طرح و بیان میکند.
پرسش- در رابطه با شایعه توقیف اموالتان و ارتباطی که برخی میگویند با بابک زنجانی دارید، کمی توضیح دهید.
سفر بودم که در روزنامه خواندم اموالم مصادره شده است و وقتی برگشتم دیدم یک و نیم میلیارد چکی که به صورت امانت به آقایی به نام محمود مقدم داده بودم را این فرد به بابک زنجانی داده است، بابک زنجانی هم چک من را به تعاونی مسکن دانشگاه تبریز داد که برگشت خورد و این شد که جنجالی بر سر توقیف اموالم به راه افتاد در صورتی که اصلاً این اتفاق صحت ندارد.
پرسش- شما از کجا با محمود مقدم ارتباط داشتید؟
داستان از آنجایی شروع شد که این آقای محمود مقدم سه تا برگ چک 10 میلیارد تومانی از یکی از شرکتهای تابعه بنیاد تعاون ناجا آورد و گفت این چکها 10 فقره است. مقدم را نمیشناختم و او به من گفت اگر بتوانید این چکها را در مؤسسههای مالی اعتباری و بانکها اسکونت کنید، پول خوبی گیر ما میآید. به این قضیه شک کردم که آن پول با هیچ حساب اقتصادی عادی جور در نمیآید لذا برای تحقیقات و اینکه متوجه شوم این پول از کجا آمده است یک فقره از چکها را نگه داشتم و بررسی کردم.
پرسش- چکها به نام کجا بود؟
این 100 میلیارد در وجه بابک زنجانی بود. ما بررسی کردیم و متوجه شدیم این برگها اصلاً چک نیست! نه اینکه برگه حقیقی چک را جعل کرده باشند، بلکه برگههای بیارزشی را به این مبلغ به جای چک آورده بودند تا کلاهبرداری ویژهای در حد 100 میلیارد تومان کنند.
پرسش- هنگامی که از این جعل اطلاع پیدا کردید، برخوردی با مقدم کردید؟
این داستان را من هم به وزارت اطلاعات و هم به نیروی انتظامی اطلاع دادم و پیگیری کردم که این جاعل گردنکلفت زودتر دستگیر شود و این سبب شد تا تعدادی از کارمندان آن تعاون ناجا نیز از کار اخراج شوند.
پرسش- این آدم از کجا آمده بود؟ جایگاه حقوقی داشت؟
این آدم هیچ جایگاهی نداشت و بنده برای اولین بار در جامعه او را میدیدیم ولی بعد که تحقیق کردم متوجه شدم این آدم نیز سرباز آقای نوربخش بوده است و آقای نوربخش آن زمان که سکه میفروخته است یه مقداری هم به ایشان داده و پولدار شده بود. وی در سال 79 به زندان میافتد و دوباره در این روزها دوباره دستگیر شد.
پرسش- یک روز شهرام جزایری و یک روز بابک زنجانی، واقعاً مشکل اصلی کجاست که این اتفاقها میافتد؟
آقای روحانی مدتی پیش در رابطه با ضرورت برخورد با فساد سخنرانی کرد ولی من معتقدم باید ریشه فساد که در دولت و دستگاههای دولتی است، خشکانده شود. باید گشت دید این شیاد کلاهبردار که چند سال پیش چک جعل کرده بود چرا باید تا این حد در دولت گذشته پر و بال بگیرد که بتواند سر وزارت نفت کلاه بگذارد؟
پرسش- چرا در زمان دولت گذشته این مباحث را بیان نکردید؟
بنده با توجه به اطلاعی که از ماهیت این فرد داشتم، بارها به مراجع مربوط خبر دادم ولی برخوردی نشد و از معاملاتی که با او شده بود متعجب شدم.
پرسش- زنجانی بعد از پیگیری شما و دستگیری مقدم، با شما تماسی نداشت؟ پیگیری چکها را نکرد؟
بعد از مدتی بابک زنجانی به من زنگ زد که چرا علیه من اقدام کردید و این عمل، من را بدبخت میکند که من نیز در پاسخ به او گفتم آرزو دارم بدبخت شوی که کشور را نابود کردی. لازم به ذکر است اندکی بعد از پیگیری من و اظهاراتی که در رابطه با بابک زنجانی داشتم، این فرد دستگیر شد.
پرسش- قشم ایر را به عنوان طلبی که وزارت نفت از زنجانی داشته است به این وزارتخانه بخشیدهاند. به نظر شما این اقدام صحیح است؟
در این باره نباید پاسخ دهم، باید کسانی پاسخگو باشند که اینقدر به این فرد راه دادند. قبل از اینکه دنبال اموال زنجانی بگردند باید دنبال این بگردند که این آدم کی بود که نفت را به او نسیه دادند و الان باید از او طلبکار باشند. به نظرم باید سرنخ را پیدا کنند که اصل ماجرا چه بوده است و تنها به بابک زنجانی اکتفا نشود. این اتفاق در حالی رخ داده است که وقتی میخواهند 10 میلیون وام به یک شهروند عادی بدهند 10 تا ضامن میخواهند ولی بدون هیچ ضمانت و تأیید سابقهای سرمایه کشور را به زنجانی دادند. از مسئولان دولت قبل میپرسم، آیا فرد دیگری نبود که مشکل ایران را حل کند؟ آیا از سابقه این افراد خبر نداشتند که سرمایه ایران را به دست آنها دادند؟
پرسش- شما خودتان چه پیشنهادهایی برای مقابله ریشهای با این فساد دارید؟ البته به عنوان یک مطلع اقتصادی.
