پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محققان روس شواهدي از جراحي مغز را بر روي چند جمجمه باستاني شناسايي کرده و با هدف درک بهتر شيوه جراحي، اين روش را بر روي يک جمجمه مدرن شبيهسازي کردند.
محققان موسسه باستانشناسي و قومنگاري نووسيبيرسک، جمجمه متعلق به دو مرد و يک زن را در مناطق کوهستاني آلتاي کشف کردند که آثاري از تکنيکهاي اوليه جراحي مغز بر روي جمجمه آنها ديده ميشود؛ قدمت اين جمجمهها به 2300 تا 2500 سال قبل باز ميگردد.
يکي از جمجمهها متعلق به مردي 40 تا 45 ساله است که بدليل ضربه، لخته خوني در سر وي ايجاد شده بود؛ اين مسأله باعث سردردهاي شديد، تهوع و اختلال در حرکت فرد شده و پزشکان باستاني براي خارج کردن هماتوم يا لخته خوني، سوراخي بر روي جمجمه ايجاد کرده بودند.
جمجمه دوم نيز متعلق به مرد جواني است که دچار نقص مادرزادي تغيير شکل جمجمه بوده و پزشکان باستاني اقدام به انجام جراحي براي رفع اين مشکل کرده بودند.
به گفته محققان، اين روش يکي از قديميترين نوع جراحي مغز و اعصاب محسوب ميشود که شامل ايجاد سوراخي بر روي جمجمه با استفاده از وسيلهاي نوک تيز و برنده است.
بررسيها نشان ميدهد، پزشکان باستاني از يک چاقوي برنزي براي انجام عملهاي جراحي استفاده ميکردند که نمونههايي از اين چاقوها در منطقه کشف شدهاند.
براي شبيهسازي اين روش جراحي باستاني بر روي يک نمونه جمجمه مدرن، محققان از جمجمه يک زن که بطور طبيعي جان خود را از دست داده بود، استفاده کردند؛ همچنين از ابزاري که در اختيار پزشکان باستاني بود، براي شبيهسازي جراحي استفاده شد.
محققان چاقويي از جنس مس، قلع و روي ساخته و روش باستاني ايجاد حفره را بر روي جمجمه مدرن تکرار کردند؛ کل فرآيند جراحي در مدت 28 دقيقه انجام شد؛ ايجاد سوراخ به تلاش قابل توجهي نياز داشت، ولي در نهايت حفره ايجاد شده تقريبا مشابه حفرههاي موجود بر روي هر سه جمجمه بود.
بررسيها نشان ميدهد که مهارت پزشکان باستاني بسيار بيشتر از پزشکان تا پيش از قرن نوزدهم بوده است، چراکه جراحيها بسيار دقيق انجام شده و هيچ اثري از برشهاي ناخواسته بر روي جمجمهها مشاهده نميشوند.