پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییس مجلس شورای اسلامی که در راس هیأتی پارلمانی به ایرلند سفر کرده، در روز نخست با رییسان مجالس این کشور و ایرانیان مقیم ایرلند دیدار و گفتوگو کرد.
علی لاریجانی، که در رأس هیأتی پارلمانی به ایرلند سفر کرده است در بدو ورود به فرودگاه شهر دوبلین مورد استقبال شان بارت، رییس مجلس نمایندگان ایرلند قرار گرفت.
رییس مجلس در بدو ورود به دوبلین در دیدار با رییس مجلس نمایندگان ایرلند، ادامه گفتوگو برای گسترش همکاریهای دوجانبه را مهمترین هدف این سفر اعلام کرد.
او با اشاره به همکاریهای پارلمانی، سیاسی و اقتصادی ایران و ایرلند از گذشته گفت: در سفری که هیات پارلمانی ایرلند به ایران داشتند برای توسعه روابط دوجانبه و همکاریهای پارلمانی، گفتوگوهای سودمندی انجام شد که در این سفر ادامه خواهد یافت.
رییس مجلس همچنین در این سفر با پبی بورک، رییس سنای ایرلند دیدار و بر ضرورت همکاری دو کشور تأکید و اظهار امیدواری کرد با گسترش مراودات پارلمانی دو کشور از همه ظرفیتهای موجود استفاده شود.
لاریجانی همچنین با شماری از استادان دانشگاه، پزشکان، بازرگانان، دانشجویان و خانواده دیپلماتهای ایرانی مقیم ایرلند دیدار کرد.
تبادل استاد و دانشجو میان دو کشور و استفاده از ظرفیتها و تجارب شرکتهای بزرگ و پیشرفته جهانی مستقر در ایرلند به ویژه در حوزه مسایل فنی و فنآوریهای پیشرفته و نیز مسایل پزشکی و سرمایهگذاریهای مشترک از جمله مهمترین پیشنهادهای ارائه شده در این دیدار بود.
لاریجانی نیز در این دیدار با بیان این که در گفتوگو با مسوولان ایرلندی برای حل مشکلات ایرانیان و نیز راههای گسترش همکاریهای دو کشور و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود، تبادل نظر خواهد شد، گفت: برخی مقامات ایرلندی هم در ملاقاتهای قبلی بر ضرورت گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور تاکید داشتند.
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره روند مذاکرات هستهای گفت: روند مذاکرات پیش میرود و نکات مثبت آن بیشتر از برخی نقاط منفی است البته سنگ اندازیهایی صورت میگیرد اما روند کلی مذاکرات به سوی مثبت هدایت میشود.
همچنین استادان دانشگاه و فعالان اقتصادی نیز دیدگاههای خود را درباره استفاده از ظرفیتهای علمی، فنی، آموزشی، اقتصادی و بازرگانی ایرلند بیان کردند.
یکی از پزشکان ایرانی مقیم ایرلند به تجارب این کشور در کاهش هزینههای پزشکی با استفاده از طرح پزشک خانواده اشاره کرد و گفت: مردم در بسیاری از نقاط دور از مرکز این کشور اروپای غربی، از کمبود پزشک رنج میبرند و با توجه به درآمد سالانه حدود چهل تا پنجاه هزار یورویی پزشکان در این کشور میتواند ظرفیت خوبی برای حضور پزشکان کشورمان در ایرلند باشد.
در این دیدار امام جمعه حسینیه اهل بیت (ع) شهر دوبلین نیز توضیحاتی درباره جایگاه و ظرفیت مسلمانان در ایرلند ارائه کرد. (بر اساس آمارهای موجود حدود 65 هزار مسلمان در ایرلند زندگی می کنند که 10 درصد آنها شیعه هستند.)
همچنین لاریجانی و هیأت همراه در جریان این سفر از کتابخانه و مرکز اسناد تاریخی «چستر بیتی» بازدید کردند.
در ابتدای این بازدید خانم فیونلا کراک (Fionnuala Croke) مدیر کتابخانه چستر بیتی (Chester Beatty)، با ابراز خرسندی از حضور دکتر علی لاریجانی در ایرلند گفت: در این مرکز 270 قرآن خطی نفیس نگهداری می شود.
او افزود: در این کتابخانه، نسخ خطی از جمله 250 اثر تاریخی مربوط به فرهنگ و تمدن اسلامی نگهداری میشود که برخی از آنها از جمله مثنوی مولوی به زبان فارسی است.
کراک گفت: قدیمیترین اثر این مرکز اسناد، لوحهایی به خط میخی، مربوط به پیش از میلاد مسیح و کهنترین کتاب اسلامی، مربوط به قرن نهم هجری است.
وی گفت: با سفر به کشورهای اسلامی این آثار را به تدریج گرد آورده است.
مدیر کتابخانه چستر بیتی همچنین افزود: قرآن بسیار نفیسی که برآورد میشود مربوط به قرن هشتم هجری است در این مرکز نگهداری میشود. این قرآن طلاکوب در بالاترین جایگاه این کتابخانه نگهداری میشود در حالی که اطراف آن را پنج ستون به عنوان اصول دین اسلام احاطه کرده است.
چستر بیتی بازرگان ایرلندی علاقهمند به گردآوری آثار تاریخی، در اوایل قرن نوزدهم با سفر به کشورهای اسلامی، از جمله مصر، به تدریج آثار قدیمی را گرد آورد و پس از تفاهم با دولت ایرلند، این آثار را به مردم ایرلند هدیه کرد تا در اختیار علاقمندان قرار گیرد.
کتابخانه و مرکز اسناد تاریخی چستر بیتی اکنون یکی از مراکز مشهور گردشگری در مرکز دوبلین محسوب میشود.
همچنین لاریجانی، رییس قوه مقننه پس از این بازدید در کنفرانس خبری سه جانبه با حضور رییسان مجالس ملی و سنای ایرلند شرکت و به سؤالات اصحاب رسانه درباره آخرین تحولات منطقهیی، مذاکرات هستهیی و مناسبات تهران - دوبلین پاسخ داد.