arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۰۳۰۹۱
تاریخ انتشار: ۵۳ : ۱۲ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴

بی توجهی سهامداران به تلاش مدیران بورس

هرچند بازار بورس، سال جاری را پس از بیانیه سوییس طوفانی و مثبت آغاز کرد اما این روند در نیمه دوم فروردین ماه معکوس شد به نحوی که این وضعیت در هفته گذشته انتقادات سهامداران بورس را نسبت به مدیریت بازار سرمایه و شائبات ایجاد شده در معاملات در پی داشت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 هرچند بازار بورس، سال جاری را پس از بیانیه سوییس طوفانی و مثبت آغاز کرد اما این روند در نیمه دوم فروردین ماه معکوس شد به نحوی که این وضعیت در هفته گذشته انتقادات سهامداران بورس را نسبت به مدیریت بازار سرمایه و شائبات ایجاد شده در معاملات در پی داشت.

به گزارش ایرنا، بورس اوراق بهادار تهران که در سال 93 در رکودی عمیق فرو رفته بود، در روزهای ابتدایی سال جدید روند متفاوتی را آغاز کرد و در صدد جبران زیان سهامداران برآمد به نحوی که بورس تهران با کسب بازدهی 7.2 درصدی در فروردین ماه توانست بهترین عملکرد ماهانه را در مقایسه با سایر بازارها از خود به نمایش بگذارد و از بازارهای رقیب خود پیشی بگیرد اما روزهای خوش بورس دوام چندانی نداشت و بورس تهران به روزهای سال 93 خود برگشت.

عرضه های سنگین سهام در بورس تهران در کنار ابهامات سیاسی ناشی از مذاکرات هسته ای موجب شد تا سهامداران تالار شیشه ای بار دیگر ناامید شده و عطای سرمایه گذاری در این بازار را به لقایش ببخشند به طوری که با ایجاد فضای ابهام و احتیاط در بورس تهران بار دیگر سهامداران بی اعتماد شده و نسبت به فروش سهام خود و خروج از این بازار اقدام می کنند.

در روزهای اخیر فعالان بازار سرمایه نامه ای خطاب به محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون اصل 90 نوشته و در آن خواستار رسیدگی به وضعیت بازار سهام شده اند.

این نامه که در فضای مجازی و در شبکه هایی چون وایبر و تلگرام دست به دست می شد، قرار بود به کمیسیون اصل 90 ارسال شود.

این درحالیست که ریزش های بازار سهام ادامه دارد و حتی مشکلات نرم افزاری هم بر آن افزوده شده است، بطوری که هفته گذشته سهام شرکت پتروشیمی مبین در سومین روز حضور خود در بورس تهران با حاشیه هایی همراه شد که این امر منجر به ابطال معامله و توقف نماد شرکت شد.

به همین دلیل مدیر بازار شرکت بورس اعلام کرد در راستای ایجاد شرایط یکسان برای تمام فعالان بازار سفارش گیری در این نماد معاملاتی در ساعت 9 و 15 دقیقه و با محدودیت حجمی هر سفارش 100 هزار سهم انجام می شود اما به دلیل بروز مشکلی فنی در سامانه معاملات، دادوستد سهام این شرکت تا ساعت 10 صبح امکانپذیر نبود.

البته وقوع این مساله سبب ایجاد شائباتی درباره رانتی عمل کردن در این بازار و باعث ایجاد نگرانی هایی در بازار سرمایه شد و این در حالیست که گلایه ها از مدیریت مدیران بازار سرمایه افزایش یافته است.

ریزش های مکرر بازار سهام در ماه های اخیر باعث شده تا سهامداران تالار شیشه ای نسبت به مدیریت این بازار انتقاد کنند. به رغم اینکه مدیریت سازمان بورس نهاد متولی بازار سهام به تازگی تغییر کرده اما گویا سهامداران توقعات بالایی از مدیرعامل سازمان بورس دارند و انتظار داشتند با تغییر مدیریت دیگر شاخص های بورس ریزش نکند.

محمد حسن نژاد نماینده مجلس شورای اسلامی در واکنش به نامه اعتراضی سهامداران، گفت: گلایه های مطرح شده سرمایه گذاران را قطعا پیگیری کرده و در صورت لزوم وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس را به صحن مجلس دعوت می کنم.

وی درباره نامه اعتراضی سهامداران در مورد رفتارهای سلیقه ای مسئولان سازمان بورس و ریزش بی سابقه شاخص بورس و ادامه روند نزولی قیمت سهام شرکت های بورسی و فرابورسی، اظهار داشت: به عنوان نماینده مجلس و کسی که سابقه فعالیت زیادی در بازار سرمایه دارم، گلایه های سهامداران را قطعا پیگیری می کنم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: حتی به عنوان ناظر بازار سرمایه در صورت لزوم وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس را به کمیسیون اقتصادی و صحن مجلس دعوت می کنم و از آنها در مورد روند بازار سرمایه و گلایه های سهامداران توضیح خواهم خواست.

کارشناس ارشد بازار سرمایه درخصوص وضعیت مدیریت بورس درماه های گذشته و نامه گلایه آمیز سهامداران به خبرنگار ایرنا، گفت: شرایط بازار سرمایه با گذشته تغییری نکرده اما از آنجایی که سهامداران حقیقی و حقوقی در ماه های اخیر به شدت ضرر کردند لذا میزان گلایه ها افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه ، سهامداران بازار سرمایه به غیر از چند روز کاری اول سال جاری سود نکردند وبازار از هفته سوم فرودین ماه دوباره منفی شده است، اظهارداشت: بازار از سال گذشته منفی بوده و ضرر سهامداران همچنان ادامه دارد.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به انتشار خبرهای مثبت در روز چهارشنبه هفته گذشته، گفت: حتی خبرهای خوب سیاسی نیز دیگر روند منفی بازار را تغییر نمی دهد و این روند به روحیه سهامداران حقیقی فشار آورده است.

