arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۹۶۴۷۲
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۱۳ - ۰۹ فروردين ۱۳۹۴

مک کین: اوباما منطقه را فدای توافق با ایران کرده!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سه سناتور جمهوری خواه با انتقاد از رئیس جمهور باراک اوباما و توصیف وی به عنوان کسی که «با واقعیت ارتباطی ندارد» تلاش های وی برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران را که موجب وقوع جنگ فرقه ای گسترده ای در خاورمیانه شده است، زیر سوال بردند. جان مک کین (آریزونا)، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا به همراه دیگر اعضای این کمیته لیندسی گراهام (کارولاینای جنوبی) و کلی آیوت (نیوهمشایر) جنگ داخلی در یمن را تهدیدی برای انفجار منطقه و وقوع یک رقابت گسترده میان کشورهای عرب سنی و حکومت شیعه ایران و همپیمانان عربش دانستند.

سناتور گراهام در این باره می گوید: «این یک نقطه اوج است. این زمانی در تاریخ است که اوضاع بدتر می شود. خدا باید به همه ما کمک کند.» در حالی که دولت اوباما از حمله هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به شبه نظامیان شیعه حوثی در یمن که مورد حمایت ایران هستند، حمایت کرده است، اما در عین حال اعلام کرده است گفتگو میان همه طرفین تنها راه حل برای مشکلات این کشور است.

مصر هم از این عملیات که «طوفان کوبنده» نامیده شده، حمایت کرده است و پاکستان هم قصد دارد در صورت آغاز حملات زمینی، نیرو به این کشور اعزام کند. ایران این حمله را محکوم کرده است و متحد منطقه ای اش در جهان عرب، یعنی جنبش شیعه حزب الله لبنان هم اعلام کرده است: «این حمله فاقد عقلانیت، منطق و مشروعیت قانونی است و منطقه را به سمت تنش و خطرات بیشتر می برد.»

جف راسکی، سخنگوی وزارت خارجه گفته است جان کری، وزیر خارجه در تماس تلفنی که لوزان سوئیس با وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس داشت گفته: «از اقدام نظامی ائتلاف علیه حوثی ها تقدیر می کنیم و حمایت آمریکا شامل به اشتراک گذاری اطلاعات، کمک رسانی در زمینه هدف قرار دادن، مشاوره و پشتیبانی لجستیکی از حملات علیه حوثی ها خواهد بود.»

تماس تلفنی کری در حاشیه مذاکرات هسته ای با مقامات ایران بوده است. راسکی در این باره می گوید که وزیر خارجه درباره موضوع یمن صحبت مختصری با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران داشته است، اما جزئیات بیشتری از این گفتگو را اعلام نکرده است و گفته موضوع هسته ای مهمترین تمرکز در این گفتگوها بوده است.

اوباما و دیگر مقامات دولت وی اصرار دارند که سیاست ایالات متحده در قبال ایران تنها بر مذاکرات هسته ای تمرکز کرده است. این رویکرد برخلاف فشارهای کنگره است که اصرار دارد ایران حامی تروریسم، دارای رویکرد تهاجمی به کشورهای عربی همسایه اش و حبس به خاطر اتهام های مشکوک شهروندان آمریکایی است. مقامات دولت معتقدند که بهترین راه برای مقابله با این مسائل اطمینان یافتن از این مسئله است که ایران به دنبال ساخت سلاح هسته ای نیست.

مک کین، گراهام و آیوت که شدیدترین انتقادات را در کنگره به سیاست های دولت دارند روز پنجشنبه به این نکته هم اشاره کردند که سیاست های اوباما درها را به سمت یک جنگ منطقه ای باز کرده است. عقیده ای که مورد تایید تعدادی از تحلیلگران هم است. این سناتورها سال هاست که هشدار می دهند سکوت ایالات متحده در برابر گسترش نفوذ ایران می تواند منجر به گسترده شدن درگیری های فرقه ای و آسیب رسیدن به منافع بلند مدت ایالات متحده در خاورمیانه شود. جیمز فیلیپس کارشناس مسائل خاورمیانه در بنیاد محافظه کار هریتیج می گوید: «من فکر می کنم اوضاع در حال حاضر غیرقابل کنترل است. من فکر می کنم اوضاع بدتر خواهد شد.»

مک کین به این نکته هم اشاره می کند که ژنرال لوید آستین، فرمانده نیروهای مرکزی ایالات متحده در جلسه استماعی که در کمیته سنا برگزار شده است گفته که سعودی ها قبل از انجام حمله به یمن با آنها مشورت نکرده اند و این نشانه ای از این است که چگونه دولت اوباما اجازه داده است روابط با متحدین عرب به خاطر مذاکرات هسته ای با ایران لغزش پیدا کند. مک کین در این رابطه می گوید: «نزدیک ترین متحدین ما در منطقه دیگر به اعتمادی ندارند. چون معتقدند که ما در کنار ایران قرار گرفته ایم.» مترجم: حسین هوشمند / دیپلماسی ایرانی

منبع: واشینگتن اگزمینر
نظرات بینندگان