من از 1360 گفتهام که مشکل این کشور را یک کلمه حل میکند و آن هم تولید است و باید همه این وظایف به بخش خصوصی واگذار شود. اقتصاد دولتی به هیچ وجه خوب نیست و در نهایت این فسادها رخ میدهند. دولت گذشته این همه به مسکن مهر که بدترین پروژه است، افتخار کرد ولی الان شاهد آن هستیم که مردم را با چه مشکلاتی رو به رو کرده است! چرا؟ چونکه دولت در این موضوع دخالت میکرد. یکی از نزدیکان بنده ساخت 10 هزار واحد مسکن مهر را گرفته است و میگوید فقط این پروژه به نفع ما پیمانکارهاست و این سیستم تبلیغاتی زودتر از همیشه به بافت فرسوده تبدیل میشود و میبینید که بعد از چهار سال نه آب دارد و نه برق.
پرسش- مقصر این وضعیت کیست؟
اگر 40 هزار میلیارد تومانی را که احمدینژاد به ناحق برداشت کرد، به بخش خصوصی میداد تا خانههای فوق را بسازند، وضعیت این نبود. در حال حاضر برای دور زدن تحریم باید به سمت تولید حرکت کنیم. اگر تولید داشته باشیم در چاههای نفت را میبندیم و نیازی نداریم سرمایه نسلهای آینده را اینگونه حراج کنیم.
پرسش- برخی اقدامات ناصحیح مسئولان سبب سوءاستفاده بخش خصوصی میشود؛ برای مثال حضور یکی از مقامات بلندپایه در افتتاح یک پروژه سبب استفاده از نام آن فرد برای تأیید کردن تمام اقدامات میشود. به نظر شما این روند اشتباه نیست؟
در کل این مؤسسه یا شرکتها از ابتدا به سمت فساد کشیده میشوند و دولت باید نظارت داشته باشد و نفوذ افراد دولتی سبب فساد میشود و اینگونه صحیح نیست. وظیفه دولت برنامهریزی و کنترل است و کار دیگری نباید انجام دهد و تنها کمکی که باید داشته باشد این است که سنگهای جلوی پای بخش خصوصی را بردارد و از سر راه خصوصیسازی کنار برود در قضیه فسادهای شرکتهای معروف نیز مملکت قانون دارد و باید از ابتدا نظارت میکردند نه اینکه وقتی کار از کار گذشت، سر و صداها بر پا شود.
پرسش- پس میفرمایید در اصل ریشه فساد در دولت است؟
بله؛ رشوه و رانت برای دستگاه دولتی است و دولت باید از یک جایی شروع کند.
پرسش- پس به نظر میرسد با این توجه اجرای اصل 44 مغفول مانده است؟
دقیقاً همینطور است. در اجرای اصل 44 ما از دولتی به «خصولتی» تبدیل شدیم و هرچه فروختند، نیمه دولتیها خریدند! همه اینها را باید دولت وادار کند به مردم واگذار شود وقتی یک تشکیلات و نهاد دولتی وارد عرصه میشود دیگر امیدی و توانی برای بخش خصوصی نمیماند!
پرسش- درباره واگذاریهای انجام شده به نهادهای غیردولتی چه نظری دارید؟
من به قرارگاه خاتم هم معترضم! من به عنوان بنیانگذار سپاه میگویم قرارگاه و بنیاد مستضعفین باید جایی فعال باشند که از توان مردم خارج است و نباید وارد کارهای ساختمانی شوند.
پرسش- در باره مسائل سیاسی روز مانند رفراندوم و مذاکره با آمریکاچه نظری دارید؟
ما مدرنترین قانون اساسی دنیا را داریم و همه راهکارها در قانون اساسی آمده است. بخوانید ببینید رئیسجمهور میتواند رفراندوم کند! روحانی قبل از اینکه فریاد رفراندوم را سر میداد، باید تفکر میکرد. نظام ما با سایر کشورها فرق میکند. در آمریکا رئیسجمهور به کنگره میگوید اگر کاری کنی که من صلاح ندانم، وتو میکنم و در ایران اینطوری نیست. قدرت در دست رهبری است. اگر به رئیسجمهور با تمام رأیی که از مردم گرفته است حکم تنفیذ داده نشود، رئیسجمهور نمیشود و تا وقتی تنفیذ نشده است فقط منتخب مردم برای پست ریاست جمهوری است، نه رئیسجمهور. من موافق سخنان روحانی در رابطه با رفراندوم نبودم. به گفته خود رئیسجمهور، امروز زمان همکاری و همیاری است و با توجه به شعار رئیسجمهور که اعتدال است نباید این مسائل در میان مردم مطرح شود و جامعه را دچار التهاب کند و این اقدامات بر خلاف اعتدال است.
پرسش- عملکرد دولت آقای روحانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
من آقای روحانی را میشناسم و ایشان انسان خوبی است و رهبر انقلاب نسبت به دولتهای گذشته بیشترین عنایت را به دولت آقای روحانی دارد ولی به نظر میرسد با توجه به اینکه رابطه روحانی با برخی از نهادها و مراکز قطع است، برخی اوقات دچار مشکل شود.