arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۱۶۵۱۳
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۱۶ - ۳۱ تير ۱۳۹۴

این مرد هم مقام است، هم مسئول

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سخنان دیروز علی‌اکبر صالحی در مجلس، ارزشمند و قابل توجه است. نه اینکه در این جلسه از جزئیات تازه و مسائل پشت پرده مذاکرات هسته‌ای و توانایی‌های ایران سخن گفته باشد که الحق حرف‌های تازه و مهمی هم گفته است، بلکه از زاویه‌ای دیگر سخن او مهم و درس‌آموز است.

 جواد دلیری در یادداشتی با این مقدمه در «اعتماد» نوشت: «دکتر صالحی دیروز هم مسئولیت فنی توافق هسته‌ای را بر عهده گرفت و هم آنکه به یاد داشت پیروزی هسته‌ای، نه یک پروژه که یک پروسه بوده و شرکای دیگری هم داشته است؛ کسانی که پیش از تیم فعلی مذاکرات و در دوره‌های قبل دستی بر آتش گفت‌وگو‌های هسته‌ای داشته‌اند و حالا کمتر اسمی از آنها به میان می‌آید.

توجه رئیس سازمان انرژی اتمی به این دو نکته، نشان از رفتار ملی و انسانی یک مقام مسئول در مدیریت اجرایی کشور دارد. توجه به این دو مساله، دو یادگاری ارزشمند از او را در میدان سیاست ایران بر جای می‌گذارد؛ اول و مهم‌تر اینکه او وقتی در سخنان خود گفت «بنده اینجا آمده‌ام که شهادت بدهم مسئولیت شرعی، وجدانی، عرفی و عقلانی آنچه را که در بعد فنی به دست آورده‌ایم، می‌پذیرم»، نشان داد که «اهل مسئولیت‌پذیری» است.

طبعا سیاستمداران اخلاق‌گرا جملگی بر مسئولیت‌پذیر بودن کنشگر سیاسی در برابر «اجتماع خویش» و حتی «جامعه جهانی» تاکید دارند و در عمل نسبت به عقاید و باورهای خود و تیم همراهشان رفتارهای مسئولیت‌پذیرانه نشان می‌دهند.

این اقدام یک رفتار اخلاقی مناسب است. دکتر صالحی هر چند با مجوز مقامات عالیرتبه نظام به مذاکرات رفته است، هر چند از نظر قانونی در برابر مجلس پاسخگو نیست و هر چند می‌توانست هیچ‌گونه مسئولیتی در برابر عواقب احتمالی توافق بر عهده نگیرد و تمام مسئولیت را به تصمیمات عالیه نظام واگذار سازد اما با‌ پذیرش مسئولیت توافق در بعد فنی، از خود یک رفتار پسندیده و قابل تقدیر بر جای گذاشت و نشان داد که می‌شود ماموریت را توامان با مسئولیت بر عهده گرفت.

کافی است همین رفتار، با رفتار مسئولان در ماجرای سیل‌های اخیر در برخی مناطق کشور مقایسه شود؛ اتفاقی تلخ که هیچ فردی در هیچ نهادی، مسئولیت اشکالات و عدم پیش‌بینی و تاخیر در رسیدگی به سیل‌زدگان را نمی‌پذیرد و به طور کلی نسبت به غفلت‌ها و تغافل‌هایش پاسخگو نیست.

دوم آنکه سخنان دیروز علی‌اکبر صالحی تشکر و سپاس از گذشتگان و ماموران هسته‌ای ایران در ادوار قبل هم در خود داشت. برای همین بود که گفت: «مذاکرات ١+٥ سال‌ها طول کشید. عزیزانی که قبلا مسئولیت مذاکرات را داشتند همگی زحمت‌های‌ فراوانی کشیدند، جناب آقای دکتر روحانی، جناب آقای دکتر لاریجانی، جناب آقای دکتر جلیلی و اکنون جناب آقای دکتر ظریف زحمت‌های زیادی کشیدند. اگر امروز افق‌های بلندتری را می‌بینیم برای این است که بر شانه‌های قبلی‌ها ایستاده‌ایم.»

صالحی به درستی و اخلاق‌مدارانه از گذشتگان و مسئولان سابق تشکر و قدردانی می‌کند تا نشان دهد اگر نباید فقط در اشتباهات و نواقص دیگران را شریک بدانیم، در روز پیروزی و توفیق و ظفرمندی نیز به یاد زحمت‌های قبلی‌ها افتادن، روشی انسانی، دینی و فرهنگی است که در غوغای گیج‌کننده کلبی‌مسلکی سیاسی می‌تواند گرد و غبارها را بر زمین بنشاند و الگویی باشد برای کسانی که چراغ به دست در جست‌وجوی سیاست‌ورزی اخلاق‌مدارانه‌اند.

رفتار تیم هسته‌ای ایران درس‌های فراوانی دارد؛ «مقاومتشان در خارج» و «همدلی‌شان در داخل» راه توفیق پیش روست.»
نظرات بینندگان