arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۹۷۸۹۴
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۳ - ۱۹ فروردين ۱۳۹۴

«فکت‌شیت» وزارت خارجه منتشر شد؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایران به زودی یک فکت‌شیت را در خصوص راه حل های به دست آمده در مذاکرات هسته ای اخیر در لوزان سوئیس منتشر خواهد کرد.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب ؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در نشستی پشت درهای بسته با نمایندگان مجلس ایران اعلام کردند فکت‌شیت ایرانی در خصوص بیانیه مشترک ایران و گروه پنج به علاوه یک را وزارت امور خارجه در روزهای آینده به منظور برطرف کردن نگرانی های ملت ایران و نمایندگان مجلس منتشر خواهد کرد.

جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، اعلام کرد از دیدگاه مجلس، انتشار فکت‌شیت توسط وزارت امور خارجه ایران مهمترین رویدادی است که در روزهای آینده اتفاق خواهد افتاد.

ایران تفسیرهای متفاوتی از جزئیات برنامه جامع اقدام مشترک دارد که پنجشنبه گذشته آمریکا رئوس کلی آن را اعلام کرد.

رسانه ها به نقل از خلاصه ای از برنامه جامع اقدام مشترک که پیشتر وزارت امور خارجه ایران منتشر کرد، اعلام کردند تحریم های مربوط به برنامه هسته ای ایران « زمانی که توافق نهایی اجرا شود، فورا لغو خواهد شد ».

بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک مفصلی که وزارت امور خارجه آمریکا منتشر کرد، با این حال، تحریم های مرتبط با هسته ای آمریکا و اتحادیه اروپا «‌ فقط پس از راست آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه عملکرد ایران در خصوص تعهدات خود به حال تعلیق درخواهد آمد ». و در صورتی که هر زمانی ایران در انجام دادن تعهدات خود کوتاهی کند، این تحریم ها مجدد برقرار خواهد شد.

همچنین به نظر می رسد ایران و آمریکا ایده های متفاوتی در خصوص ماهیت « راه حل های » به دست آمده در لوزان دارند.

ظریف بارها تاکید کرده است آنچه در لوزان به دست آمد از لحاظ حقوقی الزام آور نیست و ایران در حال حاضر هیچ تعهدی ندارد.

با این حال، در متن سند آمریکا در خصوص برنامه اقدام، عباراتی مانند « ایران موافقت کرده است که » و « ایران ملزم خواهد بود که » بسیار مکرر استفاده می شود، که به افراد این برداشت را می دهد که ایران تعهداتی بسیار خاص داده است.

در خلاصه ای که ایران از برنامه جامع اقدام مشترک منتشر کرد برخی شروط خاص توافق ها که در نسخه آمریکا منتشر شد، مانند « ایران موافقت کرده است هیچ تاسیسات جدیدی با هدف غنی سازی اورانیوم برای 15 سال نسازد » و « ایران فقط اورانیوم را در تاسیسات نطنز با فقط 5060 دستگاه سانتریفوژ نسل اول ای آر - یک برای ده سال غنی سازی خواهد کرد »، ذکر نشد.
با این حال، ظریف و صالحی روز سه شنبه به مجلس گفتند حتی اگر توافق نهایی به دست آید و اجرا شود، کشور جدیدترین سانتریفوژهای خود را فعال نگه می دارد.

بر اساس اعلام خبرگزاری فارس، آنها گفتند ایران گاز یو اف شش را به جدیدترین نسل سانتریفوژهای خود به محض آن که یک توافق هسته ای نهایی اجرایی شود، تزریق خواهد کرد.

قدوسی گفت :« وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهاراتی امیدوار کننده را در خصوص تحقیقات و توسعه فن‌آوری هسته ای که در مذاکرات هسته ای اخیر در خصوص آن توافق شده است، ارائه کردند. آنها به مجلس اطلاع دادند با آغاز (اجرای) موافقتنامه (نهایی احتمالی)، گاز به (سانتریفوژ) آی آر - هشت تزریق خواهد شد ».

خبرگزاری دانشجویان ایران به نقل از علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز یکشنبه اعلام کرد :« اجرای پروتکل الحاقی مطمئنا به تایید مجلس نیاز خواهد داشت، که تیم مذاکره کننده ایران اعلام کرده بود».

به منظور آن که مجلس لایحه ای را در خصوص اجرای این پروتکل تصویب کند، پرونده هسته ای ایران باید به حال عادی بازگردد و از شورای امنیت سازمان ملل متحد به آژانس بین المللی انرژی اتمی باز گردانده شود.

وی افزود علاوه بر این، تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران باید لغو شود.

بروجردی خاطر نشان کرد :« مجلس دیدگاه های مخالفی در خصوص این پروتکل دارد و مسیر برای تصویب آن هموار نیست ».

نمایندگانی از ایران و گروه پنج به علاوه یک (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) روز پنجشنبه به نه روز مذاکرات هسته ای در لوزان سوییس پایان دادند و به راه حل های مشترکی در خصوص مسائل باقی مانده در تلاش برای دستیابی به یک موافقتنامه جامع تا سی ام ژوئن دست یافتند.
نظرات بینندگان