وی گفت: علاوه بر آنکه مشکل سیستم معاملاتی بورس در دو هفته گذشته به مشکلات سهامداران افزود اما مشکل سیستم معاملاتی سال هاست که وجود دارد و در هر زمان که فشار سفارشات در سامانه زیاد شود این سیستم مختل می شود.

خزلی خرازی تصریح کرد: نبود امید در بازار سرمایه به خصوص در بورس های اوراق بهادار میزان مشکلات بورسی ها را مضاعف کرده است.

وی درباره عملکرد مدیران سازمان بورس، گفت: قرار است از ابتدای خرداد ماه سال جاری ناشران اطلاعات شرکت ها را به صورت مستقیم و بدون تاخیر و قبل از بررسی سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر کنند.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه تصریح کرد: البته شرکت های مشاور سرمایه گذاری هم همزمان می توانند اطلاعات شرکت ها را تجزیه و تحلیل کنند و بعد از این مرحله قرار است سازمان بورس و اوراق بهادار نظارت ها را تشدید کند.

وی با مثبت ارزیابی کردن این اقدام سازمان بورس و اوراق بهادار، اظهار داشت: این امر می تواند تاثیر زیادی در وضعیت معاملات تالار شیشه ای داشته باشد.

خزلی خرازی با تاکید بر اهمیت توجه به زیرساخت ها و سرمایه گذاری در این بخش، گفت: اگر وقت و منابع قابل توجهی را صرف توسعه زیرساخت ها نکنیم در آینده با بحران های بزرگی مواجه می شویم و البته سامانه معاملاتی به عنوان هسته اصلی بورس یکی از زیرساخت هایی است که باید توسعه یابد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: ایستگاه های معاملاتی بورس از سال های پیش به لحاظ تعداد رشد مطلوبی یافته اند به نحوی که هم اکنون بیش از 1200 ایستگاه معاملاتی در سراسر کشور وجود دارد.

وی اظهار داشت: با افزایش تعداد ایستگاه های معاملاتی سفارشات در سراسر کشور وارد سیستم معاملات می شود و علاوه بر این نیز چندین هزار سهامدار حقیقی و حقوقی به صورت آنلاین می تواند سفارشات خود را به سامانه وارد کنند.

خزلی خرازی تصریح کرد: زمانی که خریداران روی یک یا دو نماد متمرکز می شوند و حجم بالای سفارشات وارد سیستم شود این سامانه دیگر امکان پاسخگویی ندارد و این مساله در هفته گذشته برای نماد شرکت مبین اتفاق افتاد.

وی با تاکید بر ضرورت حرکت به سمت استانداردهای بین المللی در بازار سرمایه کشور، گفت: دستورالعمل هایی که خودمان برای بازار سرمایه تدوین کرده ایم مشکلات عدیده ای را برای این بازار ایجاد کرده است.

خزلی خرازی تغییر روش در عرصه های اولیه را از دیگر موارد مورد نیاز برای بازار سرمایه کشور دانست و اظهار داشت: روش استاندارد دنیا برای عرضه اولیه با ایران متفاوت است در بورس تهران ابتدا ثبت سفارش اولیه انجام می شود و به همین دلیل کشف قیمت با مشکل مواجه می شود در حالی که باید محدوده نوسان قیمت باز تا قیمت واقعی کشف شود.

وی در پایان تاکید کرد: با مدیریت جدید فضا در سازمان بورس و اوراق بهادار باز شده و امکان تغییرات مناسب در بخش های بازار وجود دارد.

فردین آقابزرگی یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: اقتضای شرایط نزولی بورس تاثیر بسزا و مطلوبی از ذهنیت پیش آمده برای سرمایه گذاران بورسی دارد.

وی ادامه داد: کمبود نقدینگی و افت های پی در پی سهام باعث شده تا سهامداران به دنبال مقصر باشند و بخواهند تقصیر را به گردن مجموعه و یا حتی فردی خاص بیندازند.

این کارشناس بازار سرمایه، تصریح کرد: با ساختار و تجربه ای که در سازمان بورس، شرکت بورس و همچنین شرکت فناوری وجود دارد هیچ شبهه ای در وضعیت معاملات وجود ندارد.

آقابزرگی با بیان آنکه گلایه سهامداران به دلیل فضای بازار بورس و کم رمقی معاملات است، ادامه داد: البته این امکان وجود دارد که در برخی از ابعاد نیاز به اصلاح رویه و بازنگری در آیین نامه ها و دستورالعمل ها باشد.

وی، محدودیت نوسان قیمت، نحوه بازگشایی نمادهای معاملاتی، شفاف تر شدن رویه پذیرش شرکت ها در بورس و فرابورس را به اقتضای بزرگ شدن بازار سرمایه ضروری دانست و گفت: فعالان بازار سرمایه نقصان پیش آمده را به دلیل ساختار غیرمعمول و غیرمتعارف می دانند و به همین دلیل سهامداران به دنبال شناسایی مقصر هستند.

وی در پایان تاکید کرد: هم اکنون در بازه میان مدت و بلندمدت ایام خوبی برای خرید سهام بنیادی است و خرید این سهام هم اکنون قابل توجیه است.
نظرات بینندگان