arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۰۴۳۰۵
تاریخ انتشار: ۱۱ : ۰۹ - ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۴

کاخ سفيد:‌ معني ندارد کشورهاي عربي به دنبال برنامه هسته‌اي مشابه برنامه ايران باشند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

معاون مشاور امنيت ملي اوباما که از محتواي جلسه اوباما و اعراب حاشيه خليج‌فارس اطلاع دارد مي‌گويد که محور اصلي جلسه صبح، برنامه هسته‌اي ايران و توضيحات اوباما از نحوه رسيدن به توافق لوزان بوده است.

«بن رودز» معاون مشاور امنيت ملي آمريکا امرو پنج‌شنبه همراه با «جاش ارنست» سخنگوي کاخ سفيد به ميان خبرنگاران آمد و درخصوص مذاکرات امروز باراک اوباما و رهبران کشورهاي عضو شوراي همکاري‌هاي خليج‌فارس در کمپ ديويد سخن گفت.

رودز که در ساعت 2 بعدازظهر به وقت واشنگتن سخن مي‌گفت، گفت که جلسه صبح تمام شده و اوباما و مهمانان براي استراحت و صرف نهار، تنفس اعلام کرده‌اند.

اين چهره امنيتي کاخ سفيد افزود:‌«موضوع اصلي جلسه صبح، پرونده هسته‌اي ايران و گفت‌وگوهاي جاري ميان اين کشور و 1+5 بود؛ عصر هم چنين نوبت جلسه کاري برقرار خواهد شد.»

با اين اظهارنظر، سوالات ايران-محور آغاز شد.

رودز در خصوص ترکيب نشست عربي-آمريکايي گفت که وزراي خارجه، انرژي و خزانه‌داري آمريکا، رئيس‌جمهور ايالات متحده را در اين جلسه همراهي مي‌کرده‌اند و در خصوص توافق لوزان به رهبران شوراي همکاري خليج‌فارس گزارش داده‌اند.

مشاور معاون امنيت ملي اوباما به دستاوردهاي مذاکرات هسته‌اي براي غرب پرداخت و گفت: «برنامه هسته‌اي ايران 2 دهه پيگيري مي‌شد و تقريباً هيچ بازرسي سرزده‌اي انجام نمي‌شد، حالا اما اين برنامه عقب‌گرد چشمگيري خواهد داشت رژيم بازرسي‌هاي سرزده اعمال خواهد شد و مطمئن خواهيم شد که هدف از اين برنامه، فقط صلح‌جويانه خواهد بود.»

رودز در پاسخ به سوالي در خصوص احتمال راه افتادن مسابقه تسليحاتي در خاورميانه در صورت اعتراض اعراب به برنامه هسته‌اي ايران گفت:‌«توافق هسته‌اي به نفع امنيت منطقه و آنهاست و آنها بايد اين را بفهمند، در صورت انعقاد توافق هسته‌اي ديگر دليلي براي به راه افتادن مسابقه تسليحاتي وجود نخواهد داشت.»

آقاي معاون البته پاسخ جالب ديگري هم به خبرنگار مزبور داد و گفت: «اينکه عربستان يا ديگر کشورهاي حاشيه خليج (فارس) بخواهند برنامه هسته‌اي مشابه برنامه ايران داشته باشند، بي‌معني است.»

معاون جوان سوزان رايس افزود: «با توجه به گفته‌هاي رهبران (کشورهاي عضو شوراي همکاري‌ها) در جلسه فکر مي‌کنم که آنها بخاطر ميزان محدوديت‌ها و شفافيت‌هايي که پس از توافق در برنامه هسته‌اي ايران اعمال خواهد شد، قدردان آمريکا هستند.»

آينده روابط ايران و آمريکا هم براي خبرنگاران سوال شده بود.

بن رودز گفت که مذاکرات ايران و آمريکا فقط مربوط به پرونده هسته‌اي اين کشور است و حيطه مذاکرات اصلاً گسترده‌تر نخواهد شد.

وي گفت: «اين يک توافق اتمي است و ما بر اساس موضوعيت همين توافق با هم مذاکره مي‌کنيم؛ اين مذاکرات بخشي از روابط گسترده‌تر ايران و آمريکا نخواهد بود.»

خبرنگاري از رودز پرسيد که آيا آمريکا نگران نيست که ايران، منابع مالي حاصل از برداشته شدن تحريم‌ها را در راه پشتيباني از تروريسم صفر کند؟

رودز پاسخ داد: «ايران در دوره اعمال تحريم‌ها هم توانست منابع مالي لازم براي فعاليت‌هاي هسته‌اي و برنامه‌هاي ثبات‌برهم‌زن خود را در منطقه پي بگيرد پس تحريم‌ها نتوانست تأثيرگذار باشد؛ علاوه بر اين، اقداماتي که ايران در راستاي برهم‌زدن ثبات منطقه انجام مي‌دهد، هزينه بالايي ندارد و برداشته شدن تحريم‌ها اثر خاصي بر آن نخواهد داشت.»

آمريکا مي‌گويد که در صورت رسيدن ايران و 1+5 به توافق، تحريم‌هاي شوراي امنيت با مکانيزمي برداشته مي‌شود که بازگشت مجدد آنها (در صورت بدعهدي ايران) نيازي به امضاي مجدد اعضاي دائم نداشته باشد؛ روسيه که يکي از اين اعضاي دائم است اين بحث را مردود دانسته است.

خبرنگاري در همين خصوص سوال پرسيد که بن رود با قاطعيت گفت: «نه، اينطور نيست. زبان مربوط به بازگشت ناگهاني تحريم‌ها، به صراحت در توافق لوزان آمده است.»
منبع: فارس
نظرات بینندگان